Paaswens
2025 is een bijzonder jaar. Het is een Heilig Jaar, een Jubeljaar!
Het thema daarbij luidt: “Pelgrims van hoop”.
We kunnen dit jaar op pelgrimstocht gaan naar Rome, of dichter bij huis naar Brugge of Dadizele om daar door de zogenaamde Heilige Deur te stappen.
De pelgrimstocht is een metafoor voor ons leven. Heel ons leven zijn wij op weg.
Tijdens de Goede Week gaan we met Jezus mee op zijn weg.
Het einde van zijn leven was een kruisweg. Het is evenwel een weg waar velen zich in herkennen. Het leven is niet altijd makkelijk. De omstandigheden waarin we leven kunnen tegenzitten. Soms voelen we ons ook zo machteloos daarbij. We kunnen veel verliezen, maar als we de hoop verliezen, zijn we verloren.
En er is hoop!
Er is weer hoop sinds de paasmorgen en mensen begonnen te ontwaren dat Jezus was verrezen. Sindsdien hoeft geen mens zijn weg meer alleen te gaan, Iemand gaat met hem mee.
Zijn aanwezigheid doet ons in liefde voortgaan, hoe moeilijk de weg misschien blijft.
Verder gaan ook omdat we ondanks alles mogen hopen dat het eens voor ons doorbreekt: verrijzenis tot nieuw en eeuwig leven.
Ik wens u allen van harte Zalig Pasen!
Dat het hoogfeest ons verder hoopvol op weg doet gaan, en ons hoop doet brengen aan wie wanhoopt!
Pastoor Bart Malfait
Palmzondag in beeld
Jezus de dienende
We vonden dit beeld van de Oekraïense kunstenaar Oleksandr Antonyuk en willen het delen.
Een kleine Jezus op zijn knokige geleende ezel. Hij lijkt er op te zitten voor een formeel portret en kijkt ons rustig in de ogen. Wat is dat voor blik op Jezus' gezicht? Is er een rimpel op zijn voorhoofd? Is hij berustend? In vrede? In verdriet? Is er angst in hem? Waar Jezus' hals en borstbeenderen elkaar raken, vormen de schaduwen een kruis, een echo van het rode kruis op de achtergrond. De vage grijze krans rond Jezus' hoofd lijkt op een schietschijf. Portret van een antiheld, met het gezicht op de toekomst gericht. Het zou ook een man, vrouw of kind, van de meer dan één miljoen Oekraïense vluchtelingen kunnen zijn die hun land moeten ontvluchten voor de oorlog. Maar naast hem staat het herhaalde Hebreeuwse woord "Yerushalayim." Jeruzalem, Jeruzalem letterlijk: "zal shalom zien." Wanneer zullen we (terug) vrede zien, compleetheid, heelheid?
Op Palmzondag houdt De Man van Nazareth Zijn blijde intocht in Jeruzalem, de stad van de vrede. Hij doet het welbewust en zelfgekozen gezeten op een ezelsveulen. Niet hoog te paard, met keizerlijk vertoon, rijdt Hij de stad der mensen binnen. Eenvoudig en zonder aanzien is Hij - de Koning van de armen. Zonder troon of rode loper, zonder triomf of plechtig protocol. Koninklijke Gezalfde van dienst, zonder lijfwacht om zich heen, zonder staf van diplomaten en een leger slippendragers. Als een averechtse Don Quichot, moe van altijd weer te vechten tegen de windmolens van de orthodoxie en de ‘goed menende burgerij’.
Zo is de Liefde immers op haar (paas)best - wanneer ze zich heel bescheiden en zachtmoedig een weg kan banen te midden van het straatgewoel. Ze aarzelt niet om zich daarbij soms hopeloos belachelijk te maken. Vandaag juicht men haar toe en morgen draagt ze doornenkronen. Maar nooit laat ze zich verbitteren, die Liefde! Ze balt niet haar vuist en verheugt zich niet over het onrecht. Ze kiest heel consequent steeds weer de kant der zwaksten, de kant van de geweldloosheid.
Voorop is het altijd eenzaam stappen. Altijd maar doorgaan op de weg die je gekozen hebt. Loslaten alle bijval en succes die zo voorbijgaand en vergankelijk zijn. Maar vooral vasthouden ook. Aan de essentie, aan het doel waar je op afstapt en aan de kern, het beste van jezelf. Je roeping, je bestemming, je hartsverlangen… Een boodschap voor elk van ons.
Met dank aan Geert DD
Maandag 7 april, begin van de paasvakantie, was een groepje vormelingen en ook een ouder paraat om de kerktoren te bezoeken onder de deskundige uitleg van Paul.
Paul schetste a.h.v. tekeningen hoe tenslotte de kerk in huidige vorm ontstaan is, om welke reden de wijzerplaat van het uurwerk kleiner is dan oorspronkelijk gedacht was, ….
Om tot bij de klokken te komen moet eerst een trappenreeks beklommen worden; dit verliep bij het jonge volk heel gezwind!
Vol bewondering luisterden ze. Als echte deskundigen kennen ze nu het verschil tussen kleppen en luiden, weten ze dat elke klok een andere klank heeft, …
In dit groepje zitten er pianisten en vonden ze het heel fijn dat ze het orgel mochten bespelen. Dus orgelisten in spe in Ruiselede!
Het 2de traject voor de vormelingen die namiddag was een taak uitvoeren voor het goede doel. Daarvoor gingen we naar het WZC ‘Sint-Jozef’.
Aangezien het mooi weer was hebben we gewandeld met de bejaarden nl de toer van de Ommegang waarbij Melanie ons gidste. De vormelingen babbelden vlot met hun bejaarde die ze in de rolwagen duwde, hadden aandacht voor o.a. lammetjes, bloempjes die schitterden in de zon, … de armspieren hebben hard werk geleverd maar hebben nu een ganse paasvakantie om te revalideren.
Bij aankomst werden ze getrakteerd op een welverdiend drankje.
Een geslaagde namiddag!
Annie
Uit het verenigingsleven
Paasfeest Okra
Op woensdag 2 april vierde Okra Ruiselede haar jaarlijks paasfeest in zaal “Sport en Spel”. Na een dag van voorbereidingen waren de vrijwilligers klaar om de leden te ontvangen. De deuren werden geopend om 11.30 uur maar de eerste personen stonden al klaar omstreeks 11.15 uur om hun plaats in te nemen.
Met een 99 ingeschreven leden was de opkomst een waar succes op deze aangename zonnige namiddag.
Aan de deur werden de leden ontvangen met een glaasje cava of fruitsap en konden ze hun plaats innemen in de zaal, ondertussen maakte traiteur Verstraete zich klaar om de welkomsthapjes klaar te maken en werden ze verdeeld door onze vrijwilligers, het mag gezegd worden, het waren zeer fijne hapjes.
Omstreeks 13.30 uur konden we dan aanschuiven aan het buffet: parelhoenfilet met fijne warme groentjes en gratinaardappelen met wijn of water, er was meer dan genoeg.
Nadien rond 14.30 uur was het tijd om de beentjes eens te strekken op de dansvloer met de muziek van zanger en accordeonspeler Johnny Clarisse, die het fantastisch deed en velen op de dansvloer kreeg.
Na een uurtje amusement was er pauze met een heerlijk stuk biscuitfruittaart met koffie. Daarna kon er weer geluisterd en gedanst worden. De accordeonmuziek werd gesmaakt.
Omstreeks 17.30 uur werd deze namiddag afgesloten met een paar bisnummers van de zanger. Ook mijn gemeende dank aan al de vrijwilligers en helpers om deze namiddag mogelijk te maken en er ook waren om op te ruimen. We kijken allen al uit naar ons zomerfeest op woensdag 18 juni met zanger entertainer Paul Bruna.
Voorzitter André
Neos - "Het journaal maken in tijden van fake news"
Tijs Mauroo, journalist bij VRT Nieuws, bracht een bijzonder boeiende lezing over hoe het journaal gemaakt wordt in tijden van fake news. Deze lezing leerde ons dat dit voor de VRT nieuwsdienst een dagelijks huzarenstukje is.
Tijs Mauroo legde ons uit hoeveel en welke mensen nodig zijn om Het Journaal te maken en welke functie ze bekleden. Hoe Het Journaal tot stand komt en hoe er wordt omgegaan met ‘fake news’? Hij vermelde de gebruikte bronnen: telexen, sociale media, rijdende captatiewagens ... Aan de hand van filmpjes keken we live mee in het redactiesysteem, o.a. naar binnenkomende nieuwsberichten, telexen. Hij toonde ons hoe dit nieuws gecontroleerd wordt om ‘fake news’ te vermijden. We zagen ook hoe het team heel praktisch in enkele uren een journaalitem maakt en we keken samen naar de opbouw van Het Journaal van 19 uur van die dag.
We zullen nu in ieder geval met heel andere ogen naar het nieuws kijken, wetende wat er allemaal achter de schermen gebeurt.
Na de voordracht konden we genieten van heerlijk verse belegde broodjes en na nog wat napraten was iedereen op tijd thuis voor het VRT Nieuws van 19 u.
Rudy