Op 6 januari is het Driekoningen. Maar eigenlijk waren het geen drie koningen die aankwamen bij de stal, maar drie wijzen. Al zal er vandaag niemand echt om wakker liggen. Veel mensen hebben niet meer echt een band met de kerkelijke traditie. Toch is de kerk in Antwerpen alles behalve verdwenen. Sterker nog, in de afgelopen jaren zijn er hier drie wijzen uit het Oosten toegekomen die hier het kerkelijke leven weer wat op gang brengen. Maak kennis met Francis, Marcin en Thomas.
1) Wie ben je?
Mijn naam is Francis Akkara en ik ben een Dominicaanse priester.
Waar kom je vandaan?
Ik kom uit India uit een regio die Goa heet.
Hoe oud ben je?
Ik ben 32 jaar oud.
Hoe ben je in Antwerpen terechtgekomen?
Er was een uitnodiging van de Dominicaanse provincie van België aan de Dominicaanse provincie van India of we konden samenwerken om de provincies te versterken door elkaar te steunen. En in dit verband kwamen we naar Antwerpen, waarbij we ook de uitnodiging van de bisschop van Antwerpen aanvaardden om in het bisdom te werken door in de stad een klooster te beginnen dat ons charisma als dominicaanse gemeenschap uitdraagt.
Welke wijsheid heeft je hier gebracht?
Ik weet niet wat voor wijsheid ik kan overbrengen, want ik heb veel geleerd door naar België te komen. Mijn levenservaring uit een ander land helpt echter wel om de diversiteit van culturen te begrijpen en te begrijpen hoe belangrijk het is om de persoon van waar men komt te herkennen en hem te aanvaarden zoals hij is. Zoals het begrijpen van de Belgische cultuur mij helpt om een andere wereld met haar schoonheid te zien, zo kan ook het begrijpen en zien van het geloof in God via onze cultuur een deur openen om verder te kijken dan één cultuur en traditie.
Wat wens je de mensen hier?
Ik wens dat we van iedereen blijven houden ondanks onze verschillen in cultuur, traditie en diversiteit en dat we de rijkdom in alle culturen blijven zien. Het zou nieuwe mogelijkheden kunnen openen om van deze wereld een betere plaats te maken om in vrede te leven.
2) Wie ben je?
Ik ben Marcin Derdziuk.
Waar kom je vandaan?
Ik kom uit Polen, meer bepaald de stad Lublin, in het Oosten tegen Oekraïne.
Hoe oud ben je?
Ik ben 42 jaar.
Hoe ben je in Antwerpen terechtgekomen?
Ik behoor tot de Orde van Minderbroederbroeders Kapucijnen, een internationale gemeenschap. De kapucijnen van België hebben 12 jaar geleden beslist om een nieuwe internationale gemeenschap in België te stichten, daarom ben ik naar hier gekomen. Meer bepaald, om deze gemeenschap mee op te bouwen en om mee te werken in de pastoraal. Het was Gods voorzienigheid. Inmiddels werk ik als pastoor van de federatie Antwerpen Noord, ben ik biechtvader voor velen, werk ik mee in de Poolse gemeenschap, in een voedselbedeling en nog vele dingen. De Nederlandse taal is moeilijk, maar ik leer iedere dag bij!
Welke wijsheid nam jij mee naar hier?
Er zijn vele dingen die ik altijd waardeer. Een van deze, en ook voor mij fundamenteel, is mijn geloof in Jezus, die voor mij God maar ook een vriend en een broeder is. Het geloof en vertrouwen in Hem die naar ons gekomen is en altijd komt, speelt een bijzonder rol in mijn leven. Een volgende wijsheid is om mens tussen de mensen te zijn. De waardering voor een mens, zonder een enkele uitzondering. Arm of rijk, mensen van Antwerpen en het buitenland, mensen met verschillende denkbeelden over geloof. Zoveel verschillende mensen, waarvandaan dan ook. De wijsheid die ik hier leerde kennen was die van een enorme diversiteit. Ik hou ervan!
Wat wens je de mensen hier toe?
Mijn wens is dat jullie gezond en gelukkig mogen zijn. Dat Gods liefde en zijn barmhartigheid altijd jullie mag bemoedigen om voor anderen mens te zijn.
3) Wie ben je?
Ik ben Thomas Hendrikus, een missionaris van Scheut.
Waar kom je vandaan?
Ik kom uit Indonesië
Hoe oud ben je?
Ik ben 40 jaar
Hoe ben je in Antwerpen terechtgekomen?
In 2014 ben ik door onze algemene overste te Rome gevraag om nieuwe missie in een gemeenschap samen met Fabio en Ghislain in Vlaanderen op te stichten. Maar ben ik pas een jaar later (2015)in Belgie beland. Ik moest eerst de taal leren voordat ik aan de slag mocht gaan in de pastoraal. Nu spreek ik al best goed Nederlands. Ik werk als priester, maar daarnaast werk ik ook mee als vrijwilliger in een inloophuis voor dak- en thuislozen en zet ik me in voor interreligieuze dialoog. Vooral de dialoog tussen moslims en christenen. Ik kom uit een Islamitisch land en ken deze religie zeer goed. Het heeft me altijd gefascineerd. Ik studeerde Islam in Caïro. Nu helpt deze ervaring om te onderzoeken hoe deze religies samen kunnen bouwen aan vrede in de stad.
Welke wijsheid nam je mee uit het Oosten?
De wijsheid die ik van onze cultuur, ouders en voorouders geleerd: “doe goed en juist waar je ook bent” en ook: ”rijkdom is niet hoeveel je verdient maar hoeveel je kunt delen”; “zie en leer de goede dingen van anderen, niet de slechte”.
Wat wens je de mensen hier toe?
Mijn wensen: dat mensen geloven blijven dat een harmonieuze samenleving in verscheidenheid werkelijks is. Het is niet alleen een utopie. Als we de ander echt oprecht willen leren kennen, zijn of haar verhaal en geschiedenis, dan geloof ik echt dat we in vrede naast elkaar kunnen leven.
Saskia van den Kieboom