Locatie Persoonstraat in Rummen, even voorbij de vroegere pastorij. Voor wagens is dit een doodlopend straatje.
Bron literatuur Rummen heeft een rijke geschiedenis. Historicus Guy Leus heeft al meerdere naslagwerken op zijn naam staan of eraan meegewerkt maar alvast een heel imposant boek is '250 jaar wijding Sint-Ambrosiuskerk Rummen. Het is een rijk geïllustreerd naslagwerk van historische gebeurtenissen die samen een tijdsbeeld vormen van de geschiedenis van de dorpskerk en deze gemeente. In het hoofdstuk 'Kapellen' viel mijn oog op "O.L. Vrouw van Czestochowa" (pag. 348). De samenvattende uitleg is gebaseerd op die tekst en de uitleg in de kapel. Het boek is een aanrader voor iedereen die de samenhang tussen heden en verleden in Rummen weet te appreciëren.
Uitleg De kapel is van recente geschiedenis en kwam er op initiatief van architect Michel Jaspers, eigenaar van de oude pastorij. Ze werd in 2015 ingewijd door E.H. Hugo Vandekerkhof. Met de kapel wil men de oorlogsslachtoffers herdenken van de Tweede Wereldoorlog en in het bijzonder de Poolse vliegeniers wiens bommenwerper neerstortte in de nabijheid. Dat gebeurde op 28 augustus 1942 maar gelukkig overleefden alle bemanningsleden door tijdig uit hun toestel te springen en hun parachute te gebruiken. Drie van hen konden ontsnappen, de drie anderen werden gevangengenomen door de Duitsers en verbleven de rest van de oorlog in verschillende krijgsgevangenkampen. De laatste van hen overleed in 2009.
De kapel is toegewijd aan Onze Lieve Vrouw van Czestochowa, die in Polen heel sterk wordt aanbeden. Binnenin hangt een replica van een icoon van een Poolse madonna.
Ook deze kapel loont de moeite om op uw volgende wandel- of fietstocht in te plannen. Zeker doen!