Vicariaatshuis Kempen startte verduurzaming in 2017 | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Attent

Attent

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Wat is Attent? Presentie
      Werkgroep presentie: visie en doelstellingenMeer weten over Presentie
      Migratie Diversiteit Gastvrijheid
      Werkgroep Migratie Diversiteit Gastvrijheid: visie en doelenMeer weten over MiDiGa
      Ecokerk Bisdom Antwerpen
      Ecokerkraad: Nieuwe samenkomsten en verslagenActiviteiten, aanbod en terugblik Ecokerk & Laudato Si Werkgroep Ecokerk: visie en doelen
      Rouwzorg Attent
      Werkgroep Rouwzorg Attent: visie en doelenMeer weten over verlies, rouw en verdriet
      Project Levensbeschouwingen over "Gastvrijheid" Project Levensbeschouwingen over "Zorg voor de aarde" Trefdagen - Terugblik sinds 2014 Andere thema's en publicaties door Attent
      Andere thema's AttentBoek 2023: Presentie. Samen mens wordenBoek 2017: Kerk, eigendom en de woonnood - Lees onlineWebinar diakonia in Boek Handelingen
      E-Brief van Attent E-Brief in jouw mailbox?

Vicariaatshuis Kempen startte verduurzaming in 2017

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op vrijdag 16 juni 2023 - 10:40
Afdrukken

In april 2017 trok Robert Vanderostijne, lid van Ecokerk Bisdom  -met de checklist van ecokerk in de hand - samen met vicaris Wim Selderslaghs op verkenning in vicariaatshuis voor de Kempen in Zandhoven, een kloostergebouw dat de Zwartzusters van Lier in 2015 overdroegen aan het bisdom.

Van het afdalen via een laddertje om de watermeter te kunnen aflezen, tot het doordringen in laatste zolderkamertje onder één van de puntdaken: geen enkel ruimte bleef onbestudeerd. De verkenning leidde tot het opstellen van een klimaatplan, dat in juli 2017 werd gepubliceerd op de website “klimaatnetwerk.be” in het kader van de campagne van Ecokerk: “Elke groep een klimaatplan”.

In 2019 ging Ecokerk opnieuw langs voor een gesprek over de genomen maatregelen, veranderingen en resultaten.

Bureelruimtes

Bij de opstart van het vicariaat werden in vier ongebruikte kamers telkens twee bureaus ondergebracht. Eén bureau is ter beschikking als flexplek. De gangen, in het driehoekige tweede deel van het gebouw, hebben geen centrale verwarming. In de winter worden daarom de deuren van de burelen gesloten gehouden. In de kamers werden de toiletten en bidets verwijderd. Lavabo’s bleven behouden. De sanitaire ruimtes worden nu gebruikt als bergplaats.

Een vijfde kamer werd het bureel van de vicaris, twee andere kamers werden ingericht tot vergaderruimte en refter voor het personeel. In die laatste kamer werd de badkamerinrichting vervangen door een afwaskeukentje met afwasmachine, microgolfoven en een nieuw extra energiezuinig koelkastje. Er wonen ook nog drie zusters in het gebouw.

In het brede stuk van de gang was er een binnentuin, met enkele grotere tropische planten. De tuin werd verwijderd en omgewerkt tot een ruimte waarop al het pedagogisch materiaal van de godsdienstinspecteurs lager onderwijs een nieuwe stek vond. Bij de aanpassingswerken bleken er geen leidingen te liggen onder de binnentuin. Leidingen van de centrale verwarming lopen onder de gangvloer.

Water

Bij de start van het vicariaatshuis bleek de waterrekening in 2016 ontzettend hoog: 351 m³  (een gemiddeld 4-persoonsgezin verbruikt 110 m³ per jaar). Alle leidingen werden zorgvuldig nagekeken op lekken. Op een totaal van 18 toiletten bleek dat een behoorlijk verlies te geven. Het verwijderen van een aantal toiletten en bidets leverde daarom ook onmiddellijk een grote besparing op de waterrekening op: 256 m³. In 2018 ging het verbruik terug omhoog, wat kan worden verklaard door de toename van het aantal medewerkers en vergaderingen.

Ook werd van flessenwater volledig overgestapt op leidingwater. De koffie is bovendien fair trade. Her en der in het huis werden zelfs info-bordjes aangebracht waarop de keuze voor kraantjeswater en fair trade koffie wordt toegelicht.

Warmte

In de ketelruimte staan twee gasketels opgesteld in cascade. Bedoeling is dat  de tweede ketel aanslaat wanneer het vermogen van de eerste ketel ontoereikend is. Ook kan de tweede ketel als reserve worden gebruikt bij een mankement aan de eerste ketel. Beide ketels bleken echter regelmatig uit te vallen. Nader onderzoek bracht aan het licht dat de ketels aangesloten waren op dezelfde schouw, waardoor de tweede ketel bij het opstarten in feite de uitlaat van de andere ketel naar binnen trekt in plaats van lucht en vervolgens ook stil kan vallen. Dit grote gebrek werd opgelost door per ketel een schouw te voorzien. Ook bleek in 2017 de ketelruimte erg warm. Het beter isoleren van de leidingen kan daaraan verhelpen. Dat is nog niet aangepakt.

In de ruimte staan ook twee boilers. Deze installatie was zo opgebouwd dat er eerst werd gezorgd voor warm water, pas daarna voor verwarming. Ook dat werd aangepast. Eén van de twee boilers werd met behulp van kranen afgesloten. Eén voorraadketel blijkt meer dan voldoende. Zo is er ook daar minder energie nodig om het water op temperatuur te houden.

Dat leidde in 2017 tot een afname van het gasverbruik. De meter nam in 2016 toe tot 20348, in 2017 tot 14157. In 2018 werd een sterke stijging genoteerd tot 23553, wat een reden is om opnieuw te gaan uitzoeken hoe dit verbruik wordt gerealiseerd en kan worden verminderd.

Elektriciteit

Het energiecontract is nu mee inschoven in de raamcontracten die zijn afgesloten voor het katholiek onderwijs. Als het daar verschuift, verschuift het gewoon mee.

Toch is het goed om na te denken over de leverancier, met name ook over het aandeel groene elektriciteit dat de leverancier aanbiedt. 100% groene elektriciteit, dat zou natuurlijk meteen een grote impact hebben. Via het initiatief Klimaatscholen 2050 wordt precies daaraan gewerkt.

Vicaris Wim Selderslaghs en Robert Vanderostijne van Ecokerk Bisdom Antwerpen actualiseren het klimaatplan van het vicariaatshuis © RB
Hoe kan het vicariaatshuis duurzamer worden gebruikt?  © RB
Infobordjes lichten duurzame keuzes toe © RB
Vorige Volgende

Energiezuinige toestellen

Ook een aantal andere aanpassingen in het gebouw leverde energiebesparing op.

Zo werd een aparte koelruimte ontmanteld en werd één van de twee diepvrieskisten buiten gebruik gesteld.  

Het hele gebouw is rijkelijk voorzien van halogeenlampen. Door de overstekende dakrand is het helaas ook meestal nodig om overdag ook het licht aan te steken. Veel lampen werden al vervangen door LED lampen, vaak met bijbehorende nieuwe transformatoren en lampsocketten.

Isoleren

Een ander element om energie in het gebouw te besparen heeft te maken met isolering. De ramen en buitendeuren van het gebouw hebben dubbel glas van de eerste generatie. Daar is nog niets aan gebeurd. Wel werden ramen en buitendeuren nagekeken op tocht en voorzien van tochtstrips. Een mogelijkheid om verdere stappen te zetten is het aanbrengen van (spouw)muurisolatie. Daar is nog niet over gesproken.

Een groendak aanleggen

Is er al gedacht aan zonnepanelen? Ja, maar zonnepanelen renderen best wanneer er effectief zon op kan vallen. Dat is ter plaatse moeilijk omdat hoge bomen veel schaduw werpen op de dakpartijen.

Maar er is toch verder gezocht naar een mogelijkheid om ook met het dak nog energiewinst te bekomen.  Het antwoord is gevonden in het realiseren van een groendak op de platte daken, goed voor zo’n 240 m2.  Het groendak zal in de eerste plaats zorgen voor een betere waterhuishouding.  De combinatie van puntdaken, platte daken, koepels,… maakt dat er op verschillende plaatsen lang water kan blijven staan. Het groendak kan dat beter opvangen. Ook de bijkomende isolerende werking van het groendak is een pluspunt om tot verdere energiebesparing te komen.

Afval en papiergebruik

Al het afval wordt gescheiden. Het wordt ook zo opgehaald. Enkel het glas moet zelf worden weggevoerd. Het snoeiafval van de tuin wordt ter plaatse versnipperd en gebruikt. Ook is een composthoop aangelegd in de tuin. 

De printer staat standaard ingesteld op afdrukken op beide zijden. Langere documenten worden vaak verkleind en afgedrukt als een boekje.

Toekomst

Ter plaatse zijn zowat alle zichtbare zaken in kaart gebracht en ook op tal van punten stap voor stap aangepakt.  Maar er zijn wellicht ook nog zaken die niet meteen vast te stellen zijn. Daarom zou een EPC-meting goed kunnen zijn om aan te geven waar er nog warmteverlies in het gebouw zit. Dan zal volledig duidelijk zijn hoe geïsoleerd het hele gebouw in feite is.

In ieder geval toont het systematisch bekijken van alle punten uit de checklist van Ecokerk, met daaraan gekoppeld het bepalen van een actieplan, dat een gebouw ecologischer maken en stapsgewijs aanpakken haalbaar is én ook kosten besparend werkt.  

Rita Boeren

Het klimaatplan van het vicariaatshuis werd gepubliceerd op de website van Ecokerk. Je kan het nalezen via deze link: klik hier.

Zonnepanelen in 2023 

In juni 2023 werden op enkele dakpartijen toch zonnepanelen aangebracht. Het gebouw, dat ondertussen volledig tot werkplekken werd omgebouwd, nadat de laatste zusters vertrokken, blijft dus verder evolueren richting klimaatneutrale toekomst.  

Voorbereidingen voor het aanbrengen van zonnepanelen © WS Vicariaat Kempen
De eerste zonnepanelen worden geplaatst  © WS Vicariaat Kempen
Duurzame energie opwekt door zonnepanelen  © WS Vicariaat Kempen
Vorige Volgende

Gepubliceerd door

Attent

Meer

Solidariteit
Artikel
diaconie
ecokerk
Ecologie
klimaat
klimaatplan
Zandhoven
Vicariaat Kempen

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Bisschop Lode Van Hecke © Bisdom Gent, foto Kristof Ghyselinck
readmore

Solidariteit volgens: bisschop Lode Van Hecke

icon-icon-artikel
Mgr. Lode Van Hecke, bisschop van Gent en referent diaconie voor de Bisschoppenconferentie van België  © IPID
readmore

‘Mensen zonder papieren niet vergeten!’

icon-icon-persbericht
Bisschoppenconferentie van België © IPID
readmore

Oekraïnecrisis: bisschoppen roepen op tot maximale solidariteit

icon-icon-persbericht

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook