Parochieblad: Editie 19 januari 2022 (week 03) | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Parochies Ruiselede

Parochies Ruiselede

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Naar Facebook Ruiselede deel van pastorale eenheid St Augustinus- Kennismaking Onze 3 kerken Filmpje klokken Ruiselede Een viering aanvragen Een misviering aanvragen Een doopviering aanvragen Eerste communie en vormsel Kerkelijk huwelijk aanvragen Een uitvaart aanvragen Herabonneren op het parochieblad Medewerker worden Tarcisius en patroonsfeest van onze misdienaars Vorige editities "Parochieblad" Parochieblad niet ontvangen of verandering van adres
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail
Naar Facebook Ruiselede deel van pastorale eenheid St Augustinus- Kennismaking Onze 3 kerken Filmpje klokken Ruiselede Een viering aanvragen Een misviering aanvragen Een doopviering aanvragen Eerste communie en vormsel Kerkelijk huwelijk aanvragen Een uitvaart aanvragen Herabonneren op het parochieblad Medewerker worden Tarcisius en patroonsfeest van onze misdienaars Vorige editities "Parochieblad" Parochieblad niet ontvangen of verandering van adres

Parochieblad: Editie 19 januari 2022 (week 03)

Laatste aanpassing op dinsdag 18 januari 2022 - 15:43
Afdrukken

Liturgische vieringen

Zie Misvieringen in Ruiselede en in de Pastorale Eenheid op deze website

 

PAROCHIENIEUWS

Broeders in Ruiselede

Deze week vanuit Lotenhulle, mijn geboortedorp, een foto gekregen van een klas in Ruiselede bij de broeders of de Frères. De broederschool, een begrip voor vele, oudere Ruiseledenaren. Nu er minder verenigingennieuws is, halen we ze eens vanonder het stof. Net nog in een boek gelezen dat het ook voor jongeren belangrijk is historie en verhalen van toen, de roots van hun cultuur te kennen.

Salesianen
De Broeders van de Christelijke Scholen zijn de erfgenamen van het opvoedingswerk van Jean-Baptiste de La Salle. Hij richtte zijn gemeenschap op te Reims aan het einde van de 17e eeuw, in het Frankrijk van Lodewijk XIV. Hij richtte zich vooral op kinderen die omwille van hun sociale herkomst geen kans kregen om degelijk onderwijs te volgen. Door ze voor te bereiden op de arbeidsmarkt heeft hij het mogelijk gemaakt dat ze hun sociale noodlot konden ontgroeien.

In Roeselare is er nog een Broederschool en ik plukte van die website de mooie visie die ze willen realiseren. In de geest van de stichter. Hij wou een school die het leven van jongeren een ingrijpende wending zou geven. Enkele concrete aanbevelingen wijzen op de draagwijdte van zijn zienswijze:
•    Maak het onderwijs nuttig en zinvol voor de leerlingen.
•    Creëer een vertrouwelijke omgang tussen leerlingen en leerkrachten. Behandel ze met zachtheid en vriendelijkheid.
•    Elk kind verdient alle eerbied.
•    Volg alle leerlingen individueel en evalueer ze op hun eigen mogelijkheden. Heb hierbij aandacht voor hun hele persoonlijkheid en betuig bijzondere aandacht voor zwakke leerlingen.
•    Moedig hen aan tot verbetering, maar rem het straffen af.
•    Besef dat de relatie met de leerlingen op de eerste plaats wordt gedragen door de liefde die wij in Christus hebben ontdekt en ontvangen: hou van je leerlingen.
•    Wees waarachtig. Volg een gedragscode uit zelfrespect en uit respect voor iedereen.

Ruiselede

Broederschool (Den Tap)

De Broederschool was gevestigd in de Aalterstraat, zie foto hierboven. Ca. 1876 wordt het "huis der broederschap" vergroot met een dwarsvleugel naar achter toe en vanaf 1889 wordt dit huis in het kadaster aangeduid met de term "school". Dit komt ongeveer overeen met de datum (23 augustus 1896) waarop pastoor Carolus Goemaere het bestuur van de 'aangenomen lagere school' van "Den Tap" overlaat aan de 'Broeders van de christelijke scholen' (de 'frères'). Ca. 1937 worden volgens het kadaster aan de kant van de Poortefrankstraat (aangelegd in 1927) nieuwe gebouwen opgericht. In 1937 verlaten de 'frères' Ruiselede. Vanaf dan wordt enkel nog door lekenonderwijzers lesgegeven. In 2005 verlaten de laatste leerlingen de schoolgebouwen in de Poortefrankstraat ten voordele van de lagere school in de Pensionaatstraat. Bij de verbouwing in 2006 wordt een nieuwe ingang voorzien langs de Nieuwstraat. Naast drie à vier broeders waren er drie lekenonderwijzers: Amaat De Baets – Paul Ackerman – Joris Vanhecke. Er waren 8 studiejaren. ( tot 14 jaar) De eerste drie jaren werden door de zusters gegeven in een gebouw in de Bruggestraat (nu afgebroken, huisnummer 31-37). Na de eerste drie jaren gingen de jongens naar de gemeenteschool (einde Bruggestraat) of naar Den Tap (Broederschool). Zij die het voorrecht kregen naar een college verder te gaan, waren goed voorbereid. De broeders hadden zelf een college met internaat in Jemappes, dat ze sterk aanbevalen aan ouders opdat de jongens hun Frans zouden leren. Na het 7e studiejaar konden ze naar Jemappes voor twee jaar handelsonderwijs. Jozef Tanghe, mijn vader, Roger Meulebrouck, Maurice Vandoorne … nog vele anderen werden erheen gestuurd. Ze namen de trein in Tielt naar Mons waar een broeder hen opwachtte voor de laatste drie kilometer. Ze kregen drie maand les apart om aan het Frans te wennen en ‘mee‘ te zijn. Er was voetbal als ontspanning. Ze bleven er –zoals alle internen toen- tot Allerheiligen en van Allerheiligen tot Kerst. Wereldoorlog II onderbrak hun studies in Jemappes. 

Lotenhulle
Ook vanuit Lotenhulle werden jongens gestuurd naar de broederschool in Ruiselede omdat ze zo’n goede faam had.

College Jemappes: vlnr  ? - Roger Meulebrouck - Jozef Tanghe - ? - ? – Maurice Vandoorne

Mijn oom Albert De Clercq was een van hen en op de foto zie je koster Leon Decraene, slager Albert Vermeersch, poeldenier Maurice De Wulf, Lotenhullenaren tussen Ruiseledenaren. Ze kwamen met de tram ‘het Kamielke’ om 7.30 u naar Ruiselede en ’s avonds weer terug.

de jongensklas in de Broederschool van Ruysselede Uit Lotenhulle.

Uit Lotenhulle. Op de onderste rij Maurice De Wulf, derde van rechts. 
Op de bovenste rij herkennen we nog twee dorpsgenoten. Tweede van links: Leon De Craene, de latere koster en zevende van rechts is Albert Vermeersch.

Op de pancarte vooraan staat E.K. Dat staat voor Eucharistische Kruistocht, een soort voorloper van de Chiro die de jongens tot een vroom en christelijk leven moest bewegen.

Frères
Er waren drie broeders die hier actief waren, bijgestaan door leken onderwijzers. Ik ken hun namen niet. Frère Joseph (was ook directeur van de school), Frère Canisius kwamen wel vaak ter sprake.  

Frères

Er werd met lof over hen gesproken. Het was de tijd dat onderwijzers, geestelijken nog aanzien genoten bij de mensen. De broeders en  onderwijzers gingen soms bij ouders gaan bepleiten om iemand verder te laten studeren waar ouders soms al een andere toekomst gepland hadden, bijvoorbeeld werken op de boerderij, ’t hof overnemen of mee kostwinner zijn voor een groot gezin.  Die generatie van grootouders spreekt over mogen leren waar het nu vaak als moeten ervaren wordt. De broeders, dankbare herinnering.

Gerda M.

Met dank aan de bronnen:
Philip Hoste-  Oud Ruiselede (facebook)
Edith Van Wuytswinkel Nieuwsblad
Etienne Vandevoorde †
Germain Van de Weghe † foto’s en commentaar
Patriek De Meyer – heemkring Aalter - Lotenhulle
Joseph Van Cauwenberghe - Oud Ruysselede 1987 okt

Wie wil reageren, aanvullen: parochiesruiselede@gmail.com

 

 

Bedankt en tot ziens! Een bericht uit het vaccinatiecentrum.
 

F1250e03.jpg

Vacinatiecentrum Tielt


Maandag 10 januari, halfacht ’s morgens. Het is donker en koud. Op de parking van vaccinatiecentrum Tielt Noord liggen na de heftige wind van zaterdagavond wat nadarafsluitingen en bewegwijzeringsborden omvergewaaid. Ik zet er enkele terug recht want het is te gevaarlijk voor de voetgangers op weg naar de ingang van het centrum. Sinds het begin van de vaccinatiecampagne werk ik er als administratief vrijwilliger, check-in of check-out. Een mooie groep Ruiseledenaren heeft zich aangemeld als administratief, logistiek of medisch vrijwilliger. Mijn verdiensten zijn gering, 1 à 2 shiften per week. Er zijn blijkbaar voldoende administratieve medewerkers. Logistieke medewerkers draaien meer shiften. Verpleegkundigen hebben, denk ik, de moeilijkste job: rechtstaand en altijd geconcentreerd blijvend om in een shift van 4 à 4,5 uur het vaccin toe te dienen. Op donderdag 6 januari werden in Tielt 2022 (toeval?) vaccins gezet, een record. Tijdens de avondshift ontstonden buiten kleine wachtrijen. We waren allemaal toch wat moe als we kort na 22 uur afsloten. Vooral de verpleegkundigen kregen het die dag zwaar. Door uitval wegens corona kregen een aantal twee shiften per dag… Het wordt ook hier de komende weken niet gemakkelijk om alles vlot georganiseerd te krijgen.

Maandag 10 januari, even na 9 uur. Ondertussen is de omgeving van het vaccinatiecentrum in een dichte mist gehuld. We moeten iedereen bij het buitengaan waarschuwen voor gladheid. Onze parkeerwachter, een goedlachse vrijwilligster, is gevallen. De pijn aan haar knie is ondraaglijk en een bezoek aan de spoed blijkt noodzakelijk. Ze verliest er haar glimlach niet bij.

Vrijwilligers: ze zijn meer dan wie ook de krak van Vlaanderen! Zij vormen het fundament voor het welslagen van de vaccinatiecampagnes, die elkaar maar blijven opvolgen. In onze buurlanden (onlangs nog op NPO 2, Nederland) wordt hier met volle bewondering over gesproken en gerapporteerd.

Door de drukte, een kleine 700 gevaccineerden in deze shift, wordt het al vlug 12.40 uur. De laatste gevaccineerden laten hun pas inscannen bij de check-out.

“Bedankt en tot ziens” lacht een dankbare vrouw, die net haar booster kreeg, mij toe. Ik antwoord “liever niet!”. Waarop zij verduidelijkt dat elke toevallige ontmoeting hartelijk en dankbaar zal zijn. Indien dit op café gebeurt, zal zij mij of welke vrijwilliger dan ook trakteren. Het is de mooie en warme dankbaarheid die vrijwilligers sinds het begin van de vaccinatiecampagne voelen.

William Coppens

 

Neos - Wandeling Tielt 10 januari 2022
 

F1250f03.jpg

Neos - Wandeling Tielt


Ondanks het koude en mistig weer waren er toch 42 leden opgedaagd voor deze wandeling. We startten de wandeling aan de Hallentoren, sedert 1275 het symbool van de stad Tielt. Langs rustige wegen en weggetjes kwamen we in het klein natuurgebied 'De Kam’, ingesloten tussen de spoorweg, de Zuiderring en woonwijk Monteval.

Daar ontmoetten we Roland Heytens, vrijwilliger bij Torenvalk, die er aan het werk was. Zo kregen wij  onverwacht een gids die ons wat uitleg gaf over dit uniek natuurgebiedje. De naam van dit natuurgebied verwijst naar de kamsalamanders die in de poelen van dit gebied voorkomen. Dit kamgebied is specifiek ingericht voor deze zéér zeldzame kamsalamander die in de wijde omgeving enkel nog hier voorkomt.
Roland Heytens vertelde ons met veel vuur nog meer over deze amfibiën. 
Ook dat ze door het zachte weer vroeger dan normaal uit hun winterslaap gewekt worden en dat ze zich dan naar de poel begeven om zich daar voor te planten.

Na deze onverwachte maar wel boeiende uiteenzetting vervolgden we onze weg om terug aan te komen aan de Hallentoren. Daarna werd er gezellig nagepraat met een drankje in café ‘Cambrinus’. Met 42 wandelaars was de ruimte daar wel wat te klein maar gelukkig heeft uitbaatster Lieze nog een tweede horecazaak daarnaast nl café 'Den Arend', zodat we ons perfect volgens de coronaregels konden verdelen.

 

Geplande activiteiten van de Ruiseleedse verenigingen

Voor alle activiteiten verwijzen wij naar geplande activiteiten op deze website.

 

Lief en leed

Naar de overkant

Zie hier op deze website

 

Gebed van week + Hartverwarmend

Zie parochieblad dat deze week in uw brievenbus viel.
 

 

 

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook