Aan toekomst bouwen met migranten - Thema Werelddag 2022 | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Attent

Attent

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Wat is Attent? Presentie
      Werkgroep presentie: visie en doelstellingenMeer weten over Presentie
      Migratie Diversiteit Gastvrijheid
      Werkgroep Migratie Diversiteit Gastvrijheid: visie en doelenMeer weten over MiDiGa
      Ecokerk Bisdom Antwerpen
      Ecokerkraad: Nieuwe samenkomsten en verslagenActiviteiten, aanbod en terugblik Ecokerk & Laudato Si Werkgroep Ecokerk: visie en doelen
      Rouwzorg Attent
      Werkgroep Rouwzorg Attent: visie en doelenMeer weten over verlies, rouw en verdriet
      Project Levensbeschouwingen over "Gastvrijheid" Project Levensbeschouwingen over "Zorg voor de aarde" Trefdagen - Terugblik sinds 2014 Andere thema's en publicaties door Attent
      Andere thema's AttentBoek 2023: Presentie. Samen mens wordenBoek 2017: Kerk, eigendom en de woonnood - Lees onlineWebinar diakonia in Boek Handelingen
      E-Brief van Attent E-Brief in jouw mailbox?

Aan toekomst bouwen met migranten - Thema Werelddag 2022

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op dinsdag 20 september 2022 - 11:53
Afdrukken

Op zondag 25 september 2022 vindt de 108ste Werelddag van de Migrant en de Vluchteling (WDMV) plaats. Paus Franciscus schreef bij deze dag  een boodschap, met als thema ‘Bouwen aan een toekomst met migranten en vluchtelingen’.

In de boodschap roept onze paus iedereen op om mee te bouwen aan “de stad van de toekomst” (Heb. 13,15) - het Rijk Gods. God is de Ontwerper van deze stad, maar wij allen moeten meehelpen in het bouwproces. Dat proces is “de omvorming van de werkelijkheid, zodat die almaar meer overeenstemt met het goddelijke plan”.

De stad van de toekomst is niet ver en onbereikbaar, maar begint vandaag en met ieder van ons. Niemand mag worden uitgesloten, in het bijzonder kwetsbare mensen niet. Ook vluchtelingen en migranten zijn een onmisbaar deel van de stad die God voor ogen heeft. Dit betekent niet louter dat ze erin mogen wonen als gast, maar dat ze even zeer mogen meebouwen. De paus roept dan ook op om vluchtelingen en migranten niet alleen te tolereren, maar hen ten volle te laten participeren in de ontplooiing van onze samenlevingen. “Er is een enorm potentieel dat benut zou kunnen worden, als we daarvoor open staan.”

Vluchtelingen en migranten zijn een culturele verrijking, en bieden ons de kans om visies en tradities uit te wisselen, en zo te groeien als mens. In het bijzonder kan hun enthousiasme en hun levendigheid “het kerkelijke leven van de gemeenschappen die hen verwelkomen een nieuwe impuls geven,” aldus paus Franciscus, die zijn boodschap eindigt met dit gebed.

Heer, maak ons dragers van hoop,
zodat uw licht kan doorbreken waar duisternis heerst
en vertrouwen in de toekomst kan groeien
waar ontmoediging ons overvalt.

Heer, maak ons instrumenten van uw gerechtigheid,
zodat waar uitsluiting de overhand heeft, broederlijkheid kan ontluiken
en waar hebzucht aanwezig is een geest van delen kan openbloeien.

Heer, laat ons bouwen aan uw rijk, samen met migranten en vluchtelingen
en met allen die aan de rand van de maatschappij leven.

Heer, laat ons leren hoe mooi het is 
om als broeders en zusters samen te leven. Amen.

De volledige boodschap kan je hier lezen.

Aansluitend bij de boodschap van deze werelddag nodigt de werkgroep Migratie Diversiteit Gastvrijheid van Attent je uit op een infoavond. Want  hoe kunnen we samen werken aan een meer inclusieve, broederlijke en duurzame toekomst, als mensen niet eens een plaats vinden om te wonen? Attent, ORBIT, en Mondiale Werken Regio Lier organiseren daarom de infoavond “Te huur, te duur? Niet bij mij!” Verder lezen: klik hier. 

 

YouTube-reeks met getuigenissen 

Net als de vorige jaren ondersteunt de sectie Migranten en Vluchtelingen via maandelijkse nieuwe  Youtube filmpjes deze dag. De filmpjes worden telkens kort ingeleid door de paus, die dit jaar vragen voorlegt, gevolgd door concrete antwoorden en een getuigenis vanuit vele plaatsen in de wereld.

- In de eerste aflevering (12 mei 2022) klinkt de vraag: Hoe kunnen we samen deze toekomst opbouwen? Diepe indruk maakt het getuigenis uit Lampedusa. De opvang van gestrande bootvluchtelingen startte met enkele oudere dames die, omdat het winter was, thermossen koffie en thee op de drempel van hun huis begonnen te zetten. Vervolgens gingen hun deuren open voor wie eten nodig had of zich wilde wassen. En zo ging het steeds verder: alle jassen en dekens die over waren op het eiland werden uitgedeeld. Tegelijk groeiden de contacten en uitwisselingen.

- Het filmpje van  7 juni gaat over niemand uitsluiten en stelt de vraag: Wat denk jij wat het betekent: de meest kwetsbaren in het midden plaatsen?

- Op 8 juli wordt de vraag gesteld:  Hoe kunnen we de talenten van migranten en vluchtelingen beter aan bod laten komen?

- Op 29 juli wordt belicht hoe we samen als mens kunnen groeien. De vraag wordt gesteld: Hoe denk je dat we meer verrijkende ontmoetingen met migranten en vluchtelingen kunnen bevorderen?”

- Op 25 augustus luidt de vraag: Hoe kunnen we katholieke migranten en vluchtelingen meer betrekken in onze gemeenschappen? 

- Op 20 september volgde de slotvraag: Welke beslissingen moeten we nemen om te bouwen aan een inclusieve en betere toekomst voor iedereen, startend vanaf nu? 

Het YouTubekanaal van de sectie Migranten&Vluchtelingen vind je hier. 

Voor het correct weergeven van deze inhoud dien je (sociale) content cookies te aanvaarden.

Gepubliceerd door

Attent

Meer

Solidariteit
Artikel
diaconie
migrant en vluchteling
werelddag
Wereldkerk
diversiteit
Gastvrijheid

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

openingsbeeld werelddag migrant © cc
readmore

Naar een steeds groter 'wij' - Werelddag 26 september 2021

icon-icon-artikel
Gastvrij over grenzen heen © cc Pixabay
readmore

Gastvrij tafelen met vluchtelingen. Actie met mini-handleiding!

icon-icon-artikel
Bisschop Lode Van Hecke © Bisdom Gent, foto Kristof Ghyselinck
readmore

Solidariteit volgens: bisschop Lode Van Hecke

icon-icon-artikel

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook