Arm van geest zijn: dé basishouding van presentie | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Attent

Attent

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Wat is Attent? Presentie
      Werkgroep presentie: visie en doelstellingenMeer weten over Presentie
      Migratie Diversiteit Gastvrijheid
      Werkgroep Migratie Diversiteit Gastvrijheid: visie en doelenMeer weten over MiDiGa
      Ecokerk Bisdom Antwerpen
      Ecokerkraad: Nieuwe samenkomsten en verslagenActiviteiten, aanbod en terugblik Ecokerk & Laudato Si Werkgroep Ecokerk: visie en doelen
      Rouwzorg Attent
      Werkgroep Rouwzorg Attent: visie en doelenMeer weten over verlies, rouw en verdriet
      Project Levensbeschouwingen over "Gastvrijheid" Project Levensbeschouwingen over "Zorg voor de aarde" Trefdagen - Terugblik sinds 2014 Andere thema's en publicaties door Attent
      Andere thema's AttentBoek 2023: Presentie. Samen mens wordenBoek 2017: Kerk, eigendom en de woonnood - Lees onlineWebinar diakonia in Boek Handelingen
      E-Brief van Attent E-Brief in jouw mailbox?

Arm van geest zijn: dé basishouding van presentie

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op donderdag 22 november 2018 - 12:33
Afdrukken

Op de Trefdag van Attent op 16 november 2018 legde Niek Everts van 't Vlot -  Straatpastoraat in Antwerpen een band tussen presentiewerk en de zaligsprekingen. Daarna gingen de deelnemers zelf aan de slag met zaligsprekingen om er, ieder vanuit de eigen realiteit verder op te reflecteren en kernideeën samen te brengen. 

Gelukkig die arm van geest zijn, want hun behoort het koninkrijk der hemelen

Op 3 november was ik in Heusden Zolder op een tentoonstelling van Artikel 27:  ‘A free state of mind’.  Wat me bijzonder aangreep was een installatie van beeldend kunstenaar Eddy Gregoor uit Maasmechelen.  Een menselijke figuur die op een trapladder klimt. Uit zijn hoofd komt een gleuf waar een heleboel sleutels uit schuiven. Een bevrijding van alle hersenkronkels die onszelf op slot zetten? Is dat arm van geest worden?

Ik ben er van overtuigd dat ‘arm van geest zijn’ dé basisgrondhouding van Presentie is. De grondhouding waarmee het presentieavontuur begint. Zonder deze grondhouding kan er geen sprake zijn van presentie. Andries Baart spreekt van het opschorten van de eigen leefwereld, het opschorten van het eigen referentiekader. Om zo, met een open vizier, de ander tegemoet te treden en de leefwereld van de ander te ervaren: met open ogen, oren, handen,… alle zintuigen open. De pure exposure in de wereld van de ander…de wereld van de mens in de marge, de mens die door Baart sociaal overbodig wordt genoemd. De banneling. In de middeleeuwen werd de banneling vaak als een wolf gezien. De essentiële vraag is: durf ik de wolf zomaar in de ogen te  kijken? Zonder angst, zonder de overtuiging dat het beest me gaat verslinden?

Vrijwilligers en stagiairs krijgen van mij in ’t Vlot ook vaak die opdracht. Zich oefenen om zich met een volledig open vizier  onder te dompelen in de leefwereld van de bezoekers. En ik blijf het mezelf ook voortdurend opleggen: Arm van geest, met een volledig open mind, de straatbewoners tegemoet treden. Zonder enig oordeel, zonder eigen verhaal. Zonder eigen programma.

Om dan achteraf de vraag te stellen: wat heb ik waargenomen, wat heb ik daarbij gevoeld, en pas daarna: wat heb ik daarbij  gedacht. Want als ik begin met denken, dan heb ik niet waargenomen. Mijn eigen gevoelens en gedachten in de ontmoeting met de banneling, brengen mijn eigen strijdtoneel naar boven. De wolf in mezelf. Durf ik de wolf in mezelf opdiepen en in de ogen kijken? Durf ik mijn eigen kwetsuren op te diepen? Hoe meer ik me bewust wordt van mijn eigen kwetsuren, hoe meer ik er mee aan de slag kan. Tot ze niet meer tussen mij en de ander instaan zodat ik met een grotere vrijheid, een meer open geest de ander tegemoet kan treden.

Of zoals het beeld van Eddy Gregoor zegt:  De man zonder sleutels in zijn hoofd is bovenop een ladder geklommen. Het overstijgende tegemoet. Mijn dagelijkse oefening in presentie begint vaak met een meditatie oefening, een gebed, een Bijbel lezing,  het zoeken naar mijn innerlijke rust, … ze brengen me vaak in de juiste geestelijke houding om de dag te beginnen. Vermits we met ons gezin midden in de stad wonen, en er een inloopcentrum is midden in onze straat,  kom ik de straatbewoners vaak al tegen zodra ik de deur uit stap. Als ik dan in de innerlijke houding ben, arm van geest, dan zijn de eerste ontmoetingen van de dag meestal al vreugdevol. 

Gelukkig die zachtmoedig zijn, want zij zullen het land erven.

Salim, de Palestijnse man waarover ik in het begin van deze lezing vertelde, hij is voor mij een voorbeeld van zachtmoedigheid. Hij is niemand in de wereld, meer dan sociaal overbodig, hij mag niet meedoen. Er is voor hem nergens een bed voor de nacht. Ook in ’t Vlot kunnen we hem dat niet bieden. En toch reageert net hij niet verslagen of gefrustreerd. Hij praat over goedheid en wenst ons vrede. Hij legt zijn vertrouwen bij God. Zachtmoedigheid en innerlijke armoede liggen heel dicht bij elkaar.

Gelukkig die verdriet hebben, want zij zullen getroost worden

Menige stoere bink zag ik in ’t Vlot al met tranen in de ogen. ’t Vlot is zo een plaats van troost, zei een collega me ooit. Ik herinner me Mohamed (een man die opgegroeid is in het Franse Lille, maar intussen gerepatrieerd naar Casablanca, waar hij nog steeds dakloos is)… Maar als hij zijn hart kwam luchten was het menens. Een bulderend kanon van frustratie en verdriet en gebrokenheid. En tussen het gebulder door tegen mij: “merci d’exister, parce que tu peux me calmer”. Rustig bij hem blijven en luisteren, meer kon ik niet doen. Voor hem een balsem op zijn wonden. Beter zo’n uitlaatklep hier binnen, dan buiten op straat, dacht ik dan. Want anders riskeert hij weer opgepakt te worden en naar de cel op de Luchtbal gevoerd te worden. Om er op het uur dat er geen trams en bussen meer rijden gelost te worden.

Als presentiewerker kleeft die wereld van verdriet en gebrokenheid en onmacht aan je, je kan er niet buiten. Je staat heel vaak oog in oog met het kruis en wordt gevraagd het mee op te nemen. Voorbij de hebberigheid en de wereld van de schone schijn. Je kunt niet anders dan mee in de modder te gaan staan. Je kunt niet anders dan mee verdrietig te zijn om lijden, uitsluiting, onverschilligheid. Regelmatig ook mee verdrietig zijn om het sterven. Je kan niet anders dan oprecht zoeken naar wat nog troost kan brengen. Maar net in die troost die mensen voor elkaar kunnen zijn, komt er een verbondenheid tot stand. Een weerbarstig diep gevoel van… en toch…  Een nieuwe adem. Zoals er bij elke zinvolle begrafenis of elk afscheidsritueel ook een glimp van verrijzenis zichtbaar of voelbaar wordt.

Gelukkig die hongeren en dorsten naar gerechtigheid, want zij zullen verzadigd worden

Honger en dorst, dat is er helaas veel in een stad als Antwerpen anno 2018. Elke avond om 20u30 schuiven er nog  een 80-tal mensen aan bij Broodnodig, een initiatief waarbij ervaringsdeskundigen in armoede overschotten van brood en broodjes ophalen om te herverdelen. In mijn ogen een hedendaagse vorm van broodvermenigvuldiging. Tegelijkertijd kan ik niet anders dan protesteren tegen de rijke tafels en de kruimels. Tegen een vorm van voedingsindustrie waarbij overschotten en het dumpen ervan, een evidentie geworden zijn.

Hongeren en dorsten naar gerechtigheid, dat is er intens naar smachten, intens verlangen dat gerechtigheid mag geschieden. We kunnen elk ons grote of kleine steentje hieraan bijdragen. Streven naar rechtvaardigheid. Rechtvaardigheid kan je ook omschrijven als: je oefenen in de vaardigheid om recht te doen aan elk mens. Dat is niet: voor wat hoort wat. Dat is ook niet: iedereen gelijk voor de wet. Dat is respectvol optrekken met en luisteren naar de meest kwetsbaren uit de familie, de gemeenschap, de samenleving … en zoeken hoe aan hen recht gedaan kan worden. Dat is ook: hen present stellen, voor hen opkomen op plaatsen waar beleidsbeslissingen over hen worden genomen.

 

Zaligsprekingen leiden tot kernideeën en werkpunten © J. Govaerts - Attent
Niek Everts vertelt over straatpastoraat en echt nabij zijn © J. Govaerts - Attent
Niek Everts op de Trefdag Attent 2018 © J. Govaerts - Attent
Vorige Volgende

Gelukkig die barmhartig zijn, want zij zullen barmhartigheid ondervinden

Als ik naast Ron op een bankje in het station zit, en ik ben er getuige van als hij zijn laatste 10 cent uit zijn zakken schudt om aan een bedelaar te geven, dan voel ik me heel klein en nederig ten aanzien van Ron. Hij is mijn leermeester in geven. Ook in vergeven. Ik heb onmiddellijk een excuus waarom ik aan deze bedelaar niets zou geven. Omdat ik bijvoorbeeld weet dat die gevraagde 2 Euro 50 voor de Biekorf een smoes is, want deze persoon slaapt niet in de Biekorf. Ron stelt geen vragen. Hij kent de rotte job van het bedelen en alle vernederingen die erbij horen. Hij geeft gewoon.

Barmhartigheid heeft twee aspecten volgens Paus Franciscus: het betekent geven, helpen, dienen. Maar ook vergeven en begrijpen. ‘Werp je niet op als rechter, dan zullen jullie niet berecht worden. Veroordeel niet, dan zullen jullie niet veroordeeld worden. Spreek vrij, dan zullen jullie vrijgesproken worden. Geef, dan zal jullie gegeven worden.’ Vertelt Jezus in Mt 6.

Gelukkig die zuiver van hart zijn, want zij zullen God zien

Ik keer even terug naar de eerste zaligspreking: arm van geest worden. De grondhouding om mensen met een open geest tegemoet te treden. Wat ik doorheen de jaren leerde: hoe meer ik me hier in oefen, hoe meer respect en liefde ik voel voor de mensen op mijn weg. Klinkt naïef, want liefde, is dat niet zoiets exclusief voor mijn man en mijn kinderen? Jawel, ons gezin is mijn meest uitdagende en mijn eerste dagelijkse leerschool in liefhebben.

Maar God en de wereld zijn dat ook. Mijn ingesteldheid verandert niet zomaar als ik naar buiten stap, de mensen tegemoet. En het zijn Anna en Patricia en Freddy en Mustapha en Philippe en Abdel en Ron  en vele anderen die me het mysterie van de Liefde, Gods Liefde en Allah’s liefde,   tonen. Zij zijn de mensen met een zuiver hart.

Gelukkig die vrede brengen, want zij zullen kinderen van God genoemd worden

Kan ’t Vlot een plaats van vrede zijn? ‘Iedereen thuis’ was de slagzin van de campagne van Pax Christi tijdens de voorbije vredesweek.  Ik ben alvast blij dat ’t Vlot een huiskamer heeft waar zoveel diverse mensen zich thuis voelen. Waar we ook heel hard zoeken naar gelijkwaardigheid tussen medewerkers en bezoekers. Een grote familie waar iedereen bij hoort.

Ik zou graag met een aantal collega’s eens willen nadenken hoe we kunnen werken aan een vredesinitiatief van onder uit. Vertrekkend en appellerend vanuit de bezoekers van ’t Vlot. Vanuit mensen als Salim, de Palestijnse man die dankt voor de vrede in ons huis.

Gelukkig wie vervolgd worden vanwege de gerechtigheid, want hun behoort het koninkrijk der hemelen.

‘Om het Evangelie te beleven, kunnen we niet verwachten dat alles rondom ons ons goedgezind is, want de honger naar macht en de wereldse belangen werken dit tegen’, schrijft paus Franciscus. Hij vraagt aan elke christen om te leren leven met het kruis.

Ik moet denken aan een voorval, nu zo’n 10 jaar geleden. Toen vroeg Lorenzo, een Vlotbezoeker met wie ik vele jaren optrok, me om mee te gaan naar het politiekantoor om een bewijs van verlies van paspoort te gaan vragen. Hij was zijn paspoort voor de zoveelste keer kwijt en zag erg op tegen dit bezoekje bij de politie. Als jij mee gaat Niek, dan kan ik misschien kalm blijven. Van achter de balie keek een agent mij aan: ‘madame, hebt u echt niks anders te doen dan u met dit krapuul op te trekken?…

Sindsdien stapelen de verhalen van gasten over beschimpt worden, opgepakt worden, uitgelachen worden, opgesloten worden, vernederd worden, geslagen worden, … zich op. Ik lig daar wakker van. Ook van vrijwilligers die vervolgd worden. Zoals het huidige proces rondom de vrijwilligers die mensen in het Maximiliaanpark helpen. Mensenrechten. Daar zijn we fel naar op zoek vandaag. Ze lijken niet meer zo goed samen te gaan met onze huidige samenleving. Meer dan ooit mogen wij als christenen zoveel kwetsbare mensen en mensen in een kwetsbaar statuut niet in de steek laten. Blijven opkomen voor mensenrechten, consequent zijn, op gevaar af van zelf vervolgd te worden. Misschien is dat de consequentie van wat ik al een paar keer gezegd heb: de consequentie van het streven naar gelijkwaardigheid met de straatbewoners, de consequentie die we niet anders dan opnemen. Ik bid altijd tot God om hen die zo vervolgd worden nabij te blijven, en dat hij ons als wij vervolgd worden, ook nabij zal blijven.

 

Gepubliceerd door

Attent

Meer

Solidariteit
Artikel
Attent
solidariteit
maatschappelijke inzet
Zaligsprekingen
presentiepastoraal

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Bisschop Lode Van Hecke © Bisdom Gent, foto Kristof Ghyselinck
readmore

Solidariteit volgens: bisschop Lode Van Hecke

icon-icon-artikel
Mgr. Lode Van Hecke, bisschop van Gent en referent diaconie voor de Bisschoppenconferentie van België  © IPID
readmore

‘Mensen zonder papieren niet vergeten!’

icon-icon-persbericht
Bisschoppenconferentie van België © IPID
readmore

Oekraïnecrisis: bisschoppen roepen op tot maximale solidariteit

icon-icon-persbericht

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook