Parochieblad: Editie 12 oktober 2022 (Week 41) | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Parochies Ruiselede

Parochies Ruiselede

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Naar Facebook Ruiselede deel van pastorale eenheid St Augustinus- Kennismaking Onze 3 kerken Filmpje klokken Ruiselede Een viering aanvragen Een misviering aanvragen Een doopviering aanvragen Eerste communie en vormsel Kerkelijk huwelijk aanvragen Een uitvaart aanvragen Herabonneren op het parochieblad Medewerker worden Tarcisius en patroonsfeest van onze misdienaars Vorige editities "Parochieblad" Parochieblad niet ontvangen of verandering van adres
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail
Groot seminarie Brugge
Naar Facebook Ruiselede deel van pastorale eenheid St Augustinus- Kennismaking Onze 3 kerken Filmpje klokken Ruiselede Een viering aanvragen Een misviering aanvragen Een doopviering aanvragen Eerste communie en vormsel Kerkelijk huwelijk aanvragen Een uitvaart aanvragen Herabonneren op het parochieblad Medewerker worden Tarcisius en patroonsfeest van onze misdienaars Vorige editities "Parochieblad" Parochieblad niet ontvangen of verandering van adres

Parochieblad: Editie 12 oktober 2022 (Week 41)

Laatste aanpassing op maandag 10 oktober 2022 - 16:55
Afdrukken

Liturgische vieringen

Zie Misvieringen in Ruiselede en in de Pastorale Eenheid op deze website

 

PAROCHIENIEUWS

 

Jan, een minzame man

Van Aarsele naar Ruiselede

F1250a41.jpg

Jan Bearelle

Jan is afkomstig van Aarsele, zijn vrouw Lucrèce is van Dentergem. Na hun huwelijk in 1967 gingen ze in Marialoop wonen, tot ze zich in 1977 in Ruiselede vestigden. Ze kozen voor Ruiselede omdat zus Christine hier al woonde. Voor de man van Christine, Gaby, die enige zoon was, is Jan altijd een broer geweest. De familieband is heel hecht, tussen de twee zussen. Ze huwden zelfs op dezelfde dag en vieren dat vaak samen. De twee zonen van Jan zijn het huis en Ruiselede uit. Er zijn twee kleinkinderen. Jan werkte eerst in Garage Verhelst in Tielt, en later bij natuursteenbedrijf Brachot te Deinze als magazijnier.

Actief gepensioneerd
Intussen is Jan (76) vijftien jaar met pensioen. Stilzitten doet hij niet! Samen met zijn vrouw fietst hij heel graag. Met de e-bike hebben ze al een 22000 km afgelegd. Hij is ook hobbykok thuis en bakt ook zelf brood. Hij is lid van Okra en bestuurslid van Tuinhier. Hij doet zijn lidmaatschap alle eer aan. Hij heeft zelf een groentetuin om u tegen te zeggen.
Gaby werd ooit gevraagd om bestuurslid te worden van Tuinhier. Gaby bedankte destijds voor het aanbod en zei dat zijn schoonbroer een veel betere kandidaat was en zo is Jan al 45 jaar bestuurslid. In die tijd waren de oudere bestuursleden Meester Listhaeghe, André Leman, Albert Degeytere, Marcel Decock, Walter Verhoye & Arseen Depestel … Helaas zijn deze mensen zaliger, en toch niet vergeten. Intussen is de ploeg vernieuwd en is er eindelijk een vrouwelijk bestuurslid, Linda… Er zijn een achttal bestuursvergaderingen per jaar, en dan natuurlijk de ledenvergaderingen en het jaarlijkse etentje waar de voltallige ploeg aan meewerkt. Maar ondertussen is Jan  een van de oudste van de bestuursleden en hij denkt eraan ‘stillekes’ plaats te maken voor jongere mensen met frisse ideeën… alles heeft zijn tijd, volgens hem.

Zondagsmis.
In het weekend op zondag is Jan een van de vier mensen die met de schaal rondgaan. We zien hem en Michel, Paul, Zuster Cecile de taak verdelen. Soms vervangen Cecilia en Carina ook al eens een afwezige ‘rondgaander’. Gaby Callens en Germain Bergez gaven op om gezondheidsredenen.

Het is bijna nostalgie om alle voorgangers nog eens te noemen. Ze zijn ook niet vergeten.
Florimond Vlaminck, André Meuninck, Roger Rots. Florimond was buurman van Jan en zat altijd naast hem in de mis. Een bepaald moment was er iemand niet beschikbaar, en Florimond vroeg aan Jan om eventjes in te vallen. Veel vrijwilligers zullen het herkennen. Hij doet het graag. Jan is een trouwe kerkganger.
Als kleine jongen ging hij met zijn moeder naar de mis. Ze stapten van het station tot de kerk, toch wel een behoorlijke afstand. Jan zong ook in het kerkkoor, in de mis van zeven uur! Hij is opgegroeid met moeders geloof, en heeft het mogen behouden.
Zijn moeder had een grote verering voor Moeder Maria.
Ze zei tot Jan: “Jongen, je moet altijd Onze Lieve Vrouwke in ere houden.” en dat doet Jan ook op zijn eigen manier. Een fietstocht naar Oostakker hoort er ieder jaar ook bij om te bedanken voor alle zegeningen.

Anne Marie
 


Diakenwijding Bart Vande Vyvere
Een verslag vanuit Pittem

F1250b41.jpg

Diakenwijding Pittem ©  Astrid Hoornaert/Kerknet


Na vier jaar opleiding en intense voorbereiding was het op zaterdag 17 september eindelijk zo ver. Het zag er eerst naar uit dat het weer een domper op de feestvreugde zou zetten maar vijf minuten voor aanvang van de viering klaarde de hemel op en bleef het de rest van de avond droog.

Gedragen
De processie met de bisschop, de celebranten, assistenten, acolieten en het gezin, kwam klokslag om 18 uur in het kerkportaal aan. De feestelijke orgelmuziek van organist Steven Verplancke klonk tot buiten. Veel mensen waren aanwezig. En zo voelden Bart en zijn gezin zich gedragen.

Voorstelling
Na de woorddienst volgde de voorstelling van de kandidaat-diaken. Deken Filiep en diaken Geert Vervaecke schetsten kort het traject dat hij tijdens de voorbereidingsfase heeft afgelegd. Daarna duidde bisschop Lode het niet zo gemakkelijke evangelie over de onrechtvaardige rentmeester en paste het toe op de roeping tot diaken. De eigenlijke wijdingsritus begon met de ondervraging. Als diaken beloof je respect en gehoorzaamheid aan de bisschop en zijn opvolgers, beloof je te leven volgens het evangelie, waardigheid in je ambt en je dagelijkse leven en ook te blijven bidden om de kracht van de Geest. Tijdens de litanie van alle heiligen, die prachtig werd gezongen door priester Joseph, ligt de kandidaat-diaken centraal in de kerk op de grond (‘prosternatie’) om te bidden. Dit is één van de meest aangrijpende momenten tijdens de wijdingsviering, zowel voor de wijdeling zelf als voor de mensen rondom hem. ‘Het is heel moeilijk te beschrijven hoe ik mij op dat moment voelde... Je kan niet lager meer naar de aarde toe gaan en je kan je niet kleiner meer maken. De litanie die telkens door de gemeenschap wordt beantwoord met ‘bid voor ons’ werkt op dat ogenblik als een soort ‘mantra’ die de aanwezigheid van de Heilige Geest heel prominent maakt. Iemand zei me achteraf dat hij het gevoel had dat op dat ogenblik ‘De hemel – en daarmee ook God- een stukje dichter bij de aarde kwam’.. Zo voelde het. Het voelde helemaal ‘juist en goed’, zegt Bart.

Wijding
Na dit ingrijpende moment volgde dan het eigenlijke wijdingsgebed. Hiervoor kwamen alle aanwezige diakens en hun echtgenotes rondom Bart en zijn vrouw Liesbeth staan. Ze voelden zich heel erg gesterkt hierdoor. De diakengemeenschap neemt op die manier het nieuwe diakenkoppel op in hun midden. Een heel krachtig signaal. Want het is zo belangrijk om zich omringd te weten door collega’s die dezelfde roeping hebben ervaren en beleven. Tot slot van de wijdingsritus kreeg hij uit handen van de bisschop de liturgische gewaden (stola en dalmatiek) en het evangelieboek. Deze werden aan de bisschop overhandigd door zijn drie kinderen. Ook zij hebben op die manier deel aan de roeping en de zending van de diaken. Daarna nodigt de bisschop de pasgewijde diaken uit om hem te assisteren aan het altaar. 

Dank
Dank aan iedereen die erbij was. Dank ook aan iedereen die in gedachten bij ons was maar om één of andere reden er niet bij kon zijn. Dank aan iedereen die mee heeft geholpen aan het feilloze verloop van de viering. Zeker ook dank aan iedereen die zo prachtig heeft mee gezongen: uiteraard alle mensen van het aanzingkoor (en dirigenten Rik en Marc) maar ook iedereen in de kerk die door het meezingen deze viering tot een veel hoger niveau heeft helpen tillen! Iedereen weet dat muziek zo belangrijk is voor mij, zeker ook liturgische muziek. Dank voor alle fijne attenties die we achteraf kregen naar aanleiding van de wijding. Dank ook voor de mooie bijdrage die bij de omhaling werd gegeven voor de beide diaconale projecten ‘De Kapstok’ en ‘vzw Impore’. 
Dank voor het vertrouwen dat we van zovele mensen kregen. Ik hoop in de toekomst dienstbaar te kunnen zijn voor onze lokale geloofsgemeenschappen, maar via mijn opdracht binnen het CCV ook voor vele gelovigen in ons bisdom. 

Diaken Bart

 

 

Biblia – permanente tento over de bijbel in de Potterierei Brugge
 

F1250d41.jpg

Groot seminarie Brugge

Deze tento was vroeger te bezoeken het abdijdomein van Zevenkerken maar die locatie was voor sommigen moeilijker bereikbaar met openbaar vervoer. Daarom is de tentoonstelling  vernieuwd en verhuisd naar het Grootseminarie Ter Duinen, hartje Brugge, Potterierei. De ruimte is ook 4 keer zo groot en de prachtige locatie, het Grootseminarie blijft indruk maken, is op zich al de moeite. Ik had het genoegen al eens een kijkje te mogen nemen.
Vanaf 6 oktober kan iedereen langsgaan van dinsdag tot en met zaterdag tussen 14 u en 18 u. (niet op zondag dus) Er is een audiofoon beschikbaar. Reken anderhalf uur als je rustig aan wil luisteren en kijken en beleven. Mogelijk voor groepen en klasgroepen ook. Het kan ook met een gids.

Ontwerpbureau Bailleul ontwierp de tento, professioneel werk dus, dat laat zich voelen.
Ze gingen uit van de vragen: ‘Wat willen mensen ervaren?’ en ‘Wat komt binnen?’ Op een enkele tentoonstelling kan je namelijk niet plots alles over de Bijbel ‘aanleren’, maar je kunt er wel een denkproces starten over de Bijbel en dat is heel waardevol. De tentoonstelling start met een animatiefilm waaruit een vraag klinkt: ‘Durven jullie mee te gaan in de wereld van de Bijbel?’ Die vraag opent een onbevangen dialoog met de bezoeker.
Er is in de tentoonstelling ook aandacht voor interreligieuze dialoog, de Bijbel heeft immers een joodse basis en heel wat teksten hebben we ook gemeenschappelijk met de moslims. Het is een voorbeeld van hoe de tentoonstelling zo veel als mogelijk wil uitgaan van gemeenschappelijk grond. Dat helpt namelijk om een brede groep mensen aan te spreken. De ziel van het Grootseminarie gecombineerd met een moderne tentoonstelling in de mooie kapittelzaal, beloven alvast veel goeds.
(Bron Kerknet).

Een echte aanrader voor een herfst- of winterdag. Ticket kost 12 euro, voor senioren 10 euro, jongeren 8 euro, kinderen tot 12 jaar 5 euro en jongere kinderen gratis.

GM.

Zie ook deze website  of op  onze website
 

Activiteiten van de Ruiseleedse verenigingen


Geplande activiteiten

Voor alle activiteiten verwijzen wij naar geplande activiteiten op deze website


Voorbije activiteiten


Neos Ruiselede - Driedaagse uitstap Floriade

Neos Uitstap

Met 61 leden van Neos Ruiselede vertrokken we op maandag 26/09 om 07.00 u. aan de sporthal met een luxueuze dubbeldekker van reizen Lauwers. De weergoden waren ons deze keer niet zo gunstig gezind, maar dat lieten we niet aan ons hart komen. Onze eerste stop was in Terheijden waar we in het restaurant ‘De Gouden Leeuw’ een ontbijt voorgeschoteld kregen. Daarna ging het richting Delft waar we door onze gids Chantal meegenomen werden voor een kleine stadswandeling. Daarna konden we genieten van een lunch in Grand Café Willem van Oranje. Na de lunch was het tijd voor een boottocht. Het werd een interessante informatieve rondvaart met een student die op een aangename manier veel leuke wetenswaardigheden wist te vertellen. Na deze boottocht begaven we ons naar de porseleinenfabriek Royal Delft waar men al sinds 1653  hoogwaardig Delfts Blauw creëert. Dit is de enige overgebleven Delftse aardewerkfabriek. Hier beschilderen de meester schilders nog steeds op ambachtelijke wijze en volgens eeuwenoude tradities het Delfts Blauw. We werden tijdens het bezoek aan de fabriek en het museum meegenomen op een reis door het heden, verleden en de toekomst van het eeuwenoude aardewerk. Na dit bezoek begaven we ons richting het hotel Marickenland te Mijdrecht voor de incheck en het diner.

Op dag 2 vertrokken we na een heerlijk en uitgebreid ontbijtbuffet naar Almere voor een bezoek aan de Floriade. We reden door Flevoland, Nederlands jongste provincie, een mooi stukje natuur met talloze meren en moerasgebieden. Floriade is een wereldtuinbouwentoonstelling die één maal om de 10 jaar in Nederland plaats vindt. Deze Floriade Expo beslaat maar liefst 60 hectaren. Het hoofdthema van Floriade 2022 is ‘Growing Green Cities’, een feest van groen en duurzame technologie. We konden daar genieten van de tuinen vol inspiratie en de internationale paviljoens waar landen hun cultuur, prachtige bloemen en duurzame innovaties lieten zien. Jammer dat het die dag regelmatig pijpenstelen regende, maar gelukkig was er ook binnen veel te beleven. Zo was er de bloemententoonstelling in the Green House, een serre van maar liefst 1 hectare groot en 170 m lang. We konden daar de schoonheid en variatie van talloze bloemen en planten bewonderen. We konden ook genieten van verassende attracties, zoals een rit op de kabelbaan en door middel van een VR – bril een virtuele ballonvaart boven Flevoland.

Na al weer een heerlijk ontbijtbuffet op onze derde en laatste dag (en deze keer gelukkig met mooi weer) brachten we in de voormiddag een bezoek aan kasteel De Haar in Haarzuilen, deel van Utrecht. Dit kasteel is met zijn 200 kamers tevens het grootste en wellicht ook het mooiste kasteel van Nederland. Het hoogtepunt is de bijzondere centrale hal met gotische bogen en standbeelden. Ook alle andere kamers zijn ingericht zoals ze vroeger gebruikt werden. Ook de grote en prachtige landschapstuin is meer dan de moeite waard. Het kasteeldomein is maar liefst 55 hectare groot!

Na dit indrukmakende bezoek aan dit prachtig kasteel was het tijd voor de lunch die we aangeboden kregen in restaurant ‘De Engel’ te Houten. Na deze smaakvolle lunch begaven we ons naar kamelenmelkerij Smits in Berlicum, vlakbij ’s-Hertogenbosch. Dit is de enige kamelenmelkerij van Europa en de kamelenmelk van deze boerderij is tevens de enige die legaal mag verkocht worden in de EU. Zij bezitten zo’n 100 kamelen en tijdens de aangename rondleiding door de dochter des huizes leerden we veel bij over deze bultige dieren (één bultige kamelen, dromedarissen) en over de kamelenmelk die blijkbaar supergezond is.
Daarmee zat onze jaarlijkse driedaagse er bijna op, want we hielden nog eens stop aan het restaurant ‘De Gouden Leeuw’ te Terheijden voor een uitgebreide koffietafel (ons laatste avondmaal), waar we nog wat konden napraten over deze geslaagde driedaagse alvorens terug naar Ruiselede te rijden. 

 

Lief en leed

Werden gedoopt

Zie hier op deze website

 

Gebed van week + Hartverwarmend

Zie parochieblad dat deze week in uw brievenbus viel.
 

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook