Donald Trump verkozen. Open avond Attent - 14 december 2016 | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Attent

Attent

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Wat is Attent? Presentie
      Werkgroep presentie: visie en doelstellingenMeer weten over Presentie
      Migratie Diversiteit Gastvrijheid
      Werkgroep Migratie Diversiteit Gastvrijheid: visie en doelenMeer weten over MiDiGa
      Ecokerk Bisdom Antwerpen
      Ecokerkraad: Nieuwe samenkomsten en verslagenActiviteiten, aanbod en terugblik Ecokerk & Laudato Si Werkgroep Ecokerk: visie en doelen
      Rouwzorg Attent
      Werkgroep Rouwzorg Attent: visie en doelenMeer weten over verlies, rouw en verdriet
      Project Levensbeschouwingen over "Gastvrijheid" Project Levensbeschouwingen over "Zorg voor de aarde" Trefdagen - Terugblik sinds 2014 Andere thema's en publicaties door Attent
      Andere thema's AttentBoek 2023: Presentie. Samen mens wordenBoek 2017: Kerk, eigendom en de woonnood - Lees onlineWebinar diakonia in Boek Handelingen
      E-Brief van Attent E-Brief in jouw mailbox?

Donald Trump verkozen. Open avond Attent - 14 december 2016

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op maandag 19 december 2016 - 15:01
Afdrukken

Meer stemmen halen en toch niet verkozen worden. Hoe dit Hillary Clinton overkwam in de Verenigde Staten legde VRT journalist Bert de Vroey haarfijn uit tijdens de open avond ingericht door de Commissie Attent op 14 december ll. Tegelijk stelde hij de toekomstige topmedewerkers van de gekozen president Donald Trump voor. Zo werd ook duidelijker welke beleidsveranderingen zich in de Verenigde Staten kunnen voordoen.

Voor een 70-tal geïnteresseerden presenteerde Bert de Vroey vooreerst cijfers. Hillary Clinton haalde 65.759.248 voorkeursstemmen (48,2%) tegenover 62.915.886 of (46,1 %) voor Donald Trump. In om het even welk ander land zou Hillary Clinton hierdoor gewonnen hebben. Maar specifieke kenmerken van het Amerikaans kiessysteem leidden tot het tegenovergestelde resultaat. Hillary Clinton slaagde er slechts in om van het kiescollege 232 kiesmannen binnen te halen. Trump haalde 306 kiesmannen binnen. Hij heeft “het spel beter gespeeld” door beter in te zetten op de strijdstaten. In 13 ‘swing states’ heeft Clinton de verkiezingen verloren. In die staten haalde ze minder stemmen dan Donald Trump: 21.432.501 (46,6 %) tegenover 22.248.058 (48,3 %) voor Trump. De spreker wijst ook op andere verklaringen voor het verlies van Hillary Clinton. Vooreerst het feit dat ze niet populair was. Vervolgens ook de informatie die Wikileaks verkregen had Russische hackers over e-mails en die er toe hebben geleid dat de FBI het onderzoek over de mails heropende. Er was ook de uitspraak over de kiezers van Trump als  “deplorables”, wat dan vervolgens een geuzennaam werd.  Ook Trump is in opspraak gekomen, maar dat heeft hem weinig schade gebracht. Opvallend is ook het verlies in de staten van de ‘Rustbelt’, de oude industriële staten die van oudsher Democratisch stemden  (in Noordoosten van de USA: Ohio, Michigan, Pennsylvania, Wisconsin,  West Virginia, New York,  Indiana, Illinois).

Vervolgens stelt Bert de Vroey Donald Trump nader voor. De 70 jarige  president-elect is vastgoedmagnaat, kleinzoon van de Beierse immigrant Friedrich Trumpf. De vader van Donald Trum maakte fortuin door na de Tweede Wereldoorlog arbeiderswijken te bouwen. Het hart van het Trump-imperium bevindt zich in New York. Daar hebben de Trumps ook altijd deals afgesloten met de lokale politiek, die hoofdzakelijk in handen was van de Democraten. De paraplu voor de vele vastgoedactiviteiten van de familie is de “Trump Organisation” waarin vooral zijn drie kinderen uit zijn eerste huwelijk sterk actief zijn. Sinds de jaren ’70 werd Donald Trump ook een ‘celebrity’, die bijvoorbeeld ook deelnam aan het reality-programma “The Apprentice”. Iets moeilijker is het om een inhoudelijke lijn te trekken in waar Trump inhoudelijk nu precies voor staat. Maar volgende krachtlijnen zijn wel duidelijk. Vooreerst het uitgangspunt “America First”, wat een meer isolationistische positie betekent en een minder gericht zijn op tussenkomsten in andere landen.  Vervolgens stelt Trump zich hard op tegen terreur, tegen Mexico, tegen China, en kant hij zich tegen vrijhandelsakkoorden. Tenslotte valt ook zijn pro-Rusland houding duidelijk op.

Een verkozen president heeft tot zijn aantreden - op 20 januari 2017- de opdracht een hele reeks mensen te benoemen. Het betreft hier niet alleen mensen voor zijn regering. Het gaat ook om andere sleutelposities in zijn entourage.  Volgens de traditie gebeurt dit werk in Washington. Trump doet dit vanuit de Trump-tower in New York, waarbij het onderscheid tussen het presidentschap van Trump en het familiebedrijf van Trump minimaal is. Volgende posten zijn momenteel al ingevuld, ook van departementen waarvan  Trump tijdens de verkiezingen verklaarde dat hij ze wil afschaffen of tot een minimum wil terugbrengen. De achtergrond van de aangestelde mensen is ook een indicatie van het beleid dat zal worden ontwikkeld. 
- Tot vice-president werd Mike Pence benoemd. Hij is 57 jaar en is momenteel gouverneur van Indiana. Hij is van christelijk-conservatieve origine nu een born-again evangelical), en heeft ook banden met de Republikeinse Tea Party-beweging.
- Chief-Strategist wordt Stephan Bannon, een 62- jarige katholiek uit New Jersey. Hij is vooral bekend van het Breitbart News Network, de spreekbuis van ‘alt-right’ - Alternatief Rechts(!) wat de facto uiterst rechts betekent.
- Chief of Staff wordt Reince Priebus (44 jaar). Als voorzitter van het Republican National Committee uit Wisconsin wordt hij gezien als ‘consensus-bouwer’ tussen de partij en de regering.
- De Secretary of State (Buitenlandse Zaken) werd aanbevolen door Condoleeza Rice. Het gaat om Rex Tillerson (64 jaar). Hij stond de voorbije 40 jaar aan het hoofd van ExxonMobil en sloot verschillende deals met Russische oliebedrijven. Hij is gekant tegen de huidige sancties tegen Rusland. Hij is ook een voorstander van vrijhandel, wat hem in conflict met Trump kan brengen) en sloot ook deals met Iraaks-Koerdistan.
- De minister van defensie James Matis, 66 jaar uit Washington), was generaal bij de Mariniers, met ervaring in Afghanistan en Irak. Hij was ook een tijd verantwoordelijk voor het Central Command voor de brede Midden-Oosten regio. Zijn bijnaam is ‘Mad Dog’. Hij heeft een groot wantrouwen tegenover Iran.
- Ook de minister voor Homeland Security, John Kelly, 66 jaar uit Massachusetts) was generaal bij  de mariniers, maar dan verantwoordelijk voor het Southern Command (Latijns-Amerika). Hij wou Guantanamo open houden en wordt in zijn nieuwe functie bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de grensbewaking met Mexico.
- Als National Security Advisor zal Michael Flynn aantreden, een nu 67 jarige luitenant-generaal, gewezen chef van DIA, onder Obama. Maar hij nam ontslag omwille van een  andere visie op Syrië. Hij deed consulting werk bij de Flynn Intel Group (vooral in Turkije), is wantrouwig tegenover de islam en komt uit de lijn van de Republikeinse neocon’s, die wel voorstanden zijn van interventie in andere landen. Ook dit zou tot een conflict met Trump kunnen leiden.
- Tot Deputy National Security Advisor zal Kathleen Troia Mc Farland aantreden. Zij is 65 jaar en komt uit Manhattan. Z was commentator bij FOX en heeft nog gewerkt voor Kasper Weinberger (jaren ‘80). Ze heeft ook banden met de Tea Party. Ze tweette bij  Turkse Staatsgreep het volgende:  “Military are good guys trying to restore democracy”. Dat zou haar nog in de problemen kunnen brengen.
- Directeur van de CIA wordt Mike Pompeo,  (52 jaar – Kansas). Hij was ondervrager in de parlementaire onderzoekscommissie die Clinton ondervroeg (House Intelligence Committee - Benghazi-hearings) en zelf voorheen actief in defensie- en olie-industrie. Ook hij wou Guantanamo open houden en vindt dat foltering mag gebruikt worden.
- VN ambassadeur wordt Nikki Haley, (44 jaar - South-Carolina). Zij is momenteel gouverneur South-Carolina, Indiase migrantendochter, komt uit sfeer van Tea Party, steunde Rubio en Cruz, maar sluit zich nu dus aan bij de Trump-administratie.
- Minister van Justitie wordt senator Jeff Sessions, (69 jaar – Alabama). Hij is ook openbaar aanklager geweest. Hij een klassieke conservatief uit het Zuiden, hardliner in verband met immigratie en ook tegen homorelaties.
- Op onderwijs komt Betty Devos, (58 jaar - Michigan), met Nederlandse roots. Zij was voorzitter van de Republicans in Michigan. Ze is christelijk-conservatief,  voorstander van school-vouchers. Dit zijn bonnen waarmee ouders hun kind naar een private school kunnen laten gaan. Een maatregel die wordt gezien als verdere afbouw van het overheidsonderwijs.

Van twee personen is nog niet duidelijk welke taak ze gaan krijgen, maar ze hebben een sterke rol gespeeld tijdens de campagne. Het gaat vooreerst om Kellyanne Conway, (49 jaar) die de vrouwelijke campagne-manager van de Republicans was en eerst voor Cruz werkte. Met haar eigen  peilingsbedrijf ‘the Polling Company’ heeft ze de campagne van Trump sterk beïnvloed. En ten tweede is er Jarred Kushner (35 jaar), schoonzoon van Trump (35 jaar). Ook hij is onroerend goed-makelaar, van orthodox-Joodse gezindte. Hij had een tijdje een eigen krant ‘New York Observer’. 

Trump administratie volgens ervaring © rr

Wat valt nu op als je het hele plaatje bekijkt? Weinig klassiek diplomatieke en politieke ervaring, veel militaire ervaring. Op een aantal departementen zijn mensen benoemd, die zich eerder uitgesproken hebben voor een afbouw of zelfs afschaffing van hun departement, zeker niet met de ambitie om het verder uit te bouwen. Ook de banden met de bedrijfswereld vallen op, wat vragen oproept in verband met het ‘crony’ kapitalisme (vriendjespolitiek of politiek op maat) en ook de vraag oproept of bijvoorbeeld ook diplomatie verder wordt geprivatiseerd en wat de invloed van lobby’s zal zijn.  Ook is nog niet duidelijk is welke mate de Trump Organisation een rol zal spelen in het presidentschap van Trump. Globaal toont het plaatje ook een hard conservatief gehalte, met een wantrouwige houdingen tegenover islam en China. Ook het respect voor mensenrechten is er miniem. Tenslotte worden ook een aantal contradicties ingebouwd in het beleid. Zo zijn er zowel voorstanders van isolationisme als voor inmenging in het buitenland, en zowel mensen voor als tegen vrijhandel. Vriendelijk zijn voor Rusland, en hard voor Iran, is ook niet verenigbaar…

Vanuit het publiek werden bijkomende vragen gesteld.
- Hoe tekent zich de houding tegenover de Europese Unie af? Bert de Vroey ziet zeker druk komen te staan op de NATO, de Transatlantische relatie, wat tot grotere bijdrage vanwege NAVO leden zal leiden. Verder is ook de relatie met Rusland  zorgwekkend voor Europa en moet men ook nog bekijken welke houding Trump zal aannemen tegenover Oekraïne, Georgië en de Baltische Staten. Ook de vrijhandelsakkoorden CETA/ TTIP worden in vraag gesteld. Alles wijst er op dat er een duidelijk signaal is gegeven aan Europa en de EU om meer een eigen weg te gaan en ook de eigen verdediging meer op te nemen.
- Wat met de verdeeldheid binnen de Republikeinen? Bert de Vroey ziet daar geen grote problemen ontstaan. Immers, de partij zit nu overal aan de macht, en er zijn echt veel posten te verdelen. Dat zal het gemor staken. Je ziet dat iedereen zich al achter Trump is beginnen scharen. Er is nog een beperkte interne oppositie, bijvoorbeeld door senator McCain. Maar zonder echt domme dingen zal er wellicht interne oppositie overblijven.
- Het lot van de Democraten is minder duidelijk. Het is daar duidelijk wachten op een nieuwe lichting. Binnen die partij heeft niemand van de jongere krachten zich durven met Clinton. Bernie Sanders is de enige die de gok waagde, en er onverwachts nog bijna in slaagde ook. De partij moet zich duidelijk herstellen.
- Hoe speelde het ‘Pro Life’-thema? Die groep heeft zeker (opnieuw) Republikeins gestemd. Maar voor Trump was het geen speerpunt-thema. Van de heel liberale abortuswetgeving heeft Trump enkel gezegd dat hij het arrest van het Hooggerechtshof uit 1973 in vraag wil stellen. Dat arrest bepaalt dat staten niet mogen tussenkomen in de abortuswetgeving. Deze bevoegdheid tot wetgeving op dit vlak (terug) naar de staten laten gaan, zou in een aantal staten tot een (sterke) verstrenging kunnen leiden.  
- Is er een tegenbeweging binnen de USA? Die bestaan er wel, volgens Bert De Vroey. Maar hij verwacht niet dat dit tot groot protest zal leiden. Fundamenteel zijn Amerikanen geen revolutionairen. Ook hier kan een toename van protest afhangen van eventuele ‘domme dingen’ die Trump zou kunnen doen.
- Is de overwinning van Trump een signaal van kloof tussen ‘de mensen’ en ‘de politiek’? De spreker meent van niet, omdat alle kandidaten echt wel voor ‘dé mensen’ gesproken hebben. Maar hun toon en hun doelpubliek was wel erg verschillend. Trump richtte zich sterk tot de blanke (laaggeschoolde) arbeiders en overtuigde met de belofte:  ‘ik haal jobs terug’.  Clinton richtte zich naar een diverser publiek en legde sterk het accent op gezondheidszorg (Obama-Care)

Wat we er aan kunnen doen, moet iedereen tegenover het door Trump gespeelde spel, ook een ander spel gaan spelen? Een zeer moeilijke slotvraag, die eigenlijk raakt aan het belang om fundamenteel te blijven vasthouden aan rechtsregels en aan het verdedigen ervan en aan het blijven uitgaan van de staat als rechtsstaat. Het is ontluisterend hoe rechten, ook mensenrechten als niet ter zake worden aangevallen.

Meer informatie over de Trump administratie kan u o.m. vinden op de themapagina van de New York Times: klik hier. 

Gepubliceerd door

Attent

Meer

Artikel
Internationale politiek
democratie
presidentsverkiezing

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie
De pijn van de slachtoffers van milieurampen
readmore

Gebedsintentie paus september 2024: voor de schreeuw van de aarde

icon-icon-inspiratie
gebedsintentie paus augustus 2024: politieke leiders
readmore

Gebedsintentie paus augustus 2024: voor politieke leiders

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook