Jokri+ haalt hongerdoek van onder het stof | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
H. Claraparochie Eeklo - Kaprijke - Sint-Laureins

H. Claraparochie Eeklo - Kaprijke - Sint-Laureins

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Contacteer de Claraparochie Wie is wie? Heilige Clara van Assisi? Vieringen Doopsel Eerste communie Vormsel Godly Play
      Godly Play op zondagOnline impulsenAlgemene info over Godly Play
      Jokri - misdienaars Kerk & Leven (Parochieblad) Inspiratie - informatie Foto's Vaak gestelde vragen (FAQ) Naar de website van het dekenaat Eeklo

Jokri+ haalt hongerdoek van onder het stof

icon-icon-inspiratie
Gepubliceerd op woensdag 3 april 2019 - 13:30
Afdrukken
De jongeren van Jokri+ gingen creatief aan de slag in de 40-dagentijd

Vrijdagavond 22 maart was onze huiskamer opnieuw gevuld met enkele enthousiaste jongeren voor de bijeenkomst van Jokri+, een geloofsgroep voor jongeren (18-30 jaar). In een vrij huiselijke sfeer trachten we telkens samen met de groep een stukje van ons geloof te verkennen, te verdiepen en te delen met elkaar.

Naar aanleiding van de 40-dagentijd werkten we die avond rond het hongerdoek van de Haïtiaanse kunstenaar Jacques Chéry uit 1982.

Hongerdoek Jacques Chéry - Haïti 1982 © Thomaswebsite KU Leuven

Traditie van het hongerdoek

In de Middeleeuwen kende men in Europa het gebruik om tijdens de 40-dagentijd de plaats waar het altaar staat met een groot doek of gordijn af te scheiden van de rest van de kerk. De pracht en praal van het koor werden verborgen voor de gelovigen. In de 40-dagentijd ligt het accent namelijk op vasten, bidden en solidariteit - een periode van soberheid en verzoening … Een rijkelijk versierde kerk strookt dan net iets minder met de uitgedragen boodschap. Vergelijkbaar met glasramen werden op een beperkte oppervlakte diverse taferelen uit de Bijbel of uit het leven van een heilige als een geconcentreerd stripverhaal bijeengebracht. De betekenis van het glasraam (of hongerdoek) werd vervolgens uitgelegd aan de gelovigen die toen vaak ongeletterd waren. Het woord ‘hongerdoek’ verwijst overigens naar het begrip ‘vasten’.

Na de Franse Revolutie ging de traditie verloren om in de 20e eeuw (1976) opnieuw opgepikt te worden door de Katholieke Kerk in Duitsland. In het kader van een Duitse vastenactie werd aan enkele kunstenaars gevraagd om hedendaagse hongerdoeken te maken met daarop een actualisatie van de christelijke boodschap. Vaak spiegelden die kunstenaars het leven en lijden van de armen van toen (nu) aan het leven en lijden van Christus. Met hun werk spoorden zij aan tot bekering. In die zin valt ook het Haïti-hongerdoek van Chéry uit 1982 te interpreteren. Een uitgebreide bespreking van dat doek brengt ons hier evenwel te ver, maar bij interesse mag u mij steeds aanspreken … (lees meer)

Hongerdoek Jokri+ Eeklo  © Tim Vanmechelen

 

Het hongerdoek van Jokri+

Die avond werd in onze huiskamer het altaar van de moderniteit, ons televisietoestel, even verborgen achter een kopie van het Haïtidoek van drie meter bij twee. Het inspireerde ons nadien tot het maken van ons eigen hongerdoek. We kozen ervoor om centraal op het doek niet de lijdende Christus, maar wel de verrezen Christus af te beelden. De vijf kruiswonden zijn evenwel zichtbaar. Achter Jezus bevindt zich de wereld. Welke plaats heeft Hij nog in onze wereld? Voor ons staat hij zeker nog centraal, maar de groeiende intolerantie ten aanzien van gelovigen stijgt in West-Europa. Dat deed ons kiezen om een muur af te beelden op het doek.

Rechts van de muur plaatsten we enkele elementen die ons zorg baren of ons soms beproeven (de klimaatopwarming, de zorg voor de schepping, oorlog en geweld, de macht én het misbruik van de sociale media …) Iemand haalde ook de drie bekoringen van Christus in de woestijn aan. Toepasselijk plaatsten we er dan ook #temptation (beproeving, verleiding) bij. Links van de muur schilderden we die elementen die ons deden denken aan #salvation (redding). Dat woord staat in de kleuren van de regenboog, symbool van het verbond. God is namelijk doorheen Jezus een verbond met ons allen aangegaan.

Wie de weg richting Christus volgt, ontdekt werkelijk waar Hij voor staat. Jezus als licht (kaarsje), als levend water (bron) voor ons mensen. Geen grotere liefde (hartje) bestaat erin om iets voor een ander te doen zoals Hij ons heeft voorgedaan. Ook de uitgestoken handen symboliseren dat. Diezelfde handen kunnen ook een vuist maken met daarop 4 stippen, een verwijzing naar de ‘move tegen pesten’.

Toen het doek klaar was zei iemand al lachend: “De mensen zullen denken dat de eerste communicantjes mooi geschilderd hebben!” Als u intussen beter weet, dan heeft u de boodschap van de jongeren van Jokri+ ten volle begrepen.

Tim Vanmechelen

Gepubliceerd door

H. Claraparochie Eeklo - Kaprijke - Sint-Laureins

Meer

Inspiratie
Veertigdagentijd
hongerdoek
Jokri

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Jokri Eeklo ging bowlen - maart 2022 © Kim Maegerman
readmore

Jongerenwerking ~ Jokri Eeklo

icon-icon-organisatie
Kinderwoorddienst in de Claraparochie. © Bertrand Goethals
readmore

Kinderwoorddiensten in de Claraparochie

icon-icon-nieuws
Samen geroepen © vicariaat onderwijs bisdom Brugge
readmore

Samen geroepen: 22 april 2019

icon-icon-information

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook