Foto : Guido Coningx
Bij het ontpleisteren van de Sint-Leonarduskerk ca. 1873 werden enkele secco’ s ontdekt, waaronder de 80 m2 meter grote muurschildering met het ‘Laatste Oordeel’, een frequent voorkomend onderwerp in de middeleeuwen. Omdat de kerkelijke en de burgerlijke overheid het niet eens konden worden over de restauratie, mislukten de opeenvolgende restauratiepogingen. Grote namen uit de neogotische branche zoals Jules Helbig, Cornelis Leegenhoek, Camille Tulpinck en Arthur Van Gramberen ontwikkelden verschillende visies. Hamvraag: was het aangewezen de ontbrekende delen weer aan te vullen of niet? Deze discussie is nu 150 jaar na de blootlegging definitief achterhaald. Aanvullen op basis van eigen fantasie en inzicht is niet te verzoenen met de deontologie van de moderne restaurator.
Op 2 mei startte de eerste fase van de restauratie van het secco o.l.v. specialisten van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium. Ze zal vermoedelijk eind 2023 gefinaliseerd worden. Hopelijk kan de tweede en laatste fase vrijwel onmiddellijk aansluiten in 2024.
Het project wordt financieel gedragen door de Vlaamse Overheid, de stad Zoutleeuw, de kerkfabriek Sint-Leonardus en vzw De Vrienden van Zoutleeuw (i.s.m. vzw Herita).
Is uw interesse gewekt om meer te vernemen over dit grote en belangrijke project voor onze Sint-Leonarduskerk? U bent alleszins van harte welkom op de gratis lezing van conservator Ward Hendrickx op zondag 11 juni 2023 om 11.00 uur in OC De Kring, Vincent Betsstraat 8 te Zoutleeuw, dit ter gelegenheid van de ledenvergadering van de vzw De Vrienden van Zoutleeuw. Tijdens deze lezing zal ook de restauratie van het Sint-Catharinaretabel, die in 2022 werd afgerond, aan bod komen, alsook de restauratie van de koorkap met de dubbele adelaar, traditioneel maar onterecht een geschenk van Maximiliaan van Oostenrijk genoemd n.a.v. zijn ‘blijde intrede’ in Zoutleeuw . Deze drie conservaties zullen trouwens met fotomateriaal rijk geïllustreerd worden.
vzw De Vrienden van Zoutleeuw