Sint-Elooi: nieuwe kerststal gemaakt met oude materialen # 2 | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Pastorale Eenheid O.L.Vrouw van Groeninge - Kortrijk

Pastorale Eenheid O.L.Vrouw van Groeninge - Kortrijk

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Wie zijn we? Waar staan we voor?
      Handvest van onze PEEngagement anno 2024
      Vrijwilliger? Weekschema vieringen Meest gestelde vragen Gelovig handelen Spiritualiteit, je geloof verdiepen Jongeren Cultuur in de kerk Erfgoed Digitale communicatie Inschrijvingen initiatiesacramenten
      Eerste communieVormsel

Sint-Elooi: nieuwe kerststal gemaakt met oude materialen # 2

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op woensdag 2 december 2020 - 17:04
Afdrukken
Een nieuwe kerststal vanuit oude materialen - een proeve van duurzaamheid- in de geloofsgemeenschap Sint-Elooi.

Deel 2

Sint-Elooiskerk: een nieuwe Kerststal vanuit oude materialen

~ proeve van duurzaamheid ~

 

Oud afgeschreven hout werd weer levengevend

als huis voor de mensgeworden Heer

 

We lieten ons dus inspireren door de ideeën van de zgn. Circulaire Economie, die naadloos aansluiten bij wat de Heilige Franciscus zo’n 7 eeuwen geleden reeds vooropstelde

We fabriceerden een ‘nieuwe’ kerststal voor de kerk op Overleie en gebruikten daarvoor in de eerste plaats ‘oude’ recup-materialen.

 

Een mooie anekdote in dit verband: we waren mede om budgettaire redenen op zoek naar ‘oud hout’ en kwamen via via te weten dat er in Heule misschien wel iets te rapen viel… Letterlijk. Na afbraakwerken aan het Lagae-zwembad bij OC De Vonke verleden zomer was blijkbaar heel wat houtafval blijven liggen – bedoeld om naar het containerpark gebracht te worden.

Rap even gaan kijken en wat raad je: twee oranje gemeentewerkers waren precies die maandagmorgen in november juist begonnen met het opruimen van een hele stapel ‘mooie oude’ planken…

Na identificatie en overhandiging van onze geloofsbrieven hadden die brave mensen er helemaal geen probleem mee dat wij een en ander voor onze kerststal in Sint-Elooi ‘tot morgen apart legden’.

Wij hielpen elkaar tot alles opgeruimd was en iedereen was content.

Zo zie je maar dat De Geest overal waait en altijd ergens een handje toe steekt…

 

Het resultaat moet je maar eens komen bekijken.

We hadden trouwens nog heel wat meer in gedachten voor Kerstmis 2020 maar wegens corona werden we beperkt in ons mogelijkheden.

.

Zo was er het concrete plan om op zondag 20 december, in of naast de nieuwe kerststal, driemaal een optreden van ca. 20’ aan te bieden.

Om 15 - 16 en 17 uur zou acteur Simon Vancraeynest het beroemde kerstverhaal ‘A Christmas Carol’ van Charles Dickens brengen, grotendeels in ‘t Kortrijks dialect en ‘hertaald’ naar Overleie-toestanden: duurzaamheid door de jaren heen!

Om de bekende redenen hebben we dit initiatief moeten verschuiven naar zondag 19 december 2021. Bij leven en welzijn…

 

Ook de multiculturaliteit  van Overleie zou aan bod komen.

Het was immers de bedoeling om vele kerststallen samen te brengen en tentoon te stellen, van over heel de wereld.

In dit verband hier een woordje over ontstaan en verspreiding van de kerststal wereldwijd.

Uit Wikipedia:

Een kerststal is een voorstelling van de geboorte van Jezus. Volgens de traditie werd Jezus in een stal geboren, wat berust op de voerbak die genoemd wordt in Lukas 2:7.

Naast Jezus, Maria en Jozef zijn nog andere figuren aanwezig. Dieren, vaak een os en een ezel die vaak een paar schapen bij zich hebben (Lukas 2:16) en de wijzen uit het oosten (Mattheus 3:11), volgens de traditie drie in getal, die soms met kamelen zijn gekomen. Een kerststal is vooral in katholieke gezinnen rond Kerstmis in huis te vinden, vaak onder de kerstboom.

De invoering van de kerststal wordt toegeschreven aan Franciscus van Assisi, die in het jaar 1223 in Greccio (Italië) een 'levende' kerststal liet maken. Hij heeft de kerststal zoals wij die nu kennen beïnvloed. Daarvóór werd namelijk op kerstdag een kribbe geplaatst op of naast het altaar tijdens de Heilige Mis. Spoedig kwamen daar meerdere figuren bij. De franciscanen bevorderden dit gebruik in kerken en gezinnen.

Een dergelijk initiatief van het Davidsfonds Bellegem vele jaren geleden bracht in OC De Wervel tientallen meer of minder exotische exemplaren bijeen. Héél mooi wat daar allemaal te zien was, van werkelijk overal.

Een paar honderd bezoekers genoten gedurende die kerstvakantie met volle teugen – met op de achtergrond fijne kerstmelodieën…

Vrede op aarde aan alle mensen van goede wil – ongeacht hun cultuur!

