Bomvolle zaal voor Vasten Verbindt in Antwerpen | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Attent

Attent

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Wat is Attent? Presentie
      Werkgroep presentie: visie en doelstellingenMeer weten over Presentie
      Migratie Diversiteit Gastvrijheid
      Werkgroep Migratie Diversiteit Gastvrijheid: visie en doelenMeer weten over MiDiGa
      Ecokerk Bisdom Antwerpen
      Ecokerkraad: Nieuwe samenkomsten en verslagenActiviteiten, aanbod en terugblik Ecokerk & Laudato Si Werkgroep Ecokerk: visie en doelen
      Rouwzorg Attent
      Werkgroep Rouwzorg Attent: visie en doelenMeer weten over verlies, rouw en verdriet
      Project Levensbeschouwingen over "Gastvrijheid" Project Levensbeschouwingen over "Zorg voor de aarde" Trefdagen - Terugblik sinds 2014 Andere thema's en publicaties door Attent
      Andere thema's AttentBoek 2023: Presentie. Samen mens wordenBoek 2017: Kerk, eigendom en de woonnood - Lees onlineWebinar diakonia in Boek Handelingen
      E-Brief van Attent E-Brief in jouw mailbox?

Bomvolle zaal voor Vasten Verbindt in Antwerpen

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op donderdag 28 maart 2024 - 13:10
Afdrukken

Omstreeks 18 uur begonnen op  27 maart de mensen toe te stromen. Al snel was de hele zaal van de Kompaan bomvol. Een lichte paniek maakte zich meester van de organisatoren: zou er wel genoeg eten zijn voor iedereen? Er werden toch zo’n zeventigtal mensen geteld en er werden veel nieuwe gezichten gespot, naast de vaste bezoekers van de Kompaan, die wekelijks een buurtmaaltijd houdt op woensdag.

Priester Paul Lansu opende met een kort woordje over de drie belangrijkste pijlers van de vastentijd bij de christenen: solidariteit, intens gebed en soberheid. Hij haalde de campagne van Broederlijk Delen aan en legde uit wat het feest van Pasen werkelijk betekent voor christenen - dat is meer dan paaseitjes rapen! Pasen is het feest van Jezus’ verrijzenis. De dood van Jezus kan niet losgezien worden van Zijn verrijzenis; om iets nieuws geboren te laten worden, moet men eerst sterven aan het oude. Zo is er altijd nieuw leven mogelijk en dus ook een nieuwe start! Dood en leven zijn met elkaar verbonden.  

Hafsa vertelde daarop iets over het vasten bij de moslims. De Ramadan is de naam van één van de 12 maanmaanden, waarbij de eerste verzen van de Koran aan de profeet Mohammed geopenbaard werden. Dat maakt van de maand Ramadan een heilige maand, waarin moslims zich deze gebeurtenis willen herinneren. Daarnaast bracht Hafsa verheldering bij een idee dat maar al te vaak circuleert, namelijk dat moslims zouden vasten om te kunnen voelen wat de armen voelen (honger en dorst, fysieke ontbering). De Ramadan geldt in de eerste plaats om de relatie met God te versterken, om tot intens gebed te komen en om aan zelfreflectie te doen. Dat is de kern van het vasten, de fysieke onthouding is vooral een middel hierbij.

Daarna ging iedereen in kleine groepjes aan de slag om elkaar beter te leren kennen en om kort te praten over wat het vasten voor eenieder persoonlijk betekent. De organisatoren probeerden de groepjes te mixen zodat men nieuwe mensen leerde kennen. Er kwamen fijne gesprekken tot stand. Als laatste mocht iedereen een wens/kernboodschap op een briefje schrijven: voor wie of wat wil jij bidden tijdens deze vastentijd?

Dan was het eindelijk zover: om 19u07 gaf iedereen elkaar de hand en werd het stilgemaakt. Zo ontstond een lange mensenketting in de zaal. Er werd een universeel gebed uitgesproken tot God/Allah en dan werd opgeroepen tot het gebed met de traditionele ‘adhaan’ oftewel Arabische gebedsoproep. Carl van de Kompaan deed nog een oproep om de moslims voorrang te geven bij het buffet; zij hadden namelijk al van zonsopgang gevast. Er was ook nog altijd de angst dat er niet genoeg zou zijn. Maar kijk, net als in het wonderbaarlijke verhaal van Jezus’ 5 broden en 2 vissen (Lucas 9: 12-17), was er uiteindelijk zelfs nog eten over! Wat een vreugde!

Nadien was het afwassen geblazen. Iedereen werd opgeroepen om een handje toe te steken in de keuken. Solidariteit kreeg handen en voeten! Het was een titanenwerkje om alles weer spic en span te krijgen, maar omstreeks 21.30 uur keerden de laatste mensen huiswaarts.

De Attent werkgroep Migratie Diversiteit Gastvrijheid is dankbaar voor deze mooie verbindende avond en dankt vooral de Kompaan en de talrijke vrijwilligers, zonder wie deze overheerlijke (vegetarische maaltijd) nooit mogelijk geweest zou zijn. Ook dank aan alle andere partners en vrijwilligers die hieraan hebben meegewerkt: Rataplan, SAAMO, IJD Antwerpen.

Ninia Lucas

Gepubliceerd door

Attent

Meer

Solidariteit
Artikel
migratie diversiteit gastvrijheid
diaconie
vasten
broederlijkheid
ontmoeting

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Bisschop Lode Van Hecke © Bisdom Gent, foto Kristof Ghyselinck
readmore

Solidariteit volgens: bisschop Lode Van Hecke

icon-icon-artikel
Mgr. Lode Van Hecke, bisschop van Gent en referent diaconie voor de Bisschoppenconferentie van België  © IPID
readmore

‘Mensen zonder papieren niet vergeten!’

icon-icon-persbericht
Bisschoppenconferentie van België © IPID
readmore

Oekraïnecrisis: bisschoppen roepen op tot maximale solidariteit

icon-icon-persbericht

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook