Hier vind je alle info over uitvaarten in de lokale geloofsgemeenschappen Sint-Gillis-Waas, Stekene, De Klinge, Hellestraat, Kemzeke, Klein-Sinaai, Meerdonk, Sint-Pauwels. (SGW en STEK zijn de hoofdkerken, rest alfabetisch gerangschikt)
Wat te doen bij een overlijden?
Na het overlijden van uw geliefd familielid neemt u contact op met een uitvaartondernemer naar keuze. (zie hieronder)
Aangezien hij/zij de eerste is die bij u langskomt, worden de meest essentiële en dringende zaken (dag en uur van de uitvaart) besproken.
De ondernemer neemt contact op met de pastoor om te horen of de vooropgestelde afspraken kunnen doorgaan. De pastoor bepaalt, in samenspraak met de familie, of het om een eucharistieviering of een gebedsdienst gaat.
Enkele dagen later wordt u door de voorganger (aangeduid door de pastoor) gecontacteerd voor verdere afspraken i.v.m. de viering. Een voorkeur voor één of andere beter gekende voorganger is vooraf bespreekbaar met de pastoor.
De voorganger bespreekt met u de uitvaart, ook wat betreft het muzikale. Hier zijn verschillende mogelijkheden: koor (plaatselijk of van elders), solist(e), eigen muzikanten (vrienden of familie), aangepaste cd’s. Indien u beroep doet op een plaatselijk koor, zal u van hen een factuur ontvangen. Dit bedrag komt uiteraard bovenop de kostprijs uitvaart.
Vanuit de parochie wordt, indien gewenst, een lector aangeduid. Iemand van de familie die zich geroepen voelt om deze taak op zich te nemen, kan dit bespreken met de voorganger.
Ook het maken van een boekje is mogelijk. Het moet wel, ter correctie, vooraf doorgestuurd worden naar de voorganger en de kosten hiervan dient u zelf te dragen.
Verschil tussen eucharistieviering en gebedsdienst
We staan als kerkgemeenschap open voor zowel uitvaarten met een eucharistieviering als voor gebedsdiensten. Afscheid nemen kan ook in intieme familiekring.
Eucharistieviering
Het kiezen voor een eucharistieviering waar de communie wordt uitgereikt, veronderstelt dat de overledene en dienst familie enige binding met het eucharistisch leven van de Kerk heeft. Het is een priester die voorgaat. Indien u een eigen priester kent die wil voorgaan, is dit mogelijk.
Woord- en gebedsdienst
Een gebedsviering, zonder uitreiking van de communie, is een passende en volwaardige kerkelijke uitvaart. Voorganger is een diaken of een door de pastoor aangestelde parochiale medewerker.
Uitvaartondernemers met huisvesting binnen onze parochie :
BLEMBERG, Kronenhoekstraat 32, 9170 Sint-Gillis-Waas, 03 775 75 69
PEERSMAN – DE RUYTE, Beekstraat 4, 9170 Sint-Pauwels, 0484 79 74 64, lawrence@uitvaartderuyte.be
PITTOORS, Kerkstraat 28, 9170 Sint-Gillis-Waas – Kieldrechtstraat 16, 9170 De Klinge – Zandstraat 176, 9170 Sint-Pauwels, 0468 00 11 22, info@uitvaartzorgpittoors.com
SCHELFHOUT, Frans Van Brusselstraat 89, 9190 Stekene, 03 790 10 20
Heikant 2 A, 9190 Stekene, 03 788 32 10
Regentiestraat 54 A, 9190 Kemzeke, 03 779 98 64
WASE UITVAARTPLANNER, Nieuwstraat 11, 9170 Sint-Gillis-Waas, 03 776 05 08<
Hoe een koor contacteren?
Via de ondernemer of zelf rechtstreeks: zie onze rubriek Wie is wie?
Kostprijs van een kerkelijke dienst
Volgens de diocesane richtlijn: 275 euro (dienst, kruisje, kaars en namis).
Na de uitvaart ontvangt u een factuur vanuit de parochie.
Sacrament van de ziekenzalving
Voor info over het sacrament van de ziekenzalving: klik hier .
Rouwzorg
Vanuit het bisdom en het dekenaat wordt gevraagd om aandacht te besteden aan rouwzorg. Dit is meer dan terecht, want de zorg voor zieke en stervende mensen en hun familie is altijd een belangrijk aspect geweest voor christenen. Bovendien blijft omgaan met de dood voor velen een taboe. In de mate van het mogelijke proberen wij aandacht te hebben voor onze zieke en bejaarde medeparochianen.
Wij proberen de uitvaarten in onze parochiekerken goed te verzorgen en kunnen hierbij rekenen op vele helpende handen: zij die alles klaarzetten, de voorgangers, de lectoren en koren.
Als parochiegemeenschap zijn we ervan overtuigd dat we ook na de uitvaart aandacht moeten hebben voor de familie, de zogenaamde nazorg.
Wat voorzien we op onze parochie aan algemene rouwzorg?
-Vóór de uitvaart wordt contact opgenomen met de familie door de aangeduide voorganger (pastoor, parochievicaris, diaken of niet-gewijde voorganger), dit om de nodige afspraken te maken.
-Tijdens de uitvaartdienst wordt door de parochiegemeenschap een kruisje voorzien met de naam en data van de overledene. Dit kruisje wordt na de viering aangebracht bij de andere kruisjes van de overledenen gedurende het jaar. Tevens brandt een kaars met de naam van de overledene
-Elke derde zaterdag/zondag van de maand heeft er in de H. Kruiskerk te Stekene (zaterdag 18.30 uur) en in de Sint-Egidiuskerk te Sint-Gillis-Waas (zondag 10.00 uur) een namis plaats voor alle overledenen van de afgelopen maand, bij het begin van deze viering wordt die gepersonaliseerde kaars opnieuw aangestoken. Na de viering wordt deze kaars aan de familie meegegeven.
-Ter gelegenheid van kermismaandag in september worden alle families van de overledenen van het afgelopen jaar uitgenodigd voor een herdenkingsviering. In deze viering wordt een herdenkingsprentje meegegeven met de namen van alle overledenen van het afgelopen jaar.
-Ter gelegenheid van Allerzielen worden eveneens alle families van de overledenen van het afgelopen jaar uitgenodigd voor een herdenkingsviering. In deze viering worden de kruisjes meegegeven met de familie. (Zie hiervoor vóór Allerheiligen bij de rubriek: Geplande vieringen of in onze Agenda.)
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.