 

Jammer genoeg moeten beide initiatieven in 2020 toekomstmuziek blijven.

Covid 19 beheerst immers nog steeds in grote mate ons dagelijkse leven.

Evenwel: onze ‘duurzame’ kerststal zal er staan, symbool van nieuw leven in deze/onze oude wereld!

Hij zal te bezichtigen zijn in de kerstvakantie iedere namiddag van 14 u tot 17 u  uitgezonderd Kerstdag in de voormiddag en niet op Nieuwjaarsdag en op zondagvoormiddag in december van 9u tot 11 u. De kerststal blijft staan tem zondag 10 januari 2021.

 

 

Gaby Van Huylenbrouck

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sint-Elooiskerk: een nieuwe Kerststal vanuit oude materialen

~ proeve van duurzaamheid ~

 

Als uitgangspunt voor dit tweeledig (kerst)verhaal situeren we het cultureel project ‘Lof der duurzaamheid’ dat in 2018  door de werkgroep Passio binnen de pastorale eenheid O.l.Vrouw van Groeninge opgestart werd.

De zorg voor het leefmilieu vormde de basisinspiratie, vijf  kunstenaars samen met curator Carlo Herpoel werkten mee en het resultaat waren zes kunstinstallaties in de Sint-Maartenskerk rond de thema’s water, honger, klimaat, armoede, consumptie en onderwijs.

Het tweeledig kerstverhaal dat de Sint-Elooisgemeenschap aan het schrijven is, is gegroeid vanuit het cultureel project ‘Lof der duurzaamheid’. Zie www.passio2020.com De werkgroep Passio binnen onze Pastorale Eenheid Onze-Lieve-Vrouw van Groeninge liet zich inspireren door de 16 doelstellingen van de Verenigde Naties waarmee men armoede en vervuiling wil aanpakken. Als curator werd Carlo Herpoel (Heule) gevraagd om in de kerk een aantal kunstinstallaties van plaatselijke kunstenaars te plaatsen. Zij werkten rond de thema’s water, honger, klimaat, armoede, consumptie en onderwijs.

De openingsavond op donderdag 27 februari in een ‘artistieke’ Sint-Maartenskerk was een succes. Corona zou echter een paar weken later roet in het eten (blijven) gooien…

 

In een tweede artikel volgende week vertellen we over de concrete activiteiten in de Sint-Elooiskerk ter gelegenheid van Kerstmis 2020.

 

*

* *

Leidraad voor dit alles was/is het rerum novarum van de 21ste eeuw: Laudato Si' (Latijn voor Geprezen zijt Gij), de encycliek van paus Franciscus die op 18 juni 2015 werd uitgevaardigd.

Het incipit (eerste woorden, openingszin) van deze pauselijke rondzendbrief is afkomstig uit het beroemde “Loflied der Schepping” van Sint-Franciscus.

In die encycliek Laudato Si'  roept paus Franciscus 'alle mensen van goede wil' op om met respect en eerbied om te gaan met de Aarde en de armen. De ommekeer waartoe de paus oproept is ingrijpend: economie, politiek, maatschappij, ja ook de kerk, moeten gericht zijn op het behoud van de schepping, op het verbeteren van de levensomstandigheden van de zwaksten en op het welzijn van de generaties die na ons komen.

 

We vermelden graag nog een paar inspiratiebronnen voor de LPP (Lokale Pastorale Ploeg) van Sint-Elooi om met een oude/nieuwe kerststal uit te pakken.

 

We haalden o.m. ideeën uit de lezing in De Zindering op 21 oktober ll. door Karel Malfliet, coördinator van Ecokerk: “Samen opstaan voor een duurzaam leven.”

We citeren: “De aarde schreit om de schade die wij haar berokkenen. De oplossing is ‘Integrale Ecologie voor de aarde en de armen’ – zij kennen immers dezelfde oorzaken van miserie – en dit in dialoog met de gehele gemeenschap.” (…) “Schepping is geen Voltooid Verleden Tijd (VVT) maar Onvoltooid Tegenwoordige Tijd (OTT)” – cf. ‘ik heb geleefd’ of ‘ik leef nu’.

 

Een tweede inspiratiebron vonden we bij de SERV: Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen, het Vlaamse overlegorgaan van werkgevers en vakbonden (VRT-radio op 23 maart 2019).

Zij eisen van de regering meer Circulaire Economie = hergebruik van materialen.

Duurzaam omgaan met grondstoffen, materialen en hulpbronnen betekent grondstoffen niet uitputten en reststoffen volledig opnieuw inzetten – een kringloopeconomie dus.

Hier konden wij perfect onze nieuwe/oude kerststal situeren…

 

Tenslotte hadden wij ook aandacht voor Kerststallen in diverse culturen.

Het was de bedoeling om reeds dit jaar zo veel mogelijk exemplaren in de kerk samen te brengen en tentoon te stellen.

Maar (opnieuw) corona belette een en ander…

 




Gaby Van Huylenbrouck                                                                       (wordt vervolgd)

 

 

Gepubliceerd door

Pastorale Eenheid O.L.Vrouw van Groeninge - Kortrijk

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook