Van wapenarsenaal tot Sint-Baafshuis | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken

Sint-Baafshuis Gent

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Zaalverhuur Bibliotheek en documentatiecentrum Twee bibliotheken Catalogi Openingsuren bibliotheken Hoger diocesaan godsdienstinstituut Pedagogische begeleiding en nascholing vicariaat onderwijs Parochie in Gent Centrum Contact - bereikbaarheid

Van wapenarsenaal tot Sint-Baafshuis

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op donderdag 16 juni 2016 - 15:13
Afdrukken

Het Sint-Baafshuis bevindt zich binnen de omwalling van de eerste kern van Gent, binnen de Portus aan de Reep. Bij een latere uitbreiding van onze stad en op basis van wetenschappelijk en archeologisch onderzoek weten wij dat zich hier in de middeleeuwen een wapenarsenaal van de stad bevond.

Oprichting van een seminarie in Gent

Het bisdom Gent, opgericht in 1559, kreeg als eerste bisschop de Leuvense theologieprofessor Corneel Janssen (Jansenius), maar het duurde tot 8 september 1568 voor de man plechtig zijn intrede kon doen in zijn bisschopsstad en onmiddellijk vatte hij het plan op een seminarie op te richten volgens de richtlijnen van het Concilíe van Trente. Jansenius stierf in mei 1576.

Het opbouwend werk van de ijverige bisschop om zijn seminarie te organiseren, dreigde kort nadien, tijdens de calvinistische terreur te Gent van 1578 tot 1584, verloren te gaan.

Vanaf 1585 vinden wij echter opnieuw sporen van de heropstart van het bisschoppelijk seminarie en vinden wij in het archief van het bisdom en het seminarie vermeldingen van seminaristen en inspanningen van het Sint-Baafskapittel om, in een periode waarin er geen bisschop was, de priesteropleiding opnieuw vaste vorm te geven.

Op 22 maart 1622 werd Antoon Triest  tot bisschop van Gent aangesteld. Meteen vatte hij het plan op om op korte termijn in zijn bisdom een aantal grondige hervormingen door te voeren. Daarbij kwam ook de organisatie van het seminarie op zijn werktafel en het was zijn bedoeling het hele seminariesysteem van zijn bisdom te veranderen.

Intussen had Triest in de nabijheid van zijn kathedraal een geschikte locatie gevonden voor de nieuwe gebouwen, met name het "engienhuys" ten noorden van de kathedraal, het voormalige stedelijke kruitarsenaal van de stad Gent dat in 1540, na de onderwerping en de ontmanteling van het opstandige Gent, door Keizer Karel geschonken werd aan het Sint-Baafskapittel dat de plannen om er een choraalhuis van te maken nooit realiseerde.

Omdat dit gebouw evenwel niet volstond voor het nieuwe seminarie kocht de bisschop ook nog het aanpalende huis in de Gelukstraat (Biezekapelstraat), eigendom van jonkheer Frederik Nieulant.

Pieter Huyssens kreeg de opdracht om daar een nieuw seminarie te ontwerpen. Daarbij werden een deel van de oude gebouwen bewaard, andere werden gesloopt om plaats te maken voor wat er nu staat in de Biezekapelstraat. Op 21 september 1624 staken de werklieden de mei op het dak, op 27 maart 1625 was het gebouw instapklaar als convict voor de humaniorastudenten, maar duidelijk in voorbereiding op het priesterschap en met strenge selectienormen voor de kandidaten.

Bisschop Erard van der Noot gaf aan zijn neef Maximiliaan van der Noot  de leiding van het seminarie. Eens zelf bisschop in 1742 werd Maximiliaan initiatiefnemer van nieuwe gebouwen die vanaf 1750 naar plannen van bouwmeester 't Kindt worden opgetrokken.

Toen in 1773 de jezuïetenorde werd opgeheven door Rome, vormde de openbare verkoop van de jezuïetenbibliotheken een buitenkans om een volwaardige seminariebibliotheek uit te bouwen.

Schild op de huidige straatgevel

Naar de Reep

ln de loop van de 19de eeuw worden de gebouwen gerenoveerd en aangepast, er wordt een nieuwe kapel gebouwd en een nieuw orgel, een nieuwe hoekvleugel aan de Kapittelstraat ... maar het gebouw voldoet niet aan de wensen: er is geen aangepaste verwarming, niet genoeg bezond, te kleine binnenkoer voor het grote aantal seminaristen, onvoldoende aangepast aan de normen inzake hygiëne ...en bisschop Stillemans kaart dit aan bij de provinciegouverneur. De bisschop wil een seminarie in de onmiddellijke nabijheid van de kathedraal, wat verhuis naar de rand van de stad uitsluit. Na veel discussie komt men uiteindelijk bij het huizenblok tussen Nederscheldestraat, Lange Boomgaardstraat en Winkelstraat, 9460 m² waar 4800 m² kan bebouwd worden met ruimte voor 200 seminaristen elk met twee kamers, professoren, personeel, bibliotheek, auditoria ...

De oude seminariegebouwen worden voor 99 jaar door het besturende bureau van het seminarie in erfpacht gegeven aan de Zusters van Liefde die er een basisschool met internaat, 'Klein-Bavo' in vestigen.

Naar het Sint-Baafshuis

Het dalend aantal priesterroepingen vanaf de zestiger jaren[MT19]  van de vorig eeuw had voor gevolg dat grote delen van het seminariegebouw aan de Reep leeg stonden. In overleg tussen Provinciebestuur en bisdom werd uiteindelijk in 2001 beslist dat het seminarie de gebouwen aan de Reep zou verlaten om ze vrij te maken voor de Vlerick Business School en dat de gebouwen van het Oud-Seminarie, Klein-Bavo, dat vrij kwam door het vertrek van de Basisschool, opnieuw door het Besturend Bureel in gebruik zou genomen worden als locatie voor de opleiding van de bedienaren van de eredienst en huisvesting voor de diensten van het bisdom Gent verspreid over de stad. ln de overeenkomst wordt ook duidelijk bepaald dat de waardevolle seminariebibliotheek in dit gebouw onderdak moet krijgen.

 

Verslag van de opening van het Sint-Baafshuis

Eerste Gentse monumentenprijs

Gepubliceerd door

Sint-Baafshuis Gent

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook