Parochieblad: Editie 6 maart 2024 (Week 10) | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Parochies Ruiselede

Parochies Ruiselede

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Naar Facebook Ruiselede deel van pastorale eenheid St Augustinus- Kennismaking Onze 3 kerken Filmpje klokken Ruiselede Een viering aanvragen Een misviering aanvragen Een doopviering aanvragen Eerste communie en vormsel Kerkelijk huwelijk aanvragen Een uitvaart aanvragen Herabonneren op het parochieblad Medewerker worden Tarcisius en patroonsfeest van onze misdienaars Vorige editities "Parochieblad" Parochieblad niet ontvangen of verandering van adres
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail
Lente
Naar Facebook Ruiselede deel van pastorale eenheid St Augustinus- Kennismaking Onze 3 kerken Filmpje klokken Ruiselede Een viering aanvragen Een misviering aanvragen Een doopviering aanvragen Eerste communie en vormsel Kerkelijk huwelijk aanvragen Een uitvaart aanvragen Herabonneren op het parochieblad Medewerker worden Tarcisius en patroonsfeest van onze misdienaars Vorige editities "Parochieblad" Parochieblad niet ontvangen of verandering van adres

Parochieblad: Editie 6 maart 2024 (Week 10)

Laatste aanpassing op maandag 4 maart 2024 - 14:48
Afdrukken

PAROCHIENIEUWS

Liturgische vieringen

Zie misvieringen in Ruiselede en in de Pastorale Eenheid op deze website

 

Vasten 2024

Broederlijk delen.jpg

Broederlijk delen 2024


De veertigdagentijd is zijn derde week in gegaan. Priester Bart vatte het op Aswoensdag samen in de drie S’en: tijd van STILTE en reflectie, even afstand nemen. Waar ben ik mee bezig? Waar wil ik heen? Waar mag ik bijsturen in mijn leven, wat zou mijn naaste omgeving anders willen voor/bij mij?

Tijd van SOBERHEID. Waar kan ik consuminderen? Ben ik tevreden of ben ik vaak één klaagzang? Besef ik hoe goed het hier is, in een vrij en welstellend land? Kan ik eens een compliment geven i.p.v. meestal kritiek of soms zelfs roddel?

Tijd van SOLIDARITEIT met zij die minder gefortuneerd zijn. Kan ik iets delen, iets van mijn tijd, iets van mijn talenten? Behulpzaamheid voor een buur, voor een kennis, een al zo lang uitgesteld bezoekje, ook aan iemand die je minder ligt, maar die misschien zo eenzaam is. ‘Zij die je een minder warm hart toedraagt, hebben misschien meest warmte nodig.’ Broederlijk delen voert actie voor de boeren in Congo die moeite hebben om een lapje grond te verwerven. Grootgrondbezitters palmen die in en buiten hen uit. Koffiestop werd door ons werkgroepje georganiseerd ten voordele van die actie. Zondag 17 maart solidair maal in Wingene (10 euro voor volwassenen) Zie affiche verder.

Van de website Broederlijk Delen geplukt

F1250-3kol-15cm-foto Ryan McGuire copy.jpg

Vasten ©  Ryan McGuire copy.jpg

Ook onze partners in Afrika, Latijns-Amerika, Israël en Palestina verenigen mensen. Samen strijden we met hen voor respect voor mensenrechten, geven een megafoon aan hun politieke stem, en komen op voor een samenleving die niemand achterlaat.

Een goed voorbeeld van samenwerking lees je in ons campagneverhaal dat recht uit het diepe binnenland van de Democratische Republiek Congo komt. Jonge boeren verenigen zich om middelen te verzamelen en zo toegang tot grond te verwerven. Boeren en boerinnen komen samen in groepen, overstijgen hun onderlinge verschillen en bieden zo weerwerk tegenover grootschalige agro-industrie. De nationale boerenbeweging doet dan op haar beurt aan beleidswerk en weet zich gesterkt door een achterban van vijfhonderdduizend boeren en boerinnen.

Nu, meer dan ooit, is het tijd om ons te verenigen, onze krachten te bundelen en samen te werken. En te blijven geloven dat samenwerking tot meer rechtvaardigheid leidt. Dat alleen samenwerking die droom van een duurzame wereld zonder ongelijkheid mogelijk maakt. Dan ben je niet langer alleen. Want dan maak je deel uit van de brede en activistische 25%-revolutie. Als we met 25% van de bevolking zijn, kunnen we de samenleving doen kantelen, richting beter.

Storten naar Broederlijk Delen  BE12 0000 0000 9292
 

Naar een drempelvrije bib

Vanaf 1 maart maakt de bib van Aalter d’Arta aan het station deel uit van de Regiobibliotheken Meetjesland Comeet. 9 gemeentes en bibliotheken werken nauw samen en zijn als het ware één bib geworden. Ruiselede is deelvestiging van Aalter en dus zal ook hier het nieuwe klantvriendelijke reglement van kracht zijn. De bibliotheken van Aalter, Assenede, Eeklo, Evergem, Kaprijke, Lievegem, Sint-Laureins, Wachtebeke en Zelzate zijn één bib dus. Ze hebben allemaal ook nog deelvestigingen in kleinere gemeentes. Voor Aalter is dat Ruiselede, Bellem, Knesselare (gloednieuwe bib), Lotenhulle, St-Maria Aalter en Ursel. Trekkers van het project waren Katrijn Van Puymbroeck en schepen Herlinde Trenson van Aalter.

F1250-3kol-15cm-DSC_2239.jpg

BIB Aalter



Voorbereiding

Voor het zover was, moest er veel vergaderd en nagedacht worden. Nieuwe software, opleiding van het personeel, het reglement werd nauwkeurig nagekeken op punten en komma’s. Ook goedkeuring door de gemeenteraden was nodig. De visie is DE BIB IS ER VOOR IEDEREEN. We willen vooral positief communiceren. Hoewel je gratis lid kan zijn, waren er – vooral voor kansarme gezinnen- nog drempels. Men verstond het reglement niet goed, vergat boeken in te leveren, liet boetebrieven liggen. En als het bedrag hoog opliep daardoor, ging men nooit nog naar de bib. Leerkrachten gaan maandelijks met de klas naar de bib, een goeie zaak, maar omdat sommige jonge leerlingen het boek niet terug meebrachten naar de klas, dreigden ook leerkrachten af te haken.

Lezen belangrijk

In een tijd waar jongeren vooral kicken op ‘schermen’ en games, is leespromotie bijzonder belangrijk geworden. Onderzoek wijst uit dat het leesniveau daalt in Vlaanderen. Kansarmoede is één van de grote oorzaken. 13% van de Vlaamse kinderen wordt in een kansarm gezin geboren en in het 3e kleuter heeft 15% ernstige taalachterstand, aldus De Standaard. Lezen kan daarbij helpen. Boeken kosten geld maar in de bib ligt een schat te wachten. Mensen denken vaak aan verhalen en romans maar er is een hele collectie over opvoeden, natuur, dieren, reizen en reisgidsen, geschiedenis, wetenschap,... voor volwassenen maar evengoed voor kinderen. Tijdschriften zoals Testaankoop, Humo, Libelle, National Geopgraphic, PLusmagzine,... liggen gratis ter beschikking. Je kan er De Weekbode lezen en het Parochieblad! Er zijn dvd’s, strips voor volwassenen en kinderen. Naast je kennis opkrikken is bewezen dat mensen die lezen genuanceerder denken, een groter inlevingsvermogen hebben. En in wintertijd of zomertijd is lezen een heerlijke ontspanning.

Voordelen voor de lezer

Wat is de meerwaarde met de regiobib. Er is het gratis lid worden en je kan dat ook online regelen. Wie een pc heeft en lid is, krijgt info over nieuw aangekochte boeken, krijgt gepersonaliseerde leestips, kan zijn lijstjes van gelezen of te lezen boeken bijhouden. Je kan verlengen via telefoon of via je pc. Je beschikt over een collectie van 300.000 boeken nu. Er is dus één catalogus van de 9 samenwerkende bibliotheken. Een boek reserveren kostte nu 0,50 eurocent maar wordt gratis. Je mag het boek nu 4 weken houden en nog eens 4 weken verlengen. Je krijgt een verwittiging als je over die tijd gaat, maar geen boete. Wie echter boeken niet terugbrengt, krijgt op termijn een factuur en in het allerslechtste geval de deurwaarder. In de bib van Aalter kunnen studenten ook studeren tijdens de blok. Zie website.

Allen daarheen

Wat houdt je nog tegen om eens de mooie bib van Aalter binnen te wandelen. Ze is open van 9 u tot 21 u elke dag. In Ruiselede is ze drie keer per week open. Marijke, Eva, Liselotte ontvangen je met de grootste charme en maken je wegwijs, zo nodig. Wat houdt je nog tegen.

Gerda M.

Bib Ruiselede             maandag van 16 u tot 18 u

                                    woensdag van 17 u tot 19 u

                                    zaterdag van 10 u tot 12 u

Bib Aalter                   elke dag van 9 u tot 21 en op zaterdag tot 12 u.
 

Ruiseleedse Pennentrekken

Kontentigheid


Bertine Bindingisha Ngoya is weer even met vakantie bij ons. ‘Quel silence, quel repos,’ zegt ze altijd over ons dorp, met een tevreden zucht. Ze woont in het drukke, multiculturele Brussel, is nu met pensioen na jaren werken als familiehulp, vooral bij bejaarden. Ze verwondert er zich over dat wij zoveel ouderen aan hun lot overlaten. In Brussel leven blijkbaar heel wat vereenzaamde oudjes in flats, vandaar haar perceptie. In Congo ondenkbaar. Daar draagt de familie zorg voor je en verdien je respect als ouderling.

Ze is naar onze normen ‘arm’ maar in haar Congolese normen rijk en in al die jaren heb ik altijd haar lach en enthousiasme bewonderd, al kon ze soms moeilijk de eindjes aan mekaar knopen en had ze heel wat zorgen. Ze draagt afdankertjes maar met stijl, meestal heel kleurige, gedurfde combinaties maar ze komt er altijd goed voor en heeft haar fierheid. Zelf had ze geen kinderen maar ze adopteerde er twee van haar broer die in Congo de monden niet kon voeden.

Tot ze komt, verzamelen wij allerlei van onze overvloed. Van kleren tot speelgoed en knuffels. Vooral op 1 mei Rommelmarkt, komt ze graag. Dan is het Congo in Ruiselede: rondneuzen, kiezen, wikken en wegen en afpingelen op de prijs, net als in Kinshasa. En voor weinig geld, zeult ze dan grote tassen koopwaar mee. Wij lachen dan dat de NMBS een extra wagon zal moeten aankoppelen om haar in Brussel te krijgen ‘avec la marchandise’. Ze lacht hartelijk mee. De spullen zijn niet voor haar alleen, ah non, il y a la famille à Congo et les copains et copines à Bruxelles.

Ze schudt haar hoofd bij onze politieke crisis, kent alle namen van de protagonisten en vraagt zich af ‘Comment on va s’en sortir’. Hoe raken we daaruit. Als we aan het hoofdstukje Congolese politiek toe zijn, schudt ze al evenzeer haar hoofd. Daar is zeker geen beterschap voor de gewone Congolees te verwachten. Karel De Gucht stelde het ooit na een bezoek nogal cru maar scherp juist. Ze zucht. ‘On se débrouille..’ Men heeft geleerd zijn plan te trekken en dat deed ze hier ook al die jaren.

Ze vraagt of we -voor we naar Brussel rijden - nog naar ‘le magasin’ gaan en dat is de Kringloopwinkel, paradijs voor haar! Vooral de afdeling ‘casseroles’ is altijd interessant. Heb je nu nog niet genoeg ‘casserollen’, vraag ik haar. Blijkt dat ze een grote voorraad inslaat, die ze dan naar Congo stuurt, waar ze ipv van 1 of 2 euro wel het drievoud waard zijn op de markt. Zo kan de familie overleven daar.

Ze valt op een salontafel, voor een prikje te koop, naar mijn smaak gruwelijk gedemodeerd maar zij vindt ze ‘solide’ et ‘jolie’. Gemeten en ja, ze past nog net in mijn auto. Bertine is in de wolken. Dankt me ‘mille fois’. Het was net waar ze van droomde en ze ziet ze al staan in haar piepkleine salonnetje. ‘Je suis vraiment très, très contente, maman,,’ zegt ze. Die kontentigheid, dat vrolijke lachen, daar word ik verwende, kieskeurige Europeaan door aangestoken en het stemt me tot nadenken iedere keer. Bertine is een kuur tegen ‘gezaag’ en ‘gememel’.over allerlei luxeproblemen. Het gaat bij ons zelden om overleven toch.

A tantôt! Tot ze nog eens komt. Ze wuift me enthousiast uit en ik duik de nooit eindigende Brusselse stroom auto’s in, op weg naar mijn oase, Ruiselede.

Maité 2010

 

 

Gebed van week + Hartverwarmend


Zie parochieblad dat deze week in uw brievenbus viel.

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook