Waarom we deze impulsenreeks maken. Interview met Sylvie De Ruyck | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Graag samen

Graag samen

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Wie zijn we? De visie achter 'Graag samen' Groeien naar een inclusieve gemeenschap voor jong een oud Weetjes en praktische tips voor intergenerationele activiteiten Ik ben 'graag samen' en zoek inspiratie voor mijn gezin Ik ben 'graag samen' en zoek inspiratie voor mijn gemeenschap Kleurrijk jaar. Een mozaïek van impulsen voor thuis Manna ~ Het Oude Testament hertaald voor kinderen Mosterdzaadjes ~ Kinderen proeven thuis van Bijbelverhalen Impulsen voor huisliturgie met kinderen Samen op tocht Samen aan tafel bij doopsel, eerste communie, vormsel, jubileum Intergenerationele huwelijksvoorbereiding en relatieverdieping Samen groeien naar een nieuw begin – een reeks over vergeving Verhalen van God en mensen – Godly Play met en voor gezinnen 'Graag samen' financieel steunen Naar IDGP-Gezinspastoraal Vlaanderen

Waarom we deze impulsenreeks maken. Interview met Sylvie De Ruyck

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op maandag 5 februari 2024 - 11:12
Afdrukken


Sylvie-De-Ruyck.jpg

Sylvie De Ruyck © Sylvie De Ruyck

Sylvie De Ruyck is de drijvende kracht achter ‘Kleurrijk jaar. Een mozaïek van impulsen’, een project van de Interdiocesane Dienst voor Gezinspastoraal (IDGP).

We vroegen Sylvie te vertellen waarom deze impulsen gemaakt werden, hoe ze samengesteld zijn, voor wie ze bedoeld zijn en hoe en waar men ze kan gebruiken.

 

Sylvie, wat was voor jou de aanleiding om deze impulsen te maken?

Bij IDGP merkten we de voorbije jaren dat gezinnen er enorm veel deugd aan beleven wanneer ze met elkaar, over generaties heen, delen over thema’s die door de drukte van het dagelijkse leven meestal blijven liggen. Ouders verlangen ernaar om vaker ‘iets’ te doen rond onderwerpen en vragen die hen nauw aan het hart liggen, maar ze weten vaak niet goed hoe ze eraan moeten beginnen.

Er waren ouders die getuigden over een toenemend gevoel van existentiële eenzaamheid. We merkten dat er bij hen een nood was om te leren delen, luisteren en zorgen voor elkaar. Ze verlangden naar een kompas en een levensperspectief voor zichzelf en hun kinderen.

We hoorden ook regelmatig dat gezinnen grond onder hun voeten missen wanneer ze kleine of grote beslissingen moeten nemen. We voelden de nood aan om gezinnen levensbeschouwelijk en existentieel te ‘empoweren’.

Ook waren er gezinnen die ons toevertrouwden dat ze een goed ritme missen waarop ze kunnen terugvallen in het leven dat voorbijraast door overvolle agenda’s. Hun verlangen naar een heilzaam ritme bracht ons op het idee om iets uit te werken op basis van het ritme van het kerkelijk jaar, van de natuur en van de ziel.
 

Dat is een hele boterham. Hoe geef je dat dan concreet vorm en ‘body’?

Om aan deze verzuchtingen tegemoet te komen, kozen we ervoor om impulsen uit te werken waarbij eerst en vooral een soort van basisgevoeligheid ontwikkeld wordt voor het verkennen van het innerlijke, voor stilte en voor het spirituele. De impulsen vertrekken daarom vanuit de kracht van de verwondering. Ze leren ons om de kleine dingen in het leven niet zomaar vanzelfsprekend te vinden. Waar verwondering en dankbaarheid ontluiken, daar kunnen eenvoudige dingen gevierd worden. Die ervaringen kunnen je gevoelig maken voor een transcendente wereld.

Verder laten de impulsen spelenderwijs de rijkdom van de christelijke traditie kennen of herontdekken. Vanuit concrete ervaringen van gezinnen vandaag krijgen een verhaal, een levenshouding of een eeuwenoud gebruik opnieuw betekenis.

Ik heb me met heel veel plezier creatief uitgeleefd om dit op een heel huiselijke manier uit te werken. Knutselen, bakken, tekenen, cadeautjes maken, vertellen, troosten, bewegen, verkennen, … – het komt allemaal aan bod.
 

Welke context en doelgroep had je voor ogen toen je deze impulsen samenstelde. Wie kan ze waar en wanneer gebruiken?

De impulsen zijn in de eerste plaats bedoeld om te gebruiken in gezinsverband, maar ze focussen niet louter op de eigen gezinscontext. Er gaat een zekere oproep van uit om de gedeelde ervaringen te laten uitdeinen naar de ruimere vriendenkring, de familie, de parochie, de buurt of het werk. Je kunt er ook elementen uitnemen om te gebruiken op school. Parochies kunnen er zich ook door laten inspireren om ‘tips voor thuis’ mee te geven aan gezinnen, bijvoorbeeld aan ouders en grootouders van eerstecommunicanten of vormelingen.

We hebben de impulsen ondergebracht in verschillende categorieën: de kerkelijke feesten en sterke tijden, andere bijzondere dagen, feesten en tijden en tot slot de gewone dagen met hun timbre en kleur. Er zijn dus het hele jaar door impulsen. 
 

“We hebben geen tijd en zijn niet creatief”, hoor ik mensen al zeggen. Kunnen drukbezette mensen er ook iets aan hebben?

De impulsen vragen geen grote inspanning of veel tijd. Er zit veel variatie in, er is voor elk wat wils. Sommige impulsen vertrekken vanuit het hoofd, andere vanuit het hart of vanuit de ziel.

Ze inspireren vooral om het leven thuis dieper, krachtiger en mooier te maken.

En dat verlangen leeft sterk bij heel wat mensen.
Of je nu veel of weinig tijd hebt, creatief bent of niet, er is een belangrijk uitgangspunt:

Beschouw de inbreng van ieder die eraan meedoet als even waardevol.

Kinderen leren van hun ouders en grootouders, maar dat geldt ook omgekeerd. Ouders en grootouders kunnen minstens evenveel leren van hun kinderen en kleinkinderen.

Gepubliceerd door

Graag samen

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Impulsenmozaïek voor een kleurrijk jaar © Hilde Pex
readmore

Kleurrijk jaar. Een mozaïek van impulsen

icon-icon-artikel
Het bos van Hildegard © Canva
readmore

Het geheim van Hildegard: samen op speurtocht in het bos

icon-icon-artikel
GezinsTop bisdom Brugge in 2022 © Nathalie Verstraete
readmore

Ontdek het aanbod van gezinsweekends en -vakanties in 2025

icon-icon-artikel

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook