Christen ‘Jong' en ‘gelovig' of ‘jong' en ‘christen' zijn vandaag lang niet altijd de meest voor de hand liggende combinaties. Nog veel meer wellicht dan voor volwassenen is geloven voor jongeren een heuse uitdaging. Jokri wil een plaats zijn waar jonge mensen zichzelf mogen zijn en tegelijk kunnen thuiskomen en groeien in geloof. Zeker jongeren hebben immers nood aan een (vrienden)groep waar ze hun verhaal kwijt kunnen, ook hun geloofsverhaal. ‘Jokri' is de naam voor de jongerenwerking in ons bisdom. Op verschillende plaatsen zijn dergelijke jokrigroepen actief. Centraal staan de waarden ontmoeting, verwondering, verbondenheid en geloof.
Jong In onze parochies kozen we ervoor om onze werking open te stellen vanaf ongeveer 7 jaar (eerste communie). We hebben immers gemerkt dat ‘jonge jongeren' en ‘oudere jongeren' (tot ongeveer 18 jaar) het heel goed samen kunnen vinden. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd, dus. Het spreekt voor zich dat we voor sommige activiteiten in aparte groepjes werken. Vanaf een jaar of 16 geven we onze jongeren graag ook de kans om mee te stappen in de begeleiding van de Jokriwerking.
Samenwerking De H. Claraparochie Eeklo - Kaprijke - Sint-Laureins engageert zich om samen de schouders te zetten onder een gastvrije Jokri-werking. Met Jokri willen we tijd en ruimte scheppen om samen met kinderen (vanaf 7 jaar) en jongeren (tot pakweg 18 jaar) op langere termijn stapjes te zetten op de weg van het geloof. Dit doen we door een gevarieerd aanbod van inspanning en ontspanning, van uitbundigheid, sport en spel maar ook van bezinning, creatievere werkvormen en engagement (Welzijnszorg, Vredeseilanden, Broederlijk Delen...) zowel als uitwisseling en geloofsgesprek. In de praktijk is Jokri ook de schakel en het samenwerkingsverband tussen verschillende plaatselijke werkingen voor kinderen en jongeren (misdienaars, kinder- en jeugdkoor, andere geëngageerde en geïnteresseerde jongeren...)
Jaarthema
Dit jaar werken we samen met alle jongerengroepen van IJD (jongerenpastoraal Vlaanderen) rond het thema ‘HARTLOPER’.
We weten allemaal dat er een enorme druk op mensen wordt gelegd onze maatschappij. Hoe houd je dit vol en waar haal je de veerkracht vandaag om op een positieve en gezonde manier met die druk om te gaan? Wat als we nu echt eens ‘vallen’? Hoe geraken we weer rechtop? We gaan alvast te rade bij Paulus die ervaringsdeskundige is in vallen en opstaan!