Twee bibliotheken onder één dak | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken

Sint-Baafshuis Gent

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Zaalverhuur Bibliotheek en documentatiecentrum Twee bibliotheken Catalogi Openingsuren bibliotheken Hoger diocesaan godsdienstinstituut Pedagogische begeleiding en nascholing vicariaat onderwijs Parochie in Gent Centrum Contact - bereikbaarheid
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail
Theologische bibliotheek © Bisdom Gent
Zaalverhuur Bibliotheek en documentatiecentrum Twee bibliotheken Catalogi Openingsuren bibliotheken Hoger diocesaan godsdienstinstituut Pedagogische begeleiding en nascholing vicariaat onderwijs Parochie in Gent Centrum Contact - bereikbaarheid

Twee bibliotheken onder één dak

Laatste aanpassing op maandag 19 februari 2024 - 8:40
Afdrukken
Het Sint-Baafshuis herbergt de theologische bibliotheek van het Bisschoppelijk Seminarie Gent en het catechetisch documentatiecentrum.

Theologische en erfgoedbibliotheek Bisschoppelijk Seminarie Gent (GBSG)

Het bisschoppelijk seminarie werd opgericht in 1569, tien jaar na de nieuwe indeling van bisdommen door Filips II en wel op de plek van het Hiëronymietenklooster (Gerard de Duivelsteen). De toenmalige boekenverzameling van het seminarie is verloren gegaan tijdens de beeldenstorm en ten tijde van de Calvinistische Republiek. Na de herstelling van de godsdienstvrede werd het bisschoppelijk seminarie weer ingericht en stelselmatig, veelal door schenkingen van bisschoppen, werd de bibliotheekcollectie groter. Op de veilingen na de afschaffing van de Jezuïetenorde in 1773 werd er heel wat aangekocht.

De theologische bibliotheek bezit vandaag een collectie van 110.000 boeken en tijdschriften over exegese, kerkgeschiedenis, godsdienstwetenschappen, patristiek, homiletiek, moraaltheologie, kerkelijk recht, dogmatiek, liturgie en spiritualiteit, daterend van het begin van de boekdrukkunst tot vandaag, en biedt daarmee ondersteuning aan het wetenschappelijk onderzoek en het onderwijs.

De bibliotheek bevindt zich op de zolderverdieping van de ’t Kindtvleugel. Zij wordt op dit ogenblik heringericht waardoor zij tot nader order voor de lezers ontoegankelijk is. Ontlenen kan wel door een boek aan te vragen via email. De lopende tijdschriften kunnen steeds ingekeken worden.

Het Catechetisch Documentatiecentrum Gent (CDC)

Het catechetisch documentatiecentrum is ontstaan in de schoot van de theologische bibliotheek. Priesterstudenten hadden een handbibliotheek ter beschikking waar ze materiaal konden vinden voor hun pastorale, catechetische en schoolstages. Op het einde van de jaren 1980 werd deze kleine bibliotheek ook ter beschikking gesteld van de studenten van het HDGI.

Ondertussen had priester en diocesaan inspecteur Godsdienst van het Rijksbasisonderwijs, Jan De Venter, in het Begijnhof Onze-Lieve-Vrouw-ter-Hoyen een Diocesaan Catechetisch Centrum opgericht. Na zijn overlijden in 1992 werden de vele boeken overgebracht naar het grootseminarie op de Reep, waar een deel ondergebracht werd in de theologische bibliotheek, een deel in de bestaande handbibliotheek.

Toen Jokri, ook in de jaren tachtig, opgericht werd in het Sint-Lievensinstituut te Gent, hadden ook zij snel een kleine handbibliotheek. Beide boekencollecties werden in het midden van de jaren negentig verenigd in het catechetisch documentatiecentrum in het vroegere priesterseminarie op de Reep. Priester Hans Vandenholen was de eerste verantwoordelijke. Na het verlaten van de gebouwen op de Reep, werd het CDC verhuisd naar de Hoofdkerkstraat, dicht bij IJD. Vanaf 1 september 2005 konden de theologische bibliotheek en het catechetisch documentatiecentrum weer samen geraadpleegd worden in de Biezekapelstraat.

Lees meer

Guido Vanheeswijck © CCV Hasselt
readmore

Online leertraject met Guido Vanheeswijck

icon-icon-artikel
Een blik op de originele partituur van Messiah. © Wikipedia
readmore

Ervaar Händels ‘Messiah’ intenser met deze luisterwijzer

icon-icon-artikel
Dirk Arts, Zanzibar / Olivier Lins, voorzitter Kerkfabriek Sint-Carolus Borromeus / Schepen van Toerisme Koen Kennis / Schepene van Cultuur en erediensten Caroline Bastiaens / Pastoor van Sint-Carolus Borromeus Rik Hoet / Erwin Lauriks, Werkmmaat VZW © Zanzibar
readmore

Gegidste combiwandeling aan Sint-Carolus Borromeus en De Ruien

icon-icon-artikel

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook