Sacrament van de doop
Als christenen vieren we in het doopsel vooral dat de dopeling ‘ingeschreven’ wordt in het verhaal van God met de mensen. God bevestigt er zijn ‘ja’: “Ja, jij bent mijn geliefde kind; jouw naam staat geschreven in de palm van mijn hand.”
Bij het kinderdoopsel zeggen ook de ouders, de peter en de meter ‘ja’. Zij verbinden zich ertoe hun kind gelovig op te voeden: als leerling van Jezus en in de geest van het Evangelie.
Door het doopsel wordt de dopeling niet alleen lid van een plaatselijke parochiegemeenschap maar ook van de wereldwijde gemeenschap van christenen: de Kerk. Ook deze gemeenschap zegt ‘ja’ en ‘welkom’! Daarom wordt het doopsel enkel gevierd in parochiekerken waar de geloofsgemeenschap geregeld samenkomt om te vieren.
In de viering van de doop komen al deze aspecten samen. Binnen onze parochie geven we er dan ook de voorkeur aan om doopsels te plannen tijdens de zondagse eucharistieviering, want dat is het moment waarop ook de geloofsgemeenschap samenkomt. Op die manier wordt dit nieuwe 'kind van God' echt verwelkomd in het hart van de parochiegemeenschap, in het hart van de Kerk.
Dooptraject
1. Aanmelden:
Het doopsel is de dag van vandaag een positieve keuze van ouders om hun kindje het christelijke geloof te leren kennen.
De eerste stap in het dooptraject is dat jullie zich even aanmelden door te mailen naar kerkinaalst@kerknet.be. Op die manier geven jullie als ouders zelf aan dat je geïnteresseerd bent in het doopsel voor je kind en start je zelf het dooptraject. Het vraagt toch minimum een 3-tal maanden om het doopsel goed te kunnen voorbereiden.
2. Doopcatechese:
We maken samen een afspraak voor een voorbereidend gesprek over de betekenis van de doopviering en over christen-zijn vandaag.
3. Maak kennis met de kerkgemeenschap:
De christelijke opvoeding van een kind is op de eerste plaats de verantwoordelijkheid van de ouders die bewusst kiezen voor het doopsel. Maar ... it takes a village to raise a child!
Geloof krijgt pas de beste kansen wanneer het een actieve plaats krijgt in het gezin, dat ingebed en gedragen wordt door een geloofsgemeenschap.
Zowel tijdens de voorbereiding als ná het doopsel zijn jullie welkom als lid van onze parochiegemeenschap, om deel te nemen aan de vieringen of andere activiteiten. Want de Kerk dat zijn wij! We verwachten jullie. Een kerkgemeenschap zonder babykreetjes is namelijk gedoemd om te verdwijnen. Babygehuil is niks om verlegen over te zijn. Wees dus welkom en voel je thuis! In onze kerken vind je daarom altijd wel een plekje waar je rustig kan voeden of troosten. Onze medewerkers maken je graag wegwijs.
4. Doopviering:
Het doopsel van jullie kindje gaat bij voorkeur door in één van onze weekendvieringen, temidden van de vierende kerkgemeenschap. Wij delen graag in jullie vreugde. De datum en plaats worden in overleg met de parochie-assistent of pastoor vastgelegd.
Nog vragen? Contacteer ons.
Eerste communie
De Eerste Communie is de natuurlijke verderzetting van het doopsel.
Wanneer een kind de kleutertijd achter zich heeft gelaten is het meestal klaar om te begrijpen dat er in de eucharistieviering iets héél bijzonders gebeurt; dat de hostie niet zómaar brood is en dat de communie het moment is waarin Jezus heel dicht bij komt, om ons hart te voeden en ons zijn Weg van liefde te leren kennen.
De beste voorbereiding op de Eerste Communie is het regelmatig deelnemen aan de eucharistieviering met het hele gezin.
Is je kind reeds gedoopt, heeft het de leeftijd van 6 jaar bereikt en wenst het voor de eerste keer volledig deel te nemen aan de Communie tijdens de eucharistieviering? Klik dan hier door.