Parochieblad: Editie 5 oktober 2022 (Week 40) | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Parochies Ruiselede

Parochies Ruiselede

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Naar Facebook Ruiselede deel van pastorale eenheid St Augustinus- Kennismaking Onze 3 kerken Filmpje klokken Ruiselede Een viering aanvragen Een misviering aanvragen Een doopviering aanvragen Eerste communie en vormsel Kerkelijk huwelijk aanvragen Een uitvaart aanvragen Herabonneren op het parochieblad Medewerker worden Tarcisius en patroonsfeest van onze misdienaars Vorige editities "Parochieblad" Parochieblad niet ontvangen of verandering van adres
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail
Opening schooljaar
Naar Facebook Ruiselede deel van pastorale eenheid St Augustinus- Kennismaking Onze 3 kerken Filmpje klokken Ruiselede Een viering aanvragen Een misviering aanvragen Een doopviering aanvragen Eerste communie en vormsel Kerkelijk huwelijk aanvragen Een uitvaart aanvragen Herabonneren op het parochieblad Medewerker worden Tarcisius en patroonsfeest van onze misdienaars Vorige editities "Parochieblad" Parochieblad niet ontvangen of verandering van adres

Parochieblad: Editie 5 oktober 2022 (Week 40)

Laatste aanpassing op maandag 3 oktober 2022 - 11:04
Afdrukken

Liturgische vieringen

Zie Misvieringen in Ruiselede en in de Pastorale Eenheid op deze website

 

PAROCHIENIEUWS


Alles is met alles verbonden - Prof. Dr. Lea Verstricht KU Leuven

De confrérie Illud Mane wil de spiritualiteit van de zusters van O-L-Vrouw van 7 Weeën uitdragen. In dat kader zijn er in september jaarlijks een aantal evenementen aan het klooster gelinkt, muziek, kunst, vespers, een viering…

F1250a40.jpg

Prof. Lea Verstricht

Op donderdag 22 september kwam Prof. Lea Verstricht, verbonden een de universiteit van Leuven, spreken in de kapel van het klooster. De jaarlijkse conferentie. Ecologie werd er gelinkt aan theologie. In zijn inleiding zei kanunnik Degrieck dat tijdens zijn opleiding in het seminarie de ‘groene’ seminaristen soms wat meewarig bekeken werden. Ze werden als wat rebels, naïef ervaren. Niemand die nu ecologie niet meer au serieux neemt. Je kan bachelor of master worden in de ecologie. Dan ben je bezorgd om natuurbronnen, gezondheid en duurzaamheid…

De lezing was erg theologisch en zelfs met het schemablaadje bleef het voor het brede publiek (mezelf incluis) niet zo makkelijk te volgen als je niet zo beslagen bent in de theologische woordenschat en begrippen... Een poging toch om enkele gedachten in gewone mensentaal samen te vatten.

Alles met alles verbonden
De professor vertrok vanuit psalmfragmenten (psalm 24) en vanuit ‘Laudato si’ de 7 jaar oude encycliek van Paus Franciscus. Een encycliek is een pauselijke brief waarin de paus enkele leerstellingen, visies, verduidelijkt. Laudato si, (Geprezen zijt gij) komt uit het Zonnelied van de H. Franciscus, wiens naam de paus ook draagt. In zijn Zonnelied prijst de ‘ ecologische’ heilige de zon, de maan, de sterren, de wind, het water,  moeder aarde en alle schepselen door de Schepper aan ons toevertrouwd. De aarde is ons gemeenschappelijke huis, waarvoor we zorg moeten dragen. Ecologie ziet niet de details apart (wetenschap zoekt vaak tot in het detail in het eigen vakgebied verder) maar stelt: alles is met alles verbonden. Er is een interrelatie tussen mensen, dieren, elementen. Die visie is ook op het huis ‘kerk’ van toepassing. Flexibiliteit, creativiteit, complexiteit en diversiteit zijn nodig om mee te gaan in de zorg voor de planeet en in een veranderende maatschappij en een veranderend kerkbeeld.

Verantwoordelijkheid
Beschouwen wij de aarde als ons huis of als een hotel is een belangrijke vraag (Sallie Mc Fague). Met een hotelkamer spring je eerder achteloos en zorgeloos om. De paus roept sterk op tot integrale ecologie. ‘Als Gods instrumenten kunnen we allen samenwerken aan de zorg voor de schepping, ieder met zijn eigen cultuur, ervaring, initiatieven en mogelijkheden.’ (LS 14).

De onzekerheid over wat de toekomst brengt, knaagt aan de bereidheid om in te zetten op de broodnodige transitie (overgang/verandering). De oorlog zet niet alleen mensen onder druk, maar ook het beleid richting een duurzame en klimaatveilige toekomst. Temeer omdat oorlog voeren een energie- materiaal- en geldverslindende zaak is. We riskeren dat de bedreigde toekomst van de Aarde en het leven even geen prioriteit meer is.
Maar er is helaas geen pauzeknop (pauselijke knop?) om die bedreigende crisissen een tijdje on hold op wacht te zetten.

In eigen land is het leed van de watersnood in Wallonië nog lang niet verteerd. En ons voorjaar wordt gekenmerkt door een droogte die alweer de grondwatertafel schrikbarend doet dalen.

Ecologie is ook onlosmakelijk verbonden met ethiek en sociale rechtvaardigheid. Het zullen de armsten zijn die de zwaarste gevolgen te dragen krijgen. Hebben wij en het beleid daar oog voor? Daarom is dialoog en solidariteit meer dan noodzakelijk. Daar pleit de ecokerk voor.

Kwetsbaarheid
Door de coronacrisis werd de kwetsbaarheid van veel meer mensen zichtbaar en dat werd een nieuw (bespreekbaar) thema. Een storm – zoals de coronapandemie - legt valse en overbodige zekerheden bloot. (Paus Fr. ) Rond die zekerheden (geld - carrière- comfort – de mens als eigen schepper van zijn geluk.) hebben we soms ons dagelijks ritme, onze projecten en prioritieten opgebouwd. Corona veegde een en ander weg, plots weg. We beseften plots wat er echt toe doet.

Hoop
Onze jongeren krijgen door de transitieperiode die we nu doorgaan, een weinig hoopvolle toekomst voorgespiegeld. De professor was wat ontsteld toen ze hoorde dat een paar jongeren niet aan kinderen durven denken omdat de wereld zo onzeker is. Ze eindigde daarom met een pleidooi om toch hoopvol te blijven en citeerde in dat kader een stuk tekst van Charles Péguy (zie internet) over het kleine meisje hoop.

Hoop is een heel klein meisje van niks.
Zij stapt op tussen de twee vrouwen
en iedereen denkt: die vrouwen houden
haar bij de hand, die wijzen de weg.
Maar daarvan heb ik meer verstand,
zegt God, ik zeg:
het is dat kleine meisje hoop
dat al wat tussen mensen leeft
hun heen- en weergeloop
licht en richting geeft.
Want het is dat kleine meisje hoop
- je ziet het zwak zijn, bang zijn, beven,
je denkt soms dat het zo onooglijk is -
het is dat kleine meisje hoop
dat de mensen zien laat, zien soms even,
wat in het leven mogelijk is.

Met dank aan Wikipedia – www.ecokerk.be – thomaswebsite

Gerda M.
 


Klasbezoeken in ‘De Kiem’ en ‘De Linde’

Klasbezoek De Kiem

Op vrijdag 23 september trok diaken Danny – op uitnodiging en in samenspraak met de directies – naar onze basisschool de Kiem. Een week later naar de Linde. Hij bezocht er alle klassen – van de peuterklas, over alle kleuterklassen, tot bij alle leerlingen van de lagere afdeling.

Met een verhaal over vriendschap en vergeving, over altijd weer mogen ‘herbeginnen’ en een oproep om er samen een deugddoend en zinvol schooljaar van te maken, maar evenzeer met de verwijzing naar de inspirerende Jezus-figuur die ons daarin voorgaat, werden de klasbezoeken echte pastorale gesprekjes.

Verantwoordelijke ‘meter’ voor de Ruiseleedse misdienaars, Laura Vanrostenberghe, sloot aan bij diaken Danny om vanaf het derde leerjaar wat uitleg te geven over het misdienaar-zijn op onze parochie. Met enthousiasme en bezieling probeert Laura dan ook een echte vriendengroep van deze meisjes en jongens te maken, zoals de groep in de voorbije jaren ook door Carina werd bezield. Laat ons hopen dat de jongeren van Ruiselede zich nog lang kunnen en willen inzetten in onze liturgische vieringen op zondag! Nieuwe misdienaars mogen zich nog altijd melden bij iemand van de parochieverantwoordelijken!

 

Woord- en gebedsviering – Basisschool ‘De Linde’ Doomkerke

Misviering De Linde

Op vrijdagnamiddag 30 september, de laatste dag van de eerste maand van het nieuwe schooljaar, trokken alle leerlingen en leerkrachten van basisschool De Linde in Doomkerke naar de nabijgelegen kerk. Het was er sfeervol want vooraan brandden er vele lichtjes. Lichtjes geven warmte en vertrouwen. Tijdens dit schooljaar willen we extra inzetten op vertrouwen en lichtpuntjes zijn voor elkaar. Ook Maria heeft leren vertrouwen toen ze door de engel werd gevraagd de moeder van Jezus te willen zijn, zo hoorden de kinderen in het evangelie. De engel zei: “Maria, de Heer zal bij je zijn.” Toen zei Maria met vertrouwen: “Ja, ik wil Jezus’ moeder zijn.” De Heer is ook bij ons. Dat kunnen we zien in elke kerk aan het rode licht dat brandt vooraan. Dat is de ‘godslamp’. De Heer is altijd bij ons en Hij vraagt ons of wij ook een lichtje willen zijn voor elkaar. Ik vroeg het aan de kinderen of ze dit wouden en allen antwoordden luidkeels: “Ja!” ‘This little light of mine, I’m gonna let it shine’ was dan ook het slotlied van een ‘stralende’ viering.

Pr. Bart

 

Beeld van de week
 

F1250d40 kopiëren.jpg

Bib Kerk Den Hille


In de kerk van Zwevezele op de Hille is momenteel en voorlopig de bibliotheek van Wingene ondergebracht.
Het is er stemmig. Middenin is een prieeltje waar men rustig kan zitten om iets in te kijken.
Een vondst: de trappen die naar het altaar leiden worden gebruikt als zitplaatsen met leuke kussentjes.
En het grote kruisbeeld kijkt toe, en ziet dat het goed is.

Anne Marie

 

Activiteiten van de Ruiseleedse verenigingen

Geplande activiteiten

Voor alle activiteiten verwijzen wij naar geplande activiteiten op deze website

 

RUISELEEDSE PENNENTREKKEN

Leven is be-leven

Op het familiefeest zit ik dit jaar naast hen. Hij was voor zijn pensioen arts, chirurg, maar heeft dat drukke bestaan gewisseld voor een trager leven samen met zijn vrouw. Zijn neef was navigator bij het leger, zag in die functie vele landen, was vaak in het buitenland op missie met hulpgoederen of manschappen. Beiden konden uren vertellen over landen en volkeren waar ze op reis waren geweest. Je hoefde enkel te luisteren.

Het volledige artikel kan u lezen in het parochieblad dat deze week in uw brievenbus viel

 

Gebed van week + Hartverwarmend

Zie parochieblad dat deze week in uw brievenbus viel.
 

 

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook