Liturgische vieringen
Zie "misvieringen" elders op deze website
PAROCHIENIEUWS
Voorgaan in WZC
Wie een familielid heeft in het WZC, kent hem en haar beslist. E.H. Maes en Cindy, organist – zangeres. Voor corona verzorgden ze elke zaterdagnamiddag de mis in het WZC Sint-Jozef te Ruiselede. Graag wou ik eens met hen praten.
Van college naar parochie
Pastoor Maes is afkomstig van Beveren-Waas en je hoort het aan zijn taal die zeker geen West-Vlaams accent heeft. Hij wordt 81 maar is trouw op post in het WZC, samen met Cindy, de reizende organiste met de mobiele keyboard mee. Na het seminarie werd hij 13 jaar subregent in het Sint-Hendrikscollege in Deinze. Naast toezicht doen gaf hij ook les. Als toezichter heb je niet altijd de aangenaamste taak, je moet jongeren corrigeren, afspraken en regels laten naleven. In het college waren toen nog 12 priesters actief als lesgevers en subregenten. In het seminarie waren ze in zijn jaar met 20 seminaristen, een gouden tijd nog.
In oktober ’78 werd hij onderpastoor in Lovendegem. Een andere invulling van de taak, parochianen leren kennen, de mis opdragen en er zijn bij belangrijke levensmomenten, huwelijk, doopsel, begrafenis. Die band met parochianen is moeilijker geworden voor priesters die meerdere parochies onder hun hoede krijgen, een verarming
In ’89 werd hij pastoor in Ursel, in 1994 kwam daar Bellem bij en in 2005 werd hij pastoor van Lotenhulle, Poeke, Bellem. In 2015 ging hij met pensioen maar hij woont nog in Lotenhulle waar hij om beurten samen met drie andere mensen de gebedsdienst voorgaat. Lotenhulle heeft nog 11 lectoren en 10 misdienaars, waardevol. Pastoor Maes is een gepassioneerd tuinier en geniet vele uren van zijn tuin die hij liefdevol verzorgt. De kerk van Lotenhulle is wekelijks versierd met bloemen uit zijn tuin. Toen pater Frans niet meer naar WZC kon komen, nam hij die taak over. Voor oudere mensen, gelovig opgevoed, is die wekelijkse viering toch een belangrijk moment. Soms verzorgen ze twee vieringen, een in de refter maar ook een in de flatjes of op de eerste verdieping bij mensen met dementie. Ze zijn mobiel en bereidwillig.
Weer op zaterdag
Corona liet alles stilvallen, ook die vieringen. Na versoepelingen werden ze heropgestart maar op dinsdagnamiddag. In oktober zullen ze weer op zaterdag doorgaan en dat is goed nieuws voor velen.
Bezoekers in WZC kunnen meevieren met hun familielid maar ook een groepje Ruiseledenaren was trouw op post. Het uur past hen beter of het is dichterbij en de cafetaria nadien nodigt uit tot ontmoeten bij een drankje. Het zijn die buitenstaanders die ook dorpsnieuws meebrengen en met een korte babbel bewoners kunnen verwennen. We berichten via dit blad wanneer de opstart er is.
Voor het volledig verslag: zie parochieblad dat deze week in de brievenbus viel
DE KIEM ontvangt pastoraal bezoek
Nadat de kinderen van de lagere school bij het begin van het schooljaar in de kerk aanwezig waren om het schooljaar pastoraal te openen, bracht diaken Danny zelf een bezoekje aan de klassen van de Kiem.
Begeleid door Laura Vanrostenberghe die de acolietenwerking voorstelde aan de kinderen vanaf het derde leerjaar, trok de diaken van klas naar klas en was er ook een ontmoetingsmoment met de leerkrachten tijdens de speeltijd.
Meisjes en jongens uit de lagere klassen, maar ook de kleuters waren één en al oor voor ‘het verhaal van de kleuren’ en de boodschap van Jezus die wij proberen na te volgen. Het werd alvast een boeiende uitwisseling en een deugddoend pastoraal bezoekje aan de school.
De parochie is dankbaar voor de goede band met onze vrije basisscholen!
Danny
‘Ferm(e)’ madam in de kijker
In het parochieblad, de editie van 22 september nr. 38 op pagina 16 werd Heidi Devooght, al 15 jaar voorzitster van FERM (vroeger KVLV), geïnterviewd door Liselotte Anckaert. Heidi werkt ook voor de parochie is doopcatechiste maar heel actief op hun landbouwbedrijf. Een bezige bij maar goed georganiseerd en goedlachs met zin voor humor. ‘Niet gelachen, is niet geleefd.’ Het artikel hangt ook op het prikbord in de kerk, waar je het kan lezen…
Link naar het artikel in Kerknet: zie hier (let wel u moet hier inloggen en uw abonneenummer bij de hand hebben om in te loggen - staat bovenaan het parochieblad dat uw wekelijks ontvangt)
GM
NIEUWS van Vl@s
Donderdagnamiddag 9 september 2021:

Wat heet dan gelukkig zijn?
Op 23 september, in zaal Sport en Spel, was professor Bram Derock, zoon van ex-Ruiseledenaren Carlos Derock en Agnes Goossens voor Vl@s te gast voor een lezing. Bram liep in de kijker toen hij samen met twee collega’s de Francquiprijs won in 2019. Het zegt ons leken niets maar je zou kunnen zeggen dat het de Nobelprijs is van België. De prijs wordt uitgereikt aan jonge wetenschappers om hun onderzoek verder te stimuleren. Bram studeerde wiskunde en economie aan de KU Leuven. Hij is verbonden aan de ULB (universiteit Brussel) maar geeft ook college aan de universiteit in Londen en is deeltijds actief in Leuven.
Zijn onderzoek situeert zich binnen de micro-economie. In het bijzonder probeert hij vooral te verklaren hoe gezinnen, waarin de gezinsleden verschillende voorkeuren hebben, tot een gezamenlijke beslissing komen met betrekking tot de bestedingen van tijd en geld. Hij relateert dit alles aan de context waarin de gezinnen zich bevinden en analyseert wat de impact is op het individuele welzijn van de gezinsleden. Anders gezegd: als econoom bestudeert hij menselijk gedrag en de drie wetenschappers proberen te peilen naar wat gezinnen laat beslissen om keuzes te maken op vlak van financies maar ook op vlak van vrije tijd. In die zin kunnen wetenschappers de beleidsmakers (ministers) helpen bij het nemen van bepaalde beslissingen. We kregen heel wat tabellen te zien maar Bram wist ze via praktische voorbeelden toe te lichten. De woonbonus bijvoorbeeld was bedoeld om jonge mensen te steunen bij het verwerven van een eigen woonst maar kwam uiteindelijk vooral bepaalde eigenaars ten goede. Hij wordt dus afgeschaft.
We kregen nog eens te horen (weliswaar wetenschappelijk gefundeerd) dat leven in gezondheid gerelateerd is aan inkomen. Wie financieel beperkt is, eet minder gezond, stelt doktersbezoek uit… De meest kwetsbaren in ons sociaal systeem zijn vaak alleenstaande vrouwen met kinderen, laag geschoold. Zij vallen meest uit de boot. Aan het beleid om daaraan te sleutelen. Wat ontgoochelend is, is dat beleidsmakers vaak prioriteiten kiezen in functie van het kiesgedrag van mensen. Er werd ook bevestigd dat niet enkel geld gelukkig maakt. Je kan een mooi maandelijks inkomen hebben maar misschien slecht nieuws gekregen hebben over je gezondheid of iemand van het gezin. De cijfers zijn de cijfers maar de lezing zet aan tot nadenken over wat ons echt gelukkig maakt. Zeker niet enkel het materiële, evenzeer mentaal welbevinden dat we meest vinden in respect krijgen, waardering voor ons werk, en zin kunnen geven aan het leven. Nadenken over wat er echt toe doet. Het beleid kan ons sturen maar in dit land hebben we nog een hele resem eigen keuzes die we kunnen maken.
En dan was er koffie en Berlijnse bollen en gezelligheid.
GM
Welkom bij Folk Ruiselede:
Zaterdagavond 16 oktober in zaal Sport en Spel
Folk Ruiselede is blij opnieuw optredens te mogen organiseren.
20u.10 - 21.00 u. optreden van Lies en Jeroen
Als kleinkunst duo brengen ze een mooi eigen Nederlandstalig repertoire. Hun stemmen en akoestische gitaren vullen elkaar heel goed aan. Een plezier voor oren en ogen om ze enthousiast aan het werk te horen en te zien. Verschillende folk magazines in Vlaanderen en Nederland schrijven alleen maar lovende woorden over Lies & Jeroen.
Wees getuige van hun optreden in Ruiselede. Nieuwe CD ‘Er zijn zo van die dagen’ (2020)
21u.30 -23.00 u. Ierse en aanverwante folkmuziek met de groep STEW.
Deze drie muzikanten brengen ons ‘into folk’ sferen!
Peter Derudder (fluit en viool) werkt als gastmuzikant bij heel wat bekende artiesten en kan als geen ander een muzikale Keltische sfeer brengen op het podium.
Timothy Volcke zorgt voor zang en piano, zijn uitnodigende stem doet je zeker meezingen.
Voor aanstekelijke ritmes zorgt Dimitri Durnez. Heel wat percussie-instrumenten zoals djembé, darbuka, conga en washboard zijn voor hem één en al fun.
Vol enthousiasme doet hij ons meeklappen. Zijn gitaar zorgt, samen met de instrumenten van de anderen, voor een echte Ierse pub sfeer.
Met deze groep zitten we in het hart van de folkmuziek; welkom op FOLK Ruiselede!
Dit jaar van verrassingsoptreden tijdens FOLK Ruiselede.
Alle leden van koren zijn meer dan welkom!
Reserveren op het nummer 051 72 44 87 of folkruiselede@hotmail.com toegang: €15.
Welkom bij NEOS
Welkom bij Vl@s
Ferm geeft bakles
Donderdag 7 oktober stond er een bakles gepland, de lesgeefster heeft helaas afgezegd, daarom zijn we op zoek naar een alternatief.
We verwelkomen iedereen graag op 7 oktober om 13u.30 in de zaal sport en spel en niet in het jeugdlokaal zoals eerder gemeld. De bestuursleden voorzien een heerlijk dessertbuffet.
Inschrijven is niet nodig en je deelname is gratis. We maken er een gezellige namiddag van. Tot dan!
Ferm Ruiselede
Oog voor mooi
Anne- Marie en William hebben een complementaire hobby. William heeft oog voor mooie plekjes en zij schrijft er een haiku bij. Een haiku is een kort gedicht dat uit slechts drie regels en 27 lettergrepen bestaat.
Het beeldje werd genomen in Brugge terwijl ze triënnale wandelden.
Je kan die wandeling nog doen tot en met 24 oktober. Plannetje op internet of op de Markt, toeristeninfo…
Voor kunstwerken binnen best reserveren maar ook buiten zijn verrassende installaties te zien.
LIEF en LEED
Gedoopt
Lucie, dochtertje van Aäron Desmet en Elisa Claeys: Zie hier op de website
Naar de overkant
Mevrouw Bea Billiet, weduwe van de heer Guido Vaneenooghe, partner van de heer Guido: zie hier op deze website.
Gebed van week + Hartverwarmend
Zie parochieblad dat deze week in uw brievenbus viel.