De Gentse Beiaardkring neemt al een aantal jaar luidklokken op van kerken in heel het Vlaamse land. Ze doen dit uit pure interesse en om een beeld te geven van het klokkenpatrimonium in België. Op zaterdag 3 november waren ze te gast in de toren van de kerk van Ruiselede. Tijdens het bezoek werd elke klok apart geluid en nadien ook de 3 klokken samen. Het resultaat is een filmpje geworden van meer dan 13 minuten en kan je hier bekijken:
Voor het correct weergeven van deze inhoud dien je (sociale) content cookies te aanvaarden.
Ook werden de diameters gemeten en werden foto’s genomen van de opschriften op de klokken. Er werd daan ook een 2e filmpje gemaakt. Niet alleen de klokken worden er in geluid, je ziet er ook meerdere foto’s over onze kerk
Voor het correct weergeven van deze inhoud dien je (sociale) content cookies te aanvaarden.
In 1106 wordt voor het eerst een kerk te Ruiselede vermeld. In de 12de eeuw werd een romaanse kerk met vieringtoren gebouwd. Tijdens de Beeldenstorm in 1566 en in de jaren 1584-1586 loopt de kerk zware schade op. Omstreeks 1630 is de schade grotendeels hersteld. Tijdens de Franse invallen van de 17de en begin 18de eeuw loopt de kerk opnieuw schade op. In de 18de eeuw wordt het schip grotendeels herbouwd. In de 19de eeuw wordt beslist om de kerk te verlengen. De oude vieringtoren wordt afgebroken en in 1872 is de nieuwe en huidige westtoren klaar.
Begin 17de eeuw hing er maar één klok in de toren. In 1682 waren er al twee klokken. Eén van deze klokken ging waarschijnlijk bij de inval door het Franse leger in 1696 verloren. In 1773 was er een gelui van drie klokken waarvan er twee vermoedelijk tijdens de Franse Revolutie verloren gingen. In 1834 goot Jacob Dumery uit Brugge drie nieuwe klokken met de namen Maria, Amandus en Josephus. In 1876 was de grote klok gebarsten. Men besliste toen om ook de kleinste klok te hergieten en te verzwaren. Severinus Van Aerschodt uit Leuven kreeg de opdracht om de twee nieuwe klokken te gieten. Ze droegen de namen Maria & Carolus-Ludovicus. Op 8 december 1943 werden de twee grootste klokken door de Duitsers opgeëist en meegenomen. Alleen de kleinste klok lieten ze hangen. In 1948 werden de 2 gestolen klokken vervangen door de huidige klokken.
Onze 3 huidige klokken hebben deze tonen: fa, sol, si b. Klok 1 heet Maria. Ze heeft een gewicht van 1.076 kg en een doorsnede van 1,18 meter. De klok is gegoten in 1948 door Marcel Michiels Jr. te Doornik. Klok 2 kreeg de naam Jozef. De klok weegt 648 kg en heeft een doorsnede van 1 meter. Ze werd eveneens gegoten in 1948 door Marcel Michiels Jr. te Doornik. De 3e klok heet Amandus. Ze is de kleinste van de 3 met een gewicht van 480 kg en een doorsnede van 0,9 meter. Deze klok werd gegoten in 1834 door Jacob Dumery te Brugge.
En voor wie er maar niet genoeg van krijgt: alle filmpjes van klokken in Vlaamse kerktorens gemaakt door de Gentse Beiaardkring vind je hier: https://www.youtube.com/user/Stormklok/videos.