De Kruk | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Bisdom Antwerpen

Bisdom Antwerpen

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Bisdom Antwerpen
      Geschiedenis en situeringBeleidsploeg, administratie en beleidsdocumentenOfficiële berichtenIn memoriamEvenementen in het bisdom AntwerpenOnze-Lieve-Vrouwekathedraal Antwerpen
      Contactgegevens Bisschop Johan Bonny
      Mgr. Johan Bonny, 22ste bisschop van AntwerpenCurriculum vitaeBisschopsleuze en wapenschildArchief van de brievenArchief van de homilieënArchief van tekstenArchief van videomateriaal
      Wegwijs in het bisdom Antwerpen
      Diocesane structuren in het bisdom AntwerpenVicariaat AntwerpenVicariaat KempenVicariaat diocesane dienstenVicariaat Onderwijs bisdom Antwerpen (VOBA)
      Parochies in centrum Antwerpen Bijbel Liturgie, catechese en catechumenaat Gezinspastoraal/ Aanspreekpunt Geloof en Homoseksualiteit Vorming/opleiding
      CCVHIGWOpleiding pastoraal handelenVormingskalender
      Bezinnend en liturgisch aanbod online Jongeren Communicatie
      RelevantKerk en LevenDigitale nieuwsbriefPersberichtenPrivacyverklaring
      Vacatures Theologisch en Pastoraal Centrum Kerkverlatingen

De Kruk

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op zondag 31 mei 2020 - 12:01
Afdrukken
Het zomerprogramma 2020 op het Youtube-kanaal van bisdom Antwerpen
Voor het correct weergeven van deze inhoud dien je (sociale) content cookies te aanvaarden.
Fietskaart met vlag 1+2+3+4+5+6+7+8+9+10 © bisdom Antwerpen

 

 

 

 

 

 

Terugblik van een medewerker De Kruk (17 - 21 augustus 2020)        TERUG NAAR MINITEGELS

Niet verwacht, nooit gedacht: de geboorte van ‘De Kruk’

Het plan was … dat ik zou gaan stappen: te voet naar Rome.
Corona dacht daar anders over. Ik kon dus niet te voet en daarom … besloot ik maar ‘met een kruk op weg te gaan’.
Of beter: ik besloot de bisschop en de vicarissen op pad te sturen met een ‘kruk’. We zijn namelijk wat ‘gehandicapt’ als Kerk. We hebben wat steun en ondersteuning nodig. Van alle gelovigen en vooral van God, want wat zouden we doen of kunnen zonder Hem.

Het begon allemaal enkele dagen voor Hemelvaart. Vicaris Bart vroeg mij of ik iets wou doen. Ik dacht aan een klein taakje, een werkje van een drietal uren. Het werd uiteindelijk … een opdracht voor 3 maanden! Hij vroeg of ik een concept wou uitwerken. Hij gaf drie richtlijnen: het moet gaan over Handelingen, de bisschop en de vicarissen worden de presentatoren én het moet zich afspelen op enkele plaatsen in ons bisdom. Aangezien ik drie pijlers kreeg, zocht ik een krukje met drie poten en … ik werkte een voorstelletje uit. Op Hemelvaart kreeg ik omstreeks de middag het hemelse nieuws dat onze bisschop akkoord ging met het programma. Er werd echter één voorwaarde aan verbonden. De eerste opnames zouden op dinsdag, exact 5 dagen later, plaatsvinden. Het lange weekend van Hemelvaart bleek dus véél te kort. En zo … beleefde ik mijn eerste zondag op het TPC (achter de computer), totaal niet wetend dat er later nog vele zaterdagen en zondagen zouden volgen waarop ik scripts schreef en meeging voor de opnames. Tijdens dat lange en zonnige Hemelvaartweekend werden ideeën geboren en groeiden fietsroutes. Ook de 55 gebedsmomenten voor ‘De Kruk’ zagen het levenslicht.

Het werd avond en het werd ochtend en toen … was het dinsdag: de eerste opnamedag. Alles liep in het honderd. Ik had zo kort aan de scripts gewerkt dat ze werkelijk te langdradig waren! De scripts werden vernietigd en we vroegen de bisschop om te freewheelen met zijn fiets.
Na de introductieweek volgden 10 krukweken. Ik herinner het me alsof het gisteren was. Eén van mijn collega’s vroeg mij waar de 10 krukplaatsen zich bevonden en welke 10 teksten van Handelingen centraal zouden staan. Ik, die – normaal gezien – heel erg goed voorbereid ben, moest toegeven dat … ‘de Kruk’ niet zomaar een zoek- of gokspelletje was, maar pure blufpoker. Een hele week lang vertelden we tijdens de afleveringen van de introductieweek wat we allemaal gingen doen, maar … er stond nog niets op papier, zelfs de krukplaatsen en teksten van Handelingen waren voor de organisatie nog volledig onbekend. Het werd dus hoogtijd om te handelen en zo vertrokken we met Petrus en Paulus op missiereis, niet wetend waar we zouden uitkomen.

Voor de 10 krukweken haalde ik werkelijk alles uit de kast: het krukje vond ik op de zolder, mijn petekind reed 17 km met zijn go-cart om de bisschop een vervoersmiddel te bezorgen (jaja, je moet veel over hebben voor de Kerk) en ook alle andere vreemde attributen vond ik op plaatsen waar niemand ze ooit zou zoeken. Een stenen molletje verwees in de stad Mol naar de blinde Saulus, een ananas sprak zonder woorden over Ananias, een turnmatje en wat houtblokken vertelden dat we in Turnhout waren, … .

Kortom, ik gooide wat balletjes in het spel en gaf een kleine aanzet, maar het waren telkens de bisschop, de vicarissen en de coördinator van het project Handelingen die de bal binnen schopten. Zij bliezen leven in de ruwe en basale scripts. En … wat zou heel dat (voetbal)spel zijn als niemand het in beeld bracht? We konden rekenen op bekwame en fijne cameramannen en monter bogen vicaris Bart en Luc zich telkens weer over de montage. Zij maakten het programma tot iets dat werkelijk kon scoren!

‘Wie had ooit gedacht dat ons leven zo sterk in het teken zou staan van een kruk’, sms’te vicaris Bart op één van de late avonden. We gingen ermee slapen en stonden ermee op. De mailbox ‘zomersehandelingen’ stroomde vol en … tussen de opnamemomenten en het schrijven van de scripts … probeerde ik al die mailtjes ook te beantwoorden. Ik genoot van de tips die de kijkers vonden én uitvonden! Zo wezen ze ons op tips die wij nog niet hadden ontdekt en ze stimuleerden ons om origineel te blijven, maar toch ook te gaan naar de ‘origine van ons geloof en naar de eerste christelijke gemeenschappen uit Handelingen’.

‘De Kruk’ trad zo werkelijk in de voetsporen van het boek Handelingen. Zoals dat boek vertelt hoe Joden en heidenen samen ‘mensen van de weg’ of christenen werden, zo slaagde ‘de Kruk’ erin om zowel sterk kerkbetrokken mensen te verbinden met zoekende mensen die het geloof herontdekten. Alle kijkers, strikt in de leer of heel vrijgevochten, zagen een Kerk die ze nog nooit hadden gezien! De Kerk ging werkelijk ‘naar buiten’: letterlijk ‘naar buiten’, naar verschillende plaatsen in het bisdom. Maar ook figuurlijk ging de Kerk haar vertrouwde boekje te buiten. De Kerk toonde zich als ‘speels’, ‘associatief’, ‘persoonlijk’ en ‘getuigend’. De vorm was nieuw, maar die vorm zou niets zijn zonder de vertrouwde inhoud van de Blijde boodschap, die plots nieuw en vooral heel vreugdevol klonk.

Zo dankbaar ben ik dat ik een kleine schakel mocht zijn in een team waarin iedereen deed wat moest worden gedaan. Zo dankbaar ben ik dat onze bisschop en onze vicarissen mij en vele anderen een vakantie gaven om nooit te vergeten.
Het hele team van ‘De Kruk’ deed hard zijn best, maar de kijkers deden de rest. Zij maakten het programma tot wat het was: een zoekspel dat toont wat geloven is: SAMEN zoekend op weg gaan.

Of ik dan volgend jaar te voet naar Rome ga? Misschien! Maar dan toch wel … met een kruk!

Lieve Gommers

Terugblik week 1 (9 - 12 juni 2020) Vlag 1 op de kaart.

Tijdens week 1 stond Handelingen 17,16-27 centraal! Deze perikoop eindigt met de sprekende zin: ‘God is niet ver van ons’. Al tastend mogen we Hem vinden!

De Kruk werd tijdens week 1 op het terrein van het Theologisch-Pastoraal Centrum (Groenenborgerlaan 149 te Antwerpen) geplaatst!

Een tiental personen gaf vóór vrijdagmorgen het correcte antwoord door! De eerste die het juiste antwoord gaf, werd de weekwinnaar: MARC DIELTIENS! Proficiat Marc!
Vicaris Bart neemt Marc en de andere winnaar van de week die Bart in deze zomer nog zal presenteren graag mee voor een privé-rondleiding in de Onze-Lieve-Vrouwkathedraal van Antwerpen. Tijdens die rondleiding zullen zij op zoek gaan naar personages uit en verwijzingen naar het boek Handelingen. Tevens trakteert vicaris Bart Marc en de andere winnaar ook graag op een drankje in De PLEK, de ontmoetingsplaats in de kathedraal!

Hieronder geven we graag ook het werk weer van 2 van onze deelnemers.
Zij ontdekten vele van de tips die de programmamakers verstopten in de afleveringen! Zij motiveerden hun deelname op de volgende wijze:

  • Vers 16: De vele afgodsbeelden (Griekse beelden in het Middelheim)
  • Vers 17: Maar ook dagelijks op de markt met de mensen die daar toevallig waren (Bart zegt op maandag: 't is hier precies een markt)
  • Vers 18: De verrijzenis (Hemelvaart en de verrijzenis zijn toch wel sterker / maandag)
  • Het gesprek tussen Ilse en Bart handelt over de verrijzenis (woensdag)
  • Vers 18: Epicurische en Stoïsche wijsgeren (Filosofie op het TPC / maandag)
  • vers 18: Dit kwam omdat hij Jezus en de verrijzenis verkondigde. 
  • (Bart vindt Hemelvaart en de verrijzenis toch wel sterker)
  • Vers 19: En ze brachten hem naar de Areopagus (Bart zegt: we moeten naar 't centrum)
  • / nieuwe leer (op woensdag associeert Ilse de bib met veel ‘leren’)
  • vers 20: Op woensdag zegt Ilse: ‘Gij vertelt dingen die ons vreemd in de oren klinken - verrijzenis uitleggen aan iemand die daar nog niets van kent - verrijzenis blijft toch iets dat vreemd in de oren klinkt’
  • Vers 21: De Atheners verdreven het liefst hun tijd met het vertellen en aanhoren van de laatste nieuwtjes (dit komt overeen met wat Bart vertelt over de keuken van TPC)
  • Vers 22: Paulus ging midden op de Areopagus staan en nam het woord (Bart spreekt over de massa die, door het programma, naar het TPC zal komen en dan kan de bisschop die massa toespreken, na corona).
  • Vers 23: De onbekende god (naar compleet onbekende plekken)
  • … dat kom ik u verkondigen (Bart zegt dat hij liever een job zou hebben met meer verkondiging)
  • Vers 24: De God die de wereld gemaakt heeft en alles wat daarin is. Hij die de Heer is van hemel en aarde, woont niet in door handen gemaakte tempels (Bart is niet in staat om met eigen handen een acaciaboom te maken.)  (het credo van Bart : Ik geloof in God de almachtige Vader, schepper van hemel en aarde). + de aarde op de kruk van dinsdag
  • Vers 25: Ook wordt Hij niet door mensenhanden verzorgd … (mensenhanden kunnen zo'n boom niet maken)
  • … want zelf geeft Hij aan ieder leven en adem (Bart blaast op dinsdag zijn adem in het zand op de kruk) 
  • Vers 26:  … waarbij Hij de seizoenen vaststelde (vier seizoenen – mimespel / hintsspel van Bart)
  • Vers 27: In de woensdagaflevering spreekt Ilse over het gedicht ‘Dagsluiting’ en Bart en zij sluiten het gesprek (en de Handelingentekst) af door te spreken over het blijvend zoeken naar God en het TASTEND vinden.

Andere tips doorheen het programma:

  • hoofdstuk 17: Bart zegt tegen Ilse: we kennen mekaar al zeker 17 jaar, hé!
  • In de donderdagaflevering zegt Bart dat de architect van het TPC Paul, Paul, Paul Felix heet en hij benadrukt dat Paul en niet Felix de tip is.
  • Bart vraagt woensdag letterlijk aan Ilse of er ‘tussen pakweg haar 16de en haar 27ste iets gebeurd is’. Hiermee bakent hij letterlijk de tekst van die week af.

 

Terugblik op een krukweek met de bisschop ... (15 - 19 juni 2020)

Waar ging onze bisschop heen?
Herkende jij de plek waar de Kruk werd neergezet?
En waarom knutselde de bisschop een kroon?
Wie vond als eerste de tekst uit Handelingen die deze week centraal stond? Wie werd zo de weekwinnaar?

Op maandag 15 juni trok de bisschop in een go-cart naar De Klot, gelegen op de grens tussen de pastorale eenheid Elia en de pastorale eenheid Onze-Lieve-Vrouw. Het gebouw staat op een 100-tal meters van de Nederlandse grens. Bij de grenspaal filosofeerde onze bisschop over de ‘dunne grenzen’ tussen binnen en buiten en hij benadrukte enkele keren dat hij zich ‘buiten ons land’ (Hnd 26,11) bevond. Deze uitspraak was een eerste belangrijke tip. Er volgden nog diverse andere tips.
Zo stak de bisschop herhaaldelijk zijn hand op en zei: ‘ik acht mij gelukkig’ (Hnd 26,2). Ook vroeg hij allen ‘om hem genadig te aanhoren’ (Hnd 26,3).
Ook de jeugd (Hnd 26,4) kreeg deze week een belangrijke plaats. Op maandag getuigde de bisschop over zijn jeugd. Op dinsdag dook de bisschop terug in zijn kindertijd en maakte de kroon van koning Agrippa (Hnd 26,1) na. Deze kroon werd vervolgens op de kruk geplaatst. Op woensdag ging onze bisschop in gesprek met een jongere.
Op donderdag sprak de bisschop bij de ‘dodendraad’ over de ‘grenzeloze woede’ (Hnd 26,11) van de Duitsers aan de Belgisch-Nederlandse grens en over de vervolgingen en tuchtigingen (Hnd 26,11).
Op de toren van De Klot heb je een prachtig uitzicht en vanop die hoogte werd ook sterk duidelijk welke tekst van Handelingen deze week centraal stond. Uit een bokaal haalde onze bisschop het nummertje 26 (hoofdstuk 26) tevoorschijn en ook de woorden ‘Jeruzalem’ (Hnd 26,4) en ‘Damascus’ (Hnd 26,12) kwamen aan bod.
In het gesprek met Yannick omschreef de bisschop zijn opdracht als ‘dienaar-zijn en getuige-zijn’, wat dan weer een verwijzing was naar Hnd 26,16!

Deze tips en de vele andere hints werden door heel wat mensen herkend! De eerste die via mail aan ons doorgaf dat deze week Hnd 26,1-16 centraal stond, werd de weekwinnaar!

Weekwinnaar van week 2 is GEERTJE VAN HOVE!
Proficiat Geertje!

De 2 weekwinnaars van de weken, gepresenteerd door de bisschop, ontvangen een exemplaar van de werkuitgave van Handelingen. De bisschop zal hierin een persoonlijke boodschap neerschrijven. Tevens bezorgt hij de weekwinnaars ook nog een ander boek dat te maken heeft met Handelingen.

 

Terugblik week 3 - met vicaris Bruno in Wortel (22 - 26 juni 2020)

Wat kregen de kijkers de voorbije week voorgeschoteld?
Ongedesemd brood en paaseieren!
Vicaris Bruno trakteerde zijn collega Bart ook op tomatensap (geen tip). Zijn collega Wim kreeg wortels, waarmee zonder woorden gezegd werd waar de kruk zich bevond.
De voorbije week verkenden we namelijk de landloperskolonie te Wortel!

Vele kijkers lieten weten dat ze de afleveringen konden ‘smaken’! En hopelijk smaken ze vooral naar meer, want er komen nog heel wat krukweken!

Vele fans herkenden de gevangenis van Wortel en vicaris Bruno speelde (met) een engel.
Deze twee cruciale KRUKtips leidden de kijkers onmiskenbaar naar hoofdstuk 12, 1-11.
Bruno oefende ook ‘om zijn mantel om te slaan’, wat - naar eigen zeggen - niet zijn moeilijkste taak is. Ook toonde hij sandalen. Samen met Bart speelde hij ‘4 op een rij’ en hij verloor, terwijl de kijkers veel konden winnen! 4 op een rij: vers vier spreekt namelijk over 4 groepen van telkens 4 man … . Bart won het spel, maar Bruno verloor de moed niet. Hij ging in gesprek met gevangenisaalmoezenier Mark De Cordt. Zo mochten de kijkers niet alleen enkele extra tips ontdekken (zoals bv. de vraag over het helle licht en over de bewakers en de eerste en de tweede wacht), maar vooral ook beluisteren dat de wereld buiten de gevangenis en de wereld binnen de gevangenis niet zo verschillend zijn en dat wij het verschil kunnen maken, zowel voor gevangenen als ook voor diegenen die gevangen zijn in armoede. Op donderdag wandelde vicaris Bruno met de kijkers over het kerkhof en mijmerde hij over de vraag wat wij (postuum) kunnen leren van armen en armoede. Heb je dit alles gemist? Geen probleem! De youtube-filmpjes blijven beschikbaar, dus zeker kijken of herbekijken!

Deze week duurde het maar 12 minuten alvorens we een weekwinnaar hadden!
Sommigen zullen zeggen dat vicaris Bruno het té gemakkelijk heeft gemaakt, maar wij zeggen liever ‘dat de mensen uit ons bisdom het boek Handelingen écht wel heel, heel goed kennen!’

De weekwinnaar van deze week is ... EVELIEN LUST!

Proficiat Evelien!

Vicaris Bruno neemt jou en de andere winnaar van de week, die hij zal presenteren, graag mee op een privé-rondleiding in de Sint-Jakobskerk.

 

Terugblik week 4 – De Kruk (29 juni - 3 juli 2020)

In week 4 gingen de afleveringen van De Kruk de geschiedenis in als een onvergetelijke tijd.
Is dat werkelijk zo?
‘Is dat werkelijk zo’, klinkt in het 1ste vers van het 7de hoofdstuk van het boek Handelingen.
Ja, dat is werkelijk zo. In week 4 stond hoofdstuk 7,1-53 centraal en daarin wordt de onvergetelijke geschiedenis van het geloof verhaald.

De Kruk kreeg een plaatsje in de pastorale eenheid Sara en Abraham, vlakbij de sluis van Viersel aan het Albertkanaal.
Chris ging staan in de stroom van de geloofsgeschiedenis. Op maandag nam hij een tent op zijn schouders en hij vertelde over de tent van het getuigenis. Op dinsdag viste hij een oud testament op en hij vertelde over de God van Abraham, Isaak en Jakob, over onze wortels, over Mozes en de brandende braamstruik. Het leven van een presentator is erg hard! Chris werd langdurig blootgesteld aan de hete zon zodat hij vuurrood kon verschijnen in de woestijn.
In de volgende afleveringen vertelde Chris ook over Jozef in Egypte, over de verbindende rol van koningen, over de uittocht, … .

Deze week hadden de kijkers het erg moeilijk om de lange tekst correct af te bakenen. Het duurde dan ook heel lang voor de weekwinnaar gevonden werd!
Pas op woensdag ontvingen we de eerste correcte gok!

De weekwinnaar van WEEK 4 is … COLETTE BAISIER! Proficiat Colette!

De 2 weekwinnaars van de weken, gepresenteerd door Chris, worden door Chris uitgenodigd om samen in Antwerpen een Ignatiaanse stadswandeling te maken. Op deze wandeling verkennen Chris en de 2 weekwinnaars diverse plaatsen die verwijzen naar het leven en de spiritualiteit van de Jezuïeten.

 

Terugblik week 5 – De Kruk (6 - 10 juli 2020)

Voor de 5de krukweek trokken we naar een ‘onzichtbare plaats’, een ‘blinde vlek in ons bisdom’. We bezochten de mooie stad Mol. Vicaris Wim werd er verblind door het felle licht, hij kreeg niets te eten en te drinken en moest de hele tijd een ‘stenen molletje’ en een ananas met zich meedragen. Vele kijkers herkenden in die scènes al snel de figuur van Saulus die Paulus werd (Hnd 9,3-22). De ananas sprak zonder woorden over Ananias die Paulus de handen oplegde. Ook Wim legde ‘zijn hand’ op de kruk omdat de organisatie wederom niet voor een voorwerp had gezorgd 🙂! Vervolgens sprak hij over het belang en de kracht van de handoplegging in diverse sacramenten. Plots zag hij al heel wat meer in het leven en zoals in de tekst van Handelingen omschreven staat, werd hij ‘gedoopt’ met een piepklein beetje water. Vicaris Bart en vicaris Wim maakten elkaar namelijk een beetje nat in de fonteintjes vóór het gemeentehuis. Donderdag kwam dan iets ter sprake dat eveneens ‘onzichtbaar’ is en kenmerkend voor Mol. Wim sprak over radioactiviteit en kernenergie en ging op zoek naar de kern van het geloof en naar wat gelovigen Geestkracht en energie geeft.

Op vrijdag werd vervolgens de oplossing en de weekwinnaar bekend gemaakt! MARIETTE KEMPE gaf reeds op maandagavond het juiste antwoord. Zij herkende als eerste de tekst uit Handelingen! Proficiat Mariette! Wim zal Mariette, en de weekwinnaar van de andere week die hij zal presenteren, trakteren op een rondleiding in het heuse kerststallenmuseum in het gebouw van het vicariaat Kempen. Tevens ontvangen deze weekwinnaars ook een jaarabonnement voor de kerststallenvereniging waarmee Wim nauw verbonden is!

Tevens kondigde Wim ook de 6de krukweek aan. In de week van 13 tot en met 17 juli gaan we samen met Chris op stap. De kruk wordt neergezet op een plek ‘waar iedereen weg van zal zijn’. Benieuwd waar dat is? Kijken maar!

 

Terugblik week 6 – De Kruk (13 - 17 juli 2020)

Tijdens de 6de week van ‘De Kruk’ gingen wij opnieuw in zee met Chris, de coördinator van het project Handelingen! Chris voerde ons mee naar het eilandje en de Rijnkaai in de stad Antwerpen.
Hij probeerde zich staande te houden op een waveboard, maar was toch blij dat ze hem uiteindelijk ‘aan boord wilden nemen’. Zo begint ook de tekst uit Handelingen die deze week verborgen zat in de afleveringen: Hnd 20,13-38.
Chris sprak over afscheid-nemen en over de goede raad die mensen geven wanneer ze een nieuwe toekomst tegemoet gaan. Aan de Rijnkaai, waar de Red Star Line zovele mensen meevoerde naar Amerika en Canada, stonden we samen stil bij ‘het missionaris-zijn van Paulus’. Ook luisterden we naar een hedendaagse missionaris, pater Theo Caerts. Alle kijkers werden ook zelf uitgedaagd om ‘in de tekst te stappen’ en de vraag te stellen welke wijsheden bovendrijven in het leven.

HILDE VAN GENECHTEN ontdekte reeds op dinsdag dat ‘Het afscheid van Paulus in Milete’ (Hnd 20,13-38) centraal stond. Zij werd dan ook de weekwinnaar van week 6! Zij zal, samen met Collette Baisier (weekwinnaar – week 4) uitgenodigd worden voor een Ignatiaanse stadswandeling. Chris zal daarbij graag vertellen over het boeiende leven van Ignatius van Loyola en de Jezuïeten.

Volgende week gaan we opnieuw op stap met vicaris Wim. Hij zal ons verbinden met God en met elkaar en meevoeren naar één of ander huis. Benieuwd waar vicaris Wim te gast is en de kruk een plaats krijgt? Kijken maar!

Terugblik week 7 – De Kruk (20 - 24 juli 2020)

In week zeven hadden we alles gemeenschappelijk. Wim at stiekem de hele lunchbox van de crew leeg en hij sprak over verbondenheid, eensgezindheid en gemeenschapsleven. Ook bezocht hij één of ander huis en hij sprak met Renilde Haesevoets en Maria De Ryck over gebed en het breken van het Brood. Vele kijkers herkenden onmiddellijk de plek waar de kruk werd neergezet. We waren te gast in de abdij van Tongerlo. Ook de tekst uit Handelingen, die tijdens week VII centraal stond, werd door velen gevonden! We zochten: Handelingen 2,41-47. HANS DE JONG mailde het antwoord reeds door op maandag 20/7 om 19.09 uur! Hiermee vestigt hij het snelheidsrecord van deze zomerse zoekopdracht! Bijna onmogelijk te verbreken! PROFICIAT, HANS!

Hans zal, samen met Mariette Kempe, de weekwinnaar van week 5, uitgenodigd worden voor een rondleiding in de gebouwen van het vicariaat Kempen. Vicaris Wim zal toelichting geven bij zijn grote collectie kerststallen en er zal ook aandacht zijn voor de dieren (uit de kerststallen én uit de dierentuin van het vicariaat Kempen).

Volgende week toont Bart zich van zijn sterkste kant: hij trekt naar een versterkte plek! Hebben we zo jullie nieuwsgierigheid geprikkeld! Super! Maandag 27/7 begint de (kruk)strijd opnieuw!

Terugblik week 8 – De Kruk (27 - 31 juli 2020)

In week 8 ging vicaris Bart zowel op weg met dé kruk als ook met ‘een’ kruk. Die ene kruk gaf hem wat extra steun en wat zou een mens zijn zonder de nodige ‘ondersteuning’. Zoals Paulus kon rekenen op de ruggensteun van zijn familie, zo kan het team van DE KRUK ook rekenen op de steun van trouwe kijkers. Die kijkers gingen wederom op zoek naar een tekst uit Handelingen. De plek waar ‘de kruk’ werd neergezet, maakte reeds duidelijk dat de tekst iets te maken had met een ‘kazerne’, met officieren en een militaire context. ‘De kruk’ kreeg namelijk een plaats nabij het fort van Brasschaat. Op ‘de kruk’ plaatste vicaris Bart een lege brooddoos en een lege drinkbus, waarna hij nadacht over de Bijbelse betekenis van het getal 40. In de Handelingentekst die in week 8 centraal stond, is er namelijk sprake van ‘meer dan 40 personen’ die zweren om niet te eten of te drinken alvorens ze Paulus gedood hebben. Gelukkig krijgt Paulus steun van de zoon van zijn zuster. Wat zouden we zijn zonder familie en zonder God, onze Vader, en al onze broeders en zusters in het geloof? In de tekst uit Handelingen, die in week 8 verstopt zat in de afleveringen, is het een ‘jongere’ die zicht en inzicht heeft in de situatie en die ervoor zorgt dat Paulus (weliswaar tijdelijk) gered wordt van de dood. Zo kunnen ook wij veel leren van jonge mensen!
Deze week hadden vele kijkers het erg moeilijk om de ‘verstopte tekst’ te achterhalen. Velen hadden diverse gokken nodig alvorens het juiste antwoord te geven. Zr. LIEF en zr. LILIANE uit Lier gaven echter reeds op maandag het juiste antwoord en zij werden dan ook de weekwinnaars. Vicaris Bart zal hen, wanneer corona dat opnieuw toestaat, uitnodigen voor een rondleiding in de kathedraal en een versnapering in ‘De Plek’.

Volgende week trekken we, samen met vicaris Bruno, naar een druk fietsknooppunt. Hij neemt de kijkers (én zeer veel attributen) graag met zich mee. Benieuwd welke handelingen hij stelt? Zeker kijken!

Terugblik week 9 – De Kruk (3 - 7 augustus 2020)

De negende week van 'De Kruk' werd opgenomen op een zonovergoten zondagnamiddag ... toen mondmaskers nog niet verplicht waren. Vicaris Bruno probeerde zich met een bolderkar een weg te banen tussen een massa fietsers. De opnameploeg vroeg zich vanzelfsprekend af of al die fans de 'Kringen van Handelingen' aan het fietsen waren. We kwamen er alleszins wel Jos Sergoynne en zijn vrouw tegen.

Op de negende plek op onze fietsroutes (zie fietskaart) plantte Bruno de kruk neer. Wie de mooie plaats niet onmiddellijk herkende, vond wat aanwijzingen in de bolderkar. Bruno droeg namelijk een TURNmatje en wat HOUT mee. Tevens benadrukte hij dat hij in een STAD was.

Bruno kreeg rijstpap (zonder gouden lepeltje) te eten. Hij droomde luidop over het Rijk Gods. Een dag later fantaseerde hij over een carrière als tovenaar en jaja, hij toverde zowaar de Blijde Boodschap (het Nieuwe Testament) tevoorschijn. Of het Rijk Gods iemand rijk maakt, is niet duidelijk, maar Bruno had alleszins wel veel (speelgoed)geld bij zich. Hij sprak echter vooral over wat NIET te koop is! Met al die vreemde woorden en handelingen verwees Bruno naar hoofdstuk 8 van het boek Handelingen. Meer specifiek verstopten we deze week Hnd 8, 1- 25 in de afleveringen. Wie toverde als eerste het juiste antwoord uit de hoed en werd de weekwinnaar? Raar, maar waar ... deze week waren er twee weekwinnaars, namelijk: COLETTE BAISIER (ja, opnieuw!) en GUNTER UWENTS. Proficiat allebei!

Vicaris Bruno zorgde echter nog voor een verrassing! Hij kondigde aan dat 'De Kruk' in de week van 10-14/8 plaats zou maken voor Maria! En ... hij zette de kijkers (en de medewerkers van De Kruk 😁) zelfs in het weekend aan het werk. Zoals Maria eenvoudig en bescheiden is, zo was ze stiekem en op de achtergrond regelmatig aanwezig in diverse afleveringen van 'De Kruk'. Wie vindt in de voorbije afleveringen de meeste verwijzingen naar Maria en wordt zo de weekwinnaar van de Mariale week?

Het team van 'De Kruk' is alvast heel benieuwd!

Terugblik week 10 – De Kruk (17 - 21 augustus 2020)

Iedereen is wel eens ‘verlamd’: verlamd door angst, verdriet of onmacht. Zelfs een bisschop kan soms niet verder. Of toch niet zonder hulp. In de 10de krukweek verscheen onze bisschop in een rolstoel. Gelukkig mocht hij zich gedragen weten door velen. Hoewel hij in een rolstoel zat, getuigde hij krachtig over zijn naamgenoot en over ‘hoogtepunten’ op zijn geloofsweg. Terwijl bisschop Johan over Johannes sprak, zat Petrus, vermomd als een haan, naast hem (en op zijn schoot). Onze bisschop benadrukte ook dat zonden mensen kunnen verlammen en hij sprak over ‘opstaan’ en zich toekeren naar God. Zo verbeeldde hij Hnd 3,1-10! In deze tekst weerklinkt het moto van het 2de werkjaar Handelingen: IN DE NAAM VAN JEZUS, GEBRUIK JE VOETEN!

Deze zin nodigt ook ons uit om op te staan en nieuwe wegen te banen. De bisschop gaf onmiddellijk het goede voorbeeld en hij betrad het knuppelpad, een oneffen en enigszins gevaarlijk weggetje. Het is namelijk niet altijd gemakkelijk om stappen te zetten op de weg van het geloof. Wie echter vertrouwt op de Heer komt verder dan men ooit had durven dromen!

Wie vond als eerste de tekst die verborgen zat in de afleveringen van de 10de krukweek? Het was KATHLEEN ADAM! De bisschop zal een boodschap voor haar neerschrijven in een exemplaar van de werkuitgave van Handelingen. Daarnaast ontvangt Kathleen ook nog een ander boek.

Ook benieuwd welke kijkers 10 op 10 haalden en elke krukweek het juiste antwoord mailden naar zomersehandelingen@gmail.com?

Kijk dan zeker ook volgende week!

 

 

 

 

 

 

VEEL GESTELDE VRAGEN (F.A.Q.).        TERUG NAAR MINITEGELS

Wanneer?

Elke weekdag in juli en augustus 2020, om 19 uur (ook uitgesteld te bekijken 🙂). via het Youtube-kanaal van bisdom Antwerpen uitgezonden.

Wat?

Een zomers, luchtig programma boordevol humor, maar met ook heel wat serieuze momentjes! Het programma had het karakter van een ‘zoektocht’. Zoals Petrus, Paulus en vele andere ‘mensen van de Weg’ op tocht gingen om God en elkaar op te zoeken, zo zochten wij een zomer lang naar teksten uit Handelingen. De presentatoren waren Mgr. Johan Bonny, vicarissen Bruno Aerts, Bart Paepen en Wim Selderslaghs en tot slot Chris Van Vliet, coördinator van het project Handelingen.

Hoe werkt het?

In het zomerprogramma gaan we op zoek naar teksten uit Handelingen. 10 weken lang verstoppen we elke week één tekst uit Handelingen in de afleveringen van maandag, dinsdag, woensdag en donderdag. Gedurende de hele zomer kunnen dus 10 teksten gevonden worden. In de verschillende afleveringen van de week zitten diverse tips verstopt die verwijzen naar een concrete tekst uit Handelingen. Bedoeling is dat kijkers ontdekken welke tekst die week centraal staat. Vanzelfsprekend is het niet voldoende om een titel of een hoofdstuk te vermelden, maar de oplossing is een exacte verwijzing (hoofdstuk …, van vers … tot vers …).
Wie als eerste de juiste tekst herkent, werd de weekwinnaar en ontving een leuke prijs. De wedstrijd is gesloten. Je kunt echter nog altijd de uitdaging aangaan om de jusite tekst te vinden. Ja, er was veel te winnen met het boek Handelingen! Na 10 weken was er ook een totaalwinnaar. Wie gedurende de 10 KRUKweken het meeste juiste antwoorden vond, won de totaalprijs.

Wat is er te winnen met Handelingen?

De wedstrijd is gesloten. De weekprijs werd bepaald door de presentator van de week. Dit betekende dat er elke week een andere prijs te winnen was. Wie in week 1 won, mocht gerust ook nog deelnemen aan week 2, week 3, … . Enkel wie regelmatig deelnam, maakte kans op de totaalprijs! De naam van de weekwinnaar verscheen in beeld tijdens de vrijdagaflevering. Tevens kregen de weekwinnaars een ereplaatsje op onze website van Handelingen! De totaalwinnaar (na 10 weken) mag met de kruk aanschuiven aan een tafeltje en eten met enkele presentatoren. Om de totaalprijs te winnen is het aantal correcte antwoorden van belang, maar het maakt niet uit wanneer je antwoorden in de week werden ingediend (op maandag, dinsdag, woensdag of donderdag).

Hoe kan je deelnemen?

De wedstrijd is gesloten. Je kan dus geen antwoorden meer insturen. naar zomersehandelingen@gmail.com

Waar zijn die tips te vinden?

We lichten enkel een tipje van de sluier op! De plaats waar de kruk wordt neergezet, is een eerste belangrijke tip. Het voorwerp dat op de kruk wordt geplaatst, is opnieuw een cruciale KRUKtip. Daarnaast zitten er in het programma nog vele andere tips verborgen. De woorden of vragen van de presentatoren, alles wat ‘schijnbaar toevallig’ in beeld komt, … kan een tip zijn naar de tekst van Handelingen.
In de woensdagaflevering van de ‘aperitiefweek’ werden de voorbeelden van de deur en de roos gegeven. Vicaris Bruno Aerts ging ‘schijnbaar toevallig’ de deur sluiten. Later bleek ‘deur’ een tip te zijn. Vicaris Bruno had (vanzelfsprekend in het kader van het programma 🙂) ’s ochtends een roos op zijn bureau gevonden. Ook die ‘roos’ bleek een tip te zijn die verwijst naar een tekst uit Handelingen. In de woensdagaflevering van de aperitiefweek legde vicaris Bruno uit dat wie een voorwerp of beeld herkent of een bijzonder woord of een vreemde uitdrukking hoort, dat woord of die uitdrukking kan opzoeken in een concordans om zo de tekst uit Handelingen terug te vinden. Moet je dan een concordans hebben? Neen! Je kan ook gebruik maken van www.rkbijbel.nl (gratis inloggen waardoor je in de Willibrordvertaling kan zoeken met trefwoorden). Vanzelfsprekend is het ook mogelijk om het boek Handelingen telkens opnieuw te lezen en te herlezen tot je dat woord of die uitdrukking (opnieuw) tegenkomt 🙂 ! In de vrijdagaflevering tonen we ook waar er ‘enkele tips’ verborgen zaten in de afleveringen van die week!

Waar zijn die tips te vinden?

We lichten enkel een tipje van de sluier op! De plaats waar de kruk wordt neergezet, is een eerste belangrijke tip. Het voorwerp dat op de kruk wordt geplaatst, is opnieuw een cruciale KRUKtip. Daarnaast zitten er in het programma nog vele andere tips verborgen. De woorden of vragen van de presentatoren, alles wat ‘schijnbaar toevallig’ in beeld komt, … kan een tip zijn naar de tekst van Handelingen.
In de woensdagaflevering van de ‘aperitiefweek’ werden de voorbeelden van de deur en de roos gegeven. Vicaris Bruno Aerts ging ‘schijnbaar toevallig’ de deur sluiten. Later bleek ‘deur’ een tip te zijn. Vicaris Bruno had (vanzelfsprekend in het kader van het programma 🙂) ’s ochtends een roos op zijn bureau gevonden. Ook die ‘roos’ bleek een tip te zijn die verwijst naar een tekst uit Handelingen. In de woensdagaflevering van de aperitiefweek legde vicaris Bruno uit dat wie een voorwerp of beeld herkent of een bijzonder woord of een vreemde uitdrukking hoort, dat woord of die uitdrukking kan opzoeken in een concordans om zo de tekst uit Handelingen terug te vinden. Moet je dan een concordans hebben? Neen! Je kan ook gebruik maken van www.rkbijbel.nl (gratis inloggen waardoor je in de Willibrordvertaling kan zoeken met trefwoorden). Vanzelfsprekend is het ook mogelijk om het boek Handelingen telkens opnieuw te lezen en te herlezen tot je dat woord of die uitdrukking (opnieuw) tegenkomt :) 🙂 ! In de vrijdagaflevering tonen we ook waar er ‘enkele tips’ verborgen zaten in de afleveringen van die week!

Hoe is het programma opgebouwd?

Elke week had een soortgelijke structuur! Op maandag ging de presentator op weg met ‘de kruk’. Hij gebruikte regelmatig een ietwat vreemd of bijzonder vervoersmiddel! Benieuwd wat? Tja … kijken maar! Vervolgens werd de kruk weggezet op een plaats in ons bisdom! Tijdens de zomer werd de kruk dus ‘neergeplant’ worden op 10 verschillende plekken, verspreid over ons bisdom! Op dinsdag plaatste de presentator een voorwerp op de kruk. Ook werden nog diverse andere tips gegeven. Op woensdag luisterden we naar een getuigenis. De presentator ging in gesprek met een persoon en / of legt persoonlijk getuigenis af. Ook in de woensdagaflevering zaten echter ‘verborgen tips’ verstopt. Op donderdag kwam de geschiedenis van de plek aan bod. Tijdens die toelichting klonken opnieuw diverse tips. Op vrijdag werden de oplossing en de weekwinnaar bekendgemaakt. Tevens toonden we op de kaart waar de kruk die week werd neergezet!

Wie zijn de presentatoren?

Elke week heeft een soortgelijke structuur! Het zomerprogramma wordt wekelijks gepresenteerd door een andere presentator. In week 1 nam vicaris Bart Paepen de rol van presentator op. In week 2 presenteerde onze bisschop het programma. Ook vicaris Bruno Aerts en vicaris Wim Selderslaghs presenteerden enkele weken. Tevens heeft ook de coördinator van het project Handelingen, Chris Van Vliet, twee weken van het programma gepresenteert.

En die fietstochten?

De 10 plaatsen, waar de kruk tijdens de 10 zomerweken een plekje zal krijgen, liggen verspreid over ons bisdom. We hebben echter telkens 2 cruciale KRUKplaatsen met elkaar verbonden en er een ‘fietscirkel’ van gemaakt. Zo ontstonden 5 fietstochten of 5 kringen rond Handelingen: 5 fietstochten die passeren op 2 plaatsen waar de kruk tijdens de zomer even is ‘neergeplant’. Kortom … wie dat wenst, kan in de zomer ‘cirkelen rond Handelingen’ en één of meerdere van de fietstochten maken!

Wat is er te zien of te vinden op die fietstochten?

Elke fietstocht passeert op 2 cruciale Krukplaatsen. Na de aflevering van vrijdagavond zullen we op de fietskaart een vlaggetje met een nummer plaatsen op de plek waar de kruk de voorbije week werd neergezet. Op het einde van de zomer staan er dus 10 vlaggetjes op de kaart. Wie de fietstochten maakt, zal dus passeren op plaatsen die hij of zij misschien herkent uit het programma! Het nummer bij de vlag verwijst naar de programmaweek, zo kun je gericht het programma herbekijken als je de fietstocht deed of als je eraan gaat beginnen, op een later tijdstip. Op de plaatsen waar gefilmd werd, hebben de programmamakers geen ‘teken’ achtergelaten. Wel zouden we de fietsers willen vragen om ‘een teken’ te geven. In de donderdagaflevering van de aperitiefweek vroeg de bisschop aan de kijkers om niet zomaar te fietsen, maar … de werkuitgave van Handelingen of een Bijbel mee te nemen. Onderweg kan je dan de tijd nemen om even te lezen in Handelingen. Je kan bij de vlag op de kaart de tekst herlezen die er aan bod kwam. Maak onderweg ook gerust een selfie of een filmpje van jezelf, lezend in de werkuitgave of de Bijbel. Bezorg ons die beelden en wij nemen die graag op op onze webpagina!

Waar kan ik de fietskaarten vinden?

Op de website www.handelingen.be is er een aparte tegel ‘fietskringen rond Handelingen’. Wie daarop klikt, komt op een pagina, waarop het volgende te vinden is:
  • De 5 fietsroutes (lijst met knooppunten)
  • De fietskaart met de 5 fietsroutes
Beide documenten zijn ook te downloaden. Wie klikt op één van de 5 fietscirkels of de kaart of wie klikt op de blauw-paarse titels van de fietskringen komt op een websitepagina, waarop de fietskringen te zien zijn op een gedetailleerde kaart. Deze kaart kan ook geprint, gedownload of gedeeld worden. Zo kan je deze kaart zelfs ‘inladen’ op je fietsGPS (GPX-bestand).

Wat zijn PAULUS-PAUZE-PLEKKEN?

Wie toevallig langs één van de fietsroutes woont, mocht een Paulus-pauze-plek inrichten. Net zoals Paulus (zie boek Handelingen) vaak gastvrijheid mocht ervaren, kon iemand die langs een fietscirkel woont een teken van gastvrijheid geven. Hij of zij oan een stoel of een bankje (met een drankje???) buiten plaatsen met daarop/daarin de werkuitgave. Of bij een kerk langs een fietscirkel kon men, zoals in Aartselaar, dankbaar gebruik maken van de ‘gemeentelijke bankjes voor de kerk’ en een bord, spandoek of blaadje hangen waarop staat dat er daar een ‘paulus-pauze-plek’ was. Mooi is ook om, zoals in Aartselaar, via een blad aan de kerkdeur te verwijzen naar het programma en de website van Handelingen.
Paulus-pauze-plekken zijn plekken waar mensen even kunnen rusten en de ruimte krijgen om te lezen in Handelingen of een babbeltje te doen met wie er woont of voorbijkomt. (zie ook: filmpje vanuit Aartselaar in de aflevering van maandag 8 juni).

Waarom gaan we op weg met Handelingen?

In ons bisdom loopt een driejarig project rond het boek Handelingen. Het eerste jaar van het project eindigde op Pinksteren (31 mei 2020). Tijdens dat eerste jaar klonk de boodschap ‘Neem en lees’. Het was de bedoeling om de tekst als tekst te verkennen en te lezen. Door de huidige omstandigheden en de consequenties van de corona-maatregelen werd besloten om het tweede jaar van het project pas te starten op 1 december 2020. We kregen dus wat extra tijd om ons te verdiepen in het boek Handelingen en de teksten verkennen! Heb je het al gelezen, dan ga je zeker snel de betreffende teksten herkennen, ken je het het boek Handelingen nog niet zo goed, dan krijg je de kans om je tijdens deze zomermaanden op een ludieke wijze nog te verdiepen in dit boeiende Bijbelboek.

Waarom is het programma ingebed in gebed?

Dagelijks werd het programma afgesloten met een ‘avondgebed’ dat we SAMEN willen bidden. Wie een klare kijk heeft op bidden, beseft dat je eigenlijk niet ‘naar een gebed kan kijken’. Bedoeling is dan ook dat allen meebidden. In het gebedsmoment is er dan ook uitdrukkelijk gekozen voor diverse vormen van ‘deelname’. Na een opening vindt een stil moment plaats, waarop allen uitgenodigd worden om luidop iets te noemen dat hem of haar tijdens de voorbije dag heel dankbaar maakte. Vervolgens volgt een psalmvers dat ook in beeld verschijnt en zo door allen herhaald kan worden. Daarna denken we in stilte na over wat de voorbije dag minder goed ging en waarvoor we misschien ook vergeving willen vragen. Aansluitend bidden we een psalmvers waarin Gods genade en liefde benadrukt wordt. Ook dit vers verschijnt in beeld, zodat allen luidop kunnen meebidden. Vervolgens leest de voorganger een Schrifttekst. Telkens komen enkele verzen aan bod uit de eerste lezing of de evangelielezing van die dag. Zo verbinden we ons met de gehele wereldkerk. Overal ter wereld weerklinkt diezelfde dag namelijk die bepaalde Schrifttekst. We herhalen die Schrifttekst een 2de maal. Het is zinvol om teksten te herhalen en te ‘herkauwen’ om zo de tekst op een verdiepende wijze te laten binnenkomen. Na de Schriftlezing volgt ‘de lofzang van Simeon’, een lofzang uit de ‘Completen’, het kerkelijk gebed voor het slapengaan. Ook hier verschijnt de tekst van de lofzang in beeld zodat iedereen zich, samen met Simeon, kan toevertrouwen aan God. We vragen God om bij ons te waken in de letterlijke en figuurlijke nacht van het leven. Tot slot bidt de voorganger een slotgebed en hij spreekt vervolgens de zegen uit. Het is sprekend wanneer mensen elkaar thuis dan ook een kruisje geven op het voorhoofd en elkaar zegenen met de woorden: “God zegene en beware jou”.

 

 

 

 

 

 

OVERZICHT VAN DE WEEKWINNAARS        TERUG NAAR MINITEGELS

  • Week 1: Marc Dieltiens
  • Week 2: Geertje van Hove
  • Week 3: Evelien Lust
  • Week 4: Colette Baisier
  • Week 5: Mariette Kempe
  • Week 6: Hilde Van Genechten
  • Week 7: Hans de Jong
  • Week 8: zr. Lief en zr. Liliane (uit Lier)
  • Week 9: Colette Baisier / Gunter Uwents
  • Week 10: Kathleen Adam
Voor het correct weergeven van deze inhoud dien je (sociale) content cookies te aanvaarden.

Gepubliceerd door

Bisdom Antwerpen

Meer

Pastoraal thema 'Handelingen van de Apostelen' 2019-2022
Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

deel van een foto - romeinse heirbaan © mgr. Johan Bonny
https://www.kerknet.be/thema/handelingen-van-de-apostelen

Handelingen van de Apostelen

icon-icon-banner
logo Pinksterevenement 22 © bisdom Antwerpen
readmore

Materiaal: aan de slag met Handelingen

icon-icon-artikel
deel van de heirbaan © bisdom Antwerpen
readmore

Fietskringen rond Handelingen

icon-icon-artikel

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook