Kerk en Leven: Editie 11 maart 2020 | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Parochies Ruiselede

Parochies Ruiselede

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Naar Facebook Ruiselede deel van pastorale eenheid St Augustinus- Kennismaking Onze 3 kerken Filmpje klokken Ruiselede Een viering aanvragen Een misviering aanvragen Een doopviering aanvragen Eerste communie en vormsel Kerkelijk huwelijk aanvragen Een uitvaart aanvragen Herabonneren op het parochieblad Medewerker worden Tarcisius en patroonsfeest van onze misdienaars Vorige editities "Parochieblad" Parochieblad niet ontvangen of verandering van adres
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail
Koffiestop 2020
Naar Facebook Ruiselede deel van pastorale eenheid St Augustinus- Kennismaking Onze 3 kerken Filmpje klokken Ruiselede Een viering aanvragen Een misviering aanvragen Een doopviering aanvragen Eerste communie en vormsel Kerkelijk huwelijk aanvragen Een uitvaart aanvragen Herabonneren op het parochieblad Medewerker worden Tarcisius en patroonsfeest van onze misdienaars Vorige editities "Parochieblad" Parochieblad niet ontvangen of verandering van adres

Kerk en Leven: Editie 11 maart 2020

Laatste aanpassing op zondag 15 maart 2020 - 19:03
Afdrukken

Liturgische vieringen

Vanwege de huidige evolutie van de corona-epidemie nemen de bisschoppen de beslissing om alle publieke liturgische bijeenkomsten van de katholieke Kerk in ons land te schorsen.
Deze beslissing gaat in met het weekend van 14 & 15 maart en geldt alvast tot vrijdag 3 april.

De in dit nummer vermelde publieke gebeurtenissen zullen in functie van de genomen regeringsbeslissingen wellicht ook niet door

Dat betekent dat er gedurende deze 3 weken geen missen zijn in onze 3 kerken van Ruiselede.

De vieringen op radio en tv kunnen een alternatief zijn voor de zondagsmis.

Doopsels en uitvaarten kunnen plaatsvinden in beperkte kring.

De kerkgebouwen blijven open voor persoonlijk gebed en bezinning.

 

Het unieke verhaal van Deborah

B-490A4387.jpg

Deborah


Deborah Maerschalck woont sinds vorig jaar in ons dorp en werkt hier bij Curando. Aanvankelijk beleefde Deborah een normale jeugd. Maar op 6-jarige leeftijd veranderde het leven van Deborah voorgoed... Het eerste stuk van haar verhaal lees je in het parochieblad dat woensdag in uw brievenbus viel.

 

Bezoek aan ‘De toevlucht’ Aalter

B-F1250b11 toevlucht.jpg

Toevlucht Aalter


Op donderdag 27 februari hebben 20 enthousiaste vormelingen de sneeuwregen getrotseerd om een bezoek te brengen aan ‘De toevlucht’ in Aalter. Zij kregen uitleg over:
1. Het embleem van “De toevlucht”. (zie foto) De paraplu betekent bescherming tegen uitsluiting. De schakels betekenen samen verbonden zijn waardoor je sterker staat. Die uitleg konden de vormelingen via gesprek zelf vinden!
2. De werking – de hulp die ze aanbieden is maandelijkse voedselbedeling, gezondheidszorg zoals tandzorg, rookstop…, 2 maal per jaar wordt er een kledingbeurs georganiseerd en er wordt veel aandacht besteed aan het bevorderen van sociaal contact door het organiseren van een sinterklaasfeest, kerstavond vieren met alleenstaanden, toneeloptredens, hobbynamiddagen en ze regelen ook goedkope vakanties… Dit alles wordt mogelijk gemaakt dankzij 30 à 35 vrijwilligers.
Ook het OCMW van Ruiselede stuurt mensen door naar “De toevlucht” voor hulp. Er was een persoon die moedig haar verhaal vertelde. Gedurende 10 jaar had ze hulp gekregen van “De toevlucht”, nu kan ze gelukkig weer voor zichzelf zorgen. Uit dankbaarheid is de dame nu zelf vrijwilligster geworden bij “De toevlucht”.
Het was een leerrijke uiteenzetting, waardoor de vormelingen inzien dat weelde niet voor iedereen vanzelfsprekend is. De namiddag werd afgesloten met lekkere pannenkoeken en een drankje.

 

Delen doet goed, ook met het Zuiden

B-F1250c11 broederlijk delen.jpg

Broederlijk delen


Delen gaat over de kern van Broederlijk Delen: we worden veertig dagen lang uitgenodigd tot herverdelen en tot leven met genoeg. Delen is volgens Broederlijk Delen hét antwoord op de problemen die ons momenteel uitdagen.

Een voorbeeld uit het Zuiden
Maman Bienvenue (38) uit Congo deelt een bakkerij. Zij woont samen met haar man Pierre en vijf kinderen in Sia. Het is een afgelegen dorp in het diepe binnenland van Congo. De mensen leven er vooral van de opbrengst van hun veldjes. Maar je ruikt er tegenwoordig ook versgebakken brood! Dankzij de steun van Broeder Delen kunnen de vrouwen nu samen brood bakken. Door de inkomsten van de broodverkoop kunnen ze de houdbare groenten van hun veld opslaan en hoeven ze deze niet onmiddellijk te verkopen. Ze kunnen wachten op een betere prijs en goede zaken doen.

Hoe wil jij delen?

B-Koffiestop.jpg

Koffiestop 2020

In Ruiselede houdt men al jaren een koffiestop. Op die manier wordt geld ingezameld voor Broederlijk Delen. Dit jaar gaat de koffiestop door op 20 maart 9 uur tot 16 uur. We ontmoeten je graag aan Huis Maria.
In het WZC St.-Jozef  is er elke maand het zondagse aperitief. Dit maandelijks aperitiefmoment dat door vrijwilligers georganiseerd wordt voor de bewoners van WZC Sint-Jozef, de residenten van Ter Molen en de bezoekers is op 29 maart ten voordele van Broederlijk Delen. Dus, allen welkom op zondag 29 maart tussen 10 en 12 uur in de cafetaria van WZC Sint-Jozef Ruiselede. We heffen er samen het glas en steunen met de opbrengst van dit aperitiefmoment Broederlijk Delen.
Van Aswoensdag tot Pasen, dus van 26 februari tot 12 maart, kan je in de cafetaria van WZC Sint-Jozef in de namiddag ook terecht voor de koffiestop, een (h)eerlijke kop koffie ten voordele van Broederlijk Delen.

Visual1Doneer.png

Kledingcontainer

Tot slot ook nog het vermelden waard: sinds deze week staat in Ruiselede rechtover het WZC in de Pensionaatstraat een rode kledingcontainer van Wereld Missie Hulp.
Breng kleding en schoenen die nog in goede staat zijn, maar die je niet meer draagt, in een goed gesloten zak naar deze container. Met jouw hulp steunt Wereld Missie Hulp ontwikkelingsprojecten over de hele wereld.

 

 

Jezus inspireert

390px-Sint-Andriesabdij_Zevenkerken_2.jpg

Abdij zevenkerken

Op 17 maart van 19.30 uur tot 20.30 uur is iedereen welkom in de decanale Sint-Pieterskerk in Tielt. Op weg naar Pasen blijven we even vormend en levensnabij stilstaan bij het thema ‘Jezus inspireert’.

Hierin worden we begeleid door een woord van Abt René Fobe van de Sint Andries abdij van zevenkerken en we zingen onze verbondenheid uit in samenzang.

 

 

 

Tuingeur

Op maandagavond 2 maart in “LDC Den Tap” liet Marc Verachtert, bij het begin van zijn verhaal over “Geur in de tuin”, een flesje rondgaan met een concentraat van geurstoffen uit het rozemarijnstruikje. Een geurbom wanneer je er één druppeltje van op je hand aanbracht. Met een  ontsmettende werking bovendien. Alle aanwezige coronavirussen meteen de zaal uit.
Extract van rozemarijn zou ook helpen om ons verstand op scherp te houden. Misschien was het daardoor dat de voordrachtgever zijn publiek zo kon boeien. Meer waarschijnlijk is dat de  spreker de aandacht moeiteloos vasthield, omdat zijn verhaal naar inhoud en vorm uitstekend in elkaar zat en op een boeiende manier gebracht werd.  
De voordrachtgever had het over genieten in de tuin met al onze zintuigen, in het bijzonder met de geurzin. Geur is er het ganse jaar door in de tuin, vanaf de bloeiende voorjaarshyacinten tot de composterende bladeren in de late herfst. Met een onwaarschijnlijk hoogtepunt in de lente en de zomer. Wie snoof nog niet het aroma van de fruitbloesem, de rozentuin, een lavendelveld, een seringenstruik of van een rank kamperfoelie?
Niet dat die bloemen daar zomaar staan te geuren. Het is een ecologisch proces gericht op de voortplanting. Een win-win situatie tussen planten en insecten, waarbij beiden hun soort in stand houden. Insecten komen af op de bloemengeur en verspreiden hierbij stuifmeel nodig voor de bevruchting van de plant. De nectar en het stuifmeel leveren aan het insect en zijn larven de energie voor hun voortbestaan. Evenwel is het verhaal niet altijd zo welriekend. Er bestaan ook planten waarvan de bloemen behoorlijk stinken, maar waar toch specifieke vlinders (meestal nachtvlinders of motten) op afkomen.
De voordrachtgever serveerde een mooie visuele presentatie aan de hand van tuinbeelden met een scala aan geurende planten. Hier was een vakman aan het woord, die onder andere ook meewerkte aan de realisatie van de Japanse tuin in Hasselt. 

B-F1250d11 tuingeur.jpg

Tuinhier

Op het einde van de avond gingen de ruim 60 aanwezigen voldaan naar huis, met een gratis bundel “tuinhier”-prei onder de arm. Langs donkere straten, de vochtige lucht zwanger van de eerste lentegeuren. Gemengd met een aroma van verse prei.
De volgende keer, op maandag 6 april, gaat de voordracht over composteren. Of hoe levende organismen (bacteriën, schimmels, wormen) een stinkende afvalbrij omzetten in geurloze  compost. De vruchtbare humus voor in de moestuin. Iedereen welkom, de inkom is gratis.

 

Tien klimaatacties die werken

Pieter Boussemaere, docent geschiedenis en klimaat aan de Vives Hogeschool, slaagt erin om een complex probleem als klimaatverandering op een zeer begrijpelijke wijze uiteen te zetten. De klimaatverandering is reeds lang geen ver-van-mijn-bed-show meer. Maar wat kunnen we er zelf hier en nu aan doen? En helpen onze kleine, individuele acties? Vrij van ideologisch of politiek getouwtrek verduidelijkt Pieter Boussemaere welke acties wel werken en doeltreffend kunnen zijn. Niet te missen, op woensdag 18 maart in Zaal voor Sport en Spel om 19.30 uur. De organisatie is in handen van de Milieuraad en de toegang is gratis. Een aanrader voor wie niet bang is van enige zelfreflectie.
Maak alvast kennis met de visie van Pieter Boussemaere op vrt NWS

 

 

Oliebollen

B-F1250f11 oliebollen.jpg

Oliebollen

Wie houdt niet van een lekkere oliebol met een geurig kopje koffie.
Op maandag 16 maart kan je hiervoor terecht in LDC Den Tap van 14 uur tor 17 uur voor de prijs van 5 euro.
Inschrijven hiervoor is noodzakelijk: bel naar 051 779860 of mail ldc.dentap@curando.be. Er is gratis busvervoer voorzien, vraag dit aan bij inschrijving.

 

 

Deze week

Alle activiteiten in Ruiselede op een rij? Je vindt ze in uw parochieblad dat woensdag in uw brievenbus viel.

 

Gedoopt

Doopsel van Jolien en Yelena: zie hier op deze website
Doopsel van Lowi

 

Naar de overkant

Overlijden van de heer Walter De Vrieze: zie hier op deze website
Overlijden van mevrouw Erna Declercq: zie hier op deze website

 

Gebed van week + Hartverwarmend

Zie parochieblad dat woensdag in uw brievenbus viel.

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook