11 augustus ~ feestdag Heilige Clara van Assisi | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
H. Claraparochie Eeklo - Kaprijke - Sint-Laureins

H. Claraparochie Eeklo - Kaprijke - Sint-Laureins

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Contacteer de Claraparochie Wie is wie? Heilige Clara van Assisi? Vieringen Doopsel Eerste communie Vormsel Godly Play
      Godly Play op zondagOnline impulsenAlgemene info over Godly Play
      Jokri - misdienaars Kerk & Leven (Parochieblad) Inspiratie - informatie Foto's Vaak gestelde vragen (FAQ) Naar de website van het dekenaat Eeklo
San Damiano, zusters van Clara. © WikiCommons

11 augustus ~ feestdag Heilige Clara van Assisi

icon-icon-inspiratie
Gepubliceerd op vrijdag 11 augustus 2023 - 8:00
Afdrukken
Clara van Assisi, patroonheilige van onze parochie, gaat terug naar de wortels van het geloof én blijft ook vandaag inspireren.
Voor het correct weergeven van deze inhoud dien je (sociale) content cookies te aanvaarden.

Patroonheilige van onze parochie

Sinds 8 januari 2020 draagt onze nieuwe parochie in Eeklo, Kaprijke en Sint-Laureins officieel de naam: Parochie Heilige Clara van Assisi, kortweg Claraparochie. Vandaag, 11 augustus, vieren we het feest van de heilige Clara en mogen we ons als geloofsgemeenschap meer dan ooit met haar identificeren. Clara van Assisi gaat terug naar de wortels van het geloof én precies daardoor blijft ze mensen van de 21ste eeuw inspireren. 

De kerk in onze dagen moet, net als in de tijd van Franciscus en Clara, de wezenlijke boodschap (haar echte theologie) terug prediken: het onvoorwaardelijk door God bemind zijn. Alle eer, bezit en macht, alle wetten en voorschriften zijn daaraan ondergeschikt. Zij moeten vertrekken vanuit het besef dat elke mens een door God geliefde is. Voor de heilige Clara was leven in gemeenschap daartoe een oefenschool.

Met de liefde van Christus moeten wij elkaar liefhebben ...

Het met Zijn liefde beminnen vraagt altijd inkeer en gebed. In een tijd waarin zoveel geleefd wordt vanuit eigen geluksprogramma’s, eigen verlangens en genoegens, een tijd waarin het eigen profijt en gemak zoveel bepalen en waaruit blijkt dat samenleven en -werken daarop stuk lopen (relaties, groep, werk, parochie…), roept Clara op tot wat echt doet leven: elkaar liefhebben en dragen vanuit het door God bemind zijn. Dit is niet de gemakkelijkste weg, ze vraagt gevecht met het eigenbelang en het egoïsme, maar het is een weg naar gemeenschap, vrijheid en vreugde.

Daaruit groeit het besef dat alle gelovigen broeders en zusters zijn van alles wat geschapen is. Daaruit groeit ook het besef dat liefde de enige rijkdom is die de moeite waard is om voor te leven… Een pleidooi voor soberheid en eenvoud.

Deze vrouwelijke heilige als patrones voor onze parochie drukt ook de band uit met een lokaal verleden. In Eeklo bijvoorbeeld drukte de Franciscaanse spiritualiteit een stempel: lange tijd leefden er Minderbroeders en Clarissen.

Fresco van Clara van Assisi door Simone Martini in een kapel in Assisi (14de eeuw). © CC Wikimedia

Wie was Clara van Assisi? (1194-1253)

  • Auteur: Francine Demarsin
  • Bron: www.franciscaansleven.be

Clara wordt in 1194 in Assisi geboren. Ze groeit in rijkdom op in een adellijke familie. Haar latere geschriften tonen dat ze een zeer goede opvoeding krijgt. Als haar stadsgenoot Franciscus zich bekeert en als arme en nederige dienaar van God door de straten van Assisi trekt, bereikt dit nieuws ook de jonge Clara. Zij zoekt contact met Franciscus. Waarschijnlijk helpen enkele van de eerste broeders hierbij. In de nacht van Palmzondag van 1212 vlucht Clara langs een achterpoortje in de tuin uit het ouderlijk huis. Ze wil leven zoals Franciscus.

Franciscus brengt haar naar een Benedictinessenklooster in de buurt. De familie van Clara probeert haar met geweld tot andere gedachten te brengen, maar dat is buiten de vasthoudendheid van Clara gerekend. Het monastieke leven van de volgelingen van Benedictus is niet wat Clara wil. Na enkele omzwervingen bij groepjes arme vrouwen in de buurt van Assisi, neemt Clara haar intrek in het opgelapte kloostertje van San Damiano. 

Heel snel volgen vrouwen uit Assisi het voorbeeld van Clara. Ook haar zus en later haar moeder  kiezen ervoor om in uiterst armoedige omstandigheden van het bescheiden kloostertje van San Damiano de Heer te dienen. In haar Testament omschrijft Clara de levenswijze van de Arme Zusters als:  ‘wij waren broos en zwak naar het lichaam maar wij wezen geen enkele ontbering, armoede, arbeid, verdrukking of onbeduidendheid, noch verachting van de wereld af maar wij achtten die juist zeer aantrekkelijk’.

In 1215 verordent het Concilie van Lateranen dat alle nieuwe kloostergemeenschappen een bestaande regel moeten volgen. Clara en haar zusters moeten de regel van Benedictus aannemen. Dat zint Clara niet. Ze bekomt van de paus het ‘Privilege van de Armoede’ waardoor zij het voorrecht verkrijgt zonder bezittingen te mogen leven. Met tegenzin draagt Clara de titel van ‘abdis’. De zusters blijven er zich in de getuigenverklaringen bij de heiligverklaring over verwonderen dat zij als abdis de WC-stoelen van haar zusters schoonmaakt, hen de voeten wast en arbeid verricht.

In de beleving van de armoede gaat Clara heel ver. De zusters zijn afhankelijk van wat de broeders voor hen bedelen. Clara wil de arme en nederige Christus volgen. Ze eet nauwelijks. Franciscus moet haar verplichten om elke dag een homp brood te eten. Ze put haar lichaam uit. Ze wordt ziek en is jaren bedlegerig.

Het verhaal van Clara heeft ons vandaag nog zoveel te bieden dat het meer dan de moeite waard is om zich in haar spiritualiteit te verdiepen. Wij worden geroepen om ons pure zelf te worden: krachtige mensen die het mooie in zich ontwikkelen en iets kunnen uitstralen in een wereld.

Clara blijft ijveren voor een eigen regel. Zij beroept zich hierbij op het voorbeeld van Franciscus die in 1226 overleden is en heilig verklaard wordt. De kerkelijke instanties schrijven voor haar verschillende levensvormen. Met de beste bedoelingen proberen ze Clara ervan te overtuigen bezittingen aan te nemen en zo het armoedige en risicovolle bestaan van de arme zusters te kaderen in het bestaande religieuze leven. Clara zet door. Ze moet en zal leven naar het voorbeeld van Franciscus, haar steun en toeverlaat en grote voorbeeld.

Op de dag voor haar overlijden in 1253 ontvangt Clara de bulle met de goedkeuring van haar regel. Clara zingt op het einde van haar leven haar eigen Zonnelied: ‘Gij Heer, die mij geschapen hebt, wees gezegend’. Daarmee beaamt ze haar kwetsbaar en eindig leven als gave van de Allerhoogste.

  1. Meer over het leven en de spiritualiteit van de heilige Clara op www.franciscaansleven.be.
  2. Meer over het leven en de spiritualiteit van de heilige Clara via de online school 'Spirituele meesters' van Kerknet.
San Damiano, zusters van Clara. © WikiCommons

Het 'Zonnelied' van Clara 

Ga nu maar gerust,
mijn gezegende ziel
want je hebt een goede gids.
Ga maar,
want Hij die jou geschapen heeft,
heeft je ook geheiligd.
Hij heeft steeds over jou gewaakt
als een moeder bij haar lieve kind.
Gij, Heer, die mij geschapen hebt.
Wees gezegend.

Clara van Assisi

Heilige Clara van Assisi © www.franciscaansebeweging.nl

Gepubliceerd door

H. Claraparochie Eeklo - Kaprijke - Sint-Laureins

Meer

Inspiratie
Clara van Assisi

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook