De meeste mensen verlangen naar een duurzame relatie en een gelukkig gezinsleven. In tegenstelling tot enkele decennia geleden wordt het huwelijk niet langer beschouwd als noodzakelijk om aan deze diepe hunker vorm en richting te geven. Huwen is veel meer dan vroeger een keuze geworden. Onze maatschappij kent ook andere samenlevingsvormen. Soms wordt het huwelijk zelfs afgeschilderd als een onmogelijke droom of gezien als een beperking van de persoonlijke vrijheid en zelfontplooiing.
Toch is voor veel koppels een relatie meer dan een privégebeuren. Vanuit een fijne en goede relatie kan het verlangen groeien om de partner een teken te geven van een sterk engagement voor de relatie. Een teken dat ook andere mensen kunnen zien. Door een burgerlijk huwelijk aan te gaan, worden de twee geliefden door de samenleving uitdrukkelijk erkend als gehuwden. In België is het trouwens niet mogelijk om voor de Kerk te trouwen, wanneer je niet wettelijk gehuwd bent.
God betrekken bij hun relatie en tijdens de huwelijksverbintenis
Een kerkelijk huwelijk heeft wezenlijk een ander karakter. Hierbij willen de partners God betrekken bij hun relatie en tijdens de huwelijksverbintenis. En God is daarbij de Bron, de oorsprong van de liefde. Bruid en bruidegom voelen dat het aangaan van een huwelijk een heilig moment is, dat het voltrokken wordt op een heilige plaats, voor God en de geloofsgemeenschap. Uiteraard zullen de traditie, het persoonlijke en feestelijke karakter van een viering bijkomende elementen zijn om 'voor de kerk te trouwen', zoals het nog populair genoemd wordt.
De partners die kiezen voor een kerkelijk huwelijk voelen aan dat de menselijke liefde verrijkend maar ook broos kan zijn en beseffen dat hun eigen kracht en liefde soms tekortschieten. Daarom vragen ze in de viering om dat méér; om Gods bescherming en zegen, om Gods aanwezigheid en kracht in hun verdere leven. Het is die overtuigde keuze die samen uitgesproken en beloofd wordt in een ritueel rijke huwelijksviering in de gemeenschap van de Kerk. Het koppel beseft ook dat dit 'verbond' een opdracht inhoudt elkaar trouw te beloven in alle omstandigheden van het leven: in goede en kwade dagen, armoede en rijkdom, ziekte en gezondheid.
Elkaar het sacrament van het huwelijk toedienen
Het bijzondere van een kerkelijk huwelijk is dat man en vrouw elkaar het sacrament van het huwelijk toedienen en dat deze verbintenis wordt gezegend. Maw. als partners geven ze elkaar het huwelijkssacrament door de woorden die zij tegen elkaar uitspreken. Namens de gemeenschap is de priester (of diaken) de getuige hiervan. Door de priester beluistert God die belofte en door God en de aanwezige gemeenschap zal de priester die woorden beamen, bevestigen. Zo trouwen ze elkaar als het ware in God en komt God hen tegemoet met zijn liefdevolle aanwezigheid.
Die ontmoeting en die aanwezigheid is de diepste betekenis van een sacrament. God is ons nabij gekomen in zijn Zoon Jezus. Hij is ons nabij vanaf onze geboorte tot in onze dood, heel ons leven dus in de verschillende aangelegenheden van ons bestaan. Van de zeven sacramenten van de Kerk, is het huwelijk er eentje die de levensrichting van het koppel heiligt.
Moge de jonggehuwden zich gezonden voelen door God; Hij die zegt:
'Wees er van overtuigd…Ik ga met jullie mee…'
Huwelijksvoorbereiding in onze pastorale zone
Christenen bezegelen hun band als man en vrouw met Gods zegen en hun belofte in de kerk. Dit is telkens een bijzonder moment. Indien jullie kerkelijk wensen te huwen, begeleiden wij jullie daar graag bij.
Het kerkelijke huwelijk is een levenslange verbintenis die je samen aangaat na rijp beraad, vandaar dat we u als koppel uitnodigen om dit samen met de priester en/of diaken vreugdevol maar met de gepaste geloofsovertuiging voor te bereiden.
Stap 1
- Neem 6 maanden voor jullie gewenste huwelijksdatum contact op met pastoor Johny Van Rompuy.
- We maken een afspraak voor een eerste ontmoeting op de dekenij in Zoutleeuw ter kennismaking met jullie beiden. We vullen reeds gedeeltelijk het huwelijksformulier in.
- • Jullie krijgen vragen mee naar huis die helpen de motivering van jullie huwelijk te verwoorden.
Stap 2
- Op die eerste avond maken we een afspraak voor een volgend geloofsgesprek
- Samen verkennen we hoe jullie het christelijk huwelijk gestalte zullen geven a.d.v. de vragen die jullie eerder meekregen.
- We verkennen ook reeds hoe jullie de huwelijksviering persoonlijk vorm willen geven binnen de context van de mooie liturgie van een kerkelijk huwelijk.
- Afhankelijk van het verloop tot nu toe zal de pastoor jullie engagement bevestigen en kunnen verdere concrete afspraken gemaakt worden. Dit verloop is wat men vroeger noemde 'de ondertrouw'.
Stap 3 (facultatief)
- • Afhankelijk van het verloop van vorige bijeenkomsten, kunnen één of meerdere bijkomende gesprekken voorzien worden.
Contactgegevens
- E.H. Johny Van Rompuy
Grote Markt 2
3440 Zoutleeuw
tel. 011/ 78 11 07
gsm. 0496 / 18 44 88
email par.zoutleeuw@gmail.com
- Diaken en pastoraal werker Luc Lowel (bij afwezigheid priester)
Orsmaalstraat 5
3440 Zoutleeuw (Helen)
gsm. 0475 / 67 07 10
email luc.lowel@telenet.be
Goed om te weten
- De Kerk vraagt dat beide partners gedoopt zijn (en bij voorkeur ook gevormd) en zichzelf als christelijk gelovigen erkennen. Uiteraard is het mogelijk dat jullie beiden het geloof op een andere manier ervaren en beleven.
- In België dient een civiel huwelijk vooraf te gaan aan een kerkelijk huwelijk. De minimumleeftijd om te huwen is 18 jaar. Het 'trouwboekje' dient meegebracht te worden tijdens de viering. Het kerkelijk huwelijk wordt daarin geregistreerd.
- Het huwelijk is een verbond waarbij man en vrouw zich aan elkaar schenken en aanvaarden als echtgenoten door de ogen van het geloof en in God. De wezenlijke kernmerken zijn trouw, onontbindbaarheid en het is 'voor altijd'.
- Een partner kan niet voor de tweede keer kerkelijk huwen tenzij zijn/haar eerste partner overleden is of het eerste kerkelijk huwelijk door de kerkelijke rechtbank nietig is verklaard.
- Het huwelijk onder gedoopten is een sacrament. Sacramenten worden in de katholieke Kerk omschreven als werkzame tekenen waarin God, doorheen Jezus Christus, de mens raakt. Door het sacrament van het huwelijk gaan man en vrouw het engagement aan om te leven naar Jezus’ liefde en trouw. Hierdoor heiligen zij elkaar in het echtelijk leven.
- Katholieken zijn aan een afgesproken vorm van het huwelijk gebonden. Dwz. dat het kerkelijk huwelijk geldig gesloten wordt in een kerk of kapel, tegenover de pastoor of de diaken van de parochie (of aangestelde priester naar keuze) en twee getuigen.
- De huwelijksviering kan doorgaan met een eucharistieviering (in dat geval dient een priester sowieso de viering te leiden) of in de vorm van een gebedsviering die evenwaardig is en ook door een diaken kan geleid worden.
- Een eigen muziek- of zanggroepje kan zelf door het koppel voorzien worden. Het spreekt voor zich dat we mogen vragen voor gepaste muzikale ondersteuning in een kerk. Eigen fotograaf of video opnames zijn toegelaten. Ook hier vragen we aan de fotograaf om dat op serene manier te doen, zonder de liturgie te storen.
- In onze pastorale zone kan een kerkelijk huwelijk in volgende kerken:
- in de twee hoofdkerken:
St.-Leonarduskerk, Zoutleeuw
St.-Petrus- en St-Pauluskerk, Geetbets
- in de kapel OLV van de Ossenweg
- in volgende parochiekerken:
Halle
Dormaal
Budingen
Hogen
Rummen
- Een kerkelijk huwelijk kost 300 euro (vastgelegd door alle bisdommen Vlaanderen)
Suggesties en impulsen voor een feestelijk samenzijn