Parochieblad: Editie 21 september 2022 (Week 38) | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Parochies Ruiselede

Parochies Ruiselede

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Naar Facebook Ruiselede deel van pastorale eenheid St Augustinus- Kennismaking Onze 3 kerken Filmpje klokken Ruiselede Een viering aanvragen Een misviering aanvragen Een doopviering aanvragen Eerste communie en vormsel Kerkelijk huwelijk aanvragen Een uitvaart aanvragen Herabonneren op het parochieblad Medewerker worden Tarcisius en patroonsfeest van onze misdienaars Vorige editities "Parochieblad" Parochieblad niet ontvangen of verandering van adres
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail
Koor Ruiselede onder leiding van Cécile Deleersnyder
Naar Facebook Ruiselede deel van pastorale eenheid St Augustinus- Kennismaking Onze 3 kerken Filmpje klokken Ruiselede Een viering aanvragen Een misviering aanvragen Een doopviering aanvragen Eerste communie en vormsel Kerkelijk huwelijk aanvragen Een uitvaart aanvragen Herabonneren op het parochieblad Medewerker worden Tarcisius en patroonsfeest van onze misdienaars Vorige editities "Parochieblad" Parochieblad niet ontvangen of verandering van adres

Parochieblad: Editie 21 september 2022 (Week 38)

Laatste aanpassing op maandag 19 september 2022 - 16:21
Afdrukken

Liturgische vieringen

Zie Misvieringen in Ruiselede en in de Pastorale Eenheid op deze website

 

PAROCHIENIEUWS

Muziek kleurt het leven

Koor Ruiselede onder leiding van Cécile Deleersnyder

Corona liet veel stilvallen, zo ook het koorleven. We mochten mekaar nauwelijks nog ontmoeten en al zeker niet samen zingen. Zangers, superverspreiders! Heropstarten is ook moeilijk, vooral als de pastoor - dirigent inmiddels naar Oostende overgeplaatst is. Maar dan gebeuren er onverwachte dingen, is de hemel met ons en neemt iemand anders de dirigeerstok op. Een gesprek met eeuwig jonge Cécile Deleersnyder

Muzikale familie

F1250a38.jpg

Cécile Deleersnyder

De familie van Cécile had een hart voor muziek. De Deleersnyders zijn allemaal muzikaal, herinner u Armand  Deleersnyder die de kozijn was van haar vader Julien, en ook Martin, zoon van Armand. Ze speelden in de lokale harmonie. Broer Robert (+) koos voor een muzikale opleiding. TV was er aanvankelijk niet in de huiskamers en op zondagnamiddag werd er geluisterd naar het erg populaire programma Opera en Belcanto, licht klassiek met bekende aria’s. Ik lees dat het samen met Inlichtingen voor duivenliefhebbers en Het Schurend Scharniertje van Jos Ghysen en Vragen staat vrij een van de langstlopende radioprogramma’s is geweest. Cécile herinnert zich ook erg goed Zuster Idesbalde die een kerkkoor had en hoe graag ze daarin meezong. In het 7e en 8e leerjaar was er elke dag mis en mochten ze zingen. In het pensionaat van O-L-Vrouw van 7 Weeën werd ook gezongen en via de VKSJ op zondag marcheerden de pensionaires op muziek. Cécile kreeg basis notenleer van Cecile Neels (zus van Annie) en ook pianoles. Van muziekschool zoals nu, was geen sprake. Maar waar kon ze oefenen? Wie weet nog van het winkeltje van Jan Codde, zijn vrouw Bertha en hun dochter Marie-Jeanne in het begin van de Bruggestraat. Zij hadden een piano in een tussenkamertje staan en moeder regelde het dat Cécile daar kon oefenen. Overal waar ze kon meezingen, zong Cécile ook mee.

Klavertje Vier
Haar gezin telde vier dochters die van mama de muzikale genen hadden en gestimuleerd werden om te musiceren. Zo werd in 1974 het muziekgroepje Klavertje Vier geboren. Ann speelde accordeon, Myriam speelde orgel, Carine, die jammer genoeg in 1982 verongelukte, speelde altsaxofoon en klarinet en Lutje die vier jaar jonger was, kon zingen, hanteerde de tamboerijn en gaf ritme met de drum. Julien Verbrugge van Tielt, goeie muzikant, kwam met hen repeteren. Joris Verhulle organiseerde een talentenjacht, de zussen liepen in de kijker en werden van toen af vaak gevraagd om op te treden. Op huwelijken, in Banana Peel, in het Rustoord… Ze stopten toen musiceren, gezin en werk moeilijker combineerbaar waren. Moeder Cécile maakte het programma op en zorgde voor een passende outfit voor de zussen. Ook naaien kon ze, van haar moeder, naaister, geleerd.

Kerkkoren
Ruiselede had het geluk een kerkkoor te hebben, aanvankelijk onder de leiding van Albert Degeyter, een mannenkoor dat begrafenissen en hoogdagen opluisterde. Na hem startte Rogina Goethals, ook muzikaal beslagen, een gemengd koor op en muzieklerares Hilde Rubens zette de traditie verder.
Na Filiep Vanden Berghe kwam priester Bart Bonné omstreeks 2002 die zijn gemengd kerkkoor elan gaf. Ze zongen met cd - begeleiding. Bart slaagde erin de mis voor te gaan en daartussen ook het koor te dirigeren. Aan zuster Bonamie werd gevraagd om voor begrafenissen, kermismaandag en 11 november een kleiner koor te dirigeren en te laten repeteren, met mensen met tijd overdag. Bij al die koren was ook Cécile fervente zangster, ook al verhuisde ze naar Tielt.

Zingen overal
Haar man leed aan dementie en zo vatte Cecile het idee op om meerdere keren per jaar in het WZC te gaan zingen met enkele koorleden die daartoe bereid waren. Bekende liedjes van toen: daar bij die molen, op de purperen heide en schlagers. Men gaat tussen de mensen zitten. Lina of Romain Mussche begeleidden en vele bewoners beleefden er danig plezier aan. Muziek blijft heel lang in het geheugen hangen en ken je de tekst niet, dan kan je neuriën.

Inmiddels was Cécile naar Tielt verhuisd en had ze zich aangesloten bij het kerkkoor Amuzang van Rik Stevens. Ze zong verder mee in het gelegenheidskoor en in het Kerkkoor van Bart Bonné. Het was puzzelen en rijden om overal present te blijven. Maar muzikaal getalenteerd als ze is, heeft ze een partituur al vlug onder de knie en wie een repetitie miste of bijles nodig heeft, mocht, mag bij haar op de sofa met de synthesizer gaan oefenen. Plezier troef. Zo krijgen nu de mannen alten af en toe een extra oefenstonde. Toen het gelegenheidskoor na corona dreigde te verdwijnen, nam ze initiatief. Ze is 86 jaar en beleeft haar zoveelste jeugd. Wat een energie. Ze wordt gesteund door haar zangers en zangeressen, extra door Marleen en Lina... want zij die willen zingen vinden altijd een lied of een dirigente blijkbaar. Ze is fier dat ze al heel wat begrafenissen mochten opluisteren, ook kermismaandag stond op het programma. Het vraagt de nodige voorbereiding: liederen kiezen, partituren verzamelen en laten kopiëren, mailkes sturen voor repetitiemomenten en bovenal motiveren... Dat kan ze door haar positivisme als de besten. Muziek verenigt mensen, geeft kleur aan belangrijke levensmomenten. Dank, Cécile, dat je het koorleven in ons dorp verder animo geeft.

Gerda M.



75 jaar parochie Kruiskerke -Viering 10 september

75 j Kruiskerke


Er waren al heel wat activiteiten in bruisend Kruiskerke, van een kwis tot een BBQ en kermisbal, een wielerwedstrijd. Allemaal georganiseerd door een bijzonder actief feestcomité en de werkgroep Kruiskerke 75.

Zaterdag 10 september was er om 18 uur nog eens een mis in de stemmige kapelkerk van de H. Kruisverheffing, die door Anita met mooie bloemstukken opgefleurd was. 75 jaar parochie, de moeite. Het koor van Kruiskerke, dat 40 jaar actief was in het dorp, zong ten afscheid. Het koor smolt samen met dat van priester Bart Bonné en heet nu Ruiseleeds koor. Ze luisteren gratis vieringen en begrafenissen op in de drie parochies. Lina is koorlid nu, dirigent - invaller en pianobegeleidster bij repetities. Ze valt niet stil.

De viering was feestelijk, met passende teksten. Marnik Braet was rode draad en ceremoniemeester en priester Bart Malfait benadrukte hoe goed het wonen was in Kruiskerke en hoe mensen elk met hun eigenheid er thuis mogen komen, destijds ook bij de zaterdagse vieringen. Een paar trouwe zaterdagse kerkgangers van toen waren blij er te zijn. Voor het koor was het ook nog eens thuiskomen, ze zongen enthousiast ‘cum amore, cum decore‘ het slotlied.

Terecht werden drie mensen in de bloemetjes gezet. Julien Dufour en Paula Vanderschaeve die trouw dagelijks voor hun kerk zorgden zovele jaren en nu nog en alles klaarzetten voor de vieringen. Steffi Vindevoghel werd bij Lina’s koor ingelijfd toen ze zes jaar was en hield eraan in een schitterend dankwoord herinneringen op te halen aan haar koorleven. Lina werd verrast.

En uiteraard was er na de viering een glaasje van het feestcomité en werd er gezellig nagepraat en ontmoet. De kerk werd leeggemaakt voor de tentoonstelling: 
Kruiskerke 75. Nog te bezoeken zaterdag 24 september en 1 oktober van 14 u tot 17 u en zondag 25 september en 2 oktober van 10 u tot 14 u. 
Er is ook een dorpscafé. Dus een mooi weekenduitje.

GM
 

Activiteiten van de Ruiseleedse verenigingen

Geplande activiteiten

Voor alle activiteiten verwijzen wij naar geplande activiteiten op deze website


Voorbije activiteiten

 

Okra - Petanque Tornooi 

F1250d38.jpg

Okra petanque

Het was een zonovergoten vrijdag, 24 augustus, en dan lijkt petanque meer en meer op een zuiders partijtje jeu-de-boules. Het was echter meer dan een gewoon partijtje petanque: een heus petanque-tornooi waarbij 8 Ruiseleedse OKRA-leden de strijd aangingen met ploegen uit Schuiferskapelle (12 deelnemers) en Lotenhulle (10 deelnemers). Het tornooi verliep telkens in drie spelen met puntentelling. Iedereen was tevreden met het traktaat, het ijsje, de gewonnen pakketten Leffe en met de goodiebag vol verrassingen. De winnaars gingen zelfs met een fles champagne naar huis.
 

Aperitiefconcert in het park

F1250e38.jpg

Aperitief concert

Zondag 11 september was alweer een zonnige zomerdag, het ideale weer om omstreeks 10.30 uur naar het park bij het gemeentehuis af te zakken voor een muzikaal aperitief onder de tentzeilen.
Veel bekend volk, familie, supporters en muziekliefhebbers. De drumband Staccato zette ritmisch in, gevolgd door de jeugdharmonie en de harmonie. Een mooi programma onder de leiding van dirigent Bart Swimberghe. Ja, er werd wat gepraat, onvermijdelijk als het buiten doorgaat maar er was hartelijk applaus en de muziek werd meer dan gesmaakt. Muziek bracht mensen weer samen.

GM

 

Neos – 15-jarig jubileum

F1250f38.jpg

Neos feest


Het nieuwe werkjaar van Neos Ruiselede en tevens het 15 jarig jubileum werd op maandag 12 september gevierd met maar liefst meer dan 140 aanwezigen. De eerste vergadering van de werkgroep vond plaats op 25 september 2007.
Intussen is Neos uitgegroeid tot een bloeiende vereniging met 216 trouwe leden die telkens met velen actief deelnemen aan de activiteiten. Ook voor dit werkjaar werd er opnieuw een mooi programma samengesteld met voor ieder wat wils.
Jan Wuytens bracht, samen met François Toorre, een gesmaakte show waarna men kon aanschuiven aan een heerlijk uitgebreid koud vis- en vleesbuffet.
En zo werd het nieuwe werkjaar tot ieders tevredenheid feestelijk ingezet

 

Lief en leed

Werden gedoopt

Zie hier op deze website

 

Gebed van week + Hartverwarmend
Zie parochieblad dat deze week in uw brievenbus viel.

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook