Zondag 13 april werd de goede week ingezet met palmzondag. De vormelingen waren aanwezig. Bij het begin van de viering werd het evangelie van de intocht van Jezus in Jeruzalem achteraan in de kerk gelezen. De palm werd gewijd en in processie naar voor bij het altaar gebracht. Het koor Andante o.l.v. Arnaud en begeleid door organist Michiel luisterde de viering op.
Op deze zondag wordt het lijdensverhaal voorgelezen. Na de zegen kregen de aanwezigen een gebedskaartje met een palmtakje en kon men losse gewijde palm meenemen. Palm, symbool van leven, overwinning op de dood, symbool van vrede en hoop.
In een slotbezinning gaf Paul mee dat wijzelf aan die droom mee kunnen werken.
GM
ALEXANDER: Ik vond het leuk om oudere mensen te helpen en interessant om te zien wat vrijwilligers allemaal doen.
JULIEN: Ik vond het superleuk. Ik heb andere mensen leren kennen zoals Paul zijn mama. Ook weet ik nu dat er familie van een klasgenootje in het rusthuis woont.
LARS: Het was tof dat ik sommige mensen die ik kende mocht helpen bij het eten geven. Aan de reacties van de bewoners te zien, denk, ik dat zij het ook leuk vonden dat we hen wilden helpen. Zelf was ik nog niet veel in het rusthuis geweest en vond het plezant om door de gangen te stappen.
AICHA: Ik vond het leuk in het rusthuis om eten te bedienen aan de mensen. Ik had dat nog nooit gedaan maar het was supertof. De mensen waren heel lief en vriendelijk. Ik zou blij zijn als we dat nog eens zouden doen.
Uit het verenigingsleven - Tuinhier - starten met de moestuin
Maandag 7 april nodigde “tuinhier” iedereen uit op een avond over “Starten met een moestuin”. Beginners, maar ook gevorderden, konden er nuttige tips opsteken voor het inrichten van hun tuin. Een ervaren spreker, Guy De Kinder, gewezen docent van de Mechelse tuinbouwschool, zorgde voor een overvloed aan informatie.
In dit beknopt verslag is de inhoud van de voordracht niet te vatten. Alles wat enigszins bepalend is voor succesvol moestuinieren kwam aan bod: grondkwaliteit, bemesting, teeltechniek, vruchtafwisseling, biologische bestrijding van plagen … Voor elke specifieke teelt, van gemakkelijk (bijv. erwten) tot moeilijk (bijv. kolen) waren er nuttige tips. Af en toe kwamen ook minder courante groenten (winterpostelein, aardpeer, …) aan bod.
Een gepaste vruchtafwisseling is van groot belang. Omwille van bodemmoeheid (aaltjes en schimmels in de grond) komen bepaalde teeltgroepen best niet na elkaar. Die groepen zijn, in aanbevolen volgorde: Aardappelen, Peulvruchten, Kolen, Bladgroeneten, Vruchtdragers, Wortelgroenten. Een ezelsbrugje om de volgorde te onthouden (let op de beginletters): “Alle Pesticiden Kunnen Best Vermeden Worden.”
Voor beginners zijn volgende praktische tips van belang:
- Kies een plaats in de zon voor uw moestuin.
- Verbeter eerst de bodem (humusrijk).
- Begin klein.
- Start met gemakkelijke groenten (erwten, bonen, spinazie, courgette, ...).
- Teelt wat je graag eet.
- ...
De aanwezigen vertrokken met een hoofd vol kennis. Iemand vroeg zelfs, bij het naar buiten gaan, wanneer het examen was. Dat is uiteraard niet de bedoeling. De volledige presentatie zal digitaal doorgestuurd worden aan de leden van tuinhier Ruiselede. Ook de infofolder “Moestuinwijzer” is bij tuinhier te bekomen.
Belangrijk is dat er onder de aanwezigen ook enige jonge tuiniers waren. Voor hen ligt een leuke hobby in het verschiet. Bezig zijn in de tuin levert niet alleen gezonde groenten, maar is ook een ontspannende manier om van de natuur te genieten los van de dagelijkse stress.
Een groot deel van de aanwezigen had geluk in de tombola en ging tevreden naar huis met een beginnerspakket aan plantgoed: salade, peterselie, selder, pompoenzaadjes, … Prima om direct mee aan de slag te gaan.
Walter.