Liturgische vieringen
Zie misvieringen in Ruiselede en in de Pastorale Eenheid op deze website
PAROCHIENIEUWS
Chronisch ziek zijn
Ter gelegenheid van de dag van chronisch zieken, verzorgde André de homilie zondag 13/10
Vandaag staan we stil bij een bijzondere en belangrijke dag: De Dag van de Chronisch Zieken. Een dag waarop we onze aandacht richten op hen in onze gemeenschap die leven met een chronische ziekte. Het is een dag van bewustwording, van erkenning, maar vooral een dag van medeleven en hoop.
Samana staat voor zorg, verbondenheid en solidariteit met onze medemensen die dagelijks te maken hebben met de uitdagingen van ziekte, pijn en beperking. In onze gemeenschap zijn velen onder ons of mensen die we kennen getroffen door chronische aandoeningen, en vaak ervaren zij gevoelens van isolement of onzekerheid.
Laten we beginnen met het erkennen van het lijden dat velen onder ons dagelijks ervaren. Chronische ziekte is niet altijd zichtbaar, maar het is er wel elke dag. Het beïnvloedt niet alleen het lichaam, maar ook het hart, de geest en de ziel. Het vergt moed en doorzettingsvermogen om te leven met pijn, vermoeidheid of beperkingen, dag in dag uit.
In de Bijbel worden we vaak herinnerd aan Gods nabijheid in het lijden. In Psalm 34:19 staat:
Hij is dicht bij mensen die wanhopig zijn en Hij redt de mensen die alle hoop hebben opgegeven.
Dit is een troostvolle belofte. God ziet ieder van ons in onze pijn, en Hij is nabij. Hij begrijpt ons lijden en biedt ons Zijn liefde en troost.
Het is onze roeping om als gemeenschap de last van onze broeders en zusters te delen, hen te ondersteunen en hen niet alleen te laten in hun strijd. Soms betekent dit een luisterend oor bieden, soms betekent dit praktische hulp, maar altijd betekent dit dat we hen in onze gebeden meenemen.
We worden ook opgeroepen tot actie. Hoe kunnen we ons geloof in praktijk brengen? Misschien betekent dit dat we vandaag een kaart sturen naar iemand die ziek is, of een maaltijd brengen. Misschien betekent het gewoon dat we tijd nemen om te luisteren en hen te laten weten dat ze niet vergeten zijn.
Hoewel het leven met een chronische ziekte zwaar kan zijn, mogen we ook altijd hoop blijven houden. Hoop in de genezende kracht van God, of die nu in dit leven of in het volgende komt.
Beste aanwezigen, laten we vandaag samen bidden voor allen die lijden onder een chronische ziekte. Laten we hen omarmen met onze liefde, onze steun en onze aanwezigheid. Laten we hen verzekeren dat, hoewel hun weg zwaar kan zijn, zij niet alleen lopen. Wij lopen met hen, en bovenal, God loopt met hen.
Moge God ons de kracht en wijsheid geven om er te zijn voor elkaar, zoals Hij er is voor ons.
André Schepens, voorzitter Samana Ruiselede
Enkele gedichten uit: christelijke gedichten.com van Leo Heuvelman
Jouw hand in mijn hand
Jouw hand in mijn hand
lief en leed delen.
verbonden met velen
samen naar de overkant.
Onze handen in Zijn handen
door het leven
over de weg ons gegeven
naar het Vaderland.
Als het leven pijn doet
Als het leven soms pijn doet
ziekte, sterven en verdriet
komen op je weg
en je weet niet
welke kant je op moet.
Leun dan maar op mij
maar steun vooral op Hem
Hij geeft je rust en kracht
Hij kent jouw stil verdriet
Hij kent jouw weg
en brengt je veilig thuis.
Dienen
De grootste bediening
van een christen
is niet preken
of getuigen
ook niet onderwijzen
en de lofzang zingen.
Onze grootste bediening
is dienen
voeten wassen
sociaal werker zijn
hongerigen eten geven
bezoeken waar lijden is
verwarmen bij kou
troosten bij pijn
en ontfermen
zoals Jezus doen zou.
Op het hoogfeest van Allerheiligen wordt de communie thuis gebracht bij zieken en bejaarden die dat verlangen. Dit is een gebaar van verbondenheid als naar de kerk komen niet meer mogelijk is. Het is een ontmoeting met Jezus die zijn leven gedeeld heeft. Na de eucharistieviering van 9 uur gaan enkele mensen hiervoor op stap.
Kunt u ook niet zo goed meer weg en verlangt u thuis de communie te ontvangen, neem dan gerust contact op met Gerda Meulebrouck - gsmnr: 0484/74 35 98.
Abonnement Kerk en Leven duurder, ai…
Straks vindt u in uw vertrouwde parochieblad dat nu Otheo heet een oproep tot herabonnering. Daarbij zal u schrikken van de alweer verhoogde abonnementsprijs. Dat is te wijten aan de Bposttarieven die verzesvoudigd zijn. Hun subsidies zijn weggevallen. Ook uw dagelijkse krant is daardoor duurder.
Een onlineabonnement is slechts 48 euro maar wellicht heb je verder graag je papieren parochieblad. Dat kost 96 euro per jaar ofwel met domiciliëring 7,99 euro per maand. Dat komt neer op 2 euro per krantje. Meteen hebt u ook toegang tot de digitale versie en 4 keer per jaar krijgt u het Otheomagazine.
’t Schelleke is een krant gevuld met 4 pagina’s vooral goed nieuws uit uw dorp, met af en toe een interview met een lokale inwoner die zich engageert of eens in de kijker mag staan. Het verenigingsleven, cement van het dorp, krijgt er ruimte om activiteiten aan te kondigen of verslag uit te brengen over hun activiteiten. Elke week is er een mooie bezinningstekst, een gebed en Maité zorgt maandelijks voor een vleugje humor of nostalgie.
Binnenin krijgt u opiniestukken, getuigenissen van (bekende) mensen die iets te zeggen hebben over zingeving in onze maatschappij. Ons lokale ploegje bestaat uit een viertal enthousiaste vrijwilligers die schrijven, layouten, voor beeld zorgen, de website en facebook update houden. Uw abonnement is een blijk van waardering voor hen.
Herabonneer voor 15 november en u mist geen enkel nummer. Of is het een cadeautip?
Annie, Anne-Marie, Carlos, Gerda en de gelegenheidsschrijvers
Contact 0484 74 35 98
Website: parochiesruiselede.be
PS: zondag 27 oktober wordt er door Gerda in de misviering een woordje uitleg gegeven
Activiteiten van de Ruiseleedse verenigingen
Geplande activiteiten
Voor alle activiteiten verwijzen wij naar geplande activiteiten op deze website
Voorbije activiteiten
.
Musical 14-18 met Vl@s
Met een 30-tal muziekliefhebbers vertrokken we op donderdag 10 oktober per bus naar Puurs, voorbij Sint-Niklaas naar het pop up theater van Studio 100 op het industrieterrein. Een immense hal. We waren een uur te vroeg, vermoedelijk om ingeval van verkeershinder toch tijdig te zijn want tickets zijn niet zo goedkoop.
Op enkele grote tribunes mochten de toeschouwers plaatsnemen en de oortjes testen. Veel volk, er zijn 1662 zitjes. Het leek erop dat het uitverkocht was. En toen begon het spektakel. Met vuur, ontploffingen, we zaten meteen in de oorlog. 100 acteurs, rijdende decors, je eigen tribune die traag beweegt. Unieke lichteffecten, het is een technisch hoogstandje. De ijzer stroomt onder je tribune door. Je volgt het verhaal van enkele personages met het nodige drama en de nodige romantiek. Beklijvende boodschap blijft dat er in een oorlog geen winnaars zijn, wel vele slachtoffers, getraumatiseerde soldaten en gebroken gezinnen. Het kan niet genoeg herhaald worden, dit keer via musical. Een unieke belevenis.
GM
Gebed van week + Hartverwarmend
Zie parochieblad dat deze week in uw brievenbus viel.