Als je zoon je vertelt dat hij wil priester worden | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
H. Claraparochie Eeklo - Kaprijke - Sint-Laureins

H. Claraparochie Eeklo - Kaprijke - Sint-Laureins

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Contacteer de Claraparochie Wie is wie? Heilige Clara van Assisi? Vieringen Doopsel Eerste communie Vormsel Godly Play
      Godly Play op zondagOnline impulsenAlgemene info over Godly Play
      Jokri - misdienaars Kerk & Leven (Parochieblad) Inspiratie - informatie Foto's Vaak gestelde vragen (FAQ) Naar de website van het dekenaat Eeklo
Mathias Dick © Karel Van de Voorde

Als je zoon je vertelt dat hij wil priester worden

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op donderdag 5 mei 2022 - 16:59
Afdrukken
Een dubbelinterview met kandidaat-priester Mathias Dick en zijn moeder Veronique Troch n.a.v. Moederdag en Roepingenzondag op 8 mei 2022.

Zowat zes jaar geleden sprak Mathias Dick voor het eerst met zijn mama Veronique Troch over zijn verlangen om priester te worden. Wat doet dat met een mama, als je zoon, je enig kind nog wel, die weg kiest? En hoe leeft Mathias naar zijn priesterwijding op zondag drie juli toe? Een dubbelinterview.

 

* Veronique, had je die levenskeuze van je zoon vermoed?

Achteraf gezien, misschien wel, zo ging Mathias al vaak naar de mis en liep hij op vakantie wel eens een kerk binnen, maar op het moment dat hij me hierover aansprak, was ik wel verrast.

* Wat was jouw eerste reactie?

Aanvankelijk joeg mij dat idee wel schrik aan, ja. Er is zoveel dat je afsluit: ik zal nooit een schoondochter hebben en ook geen kleinkinderen. Die angst legde ik pas af toen iemand opmerkte dat je eigenlijk nooit weet wat de toekomst brengt, welke keuze je ook maakt. Het klikt niet altijd met de jonge vrouw die jouw schoondochter wordt, kleinkinderen kunnen je vreugde bezorgen maar ook zorgen baren.

* Hoe reageerde jouw omgeving?

Ook daarvoor had ik angst, voor de reacties van familie, buren, vrienden, collega’s. Die vielen best mee, velen waren positief, vertelden me dat ze dat eigenlijk wel verwacht hadden. Na het overlijden van zijn pepe was Mathias al lector geworden, later trad hij toe tot de parochieploeg in Heusden. Een verrassing was het dus niet. Wat me wel moeilijk viel, was dat we moesten zwijgen tot aan de dag dat Mathias’ keuze officieel werd meegedeeld. In die tussentijd kon ik wel terecht bij pastoor Jo Mattheys, hij was op de hoogte van Mathias’ roeping.

* Hoe kijk je terug op die zes jaar voorbereiding op het priesterschap van Mathias?

Zeer positief. Ik werd bij veel activiteiten meegevraagd en heb zo veel nieuwe vrienden gemaakt, mooie mensen leren kennen. Iemand als Christhu bijvoorbeeld, had ik anders nooit ontmoet. En ik heb nog steeds het gevoel dat Mathias mij nog nodig heeft, ik kan hem nog steeds helpen.

* Is jullie relatie veranderd, verdiept in die tijd? Praten jullie bijvoorbeeld over geloof?

Hier valt Mathias in: onze band is vooral veel intenser geworden na het overlijden van papa. Op zo’n moment zoek je steun bij elkaar.

Mathias en mama Veronique tijdens de viering waarin hij tot diaken werd gewijd. De foto werd genomen net voordat Mathias naar voren werd geroepen en zijn mama hem los liet om gewijd te worden. © Martine Van Cauwenberghe

* Mathias, heeft jouw eigen ervaring van rouw en rouwverwerking jouw kijk op omgaan met mensen beïnvloed?

Zeker. Er waren mensen die toen tijd maakten om naar mij te luisteren: mensen van de pastorale dienst in het ziekenhuis, toenmalig pastoor Walter De Clercq van Heusden. Het leerde me dat mensen in rouw tijd nodig hebben en ook hoe belangrijk het is dat de uitvaartliturgie verzorgd is. Ik ben nu bezig aan mijn stageperiode in een ziekenhuiscontext en kan er de tijd nemen om pastorale gesprekken te voeren. Een luisterend oor is zo belangrijk, ook al gaat het gesprek over gewone alledaagse dingen en kan je niet meteen het geloof te berde brengen. Wat je aan de minsten van de mijnen hebt gedaan, dat heb je aan Mij gedaan, zo staat het bij Mattheus, 25. Als priester moeten we daarvan vertrekken.

* Hoe zie je jouw taak als priester?

Al priester leven we verbonden met God, en worden we van daaruit naar mensen gezonden.

In het seminarie krijg je een stevige filosofische en theologische theoretische bagage mee. Dat is goed en nodig. Want ook de liturgie moet verzorgd zijn. Dat ondervond ik onlangs in de reactie van een wat oudere mevrouw op de parochie waar ik stageloop. De viering op Goede Vrijdag had haar ontroerd, haar de kans gegeven om de symboliek ervan dieper te doorgronden, vertelde ze me.

Maar er is ook een tweede aspect, de omgang met mensen, aanvoelen wat er leeft in hun hart. Dat leer je niet in cursussen, dat leert het leven je gaandeweg. Zo wil ik tussen de mensen staan, als man van God, maar met een groot aanvoelen van concrete noden van mensen. Mens voor de mensen zijn.

* Het is zondag Roepingenzondag, wat zou je aan jonge mensen willen vertellen?

Eigenlijk iets wat ik ooit aan vormelingen gezegd heb. Ik zou hen de figuur van Maria willen voorstellen. Zij inspireert een roeping. In een roeping is er plaats voor vragen. Die had Maria ook, ze zei niet zomaar meteen ja aan de engel Gabriël, maar bracht haar bedenkingen te berde.

Er zijn in onze maatschappij heel wat andere stemmen die luider klinken en die beslag leggen op jongeren. Maar als ze durven stil vallen, dan ervaren ze een diepere laag in zichzelf. Waar kunnen ze terecht om zich daardoor te laten aanspreken? Ook voor Jezus zal dat weinig anders geweest zijn. Maar zijn moeder was er wel. Dat wil ik aan jongeren zeggen: zoek een vertrouwenspersoon, een moederfiguur. Iemand zoals Maria: Ze heeft haar zoon Zijn weg laten gaan, vanuit haar eigen vertrouwen: “Heb geen angst”.

* Ten slotte, wat willen jullie nog toevoegen aan dit gesprek?

Veronique: dat ik heel erg fier ben op Mathias.

Mathias: En ik ben heel dankbaar voor het vertrouwen dat ik kreeg, dat ik die weg die niet evident is, mocht gaan.

 

Nicole Lehoucq
(Medewerker in Emmaüsparochie Destelbergen - Heusden - Melle, de thuisparochie van Mathias)


Ter info!

  • Mathias wordt op zondag 3 juli om 15 uur tot priester gewijd door bisschop Lode Van Hecke in de Sint-Baafskathedraal. Iedereen is uiteraard van harte welkom.
  • Ook om alvast te noteren: op zondag 14 augustus draagt Mathias ook in onze parochie een dankmis op, om 10 uur in de St.-Vincentiuskerk (er zijn dat weekend geen andere vieringen in de kerken van onze parochie). Deze viering zal meteen ook een ‘afscheidsviering’ zijn na de twee jaren dat we Mathias als seminarist-stagiair bij ons mochten hebben. Uiteraard heffen we na deze viering samen het glas.

Gepubliceerd door

H. Claraparochie Eeklo - Kaprijke - Sint-Laureins

Meer

Artikel
Roepingenzondag
Moederdag

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Kom overeind en sta op je voeten  © Abdij Nazareth, Brecht
readmore

Roepingenpastoraal anno 2022

icon-icon-artikel
Mathias Dick, seminarist uit bisdom Gent.  © Karel Van de Voorde
readmore

Ik hoop in de Heilige Claraparochie te mogen thuiskomen

icon-icon-artikel
Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook