We zijn halfweg in de veertigdagentijd en worden uitgenodigd om te zien, om het licht te zien dat Jezus is. Hij wil een licht zijn en licht brengen. Zien wij in Hem meer dan een profeet?
Er lopen veel meer mensen rond op de wereld die blind zijn, dan dat er blinden zijn. En niet alle mensen die blind zijn, zijn blind. De hele tijd gebruikt de evangelist Johannes het woord blind in één van de bovenstaande betekenissen. Zo zag de blindgeboren man in Jezus een profeet, terwijl de Farizeeën in Jezus alleen maar een zondig mens zagen. In die tijd zag men een verband tussen ziekte, lijden, dood... én zonde. De uiterlijke ziekte zag men als het symptoom van innerlijk kwaad. Maar de blindgeborene heeft niet gezondigd, zijn ouders evenmin. Dat is Jezus’ uitgangspunt.
Voor Johannes is een blinde het symbool van iemand die in ‘duisternis’ zit en het licht van de Messias niet ziet. Genezen van blindheid is daarom voor hem het beeld van de genezing van geestelijke blindheid, waarbij men komt tot gelovig 'zien' van Jezus: een profeet, man van God, Mensenzoon.
Bidden we dat Jezus ook onze ogen opent of open houdt voor de weg die Hij met ons wil gaan en laten we ook hen nabij zijn voor wie de actie Broederlijk Delen onze aandacht vraagt.
Luc
bewerking externe bronnen:
Bijbel1000 seconden + Schriftlezingen 2020/2023