Presentie is: je eigen leefwereld opschorten | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Attent

Attent

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Wat is Attent? Presentie
      Werkgroep presentie: visie en doelstellingenMeer weten over Presentie
      Migratie Diversiteit Gastvrijheid
      Werkgroep Migratie Diversiteit Gastvrijheid: visie en doelenMeer weten over MiDiGa
      Ecokerk Bisdom Antwerpen
      Ecokerkraad: Nieuwe samenkomsten en verslagenActiviteiten, aanbod en terugblik Ecokerk & Laudato Si Werkgroep Ecokerk: visie en doelen
      Rouwzorg Attent
      Werkgroep Rouwzorg Attent: visie en doelenMeer weten over verlies, rouw en verdriet
      Project Levensbeschouwingen over "Gastvrijheid" Project Levensbeschouwingen over "Zorg voor de aarde" Trefdagen - Terugblik sinds 2014 Andere thema's en publicaties door Attent
      Andere thema's AttentBoek 2023: Presentie. Samen mens wordenBoek 2017: Kerk, eigendom en de woonnood - Lees onlineWebinar diakonia in Boek Handelingen
      E-Brief van Attent E-Brief in jouw mailbox?

Presentie is: je eigen leefwereld opschorten

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op donderdag 22 november 2018 - 12:25
Afdrukken

’t Vlot – Niek Everts

Op deze Trefdag van Attent, vrijdag 16 november, vertel ik graag mijn verhaal. Het is donderdagmiddag, 14 uur, onthaal in onze huiskamer van ’t Vlot. Aan de tafel in de hoek zit een onbekende man. Na een paar babbels met bekenden en een paar stoelverwisselingen zit ik naast hem. Hij spreekt me aan. In het Engels en het Frans met een beetje Duits erbij.  ‘Ben jij een ‘assistent’ - ‘ Ik ben hier een verantwoordelijke, ja’ - ‘ Ik ben op zoek naar slaapplaats in deze stad, kan jij me helpen? Ik kom uit Brussel, maar daar was er geen slaapplaats. Ik heb lang in Namen verbleven. Ook daar kan ik niet meer terecht.’ - ‘Ik moet je teleurstellen, vrees ik. In de nachtopvang hier kunnen enkel daklozen uit Antwerpen terecht.’ - ‘Ik ben een Palestijn, al 12 jaar in Europa, nog geen asiel gekregen. Maar jij kan me dus ook niet helpen.’ - ‘Het spijt me verschrikkelijk. Ik ben ook geen assistent, ik ben een pastor.’ -‘ Jij doet me denken aan een zuster die ik ontmoette. Hoed je voor het kwaad, zei die zuster. Ik hoed me elke dag voor het kwaad. Ik herken het meestal snel. Ik probeer elke dag goed te doen en ook op zoek te gaan naar het goede. Ik probeer in vrede te leven.’ -‘Sorry, dat ik niks concreet voor je kan doen. Wat je vertelt dat raakt me echt wel. Wat ben je sterk en moedig. Moest ik in jouw plaats zijn, ik weet niet of ik vredevol zou kunnen blijven’ - ‘ Geen probleem. Dank je voor de vrede hier in huis. Mijn naam is Salim.’ - ‘Aangenaam, ik ben Niek, dank je voor wat je hier binnenbrengt’.

Sinds meer dan 15 jaar mag ik straatpastor zijn in Antwerpen stad. Ik mag me als pastoraal werkster wijden aan straatbewoners. Een verzamelnaam voor mensen die op straat leven of een groot deel van de dag op straat doorbrengen. Maar ik weet niet of die naam vandaag nog zo past, want een groot deel van de dag op straat doorbrengen, dat mag niet meer zomaar in onze stad. Maar goed: straatbewoners. Mensen die al of niet verslaafd zijn. Mensen die al of niet een dak boven hun hoofd hebben. Mensen met of zonder wettig verblijf. Mensen die in de extreme marge van alles leven en ook daar nog vaak opgejaagd worden. Mensen.

We houden twee namiddagen per week een huiskamer open: ’t Vlot. We proberen met zoveel mogelijk medewerkers luisterend aanwezig te zijn. Mensen komen op bezoek. Velen jaren aan een stuk. Voor hen wordt het een soort van familiebezoek: we zijn immers broers, zussen, vader, moeder, nonkel, tante, oma, opa van elkaar. Er komen ook telkens weer nieuwe mensen langs. We proberen iedereen gastvrij te onthalen. En iedereen te laten zijn wie hij/zij is. Vanuit deze huiskamer als vertrekbasis zijn er al heel wat andere activiteiten gegroeid. Zo houden we sinds een aantal jaren, tijdens de openingsuren van de huiskamer, ook de weekkapel van de parochie open. Deze weekkapel ligt op het gelijkvloers, de huiskamer op de eerste verdieping. Je kunt dus altijd eerst binnen in de kapel of achteraf een kaars branden. Hier wordt stilte en rust opgezocht. Er wordt vertoefd bij het kruis, bij de moeder-kind icoon,  Er worden veel kaarsen aangestoken. Er wordt geknield en gebeden in alle talen van de wereld. Volgens traditie en gewoonte of aarzelend ontdekkend. Als het ons lukt, als we met genoeg mensen zijn, proberen we ook op het einde samen Taizé liederen gezongen: bleibet hier, und wachet mit mir.

We worden jaarlijks geconfronteerd met meer dan dertig overlijdens van straatbewoners. We kregen de vraag er ons mee bezig te houden, er op toe te zien dat iedereen waardig begraven wordt. Voor een aantal begrafenissen zorgen we zelf. Of voor gedenkdiensten zodat ook de vrienden van de straat afscheid kunnen nemen. We organiseren ook eenmaal per jaar een gezamenlijk gedenkmoment op het Conscienceplein. Als eerbetoon aan de overledenen. Als aanklacht aan de wereld. Omdat velen veel te jong sterven en onder erbarmelijke omstandigheden moesten leven. “Remember Us” noemen we dat evenement.

Publiek Trefdag 2018 © R. Boeren - Attent
Niek Everts vertelt over straatpastoraat en echt nabij zijn © J. Govaerts - Attent
De mens centraal zetten. © P. Renders - Attent
Vorige Volgende

Stem zijn voor de stemlozen, dat proberen we een heel jaar door te doen tijdens diverse lezingen en rondleidingen van groepen die komen.  We komen ook maandelijks samen met welzijnswerkers van alle laagdrempelige werkingen die met straatbewoners werken: mensen van drugshulpverlening, van de nachtopvang, verpleegkundigen,... We  proberen in eerste instantie goed samen te werken en op elkaar af te stemmen. We nemen ook een signaalfunctie op naar de samenleving en het beleid toe, omdat wij elke dag luisterend naar deze mensen denken een ander verhaal te kunnen vertellen dan beleidsmakers. Zo zaten we vorige week nog op het kabinet van sociale zaken om te vragen om a.u.b. toch nog een extra dagopvang te organiseren de komende winter. Die is dit jaar weeral niet geprogrammeerd. We mogen dat doen, als we het zelf organiseren. We hebben er nu nog twee weken de tijd voor en we moeten er vooral voor zorgen dat Antwerpen geen aantrekkingspool wordt voor alle transmigranten en illegalen. Eigenlijk wil het zeggen, als je steun wil van ons, dan moet je aan deur controleren wie er binnen mag en wie niet. Voor een winterdagopvang lijkt me dat niet te doen. We blijven vragen, we blijven proberen in dialoog gaan met iedereen die onze werkingen zou kunnen ondersteunen.    

Kers op de taart is onze jaarlijkse driedaagse, samen met zusterorganisatie Jambo op Linkeroever, in de abdij van Averbode. We organiseren een multireligieus bezinningsprogramma voor 15 straatbewoners en 15 medewerkers van onze werkingen. 15 duo’s die de opdracht krijgen goed voor elkaar te zorgen vooraf, tijdens de driedaagse, en ook nog erna. Drie dagen samen op weg in een groep waar we proberen gelijkwaardig te zijn en waar niemand letterlijk en figuurlijk hoeft te overleven. Eigenlijk drie dagen samen in zo’n cirkel staan, dacht ik daarstraks, daar lijkt het wel wat op. Het is drie dagen geestelijke voeding opdoen, een krachtige injectie en voor sommigen, zowel voor straatbewoners als begeleiders een ommezwaai in hun leven. Daar waar er materieel weinig of geen tools zijn die verandering kunnen brengen in iemands leven, kan er wel een zingevingssysteem aangeraakt worden. Uit onverwachte hoek kunnen er dan krachten en perspectieven groeien. Er groeien zeker verbindingen uit, met elkaar, en soms ook met een diepe innerlijke kern.  Met God of met Allah. Soms worden stappen gezet om de band met familieleden te herstellen.

Dé methodiek van ‘t Vlot, de rode draad in ons handelen, zowel voor mezelf als voor al onze medewerkers is die van de ‘Presentie’. De Methodiek van de Presentie. Professor Doctor Andries Baart kwam in 2002 tot deze methodiek, op het moment dat wij zoekend waren hoe wij ons konden profileren vanuit de kerk in een sector van welzijnswerkers. Andries Baart had  een aantal dagboeken van Nederlandse pastores bestudeerd.

Deze methodiek vond vrij snel zijn ingang in de welzijnssector en werd er warm onthaald, o.a. in het Straathoekwerk, dat vandaag in de stad Antwerpen helaas ook niet meer bestaat. Tegelijkertijd is deze methodiek omstreden, omwille van de traagheid – traagheid past niet in de huidige samenleving, omwille van het consequente respect  voor de leefwereld en keuzes van de ander  - onze samenleving bepaalt graag alles in de plaats van een ander. Het is een tegendraadse methodiek. En eigenlijk ook meer dan zomaar een methodiek. Het gaat eerder om een grondhouding. Een grondhouding die je nooit zomaar beheerst. Een grondhouding die om dagelijkse reflectie en dagelijkse oefening vraagt, voor mij ook nog steeds.

Gepubliceerd door

Attent

Meer

Solidariteit
Artikel
Trefdag Attent
Zaligsprekingen
presentie
straatpastoraat

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Bisschop Lode Van Hecke © Bisdom Gent, foto Kristof Ghyselinck
readmore

Solidariteit volgens: bisschop Lode Van Hecke

icon-icon-artikel
Mgr. Lode Van Hecke, bisschop van Gent en referent diaconie voor de Bisschoppenconferentie van België  © IPID
readmore

‘Mensen zonder papieren niet vergeten!’

icon-icon-persbericht
Bisschoppenconferentie van België © IPID
readmore

Oekraïnecrisis: bisschoppen roepen op tot maximale solidariteit

icon-icon-persbericht

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook