Elke parochie heeft een Kerkfabriek en een Kerkraad
In de loop van de maand januari verscheen in dit parochieblad meermaals een oproep voor kandidaten van de kerkraden in onze parochies. Zulke aankondiging is wettelijk verplicht want om de drie jaar moet een deel van de verkozen leden van de kerkraad vervangen worden. In onze pastorale eenheid bestaat elke kerkraad uit 6 personen. Eén lid wordt aangeduid door de bisschop. Vroeger was dat de pastoor van de parochie. Maar vermits er in de pastorale eenheid slechts een pastoor is, kiest de bisschop nu ook een parochiale medewerk(st)er. Daarnaast zijn er 5 leden die verkozen moeten worden voor een termijn van 6 jaar, maar dat gebeurt in twee stappen. Om de drie jaar wordt de kleine of de grote helft vervangen. Dat doet men om de ervaring in het bestuur te bewaren. Dit voorjaar was het de beurt aan de kleine helft. Daarom werd er een oproep gedaan om 2 leden te vervangen. Uittredende raadsleden mogen zich altijd opnieuw kandidaat stellen. In de loop van april zijn dan de nieuwe leden verkozen. Daarna verkiest de voltallige kerkraad een voorzitter, een secretaris en een penningmeester.
Wat doet een kerkraad? De kerkraad is net als een gemeenteraad een openbaar bestuur. Hij moet het kerkgebouw beheren en de goederen die daarbij horen zo goed mogelijk gebruiken om de diensten in de kerk mogelijk te maken. Dat is niet zo eenvoudig als we dat thuis zouden doen met ons huis en onze centen. Het beheer is gebonden aan goed omschreven spelregels. De kerkfabriek moet jaarlijks een budget en een rekening opmaken. De gemeente, de Vlaamse overheid en het bisdom controleren al deze documenten en kunnen beslissingen verbreken. Sedert 1 februari moeten al deze documenten digitaal opgemaakt en doorgestuurd worden. De gemeente kan voor haar dienstverlening rekenen op een gemeenteraad, een grote administratieve ploeg en een flinke technische dienst met betaalde personeelsleden. De kerkfabriek werkt met onbezoldigde vrijwilligers die zowel bestuur, administratie en technische dienst verzekeren. De gemeente beschikt over belastinggelden, de kerkfabriek moet haar centen verdienen met het beheer van haar goederen. Wanneer die niet volstaan mag ze geld vragen aan de gemeente. Dat rondkomen met de eigen inkomsten wordt steeds moeilijker. Het wegvallen van de inkomsten uit omhalingen, uitvaarten en het dalen van de intresten op spaargelden maken het echt wel lastig voor onze vrijwilligers. De gewone kosten voor verzekering, brandstof en de verbruiksgoederen gingen in de voorbije maanden steil de andere richting uit. Toch moest de gemeente in de voorbije jaren voor de normale exploitatie van de kerkfabrieken in Kasterlee, Lichtaart en Tielen niet meer dan een halve euro per inwoner bijleggen. Voor grotere werken aan de kerkgebouwen wordt overleg gepleegd met de gemeente om te weten hoever ieders draagkracht reikt. Dat zijn niet altijd gemakkelijke onderhandelingen , want door de Vlaamse overheid waait een wind die alleen nog geld wil geven aan kerken die een andere bestemming zullen krijgen.
We willen deze korte bijdrage dan ook besluiten met een warme oproep om onze mensen in de plaatselijke geloofskernen en kerkraden met raad en daad bij te staan. Blijf niet aan de kant, maar reik hen de hand.
VP
De kerkraad van de parochie Onze-Lieve-Vrouw Lichtaart
Van links naar recht: Staf Van den Broeck (uittredend secretaris), Georges van der Vennet (penningmeester), Roger Campforts (gewoon lid), Nadia Van Doninck (aangesteld door de bisschop), Piet Lambrecht (nieuwe secretaris), Vic Peeters (voorzitter). Louis Lembregts (tot april zeer verdienstelijk raadslid ontbreekt op de foto).