Door de corona-maatregelen is het digitale aanbod waar hier van uitgegaan wordt naar een latere datum verschoven. De werkvorm is echter ook toe te passen op de twaalf woorden die mgr. Johan Bonny heeft aangestipt in het programma Dagelijkse verbinding.
Korte omschrijving
In het 2de jaar Handelingen werken we rond het thema ‘In de naam van Jezus Christus: gebruik je voeten’. In het digitaal aanbod wordt ingegaan op de verschillende namen die Jezus krijgt in het boek Handelingen.
Al dan niet parallel aan de digitale uitzendingen kan wekelijks een ander ‘moodboard over die naam van Jezus’ worden gemaakt in het gezin of de religieuze gemeenschap. Op die wijze denken alle leden van het gezin of de gemeenschap actief na over wat die naam van Jezus voor hen betekent en wat die naam bij hen oproept. Op een vast moment in de week kan ook uitgewisseld worden over de bijdrage van elk gezinslid of elk lid van de religieuze gemeenschap aan het moodboard.
Een moodboard is een ‘collage’ van gevoelens, gedachten en ideeën. Via woorden, foto’s, afbeeldingen of tekeningen geven mensen aan wat zij denken, wensen of hopen.
Doelstelling
De verschillende benamingen, die Jezus krijgt in het boek Handelingen, verder verkennen en verbinden met het eigen leven.
Doelgroep
Echtparen
Gezinnen
Religieuze gemeenschappen
Minimum/maximum aantal deelnemers
Minimum 2, geen maximum-aantal
Context/activiteit waarin deze werkvorm toegepast kan worden
Thuiscontext
Voorziene tijdsduur
Het moodboard blijft bij voorkeur 1 week beschikbaar waardoor alle leden van het gezin of de gemeenschap een week lang de tijd krijgen om vanalles op het bord of blad te plaatsen. Vervolgens wordt een moment gekozen om hierover een half uurtje uit te wisselen.
Benodigd materiaal
Een bord of een groot blad (de leden van het gezin of de gemeenschap kunnen zelf bepalen welke extra materialen zij gebruiken: bv. krantenartikels of –foto’s, …)
Aangeboden ondersteuning
In de maandagaflevering van het digitaal aanbod van in het voorjaar geeft de bisschop (extra) toelichting bij de benaming van Jezus die tijdens die week centraal staat op Youtube-kanaal Bisdom Antwerpen om 18u45.
Voorbereiding
Na de maandagaflevering schrijft één van de gezinsleden of één van de leden van de gemeenschap de benaming van Jezus op een groot wit blad en hij of zij hangt dit blad op. Het is vanzelfsprekend ook mogelijk om hiervoor een prikbord of een ander bord te gebruiken.
Er wordt een vast moment afgesproken om even samen stil te staan en uit te wisselen over het moodboard (bv. op zondagavond voor of na het avondmaal).
Werkwijze
We gebruiken het moodboard als ‘associatiebord’ of ‘associatieblad’. De naam van Jezus die in een bepaalde week centraal staat (bv. Verlosser of Hoeksteen) wordt in het midden van het bord of blad geschreven.
Alle leden van een gezin of alle leden van een gemeenschap krijgen heel de week lang de tijd om na te denken over de vragen: Wat zegt die bepaalde naam van Jezus voor jou? Wat roept dit bij jou op?
Gedurende de hele week kunnen zij diverse woorden, foto’s, tekeningen, … op het moodboard plaatsen.
Op een vast moment in de week (bv. zondagavond) wordt even de tijd genomen om samen stil te staan bij het moodboard en uit te wisselen over de vragen: Wat staat er? Waarom? Wat raakt je als je kijkt naar de bijdrage van de anderen?
Mogelijke variatie op de werkvorm
-In plaats van een gemeenschappelijk moodboard kan elk gezinslid of elk lid van de gemeenschap ook individueel een moodboard maken op zijn of haar kamer en het moodboard pas laten zien tijdens de uitwisseling.
-Het is vanzelfsprekend ook mogelijk om dezelfde werkvorm toe te passen met bv. de 12 Griekse woorden uit Handelingen. In de maandelijkse webinars staat telkens 1 Grieks woord centraal. Er kan dan voor gekozen worden om het moodboard een hele maand te laten hangen en aan te vullen.
Feedback en opvolging
Een gezin of een religieuze gemeenschap mag het moodboard ook doormailen naar handelingen@bisdomantwerpen.be. Deze moodboards over de benamingen van Jezus krijgen vervolgens een plaats op de website www.handelingen.be