Parochieblad: Editie 22 december 2021 | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Parochies Ruiselede

Parochies Ruiselede

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Naar Facebook Ruiselede deel van pastorale eenheid St Augustinus- Kennismaking Onze 3 kerken Filmpje klokken Ruiselede Een viering aanvragen Een misviering aanvragen Een doopviering aanvragen Eerste communie en vormsel Kerkelijk huwelijk aanvragen Een uitvaart aanvragen Herabonneren op het parochieblad Medewerker worden Tarcisius en patroonsfeest van onze misdienaars Vorige editities "Parochieblad" Parochieblad niet ontvangen of verandering van adres
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail
Kerstdag
Naar Facebook Ruiselede deel van pastorale eenheid St Augustinus- Kennismaking Onze 3 kerken Filmpje klokken Ruiselede Een viering aanvragen Een misviering aanvragen Een doopviering aanvragen Eerste communie en vormsel Kerkelijk huwelijk aanvragen Een uitvaart aanvragen Herabonneren op het parochieblad Medewerker worden Tarcisius en patroonsfeest van onze misdienaars Vorige editities "Parochieblad" Parochieblad niet ontvangen of verandering van adres

Parochieblad: Editie 22 december 2021

Laatste aanpassing op vrijdag 24 december 2021 - 9:56
Afdrukken

Liturgische vieringen

Zie Misvieringen in Ruiselede en in de Pastorale Eenheid op deze website

 

Zalig Kerstmis

Pastoor Bart, diaken Danny en het pastoraal team wensen aan alle lezers van Kerk en Leven een zalige Kerst. Ze nodigen u meteen van harte uit om te komen meebidden en meevieren in de kerstviering op zaterdag 25 december om 9 uur in de kerk van Ruiselede

 

Kerstmis – het feest van de menswording

1250-max 3 kol-DSCF6834.jpg

Kerk Ruiselede

F1250b51.jpg

Kerststal O.L.Vr. Kerk

Het wonder van de menswording gebeurt
niet in een zee van licht,
niet in straten vol glitter,
niet in de verblindende veelheid
en ver van wie uit is op macht.
Maar naamloos, geborgen,
misschien in het holst van de nacht.

Op plaatsen, ontelbaar,
waar leven wordt doorgegeven,
waar het brood van vertrouwen
vanzelfsprekend met ieder gedeeld wordt,
waar niemand te min is,
geen levende ziel onbelangrijk.

Waar je als vreemde een thuis vindt,
waar eenzaamheid wordt geheeld
en pijn niet vergeten,
angst niet meer hoeft.
Waar men grootmoedig een stap zet,
en nog één en nog één,
naar verzoening en eindelijk vrede.
Het kind van de hoop
wordt steeds weer herboren uit mensen.

God, wat een wonder.

Kris Gelaude

 

Wat wil je later worden?

vroeg de meester aan zijn leerlingen van het tweede leerjaar.
‘Vrachtwagenchauffeur, piloot, dokter, verpleegster,
Lionel Messi...’ klonk het.
 Eén jongetje had nog niet geantwoord
‘En jij, vroeg de meester?’
‘Mens,’ zei het jongetje.
 De klas schoot in een luide lach.
 Maar de meester keek heel ernstig.
‘Mens worden,’ zei hij, ‘dat is de mooiste
maar tegelijk de moeilijkste stiel
die er bestaat...’

F1250c51.jpg

Mens

 

Brief aan de kerstster

Het ontroerend verhaal kunt u lezen in het parochieblad dat deze week in uw brievenbus viel

 

Verlofperiode parochiaal secretariaat

Het parochiaal secretariaat is gesloten tussen Kerst en nieuwjaar. We zijn wel steeds bereikbaar via het e-mailadres parochiesruiselede@gmail.com, ook telefonisch op 051/69 66 63 (pastoor Bart Malfait) of 051/65 75 93 (diaken Danny Vandenbroucke).

 

Welzijnszorg in onze streek

F1250f51.jpg

Welzijnszorg © Rita Patteeuw


Zondag 12 december, drie brandende kaarsjes op de adventskrans, dé zondag van Welzijnszorg. Een warme kerk met een mooi versierd altaar. Jan Demuynck, regioverantwoordelijke voor West-Vlaanderen, verzorgt de homilie. Hij schetst de campagne, toont realisaties in onze streek en geeft ons stof tot nadenken. Hierbij een kortere versie van zijn relaas.

De campagne van vorig jaar klaagde het tekort aan betaalbare woningen in Vlaanderen aan. Zowat 170 000 mensen staan op een wachtlijst voor een sociale woning, gemiddeld vier jaar wachten, maar dit kan oplopen tot meer dan tien jaar. En dan zijn er nog eens 100 000 mensen die op de wachtlijst zouden mogen staan, maar om verschillende redenen er niet op staan.

Dit jaar brengt Welzijnszorg een vervolg hierop. Al de mensen die op zoek gaan naar een betaalbare huurwoning, zorgen ervoor dat een eigenaar die een huis op de markt zet, kan kiezen uit heel veel kandidaten. Uitsluiting of discriminatie duikt om de hoek.
Yousef krijgt telkens een ‘jammer het huis is al verhuurd’ als hij belt, maar Mathias kan een kwartier later datzelfde huis wél huren. Of denk aan een moeder met drie kinderen die uit huis wordt gezet. Ze vinden geen plaats in de nachtopvang en moeten maar op straat slapen. Onleefbaar!
Dit alles laat uitschijnen dat het hebben van een dak, hoe schamel ook, een ‘gunst’ is, dat je ook met een slechte woning blij mag/moet zijn.

Een fatsoenlijke woning is echter volgens de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens een recht. Iedereen zou, zeker in onze streken, mogen rekenen op een aanvaardbaar goed en betaalbaar woningaanbod.

Met de opbrengst van de campagne steunt Welzijnszorg zo’n honderd projecten. We willen drie West-Vlaamse projecten eruit lichten omdat zij echt werk maken van het woonrecht.

KruisPunt stelt vijf woningen in Kortrijk en Oostende ter beschikking voor mensen die uit de gevangenis komen en geen huisvesting hebben. Mensen kunnen slechts voorwaardelijk vrijkomen als ze een domicilie hebben. Kruispunt probeert via studio’s en huisjes dit hiaat op te vullen. Ze combineren dit met een buddy, die de ‘gast’ helpt om te re-integreren. Zo geef je mensen een échte ‘tweede kans’.
In het huis van De Achthoek in Harelbeke kunnen vier personen met een psychische kwetsbaarheid een thuis vinden met ondersteuning op maat.
Ze richten zich hierbij specifiek op alleenstaanden die vaak bij andere initiatieven uit de boot vallen.
Na negen maanden in een therapeutisch centrum moest Michael daar weg. Nergens paste hij in het plaatje en hij overleefde dakloos in het stadspark. Voor zijn plaats in De Achthoek waren er 24 andere kandidaten die ze moesten teleurstellen. Heel vaak zijn het jongeren die thuisloos zijn, die nu eens drie weken bij een vriend wonen, dan weer twee maanden bij maten, dan een maand nog eens ergens anders. Sofasurfers zoals we ze noemen. Doordat zij geen vast adres hebben, zijn ze met hun papieren niet in orde en hebben ze ook geen rechten.

Onze Kinderen is een erkende organisatie vanuit de Bijzondere Jeugdzorg. In de leefgroepen van kinderen van 3 tot 14 jaar merken ze de laatste jaren dat de huisvestingsproblematiek bij de ouders een groot probleem vormt om gezinscontacten mogelijk te maken. Veertien van de kinderen kunnen niet naar huis terugkeren omdat de ouders geen gepaste woning hebben, omdat er bijvoorbeeld maar één slaapkamer is. Ze verblijven week na week in de instelling. Om de kinderen en ouders verder te ondersteunen in het contact met elkaar, zijn ze experimenteel gestart met een contexthuis. Daar kunnen ouders enkele uren met hun kinderen samen zijn, ze kunnen er koken met/voor de kinderen, ze kunnen er spelen en, samen onder één dekentje, tv kijken. Heel eenvoudige zaken, maar heel belangrijk voor hen.

Dit alles moet ons toch aan het denken zetten. Staan we toe dat de woonproblematiek nog verder verslechterd? Laat het ons onverschillig? Kan het in dat geval wel Kerstmis worden? Kan God mens worden in deze omstandigheid of laten we Hem nu ook voor gesloten deuren staan?

Steun Welzijnszorg in haar campagne voor een leefbaar woonbeleid - BE21 0000 0000 0303 van Welzijnszorg 1000 Brussel

Jan Demuynck - Rita Patteeuw

 

Sint - Elooi Doomkerke

Voor het correct weergeven van deze inhoud dien je (sociale) content cookies te aanvaarden.

 

Het was dit jaar geen gewoon Feest voor Sint - Elooi Doomkerke, maar wel een deugddoende gebedsviering voor de leden en overleden leden en hun familie van de voorbije 2 corona-jaren.

Zaterdag 11 december om 10 u is de kerk in Doomkerke  – voor het eerst sinds lang - gevuld met een 30- 40 mensen: De bestuursleden van de Sint - Elooisgilde van Doomkerke, hun echtgenotes, deken Gino Vyncke en echtgenote Marleen, zijn opvolger Kurt Vergote en echtgenote Stephanie en heel wat familie en vrienden van overleden leden van de voorbije twee jaren zijn er. 

Voor de meeste aanwezigen is het een eerste kennismaking met Diaken Danny. Koster Michiel zorgt voor muziek op het orgel en liederen , Paul is misdienaar en ik ben lector van dienst. Jacques zorgt er - zoals altijd - samen met Antoinette voor dat alles vooraf klaarstaat en de kerk ligt er kraaknet bij. Hun trouwe inzet is goud waard, zoals we hier op de parochie plegen te zeggen!

Diaken Danny nodigt ons uit om een licht van hoop te laten schijnen en de warmte van dit licht, het licht van Kerstmis uit te dragen, terwijl de 3de kaars van de advent wordt aangestoken. Na het evangelie speelt Alexander Deguffroy het ‘Te Velde’. Een ode aan de overledenen. We worden ingewijd in de geschiedenis van St-Elooi. De relikwie en de hamer van Sint - Elooi krijgt een belangrijke plaats in de viering. Deken Gino geeft ons aan de offerande allemaal een deugddoend schouderklopje. Doe zo voort, doe vooral voort… wordt meermaals gehoord, meegegeven. Het is een boodschap voor alle vrijwilligers eigenlijk die zich inzetten in eender welke vereniging.

Het lint van ‘deken 2021 Sint- Elooisgilde Doomkerke’ blijft in de kast, net zoals het lint van ‘2020’. Jammer genoeg… maar iedereen kijkt – samen met de dekens – uit naar een normaal jaar in 2022.

Dus onthoud: afspraak volgend jaar op zaterdag 10 december 2022!

Christel V.

 

Wandeling – Vl@s

Voor het correct weergeven van deze inhoud dien je (sociale) content cookies te aanvaarden.

Lief en leed


Werden gedoopt

Zie hier op deze website

 

Gebed van week + Hartverwarmend

Zie parochieblad dat deze week in uw brievenbus viel.

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook