De leerlingen lezen één of meerdere toespraken van Petrus of Stefanus of Paulus. Ze stellen zich de vraag hoe die boodschap vandaag zou klinken. Ze gaan aan de slag en ‘hertalen’ de inhoud naar vandaag in de vorm van een ‘preek’.
Doelstelling
De leerlingen hertalen een toespraak uit het boek Handelingen naar de leefwereld van vandaag door het schrijven van een ‘preek’. Laat hen een doelgroep kiezen: leeftijdsgenoten, andersgelovigen, grootouders, …
Doelgroep(en)
Eerste graad secundair onderwijs (terrein Samenleven)
Tweede graad secundair onderwijs (terrein Ontmoeten)
Derde secundair onderwijs (terrein Geloof en context)
Minimum/maximum aantal deelnemers
Individueel of in kleine groepen (groepswerk)
Context/activiteit waarin deze werkvorm kan toegepast worden
Les r.-k. godsdienst
Voorziene tijdsduur
Maximaal 2x 50 minuten
Benodigd materiaal
Teksten uit Handelingen (Bijbel)
Aangeboden ondersteuning
De leerkracht begeleidt het klasgesprek en zet de leerlingen aan het werk (individueel of in groep).
De leerkracht bewaakt de tijd.
Voorbereiding
Afhankelijk van het terrein, de context van de lessen, de graad (1, 2 of 3) waarmee gewerkt wordt, kiest de leerkracht één of meerdere passages in het boek Handelingen. Het gaat telkens om toespraken.
Vb. Hand 2,14-40; Hand 3,12-26 (context van de genezing van de lamme vertellen); Hand 7,2-53 (bevat een doorloop door het O.T.); Hand 15,5-29 (het eerste apostelconcilie); Hand 22,1-21 (Jezus’ boodschap is ook voor de heidenen)
TIP
Paulus ging in gesprek met andersgelovigen, niet-gelovigen en gelovigen, wat een weerspiegeling van sommige klascontexten biedt. Je kan hier verder op ingaan met de lln.
Werkwijze
De leerkracht situeert het boek Handelingen in de Bijbel en gaat even in op de context van de gekozen perikoop (perikopen). De perikopen worden klassikaal gelezen.
De leerkracht nodigt de leerlingen uit om in te gaan op de boodschap(pen) in de toespraak. De leerkracht begeleidt het klasgesprek. Eventueel worden de verschillende elementen op het bord gezet.
Wanneer er een diversiteit aan stemmen heeft geklonken, nodigt de leerkracht de leerlingen uit om een ‘preek’ te schrijven waarin de boodschap(pen) worden hertaald naar vandaag.
De leerkracht licht het concept van een preek toe: een doorleefd onderricht over een Bijbelpassage.
Naargelang de klasgroep kan deze opdracht individueel of in kleine groepen gebeuren. Geef aan hoeveel tijd de leerlingen krijgen en hoe lang de preek mag zijn.
Na afloop worden de preken door de leerlingen aan mekaar voorgelezen: na het groepswerk kan dit klassikaal gebeuren, als de leerlingen individueel gewerkt hebben lezen ze in groepjes van drie aan elkaar voor.
Als afsluiting van de les laat je de leerlingen hun ervaringen met elkaar delen en breng je als synthese samen wat wij vandaag een belangrijke boodschap vinden voor christenen.
Feedback en opvolging
Niet van toepassing
Aanvullende informatie
Niet van toepassing
Mogelijke variatie op de werkvorm
Je kunt ook perikopen gebruiken waarin Paulus zich verdedigt als christen. De vraag daarbij luidt: hoe zou een christen zijn geloof vandaag verdedigen als hij/zij ervoor vervolgd zou worden? Cfr. actualiteit in landen in het Midden-Oosten en elders