Parochieblad: Editie 15 februari 2023 (week 7) | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Parochies Ruiselede

Parochies Ruiselede

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Naar Facebook Ruiselede deel van pastorale eenheid St Augustinus- Kennismaking Onze 3 kerken Filmpje klokken Ruiselede Een viering aanvragen Een misviering aanvragen Een doopviering aanvragen Eerste communie en vormsel Kerkelijk huwelijk aanvragen Een uitvaart aanvragen Herabonneren op het parochieblad Medewerker worden Tarcisius en patroonsfeest van onze misdienaars Vorige editities "Parochieblad" Parochieblad niet ontvangen of verandering van adres
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail
Tenue
Naar Facebook Ruiselede deel van pastorale eenheid St Augustinus- Kennismaking Onze 3 kerken Filmpje klokken Ruiselede Een viering aanvragen Een misviering aanvragen Een doopviering aanvragen Eerste communie en vormsel Kerkelijk huwelijk aanvragen Een uitvaart aanvragen Herabonneren op het parochieblad Medewerker worden Tarcisius en patroonsfeest van onze misdienaars Vorige editities "Parochieblad" Parochieblad niet ontvangen of verandering van adres

Parochieblad: Editie 15 februari 2023 (week 7)

Laatste aanpassing op donderdag 16 februari 2023 - 11:45
Afdrukken

Liturgische vieringen

Zie Misvieringen in Ruiselede en in de Pastorale Eenheid op deze website

 

PAROCHIENIEUWS

 

TENUE voor Mufunga - zaterdag 25 februari!
 

Naar aanleiding van het initiatief TENUE, een klerenruil en verkoop ten voordele van Mufunga een gesprek met Leonie Boone, een van de organisatoren. Zij was op bezoek in Libumbashi en Likasi samen met Els Jacques van Curando. Bedoeling was de contacten die daar zijn te ontmoeten. Zij houden het werk van de zusters aan. Na deze ontmoeting zou men het werk verder moeten kunnen uitbouwen.

Interesse
Leonie Boone werkt voor Curando en geeft opleidingen aan werknemers die zelf leiding moeten geven. Curando omvat een waaier aan zorgvoorzieningen: thuiszorg, serviceflats, lokale dienstencentra, warme maaltijden, WZC’s enz. Ze behaalde eerst een bachelor opvoeder en trok daarna naar de universiteit om verder te studeren. In haar thesis, eindwerk, bekeek ze of onze opleidingen tot sociaal werkers, aanslaan in vreemde landen waar cultuur en situaties toch anders zijn. Ze verbleef zelf namelijk als stage drie en een halve maand in Bolivië waar ze werkte met straatkinderen en ze zag hoe een aanpak kan verschillen. De prof, die promotor was van haar eindwerk, had een project lopen in Congo voor straatkinderen, vroeger soms kindsoldaten.
Buitenlandse culturen, hun rijkdom, hebben haar altijd aangesproken. En natuurlijk is ze sociaal bewogen.

Vzw. Vrienden van Mufunga
Door haar werk bij Curando leerde ze Zr Lucie Debeurme kennen die het grootste deel van haar leven in Mufunga, zuid-oost Congo, dicht bij Kolwezi werkzaam was. Het is broussegebied, ver van de stad en er heerst grote armoede. De zusters voorzagen in onderwijs (basis en middelbaar) en ziekenzorg op hun missiepost. Eind jaren ’90 is het echter woelig tussen Hutu’s en Tutsi’s. De zusters doorstaan de oorlogssituatie. Het eist zijn tol en ze worden er niet jonger op. Sommige zusters vallen om gezondheidsredenen uit. Ze bereiden een terugkeer voor en werken samen met Congolese zusters die hun werk verder zullen zetten. 12 augustus 2003 verlaten ze definitief en niet zonder pijn in het hart hun levenswerk. Ze dragen het werk over aan Congolese zusters. Ze blijven echter verbonden en willen de missie verder ondersteunen. De vzw Vrienden van Mufunga wordt opgericht en heeft nauwe banden met Les amis de Mufunga, contacten en oud-studenten daar ter plekke. Via moderne communicatiemiddelen is het makkelijker communiceren. De vrienden van Mufunga zamelen geld in en denken na over projecten samen met les Amis de Mufunga. Ze voorzien in studiebeurzen aan bekwame leerlingen die na afstuderen hun bijdrage kunnen leveren aan vooruitgang. Er is ook altijd nood aan betere infrastructuur in het dispensarium, in de scholen. Een computerlokaal met zonnepanelen bijvoorbeeld. Maar eerst moesten mensen opgeleid worden die de installatie konden plaatsen en verder onderhouden. Leonie en Els konden praten met leerkrachten en artsen en verplegenden en horen waar meest nood aan is.

Moeilijke omstandigheden

F1250a07.jpg

Mufunga

Toch blijven de omstandigheden primitief. Mufunga is bosrijk gebied, brousse zeg maar, met als kern de school en het ziekenhuis. Men ‘redt’ zich met de middelen die men heeft. Elektriciteit kan uitvallen, dus moet men in een noodgroep voorzien. Jonge mensen trekken graag naar de stad waar er meer mogelijkheden zijn. Oud-studenten van de missie zijn wel bereid verder te komen steunen, dankbaar om de kansen die ze ooit kregen. Een verpleegkundige verdient in Mufunga ongeveer 20  € per maand. Is het leven er minder duur? Ja, maar een GSM kost wel evenveel als hier. De wegen zijn intussen verbeterd. Chinezen werken eraan, niet uit menslievendheid, omdat ze wegen nodig hebben voor het ontginnen en het transport van lithium in de mijnen. Lithium en kobalt, kostbare grondstoffen voor onze moderne apparaten. Onrechtstreeks heeft ook de lokale bevolking wel baat bij betere wegen.

Wat blijft bij
Leonie was zoals velen die er waren, getroffen door de armoede maar ook door de niet aflatende hoop, solidariteit en energie die de bewoners bewaren om ondanks alles door te gaan en mekaar te helpen. Het grootste deel van de bevolking doet aan landbouw om in eigen behoeften te voorzien en het gezin te onderhouden. Zorg die ze nodig hebben, wordt dus soms vergoed met zelfgekweekte producten. Ze hoorde het verhaal van een jongen in wie Zr. Lucie capaciteiten zag en die een beurs kreeg van de missie om voor arts te studeren. Het eerste jaar faalde hij, onwennig als hij was met moderne leermiddelen en de gang van zaken aan een universiteit. Het was ook wennen aan de stad. Na zijn herkansing echter legde hij een mooi parcours af en hij is nu een van de topchirurgen ter plekke. Een positieve, dankbare mens die wil geven… geven, omdat hij zelf zoveel kreeg.

Tenue en steun

F1250b07.jpg

Tenue

Op zaterdag 25 februari in Sancta Maria Pensionaatstraat 10, kan je langsgaan om een koopje te slaan, mooie kledij, tweedehands is ‘in’. Van 14 u tot 22 u. Geen nood aan een nieuwe tenue? Je kan ook iets gaan eten of drinken en zo steunen. De opbrengst van deze Tenue gaat vooral naar jonge Congolese vrouwen in Mufunga die willen studeren. De drie jonge vrouwen, Leonie Boone, Mathilde Maes en Andrea Vanoverberghe van Tenue willen hoop geven aan vrouwen daar en het werk -door de zusters Van Ruiselede ooit opgestart- laten verdergaan. Een prachtige solidariteit.

Gerda M.
 


Oudste acolieten gezellig samen bijeen
 

F1250c07.jpg

Acolieten


Vrijdag 3 februari was het ‘verzamelen geblazen’ voor een groep oudste misdienaars van onze pastorale eenheid.
Hoewel een aantal onder hen belet waren, vertrokken wij toch met een mooi groepje van Beernem, Ruiselede en Wingene richting Lichtervelde.
Plaats van afspraak was ‘eethuis frituur Kowzy’ waar we genoten van een smakelijk avondmaal. Er werd alweer volop kennis gemaakt over de parochiegrenzen heen.
De meesten onder hen leerden elkaar een goed jaar geleden kennen bij de aanstellingsviering van de pastorale eenheid en later bij de decanale jongerenavond in Tielt.
Na een fikse wandeling doorheen het centrum van Lichtervelde, trok het gezelschap richting Cultuurhuis Cinema De Keizer, de alom gekende filmzaal die zijn authentiek karakter van weleer heeft behouden.
De film ‘Close’ – thans genomineerd voor een Oscar – stond er op het programma. En tijdens de pauze konden wij gezellig bijpraten met een drankje.
Kortom, een gezellig samenzijn met de oudste acolieten van onze pastorale eenheid en meteen een stimulans voor deze jongeren om hun ‘kerke-werk’ verder te zetten op de plaatsen waar zij zich engageren.

Dank je!
Danny

Activiteiten van de Ruiseleedse verenigingen

Geplande activiteiten

Voor alle activiteiten verwijzen wij naar geplande activiteiten op deze website

 

Voorbije activiteiten 


Passie voor chocolade 
 

F1250d07.jpg

Tuinhier

Op 6 februari 2023 liep zaal Den Tap vol voor een voordracht over het maken van chocolade door Mario Vandeneede, een Mechelaar die reeds enkele jaren in de Poekestraat woont en er ook deels werkt in zijn atelier CHOCOLATOA. We kregen beelden te zien over hoe alles in zijn werk gaat, maar het technische aspect van chocolade maken, te beginnen met de cacaoboon, het proces van fermenteren, roosteren, smelten, tempereren kon mijn aandacht minder vasthouden. Maar… eigenlijk is er één woord dat deze voordracht en deze man typeert en dat is: PASSIE.

PASSIE die hem over de hele wereld heeft geleid: Ecuador, Vietnam, Peru, Madagaskar, Dominicaanse Republiek, Mexico, Oeganda, Congo, Tanzania, Brazilië, de Filipijnen, Costa Rica, Shanghai (China), Koeweit (‘lieve mensen’), Singapore… Deze reizen brengen hem in contact met de lokale bevolking, waar hij zich volledig voor inzet om, de cacaoboeren in het bijzonder, te motiveren en de knepen van het oogsten en het fermenteren bij te brengen. Ook les geven aan de koksschool in Koksijde en Gent hoort bij zijn job. De contacten met chocolatiers over de hele wereld zijn zeer talrijk. Dit is de sociale kant van het verhaal, geïnspireerd door Mario’s sociale bewogenheid. 

PASSIE die hem ondertussen, sedert zijn afstuderen in 2003 en de dag van vandaag al een 40-tal prijzen heeft opgeleverd. Een fantastische prestatie die je enkel kan bereiken met veel inzet, gedrevenheid, innerlijke drang, liefde voor het vak, volharding en natuurlijk met veel aangeboren talent. Een passie die is ontstaan in zijn jeugd en die zich ondertussen in iedere cel van zijn lichaam heeft genesteld.

Zijn vrouw heeft hij leren kennen in Ecuador, zij is afkomstig van Aalter en is biologe van opleiding. Soms moet je het ver gaan zoeken in het leven… Maar ook zij gaat mee in de geslaagde chocoladedroom en is meewerkende partner.

Het startschot tot bekendheid is gegeven door Lieve Blancquaert in 2009 door haar reportage ‘Made in Belgium’ toen het koppel in Ecuador woonde en met succes probeerde de cacaoboon te doorgronden. De bonen plukken en transporteren in manden over de hellingen onder een tropische zon was geen sinecure maar zware arbeid. En wees in deze streken vooral geen angsthaas, want een tarantula (giftige spin) in je keuken of een boa constrictor (wurgslang) op je pad, is daar niet ongewoon. Brrrr. 

Het schijnt dat de duurste chocolade in Japan te vinden is aan een ‘schappelijke’ prijs van 350 €/kg. Niet voor ieders portemonnee dus. Bij Mario is het suikerhalte van de chocolade beperkt gehouden tot een 25 à 30 % terwijl de industriële soorten ergens tussen de 50 en 60 % hangen.

Chocolade is een feelgood product, het bevat - opgelet een hele mond vol – fenylethylamine en theobromine, stofjes die je gelukkig en wat euforisch laten voelen. We konden het uittesten: we kregen een 10-tal proevertjes en een overheerlijk dessertbordje voor onze neus gezet, vergezeld van een gouden Carolus tripel en inderdaad, bij mijn weten is niemand triestig naar huis gegaan nadat we met volle aandacht onze smaakpapillen aan het werk hadden gezet.

Het was een geslaagde avond met een spreker die het chocolade maken in zijn DNA heeft zitten, die altijd zoekt naar nieuwe ingrediënten als toegevoegde waarde, een topklasse Ruiseledenaar.

PASSIE is inderdaad de brandstof voor succes (citaat muursticker).

Linda Herman

 

 

Lief en leed

Naar de overkant

Zie hier op deze website

 

Gebed van week + Hartverwarmend

Zie parochieblad dat deze week in uw brievenbus viel.

 

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook