Voor u gelezen in het parochieblad van 14 mei 2025 (week 20) | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Parochies Ruiselede

Parochies Ruiselede

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Naar Facebook Ruiselede deel van pastorale eenheid St Augustinus- Kennismaking Onze 3 kerken Filmpje klokken Ruiselede Een viering aanvragen Een misviering aanvragen Een doopviering aanvragen Eerste communie en vormsel Kerkelijk huwelijk aanvragen Een uitvaart aanvragen Herabonneren op het parochieblad Medewerker worden Tarcisius en patroonsfeest van onze misdienaars Vorige editities "Parochieblad" Parochieblad niet ontvangen of verandering van adres
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail
Naar Facebook Ruiselede deel van pastorale eenheid St Augustinus- Kennismaking Onze 3 kerken Filmpje klokken Ruiselede Een viering aanvragen Een misviering aanvragen Een doopviering aanvragen Eerste communie en vormsel Kerkelijk huwelijk aanvragen Een uitvaart aanvragen Herabonneren op het parochieblad Medewerker worden Tarcisius en patroonsfeest van onze misdienaars Vorige editities "Parochieblad" Parochieblad niet ontvangen of verandering van adres

Voor u gelezen in het parochieblad van 14 mei 2025 (week 20)

Laatste aanpassing op woensdag 14 mei 2025 - 15:38
Afdrukken

Missienaaikring bestaat 75 jaar.

Voorzitster mevrouw Françoise Faict, laat me weten dat de missienaaikring 75 jaar bestaat. Daarom is er uitzonderlijk op zondag 18 mei een herdenkingsmis om 10 u in de kerk, waar ieder welkom is. Voorganger is priester Dominique Ballegeer.
Ik ga eens langs  in LDC Den Tap waar de creatieve dames maandelijks bijeenkomen met het gebreide of genaaide werk en waar ze samen breien, haken, samenzijn.
Zuster Noëlla Gardeyn geeft me een waardevol document mee, een oud verslag- en fotoboek met tekeningen, krantenknipsels, foto’s van de voorbije jaren, bijgehouden door Maria Braet.

Missienaaikring b kopie.jpg

Missienaaikring in beeld

Stichting
Op 12 mei 1950 is het onder impuls van pastoor Carboney dat de missiekring ontstond. Zoë D’Halluin, Julienne Dewulf, Maria Braet, Maria Bergez, Cecile Faict, Hedwige Persyn, Clara Bral, Chr. Vande Weghe, Imelda Hoste, Hilda Tanghe, Marie-Madeleine Van Holder zijn de pioniers. Door een gift van de plaatselijke sterrenstoet kunnen ze voor 1072 frank katoen aankopen om te starten. Jw. Van Holder bewaart alles en regelmatig vraagt een lid een bolleke katoen. Zoals dat gaat taant het eerste vuur maar in 1955 is er nieuw enthousiasme en er is een mooie tentoonstelling in 1956 in de Katholieke Kring ‘met gratis tombola’. Het zijn de Jezuïeten die de tentoonstelling aanzwengelen en uitleg geven over de sociale noden in Congo. De lokale kring heeft een ruime stand. De prijzen werden samengesprokkeld of als steun gegeven: een taart van bakker Pardo, vaasjes, een tafelloper, een koperen teljoor, een brood bij bakker Van Gelder, een strijkijzer… 120 prijzen in totaal. Men naait en werkt vooral voor de missies ‘om de nood daar te lenigen’. Men mag 13.000 frank totaliseren na de tento. Men kan drie pakken goederen sturen naar Zr. Mary-Julitta (Jw. Claeys), Zr. Maria Augusta (Jw Tanghe) Zr. Assumpta (Jw. Van Oost) en Zr. Marie- Luc (Jw. Billiët). In het nieuwe werkjaar is er een afscheidsfeestje voor de toekomstige missionarissen Jw. Clara Bral, Jw. Hilda Vermeulen en Jw. Alice De Vrieze.

Creativiteit
Men breit mutsjes, dekentjes, kleine broekjes, kinderkleedjes, sokjes. Men naait washandjes, flanellen hemdjes, kinderkleedjes, jongensbroekjes, rokken en handdoeken. Voor de eredienst naait en borduurt men een kazuifel, een altaardwaal, een albe, een misdienaarskleed. De creativiteit en vakkundigheid is groot. Het boek gaat tot 1965.en  is gestoffeerd met foto’s en briefwisseling van en met missionarissen.. , met foto’s uit de missieposten en foto’s van de tentoonstellingen. In november 1964 worden 8 zusters vermoord in Banalia, door enkele opgehitste Congolezen, een conflict over geld, waarbij iemand de zusters ten onrechte mee de schuld gaf. Na de onafhankelijkheid in 1960 was de sfeer in Congo veranderd. Onder de slachtoffers Zr. Hilda Tanghe en Zr. Julie Vandendriessche uit Schuiferskapelle. De medezusters berichten in brieven uitgebreid daarover. Ook over de overstroming van 1964 waarbij wegen en moestuin overstroomd raakten en lesgeven een trimester onmogelijk was. De zusters raakten niet meer bij hun hospitaal, enkel per prauw. Ook dat was missionaris zijn.
Vanaf 1975 wordt Paula Tanghe voorzitster en na haar Lia Verbeke tot 2024. De missietentoonstelling ging jaarlijks door in Sancta Maria. Nieuwe leden sloten zich aan.
Men was blij dat Françoise wou overnemen. Zij leerde van kindsbeen af breien van haar mama en breide veel voor de kinderen, kleinkinderen maar pubers hebben hun eigen stijl.
Sinds 1975 is er een maandelijkse werknamiddag, niet in juli en december. Aanvankelijk breide men  in de bovenzaal van het klooster, later in de zaal van de Seniorie Ter Molen. Corona onderbrak van 2020 tot 2024 de bijeenkomsten maar die werden hervat, nu in de zaal van het Dienstencentrum Den Tap. Nieuwe leden zijn altijd welkom.

Huidige noden
De stukken die men nu breit, haakt gaan naar vzw de Viertorre in Oostende die zich inzet voor vluchtelingen, mensen in nood. Men haakt kleedjes, bedspreien en mutsen o.a. voor Oekraïne. Agnes Vandaele blijkt gespecialiseerd in truien. Babynest is een sociale organisatie in Gent die zorgt dat kansarme mensen een babyuitzet krijgen. Dus ook babykleertjes horen bij de collectie. Ik sta versteld van wat men toont. Er heerst een warme sfeer in de groep, het is naast breien voor het goede doel ook ontmoeten. We wensen alle leden een deugddoend feest en nog heel veel werkplezier.

Gerda M.

 

Gebed van de week

 

Maria, jij zorgende
Wij hebben je nodig
vrouw die ons voorgaat
in deze warrige tijd.

Die ons bemoedigt
als wegen van zekerheid vervagen
en toekomst onberekenbaar wordt.

Die ons vertrouwen versterkt
als moed ons ontglipt
en onmacht dreigend opduikt.

Wij hebben je nodig
vrouw die ons troost
als verdriet ons overkomt
en pijn ons verlamt.

Wij hebben je nodig
zorgende, voorzienige
die wijst naar de Levensbron.

Jij, vrouw van alle tijden
icoon van de zorgende God
blijf ons nabij.

Wij hebben je nodig.

Caritas Van Houdt

 

Samana Ruiselede - Bezoek Psychiatrisch Ziekenhuis Onze-Lieve-Vrouw

 

Met 10 bestuursleden van Samana Ruiselede begaven we ons naar het psychiatrisch ziekenhuis in Brugge waar we om 14.00 u opgewacht werden door onze gids Maarten, een verpleegkundige die ons eerst een algemene uitleg gaf over het ontstaan en werking van het ziekenhuis via een powerpoint voorstelling, erna was er een levensecht verhaal van Jochen een vrijwilliger die ook vroeger in het ziekenhuis verbleef en een beklijvend verhaal bracht over zijn leven, daarna nam Maarten ons mee naar het domein van 17 hectaren, enorm groot, waar we een rondleiding kregen over de verschillende inrichtingen en gebouwen en als laatst brachten hij ons naar de mooie kapel van het klooster die ook open staat voor buitenstaanders. Er verblijven nog een 20-tal zusters in het klooster op het domein. Het was een leerrijk bezoek, één om niet te vergeten.

F1250-3kol-15cm-20250506_155526 kopie.jpg

Samana op uitstap

Het Psychiatrisch Ziekenhuis Onze-Lieve-Vrouw is een algemeen psychiatrisch ziekenhuis gelegen te Brugge. Het ziekenhuis is gespecialiseerd in de behandeling van verslaving, psychose, depressie en persoonlijkheidsstoornissen. Er is een afzonderlijk behandeltraject voor ouderen. De behandeling kan zowel residentieel als ambulant als outreachend.
PZ Onze-Lieve-Vrouw maakt deel uit van de vzw Gezondheidszorg 'Bermhertigheid Jesu' en is partner in het Netwerk NOWE, een samenwerkingsplatform van verschillende organisaties uit de geestelijke gezondheidszorg en eerstelijnsactoren.

In 1842 richt kanunnik Petrus Maes de congregatie van de zusters van de ‘Bermhertigheid Jesu’ op met als doel "zich te wijden aan de zorg van de geesteszieken"
Op het einde van de negentiende eeuw is de infrastructuur zo verouderd dat men in 1905 besluit om een nieuw en onafhankelijk psychiatrisch krankzinnigengesticht te bouwen. Deze zou dan uitsluitend dienen voor vrouwelijke geesteszieken. Op 17 augustus 1910 openen de deuren van de instelling voor vierhonderd vrouwelijke behoeftigen.
In 1971 worden er ook mannelijke patiënten opgenomen. Er worden aangepaste ergotherapeutische activiteiten opgestart. De ambulante geestelijke gezondheidszorg komt op gang en het aantal chronische patiënten probeert men te verminderen.

De congregatie van de ‘Bermhertigheid Jesu’ deelt in 1998 mee dat ze voor het Psychiatrisch Ziekenhuis Onze-Lieve-Vrouw naar een lekenbestuur wenst over te gaan.
Regelmatig werd er uitgebreid en nieuwe inrichtingen gebouwd en telkens bij het in gebruik nemen van een gebouw wordt er een kunstwerk ingehuldigd. Om de openheid van het domein kracht bij te zetten, kwamen er in 2017 volkstuintjes en een openbaar fietspad.


F1250-3kol-15cm-20250506_154002.jpg

Samana in Brugge


De oude gebouwen zijn zeer goed bewaard en onderhouden, binnenin zijn er onmetelijke lange gangen die rust uitstralen en in goede staat verkeren. Dit was een leerrijk bezoek als vorming voor de bestuursleden van Samana Ruiselede.

André

 

Tuinhier – Vensterbankschoonheden: orchideeën

Bijna 10 jaar geleden. Een verjaardag, een mijlpaal, een nieuwe ‘voor- deur’. ‘Alstublieft ma, een orchidee’.
Goh, ja, nog geen ervaring met deze bloemen, maar internet zal wel redding brengen, zeker? En internet bracht kennis: het roze exemplaar, mijn favoriete bloemenkleur, stond op de vensterbank op het zuiden en met weinig water en wat speciale mest, heeft ze een jaar lang het beste van zichzelf gegeven. Geen last gehad van belagers zoals spint, dopluis of wolluis. Hiep hiep hoera!
En zo is een mens vertrokken: na nummer 1 komt nummer 2 én nummer 3. Voor sommigen een verslaving met vensterbanken vol orchideeën. Een echte kenner zal ik nooit worden. Geduld is een schone deugd maar tijdens de lange rustperiodes van een orchidee moet je er toch veel van hebben, van dat geduld dus.

Daarom was de voordracht van ‘Tuinhier’ van maandag 5 mei 2025 door Maurice Casteleyn een welgekomen infoavond.

Tuinhier 6 mei 3.jpg

Tuinhier 6 mei

Wat leerden we?
Eigenlijk best veel, vooral dat er 30.000 soorten orchideeën bestaan, van gewoon tot heel bijzonder en dat het niet bepaald de gemakke-lijkste planten zijn. Dhr Casteleyn is in de ban van orchideeën want een privé collectie van 1700 stuks is in zijn bezit, dus hij kent de grillen en behoeften wel van deze ‘jongens’. Hij noemde ze geen ‘meisjes’. Enkele vraagtekens zijn hier op hun plaats…
Er zijn er met veel bladeren of bijna geen, andere hebben maandenlang bloemen en andere maar een weekje, ze kunnen van formaat XS tot XL voorkomen, sommigen groeien in tropische omgevingen en sommige in een bergklimaat, er is veel variatie in bloemvormen, je hebt orchideeën voor in huis (meestal) maar er zijn er ook die in de tuin overleven. Er zijn er die geuren, maar dat is relatief, de ene mens vindt de geur aangenaam, maar je buur gruwt van de ‘stank’. De verscheidenheid is groot, te groot om hier allemaal op te noemen. De luchtwortels die deze planten zo nodig hebben om water en voedingsstoffen uit de lucht te halen, zijn niet altijd handig, maar je mag de bruine exemplaren er uit knippen, dat kan geen kwaad.
Het talrijk opgekomen muisstille publiek kon gelukkig al dit schoons op een groot scherm bewonderen, genoeg kleuren en vormen, van subtiel tot overdadig, in de orchideeënwereld.   

Bloementombola
Het is ondertussen een traditie bij ‘Tuinhier’ om in de meimaand een gratis bloementombola te organiseren. 106 tasjes met bloemen stonden te wachten, achteraan in de zaal, om een nieuwe eigenaar blij te maken. De gezichten van de winnaars stonden in tevreden modus!
Er was ook iemand van onze tuinvereniging die zelfgekweekte moestuinplantjes gratis ter beschikking stelde. Ook van deze bakken is maar weinig meer over gebleven. Interesse genoeg.

Eetfestijn
Zondag 1 juni 2025 heeft ons eetfestijn in zaal Sport en Spel plaats. Wie nog kaarten wil voor de BBQ, kan ze nog altijd bekomen bij de bestuursleden. En ook hier is er een grote prijzenpot met, hoe kan het ook anders, orchideeën, hortensia’s en heel wat ander leuks te verloten. Misschien tot dan?

Linda Herman

 

 

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook