Neem contact op met een uitvaartverzorger naar keuze.
Naast de vele praktische regelingen, zal ook gevraagd worden de vorm van uitvaartdienst en hoe de overledene zal begraven worden:
in het funerarium van de uitvaartverzorger of via een kerkelijke begrafenis
begraven (ter aarde) of crematie
Te midden van de overrompeling, de vele praktische zorgen en de gemakkelijke modaliteiten van een funerarium, mogen we hopen dat u als familie de wens voor een kerkelijke begrafenis uitdrukkelijk kenbaar maakt aan de uitvaartondernemer.
Indien een kerkelijke begrafenis: in dat geval neemt de verantwoordelijke van de uitvaartonderneming contact op met pastoor Johny van Rompuy of bij afwezigheid met diaken Luc Lowel of een andere pastorale medewerker volgens afspraak.
Stap 2
De familie wordt gecontacteerd door de priester, diaken of pastoraal verantwoordelijke voor een ontmoeting met de familie.
Samen verkennen we hoe de familie het kerkelijk afscheid gestalte wenst te geven binnen de context van de rijke liturgie van een kerkelijke uitvaart. We bespreken het leven van de dierbaar overledene en polsen naar de geloofsbeleving. Misschien kan een bepaald symbool het voorbije leven een persoonlijke toets geven in de viering. De familie kan een dankwoord brengen, een getuigenis. Er is ruimte voor persoonlijke muzikale inbreng.
Stap 3
Op basis van deze afspraken, maakt de voorganger van de uitvaartdienst op de achtergrond verdere afspraken met de begrafenisondernemer en de pastorale medewerkers te velde (kerkkoor, koster, enz…) en houdt contact met de familie.
De uitvaartdienst in de kerk vindt plaats volgens afspraak.
Een kerkelijke uitvaartdienst kent een vastgelegd liturgisch verloop en bijbehorende liturgische zang (door kerkkoor). Die liturgie is rijk aan symboliek, doet recht aan het verdriet en biedt tegelijk een troostend perspectief.
Uiteraard is er ruimte voor persoonlijke inbreng zoals een tekst of een bezinning door de familie, een mooi lied, een bijzonder symbool, enz…. Toch wensen we te benadrukken dat 'niet alles kan'. We zoeken samen naar een gepast evenwicht waar iedereen zich in kan vinden.
Gebedswake aan de vooravond van de begrafenis. Dit is een biddend samenzijn rond het Woord van God waarbij bijbellezing, psalmgebed en bezinning elkaar afwisselen. Doorheen de jaren merken we dat dit gebruik afneemt. Indien gewenst, kan dit alsnog besproken worden tijdens het contact met de familie.
Op het kerkhof: In vroegere tijden sprak de voorganger van de kerkdienst de afscheidsgebeden uit op het kerkhof. Doorheen de tijd is dat niet altijd mogelijk gebleven. In samenspraak met de uitvaartondernemer neemt deze nu meestal dit afsluitend moment voor zich in een respectvol en intiem laatste samenzijn.
In onze pastorale zone kan een kerkelijke begrafenis in volgende kerken:
in de twee hoofdkerken: St.-Leonarduskerk, Zoutleeuw St.-Petrus- en St-Pauluskerk, Geetbets
in volgende parochiekerken: St.-Bartolomeüskerk, Halle St.-Martinuskerk, Dormaal St.-Cyriacuskerk, Budingen O.L.Vrouw van Vrede kerk, Hogen St.-Ambrosiuskerk, Rummen
Een kerkelijke uitvaart kost 300 euro (vastgelegd door alle bisdommen Vlaanderen)