Mijmeringen uit de Kerkstraat in tijden van corona | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
H. Claraparochie Eeklo - Kaprijke - Sint-Laureins

H. Claraparochie Eeklo - Kaprijke - Sint-Laureins

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Contacteer de Claraparochie Wie is wie? Heilige Clara van Assisi? Vieringen Doopsel Eerste communie Vormsel Godly Play
      Godly Play op zondagOnline impulsenAlgemene info over Godly Play
      Jokri - misdienaars Kerk & Leven (Parochieblad) Inspiratie - informatie Foto's Vaak gestelde vragen (FAQ) Naar de website van het dekenaat Eeklo
Magnolia © RR

Mijmeringen uit de Kerkstraat in tijden van corona

icon-icon-inspiratie
Gepubliceerd op donderdag 26 maart 2020 - 20:00
Afdrukken
Iedere week kruipt een parochiaan in de pen voor Kerk & Leven. Voortaan leest u die artikels ook online. Deze week: deken Wilfried Van Wilder.

Vrienden,

Mijn laatste ‘mijmeringen’ in ons parochieblad dateren van 14 augustus 2019. Toen schreef ik dat het de laatste waren. Ik begon aan die ‘mijmeringen’ toen ik de eerste maanden van vorig jaar huisarrest had vanwege de gevolgen van die ongelukkige val onder mijn garagepoort.

Maar ik heb nu opnieuw huisarrest. Neen, wij allemaal hebben omzeggens huisarrest. Wat mij meest pijn doet in wat wij nu meemaken is dat wij de mensen die werkelijk niet buiten kunnen of mogen ook niet mogen bezoeken. Ik denk dat het voor vele zieken en bejaarden in rust- en ziekenhuizen of thuis hele lange, troosteloze dagen zijn. Met de parochie zoeken wij naar middeltjes om hen toch een teken van leven en medeleven te geven. We schrijven hen een bemoedigend kaartje. Kinderen maken een tekening die hen bezorgd wordt. We doen een telefoontje. En ik begin opnieuw mijmeringen te schrijven. Die komen toch ook bij veel mensen terecht.

Sint-Jozef © RR

Sint-Jozef

En laat mij daar nu juist mee beginnen op 19 maart, feestdag van de heilige Jozef, patroon van de Kerk, patroon van de goede dood, patroon van zoveel. Van paus Franciscus is geweten dat hij een grote verering heeft voor Sint-Jozef. Zo heeft hij op zijn slaapkamer een beeldje van een slapende Sint-Jozef. Waarom een slapende Jozef? Welnu, het weinige wat we over Sint-Jozef in het evangelie vernemen gaat bij de evangelist Matteüs tot driemaal toe over wat Jozef in een droom van Godswege verneemt. Vandaar een beeldje van een slapende Jozef.

Blijkbaar heeft de paus veel vertrouwen in Sint-Jozef. Hij beseft dat hij ondanks zijn geloof in God en ondanks zijn hoge functie niets begrijpt van het grote mysterie dat God zelf is - een mysterie waar hij zich als gelovige toch aan toevertrouwt. De paus kijkt niet neer op het geloof van gewone mensen die heiligen en engelen nodig hebben als opstapjes naar het mysterie. Hij heeft die opstapjes ook nodig. Welnu, ’s avonds aan het einde van zijn werkdag schrijft de paus zijn zorgen op een briefje, legt ze onder het beeldje van Jozef en gaat naar bed. En dan slaapt hij goed, ondanks alle zorgen en verantwoordelijkheden. Dat zegt hij althans zelf. Misschien bidt de paus dan wel, net zoals mijn tante missionaris toen ze oud en blind was, met psalm 131:

Heer, ik draag mijn hart niet hoog,
mijn ogen steken niet van trots;
ik ben niet uit op grootse daden
die mijn krachten te boven gaan.
Verstild ben ik en gerust:
geborgen als een kind bij zijn moeder
zo ben ik, als een kind.

Ik wil een voorbeeld nemen aan de paus, en ook Sint-Jozef meer zien als een hemelse vriend. Ik zal zijn beeld dat vlak bij het orgel staat in de grote kerk eens wat minder achteloos voorbij lopen. Ik weet het: een beeld is maar een beeld, maar het verwijst naar een man, de bruidegom van de moeder Gods, van wie de Schrift zegt dat hij 'een rechtvaardige' was. Hij is mijn voorspreker en voorbeeld van Godsvertrouwen in deze moeilijke tijden. Wie zich eenzaam voelt, wie zich voor problemen geplaatst ziet, kan bij hem terecht.

Magnolia © RR

Magnolia

Het is vooralsnog niet verboden om buiten te komen. Het wordt zelfs aangeraden om, best zonder masker (spaar die voor de mensen die ze bij de uitoefening van hun beroep echt nodig hebben) een wandeling te doen, een fietstochtje te maken, evenwel op veilige afstand van een medemens. Bij de dekenij hoort ook een mooie tuin met onder andere een paar eeuwenoude bomen. Ik hoef dus maar de tuin in te stappen om van de buitenlucht te kunnen genieten.

Op dit ogenblik staat een grote witte Magnolia in volle bloei. En de blauwe hyacinten verspreiden een waanzinnig heerlijke geur. En mijn enige kip legt elke dag getrouw haar ei. En de hout- en tortelduiven koppelen dat het een plezier is. En hoog in de toren zie ik de slechtvalk soms in haar venstertje zitten als ze even ophoudt met broeden. Ik ben namelijk vrij zeker dat daarginds aan een nageslacht gewerkt wordt. De natuur laat zich door het coronavirus niet van de wijs brengen en misschien moeten wij dat ook niet doen. Misschien moeten wij van dat noodzakelijke huisarrest gebruik maken om dingen te doen waar we anders niet toe komen. Waarom zouden we de Bijbel niet eens vastnemen zoals de bisschop ons suggereert? Waarom niet eens een half uurtje tijd voorzien voor bezinning en gebed. Op het internet krijg je een prachtig aanbod. Waarom niet eens een ouderwetse brief schrijven met pen op papier naar iemand die je wat uit het oog verloor? Een veel groter plezier dan een geschreven brief bezorgen kan je iemand niet doen.

Corona stellarum duodecim. © RR

Corona stellarum duodecim

Vrienden, vooraleer deze pandemie ons leven ging beheersen riep het woordje 'Corona' bij mij iets heel anders op. In mijn dorp had de koster het klaargespeeld om van een tiental schavuiten van mijn leeftijd (11-12 jaar) koorknapen te maken. En op de hoogdag van Maria-Tenhemelopneming zouden wij voor het eerst de mis zingen in het priesterkoor als koorknapen gekleed. Een maand lang, dag na dag oefenden we alle Gregoriaanse gezangen. Zo ook de intredezang.

De tekst ervan komt uit het boek Openbaring en heeft het over Maria, 'een vrouw, omkleed met de zon, de maan onder haar voeten en op haar hoofd een kroon van twaalf sterren' (Corona stellarum duodecim). Sinds dat gezang er door de koster bij mij werd ingehamerd, stel ik mij de moeder Gods altijd zo voor: als de vrouw met op haar hoofd een kroon van twaalf sterren, corona stellarum duodecim. Als ik nu het woord Corona hoor, wil ik graag tot haar bidden:

Wees gegroet, moeder van barmhartigheid,
ons leven, onze vreugde en onze hoop,
wees gegroet.
Tot u smeken wij,
ballingen, kinderen van Eva;
tot u smeken wij,
zuchtend en wenend in dit dal van tranen.

Zo mijmert een mens in zijn tuin en hoopt op betere tijden. En bidt ervoor.

Goede moed!
Deken Wilfried

Gepubliceerd door

H. Claraparochie Eeklo - Kaprijke - Sint-Laureins

Meer

Inspiratie
Sint-Jozef
magnolia
corona
Feest Maria Tenhemelopneming

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Paus - corona
readmore

Bidden met de paus voor het einde van de pandemie

icon-icon-video
Brandende kaarsjes © Pexels.com
readmore

Claraparochie op weg tijdens de tweede coronaretraite

icon-icon-inspiratie
Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook