Sint-Gummarusprocessie erkend als immaterieel cultureel erfgoed | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken

Broederschap van Sint-Gummarus

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • De heilige Gummarus De relieken van Gummarus De Broederschap van Sint-Gummarus Gummarus' reliekschrijn De Sint-Gummarusbedevaart Lid worden Nuttige links Kalender
Sint-Gummaruskas vertrekt uit de Sint-Gummaruskerk voor de Sint-Gummarusprocessie © Mon Rotthiers

Sint-Gummarusprocessie erkend als immaterieel cultureel erfgoed

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op dinsdag 6 augustus 2019 - 11:01
Afdrukken
Op 25 juni 2019 nam Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz de Sint-Gummarusprocessie op in de lijst van immaterieel cultureel erfgoed.

Met deze erkenning wil de Broederschap van Sint-Gummarus de processie niet alleen bewaren, maar ze ook verder verankeren voor de toekomst. Een eerste gevolg is dat de Sint-Gummarusprocessie nu ook vermeld wordt op de webpagina  www.immaterieelerfgoed.be.

De jaarlijkse Sint-Gummarusprocessie is een vaste afspraak in de agenda van alle Lierse jeugdbewegingen, verenigingen en sociëteiten. Het reliekschrijn van Sint-Gummarus (850 kg) wordt in Lier rondgedragen en de verenigingen stappen devoot mee op met hun stadspatroon. De processie kent een jarenlange traditie. De oudste geschreven documenten dateren uit de veertiende eeuw, maar wellicht was het gebruik om een bedevaart te houden rond de figuur van deze heilige al veel ouder. In de periode na Vaticanum II werd de processie enkele jaren in de kerk gehouden. Hugo Breugelmans en Jozef Van Rompay (vader van de huidige voorzitter) zorgden ervoor dat sinds 1977 de processie terug jaarlijks op de zondag na 10 oktober door de Lierse straten trekt.

De processie is een belangrijk onderdeel van de Sint-Gummarusbedevaart (noveen) In dat kader kunnen bedevaarders het ritueel van de bandoplegging opnemen. De eerste vrijdag van september is er de jaarlijks ‘processie van het eerste licht’ naar de bron van Gummarus in Emblem. Tijdens het jubeljaar (om de vijfentwintig jaar) is er ook de ‘erkenning van de relieken’.

De Broederschap  werd voor deze aanvraag begeleid door Freya Vancraeynest van vzw Histories en Jeroen Janssens van erfgoedcel Kempens Karakter. Rik Verwaest,, schepen van de stad Lier, zorgde graag voor de nodige contacten en de eerste afspraken. Onder begeleiding van Freya werd een sterkte-zwakte analyse gemaakt en werd een borgingsplan opgemaakt om ervoor te zorgen dat dit erfgoed bewaard blijft en kan evolueren. Deze erkenning betekent dus niet alleen een waardering, maar houdt ook voor de Broederschap een belangrijke opdracht in. In deze aanvraag wist de Broederschap zich gesteund door de stad Lier, de pastorale eenheid Heilige Gummarus en Zalige Beatrijs (onder leiding van pastoor-deken Jan Verheyen) en de talrijke Lierse jeugdbewegingen en verenigingen die van Sint-Gummaruszondag elk jaar opnieuw een hoogdag maken.

Het bestuur van de Broederschap is dan ook heel gelukkig en fier dat de Sint-Gummarusprocessie voortaan naast het reeds aanwezige Unesco-werelderfgoed (belfort en begijnhof) op de erfgoedkaart komt.

Gepubliceerd door

Broederschap van Sint-Gummarus

Meer

Cultuur
Artikel
Snt-Gummarusprocessie
cultureel erfgoed
Lier

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Guido Vanheeswijck © CCV Hasselt
readmore

Online leertraject met Guido Vanheeswijck

icon-icon-artikel
Een blik op de originele partituur van Messiah. © Wikipedia
readmore

Ervaar Händels ‘Messiah’ intenser met deze luisterwijzer

icon-icon-artikel
Dirk Arts, Zanzibar / Olivier Lins, voorzitter Kerkfabriek Sint-Carolus Borromeus / Schepen van Toerisme Koen Kennis / Schepene van Cultuur en erediensten Caroline Bastiaens / Pastoor van Sint-Carolus Borromeus Rik Hoet / Erwin Lauriks, Werkmmaat VZW © Zanzibar
readmore

Gegidste combiwandeling aan Sint-Carolus Borromeus en De Ruien

icon-icon-artikel

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook