Beleven wat migratie inhoudt. Red Star Line museum Antwerpen | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Attent

Attent

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Wat is Attent? Presentie
      Werkgroep presentie: visie en doelstellingenMeer weten over Presentie
      Migratie Diversiteit Gastvrijheid
      Werkgroep Migratie Diversiteit Gastvrijheid: visie en doelenMeer weten over MiDiGa
      Ecokerk Bisdom Antwerpen
      Ecokerkraad: Nieuwe samenkomsten en verslagenActiviteiten, aanbod en terugblik Ecokerk & Laudato Si Werkgroep Ecokerk: visie en doelen
      Rouwzorg Attent
      Werkgroep Rouwzorg Attent: visie en doelenMeer weten over verlies, rouw en verdriet
      Project Levensbeschouwingen over "Gastvrijheid" Project Levensbeschouwingen over "Zorg voor de aarde" Trefdagen - Terugblik sinds 2014 Andere thema's en publicaties door Attent
      Andere thema's AttentBoek 2023: Presentie. Samen mens wordenBoek 2017: Kerk, eigendom en de woonnood - Lees onlineWebinar diakonia in Boek Handelingen
      E-Brief van Attent E-Brief in jouw mailbox?
Attent werkgroep Migratie Diversiteit Gastvrijheid bezoekt het Red Star Line Museum  © RB

Beleven wat migratie inhoudt. Red Star Line museum Antwerpen

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op maandag 14 maart 2022 - 16:03
Afdrukken

In 1951 ondertekenden 24 landen het vluchtelingenverdrag in Genève. Tussen 1 april en 11 december 2022 wijdt het Red Star Line Museum hieraan de tijdelijke tentoonstelling “Vluchtverhalen”. Ze brengt niet alleen de wetten en politieke akkoorden tot leven, maar geven deze ook een concreet gelaat door recente vluchtverhalen te vertellen. De tijdelijke expo loopt in de “De Loods” van het museum in de Antwerpen Montevideostraat.

Op diezelfde plek werd in de 19de eeuw de bagage verzameld van de meer dan twee miljoen emigranten die tussen 1873 en 1935 met een stoomboot van de Red Star Line rederij vanuit Antwerpen vertrokken naar New York, op zoek naar nieuwe toekomst.

Straatbeeld

Vooraleer de landverhuizers konden inschepen, hadden ze er al een heel traject opzitten. Vanuit heel Europa vertrokken ze richting Antwerpen. Daar verbleven ze meerdere weken en maanden, tot ze konden inschepen. Zo tekenden de migratie ook het straatbeeld in de stad in de buurt van de haven. De sporen ervan zijn tot vandaag aanwezig, bijvoorbeeld in de gebouwen waar emigranten destijds logement vonden. Ook in de kunst bleven sporen bewaard. Talrijke kunstenaars legden de sfeer in haven en omgeving vast in tekeningen, schilderijen, poëzie en proza.

Eén van hen is Eugeen Van Mieghem, een kunstenaar van de realistische school.  Hij groeide op in een café recht tegenover het magazijn dat de Red Star Line er in 1893 bouwde. De landverhuizers werden er aan een eerste summiere medische controle onderworpen. Hun kledij en bagage werden ontsmet. Eugeen Van Mieghem schilderde en tekende als geen ander het leven van de gewone mens, levend en werkend in de haven. Zijn schilderij over de landverhuizers kan je in het museum bekijken.

Eugeen Van Mieghem schilderde landverhuizers in Antwerpen in 1899 © Wikimedia commons
Slaapzaal met wasruimte in Hotel Amerika voor emigranten Red Star Line © Collectie Stad Antwerpen, Red Star Line Museum
Dit gebouw in de Duboisstraat was vroeger in gebruik als Hotel Amerika  © Braeken Jo. Ter beschikking gesteld door Onroerend Erfgoed.
Vorige Volgende

Museum

Het Red Star Line Museum opende op 28 september 2013. Ook hier ging een heel traject vooraf. Nadat de rederij in 1935 failliet ging, geraakten de gebouwen uiteindelijk buiten gebruik. Toen ze in het jaar 2000 werden beschermd kreeg ook het plan stilaan vorm om er museum over de migratie in onder te brengen. Vanaf 2007 krijgen de restauratieplannen concreet vorm. Enkele jaren later begint het museum historische en hedendaagse verhalen en objecten over migratie te verzamelen. Die zoektocht gaat nog steeds door.  

Persoonlijke verhalen, die worden verteld op de authentieke plek van een historische rederij: die combinatie maakt van een bezoek aan het Red Star Line museum een warme, sterke beleving.

De tentoonstellingsruimtes doen je het traject volgen dat de derdeklasse-passagiers moesten afleggen. Heel gewone voorwerpen ondersteunen hun ervaring: koffers, een scheepsticket, een paspoort, postkaarten… Het museum verkreeg ook voorwerpen die landverhuizers mee naar Amerika namen, door hun nakomelingen werden gekoesterd en hun weg terug vonden: een wafelijzer, een grote ijzeren pan,… Even eenvoudig als ontroerend. Als je het perspectief van migratie, doorheen de tijden tot op vandaag, wil leren kennen en ervaren, dan is het Red Star Line museum niet alleen uniek, maar eigenlijk een ‘must’.  

Naast de klemtoon op de individuele ervaringen biedt het museum ook een blik op de geschiedenis en werking van de Red Star Line rederij. Zo zijn er prachtig gedetailleerde scheepsmodellen, belle époque reclame affiches,…  Een deel van het museum evoceert ook het interieur van zo’n schip, ingedeeld in verschillende klassen, en geeft ook een kijk op het leven van de bemanningsleden.

Nakomelingen Red Star Line passagiers

In 2018 voegde het museum een nieuw element toe aan de vaste opstelling. Bezoekers waren immers nieuwsgierig naar hoe het met de passagiers verder ging eens ze aankwamen op Ellis Island. Hebben ze hun dromen kunnen waarmaken? Het museum ging praten met enkele nazaten en vroeg hen hoe hun familiegeschiedenis bepaalt wie ze zijn in de hedendaagse Amerikaanse maatschappij. Een van hen is Ellen Bledsoe Rodriguez, dochter van Bessie Cohen, die in 1921 de oversteek maakte als klein Joods meisje vanuit Rusland. Bij aankomst zat ze samen met haar zus, zonder hun ouders, negen maanden vast op de ziekenboeg van Ellis Island. Uiteindelijk geraakte Bessie de VS binnen. Amerika moet voor Ellen trouw zijn aan de traditie van ultiem toevluchtsoord. Haar moeder legde ook altijd de klemtoon op gastvrijheid. 

Een videosfeerbeeld van een bezoek aan het museum kan je hieronder bekijken. 

 

Voor het correct weergeven van deze inhoud dien je (sociale) content cookies te aanvaarden.

Gepubliceerd door

Attent

Meer

Solidariteit
Artikel
migratie
diversiteit
Gastvrijheid
diaconie

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Bisschop Lode Van Hecke © Bisdom Gent, foto Kristof Ghyselinck
readmore

Solidariteit volgens: bisschop Lode Van Hecke

icon-icon-artikel
Mgr. Lode Van Hecke, bisschop van Gent en referent diaconie voor de Bisschoppenconferentie van België  © IPID
readmore

‘Mensen zonder papieren niet vergeten!’

icon-icon-persbericht
Bisschoppenconferentie van België © IPID
readmore

Oekraïnecrisis: bisschoppen roepen op tot maximale solidariteit

icon-icon-persbericht

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook