Parochieblad: Editie 23 november 2022 (Week 47) | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Parochies Ruiselede

Parochies Ruiselede

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Naar Facebook Ruiselede deel van pastorale eenheid St Augustinus- Kennismaking Onze 3 kerken Filmpje klokken Ruiselede Een viering aanvragen Een misviering aanvragen Een doopviering aanvragen Eerste communie en vormsel Kerkelijk huwelijk aanvragen Een uitvaart aanvragen Herabonneren op het parochieblad Medewerker worden Tarcisius en patroonsfeest van onze misdienaars Vorige editities "Parochieblad" Parochieblad niet ontvangen of verandering van adres
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail
advent 1
Naar Facebook Ruiselede deel van pastorale eenheid St Augustinus- Kennismaking Onze 3 kerken Filmpje klokken Ruiselede Een viering aanvragen Een misviering aanvragen Een doopviering aanvragen Eerste communie en vormsel Kerkelijk huwelijk aanvragen Een uitvaart aanvragen Herabonneren op het parochieblad Medewerker worden Tarcisius en patroonsfeest van onze misdienaars Vorige editities "Parochieblad" Parochieblad niet ontvangen of verandering van adres

Parochieblad: Editie 23 november 2022 (Week 47)

Laatste aanpassing op dinsdag 22 november 2022 - 17:04
Afdrukken

Liturgische vieringen

Zie Misvieringen in Ruiselede en in de Pastorale Eenheid op deze website

 

PAROCHIENIEUWS

ADVENT 2023


Zondag 27 november begint de advent, 4 weken van toeleven naar Kerstmis toe. Elke week vind je hier inspiratie om even stil te vallen en te reflecteren.

F1250a47.jpg

Advent


Week 1 – Wees waakzaam

MEER dan ooit
zijn mensen
waakzaam voor
de prijs van hun energiefactuur
rondhangende vreemden
hun spaargeld
pijn in hun lichaam
MINDER dan ooit
zijn mensen
waakzaam voor
vluchtelingen
verdoken armoede
de kreten van de planeet
stil verdriet
maar
- het moet je maar één keer overkomen zijn -
dat 
iemand zijn tranen droogde
er soep was voor een moeder en haar kinderen
een conflict werd bijgelegd
 een oude vrouw op de tram geraakte
de auto gewisseld werd voor de fiets
gewoon
omdat jij er was
het moet je maar één keer overkomen zijn
om te geloven:
liefde gebeurt
vandaag
waar mensen
waakzaam leven
en luisteren
Teksten: Leen Vermeire
 


Bijna 75 jaar leven in een kloostergemeenschap
 

F1250b47.jpg

Zr. Jeannine

Bijna 75 jaar kloosterzuster zijn, dat is dus een diamanten jubileum dat er zit aan te komen en dat valt mijn tante Zr. Jeanne Herman in april 2023 te beurt. Als God het belieft, zeggen ze dan. Haar intrede in het klooster dateert van april 1948 en de geloften aflegging gebeurde in 1950. De officiële viering zal pas doorgaan in april 2025 omdat de Kerk pas begint te tellen vanaf de datum van de geloften aflegging. Maar niettemin, zelfs Koningin Elisabeth van Engeland bolt met haar 70 dienstjaren nog achter Zr. Jeanne aan.

Een hele tijdsspanne in een mensenleven, en toch is de tijd voorbijgevlogen en ondertussen is ze met haar 94 levensjaren de oudste kloosterlinge in Ruiselede, zeg maar de ouderdomsdeken. 

Zr. Jeanne is geboren in Kanegem, net op de grens met Ruiselede in 1928, en groeide op tussen 4 zussen (waarvan 1 gestorven op 10 jarige leeftijd) en 3 broers. Een kroostrijk gezin van 8 kinderen, zoals er toen nog vele waren. Ondertussen zijn er van deze familie nog 3 mensen springlevend. Jeanne ging naar de lagere school in Ruiselede en volgde daarna nog 2 jaar naaischool in Tielt, om daarna nog een tijd te gaan werken in een naaiatelier. 

Maar haar hart lag bij God, ze maakte al heel jong de keuze om in het klooster te treden in Ruiselede en dat deed ze in april 1948. Ze koos zelf haar zusternaam: Rosa. Heel toepasselijk want ze was zelf levendig, optimistisch en mooi. Een roos in de fleur van haar leven. Na wat verblijven en werken in de kloosters van Heestert, Wielsbeke en Dentergem, vond ze haar habitat, haar ‘thuis’ in Beernem in het jaar 1963. Ik herinner mij nog ons jaarlijkse bezoek aan haar, toen in een ontvangstruimte die in mijn kinderogen heel steriel en koel overkwam, later in haar habitat, de grote veel gezelliger keuken waarin ze van ’s morgens 5 uur tot ’s avonds 19 uur aanwezig was en in de potten roerde (kookte) voor de medezusters, voor de bewoners van het rusthuis en voor de kinderen in het pensionaat. Het was dag in en dag uit zware arbeid, met immense kookpotten, met een kolenstoof die moest worden aangewakkerd. Later kreeg ze moderne apparatuur ter beschikking, zelfs een ijskreemmachine, dat was pas de crème de la crème! Het was daar altijd warm en het rook er lekker want ze kookte en bakte alsof haar leven ervan afhing. De laatste jaren kwam er hulp bij in de keuken en mocht ze het wat rustiger aan doen, maar toch, ze kon het niet laten: de keuken was haar territorium tot verleden jaar. De recepten en de grote voorraadkasten kenden geen geheimen voor haar. We mochten binnenspringen wanneer het ons paste, de strenge regels van de beginjaren waren gelukkig veel versoepeld.

Ze bleef in Beernem tot verleden jaar, 2021, en nu is ze (eindelijk) op rust ‘en content’ zoals ze zelf zegt. Content over haar leven vol inzet, content met een goede gezondheid, content met het leven tussen de medezusters (terug) in Ruiselede, content ‘dat ze geen zorgen heeft’ en content dat ze een goed geheugen blijft houden.

We kunnen enkel veel ontzag hebben voor zoveel ijver, zoveel trouw en toewijding. Petje af voor jou, ‘tante nonneke’ en op naar je 75 jaar leven in de kloostergemeenschap!

Linda Herman
 


Uitnodiging Decanale adventsbezinning – St-Pieterskerk Tielt
 

Emmanuel Van Lierde is schrijver en hoofdredacteur van het christelijk opinieblad Tertio. Schrijft soms in Knack ook. Hij zal ons gedachten aanreiken op weg naar Kerst.

F1250c47.jpg

Uitnodiging


 

Activiteiten van de Ruiseleedse verenigingen

Geplande activiteiten

Voor alle activiteiten verwijzen wij naar geplande activiteiten op deze website


Voorbije activiteiten
 

Tuinhier - Gelovigen en ongelovigen
 

F1250d47.jpg

Tuinhier trappist proeven


“Trappistenbieren voor gelovigen en ongelovigen”. Zo werd de “tuinhier” voordracht met degustatie, in “Den Tap” op donderdag 10 november, aangekondigd. Een behoorlijk slordig gekozen titel. Beter en nauwkeuriger ware geweest “Trappistenbieren voor tuiniers en niet-tuiniers”. Met ruim 60 waren ze de tuinliefhebbers. Het aantal gelovigen onder hen viel moeilijk te schatten. Duidelijk was dat de devotie in de loop van de avond niet toenam.

Trappistenbier behoort tot het erfgoed van de lage landen. Recent profiteert het mee van de groeiende biercultuur bij ons. Tien jaar geleden waren er 1150 Belgische bieren, nu zijn het er 1600. Daartoe behoren de trappistenbieren.

Ze ontstonden in de Normandische abdij “Notre Dame de la Trappe”. Inmiddels zijn ze met elf, waarvan vijf in België en twee in Nederland. De overige zijn Amerikaans, Engels, Italiaans en Oostenrijks. Deze en navolgende wetenschap werd op een aangename manier aan de man gebracht door Franky Malbrancke, bier- en wijnkenner en ook leraar aan de kok- en hotelschool te Koksijde.

Trappistenbier zit een beetje gevangen tussen hype en traditie. Om het keurmerk te behouden moet het gebrouwen worden in een Cisterciënzerabdij onder het toezicht van een pater. Vrouwen mogen niet brouwen! Van zodra het bier gebrouwen wordt in een commerciële brouwerij verliest het zijn label. Op die manier is het bier van de Achelse abdij enige tijd geleden zijn “appellation protégée” kwijt gespeeld. Het bestaat nog onveranderd maar is (voorlopig) geschrapt uit de lijst van de trappistenbieren.

Trappist is, zoals elk bier, een vakkundig gebrouwde drank op basis van water, mout (gekiemde gerst), suiker, gist en hop. Elk van die ingrediënten draagt bij tot het schuim, de kleur, de smaak of het alcoholgehalte. Dat alcoholgehalte varieert tussen 4,8 % (Westmalle extra) en 11,3 % (Rochefort brun), het vlaggenschip van de donkere Waalse trappisten.

Het lijstje met de trappisten van bij ons bestaat uit: Westmalle, West Vleteren, Chimay, Orval, Rochefort, La Trappe en Zundert. Elke abdij heeft zijn eigen gamma variërend in smaak, kleur, sterkte, … Ze worden best rechtstaand bewaard bij keldertemperatuur (10 tot 14 °C). Het bier wordt bij voorkeur op frigotemperatuur gedronken uit een kelkvormig glas.

Zes bieren werden genuttigd met bijhorende uitleg door de voordrachtgever. In toenemende sterkte: Westmalle extra, La Trappe wit, Orval blond, Chimay wit, La Trappe quadrupel en Rochefort brun.

Een derde van elke trappist was ieders deel. Dat wil zeggen dat elkeen met twee trappisten in zijn kraag naar huis toe trok. Voor onthouders was ook water en brood beschikbaar. Want: “Bier met liefde gebrouwen drink je met verstand”.

Walter
 

11 november in Krasnik
 

F1250e47.jpg

Krasnik


Na enkele jaren van corona-pandemie staan de relaties met onze zusterstad Krasnik op een lager pitje dan ooit en gingen de geplande jongerenuitwisselingen tussen Ruiselede en Krasnik de laatste jaren niet door. Een delegatie van burgemeester Greet De Roo, schepen Marc De Muynck en jumelage-coördinator William Coppens ging dan ook graag in op de recente uitnodiging voor de 11-novemberviering in Krasnik. 
Op 11 november nam de delegatie onder een stralende hemel deel aan de misviering en de herdenkingsplechtigheid aan het monument met kransneerlegging. Gezien de politieke ontwikkelingen in Polen, de machtswissels binnen het stadsbestuur van Krasnik en het afhaken van de vroegere contactschool werden met een kritische ingesteldheid gesprekken gevoerd op alle niveaus.
De gezamenlijke slotconclusie resulteerde in een positieve blik op de toekomst: een verbroedering van 25 jaar met een historisch fundament is te waardevol om op te geven.
William


Neos wandeling - Zeveren
 

F1250f47.jpg

Neos op stap


Hierbij een actiefoto van onze wandeling te Zeveren op 14 november 2022. De wandeling ging door in de vallei van de Zeverenbeek, een natuurgebied dat bestaat uit een reeks heel diverse biotopen, waaronder uitgestrekte meersen. Het was een mooie natuurwandeling en nadien kon er nog gezellig nagenoten worden in het volkse café ‘De Reisduif’.

 

Parochiale Facebook pagina

Wij zorgen dat dorpsgenoten zo snel mogelijk geïnformeerd worden over het leven in onze parochiale gemeenschap.
Surf naar onze Facebookpagina 
https://www.facebook.com/Parochiesruiselede

 

Gebed van week + Hartverwarmend

Zie parochieblad dat deze week in uw brievenbus viel.

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook