Missie | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Nieuws
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Pastorale Eenheid O.L.Vrouw van Groeninge - Kortrijk

Pastorale Eenheid O.L.Vrouw van Groeninge - Kortrijk

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Wie zijn we? Waar staan we voor? Vrijwilliger? Weekschema vieringen Kalender Meest gestelde vragen Gelovig handelen Spiritualiteit, je geloof verdiepen Jongeren Cultuur in de kerk Erfgoed Digitale communicatie Archief Inschrijvingen initiatiesacramenten
      Eerste communieVormsel
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail
MISSIE
Wie zijn we? Waar staan we voor? Vrijwilliger? Weekschema vieringen Kalender Meest gestelde vragen Gelovig handelen Spiritualiteit, je geloof verdiepen Jongeren Cultuur in de kerk Erfgoed Digitale communicatie Archief Inschrijvingen initiatiesacramenten
Eerste communieVormsel

Missie

Laatste aanpassing op zaterdag 13 oktober 2018 - 11:09
Afdrukken

Handvest van de Pastorale Eenheid Onze-Lieve-Vrouw van Groeninge

 

‘Zie, ik ga iets nieuws verrichten, nu ontkiemt het - heb je het nog niet gemerkt?' NBV Js 43,19a

 

In het hart van Kortrijk slaan vier parochies de handen in elkaar: Onze-Lieve-Vrouw, Sint-Elooi, Sint-Maarten en Sint-Pius X. Samen met de plaatselijke Sint-Michielsbeweging vormen wij vanaf nu de Pastorale Eenheid Onze-Lieve-Vrouw van Groeninge.

De huidige situatie van de kerk vraagt om een nieuwe organisatie. Maar dit nieuwe project is meer dan een structurele ingreep. We zetten deze stap vanuit het vertrouwen dat God altijd nieuw is en telkens weer toekomst openmaakt. We willen openstaan voor dat nieuwe dat ons toe-komt. Samen met wie een andere levensbeschouwing of godsdienst aanhangen, willen wij meebouwen aan een hartelijke stad, ons stukje van de nieuwe wereld. Dialoog en wereldwijd respect zijn hiervoor erg belangrijk.

Zowel vanuit het verleden als vanuit de toekomst komen nieuwe inzichten, vragen, uitdagingen op ons af. Het verleden: in het oude Bijbelwoord ligt een grote kracht opgeslagen, sterk genoeg om elke nieuwe tijd te inspireren. De toekomst: we willen ook intens luisteren naar wat op ons afkomt vanuit de samenleving dichtbij en veraf. Er leven heel wat vragen bij mensen vandaag.

In vele varianten horen wij drie vragen op ons afkomen: is er hoop? Wie wil voor mij zorgen? Wat is je droom?

* Is er hoop? Door relevante verkondiging en frisse catechese willen we de hoop van het christelijk geloof doorgeven.

* Wie wil voor mij zorgen? Christenen doen dit, samen met vele anderen: mee zorgen voor een warme en betrokken buurt; vreemdelingen onthalen; armen en wie in de buitenbaan is beland, respectvol benaderen en waar nodig ondersteunen.

* Wat is je droom? In levensnabije liturgie en doorleefd gebed verzamelen mensen zich tot een gemeenschap. Dáár wordt de nieuwe toekomst-met-God die op ons wacht, verbeeld. Een pastorale eenheid wil 'alles wat nodig is om christen te worden en te zijn, aanbieden': we willen concreet vormgeven aan een hoopvolle, dienstbare en biddende kerk. Altijd werkend aan eenheid in verscheidenheid. Altijd gericht op de stad en de wereld om ons heen, nooit op onszelf alleen.

We kozen voor de naam 'Onze-Lieve-Vrouw van Groeninge': meer dan zeven eeuwen al wordt dit Mariabeeldje gekoesterd in Kortrijk. In gebed tot en met Maria vonden en vinden velen rust en nieuw vertrouwen. Tot op vandaag wordt Onze-Lieve-Vrouw van Groeninge aangeroepen door gezinnen, koppels, en mama's die zullen bevallen. Het kostbare beeldje toont Moeder Maria die haar zoon Jezus draagt en toont aan wie dichterbij komt. Haar handen zijn sprekend: dragen, vasthouden, omarmen, zorgen, koesteren, geven en tonen, ondersteunen ...  Zoals Maria met zachte kracht Jezus heeft gedragen en gesteund, zo wil onze pastorale eenheid zorgen voor mensen. Zoals Maria tot onder het kruis haar Zoon is gevolgd, zo willen wij vandaag Jezus navolgen. Zoals Maria bewoond was door de levendmakende Geest, zo willen wij in onze gemeenschappen luisteren naar de Geest van Jezus, God ter ere, in dienst van mensen.

 

Lees meer

Zuster Helen Alford © Vatican Media
readmore

Britse zuster leidt Pauselijke Academie Sociale Wetenschappen

icon-icon-nieuws
Paus Franciscus bij het verlaten van het ziekenhuis © Vatican Media
readmore

Paus Franciscus heeft vanmorgen het ziekenhuis verlaten

icon-icon-nieuws
De paus sprak op de kinderafdeling met enkele ouders. © Vatican Media
readmore

Paus doopt baby in ziekenhuis waar hij herstelt [video]

icon-icon-artikel

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2023 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook