Parochieblad: Editie 13 januari 2021 | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Parochies Ruiselede

Parochies Ruiselede

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Naar Facebook Ruiselede deel van pastorale eenheid St Augustinus- Kennismaking Onze 3 kerken Filmpje klokken Ruiselede Een viering aanvragen Een misviering aanvragen Een doopviering aanvragen Eerste communie en vormsel Kerkelijk huwelijk aanvragen Een uitvaart aanvragen Herabonneren op het parochieblad Medewerker worden Tarcisius en patroonsfeest van onze misdienaars Vorige editities "Parochieblad" Parochieblad niet ontvangen of verandering van adres
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail
Winterjasmijn
Naar Facebook Ruiselede deel van pastorale eenheid St Augustinus- Kennismaking Onze 3 kerken Filmpje klokken Ruiselede Een viering aanvragen Een misviering aanvragen Een doopviering aanvragen Eerste communie en vormsel Kerkelijk huwelijk aanvragen Een uitvaart aanvragen Herabonneren op het parochieblad Medewerker worden Tarcisius en patroonsfeest van onze misdienaars Vorige editities "Parochieblad" Parochieblad niet ontvangen of verandering van adres

Parochieblad: Editie 13 januari 2021

Laatste aanpassing op dinsdag 12 januari 2021 - 18:26
Afdrukken

Liturgische vieringen

Zie "misvieringen" elders op deze website

 

Luc, een vader met zorg


B-20201217_144550.jpg

Luc

Luc, intussen eenenzestig, woonde tot zijn dertigste in Waarschoot. Daarna woonde hij vijftien jaar in Gent.
Hij was een beetje uitgekeken op Gent, ook al omwille van de drukte.
De moeder van zijn kinderen was afkomstig van Oostende. Bij de bezoeken aan de schoonouders in Oostende passeerden ze Beernem, en dat zag er samen met Ruiselede heel aantrekkelijk uit.
En zo zijn ze in Ruiselede beland, en er ook allebei gebleven toen ze apart gingen wonen.
Luc vindt Ruiselede een heel warme gemeente.

Talenten
Luc is artistiek aangelegd. Hij volgde kunstonderwijs aan Sint Lucas, Gent. Hij kan piano spelen en ukelele.
Nu leert hij zichzelf blokfluit spelen. Hij houdt van Bach. Toevallig was het bij ons gesprek de geboortedag van Ludwig von Beethoven. Ik twijfelde aan het jaartal, hij niet, hij verwees onmiddellijk naar de barokperiode in de muziek.
Hij leest graag, vooral spirituele boeken.

Loopbaan
Omdat hij geen toekomst zag in de artistieke richting verliet hij het kunstonderwijs om een graduaat orthopedagogie te behalen.
In plaats van zijn legerdienst vervulde hij twee jaar burgerdienst in een psychiatrische instelling te Eeklo.
Psychiatrie is een ding, zijn hart lag en ligt wel bij de gehandicaptenzorg.
De Broeders van Liefde zijn zijn eerste en enige werkgever, wel op een aantal verschillende locaties, Sint-Juliaan, Sint -Jozef.
Momenteel werkt hij in Gent, vlakbij Zwijnaarde, vandaar dat de locatie in de volksmond Zwijnaarde genoemd wordt.

Kinderen, huwelijk, zorg
Luc en zijn ex-echtgenote kregen twee kinderen.
De dochter is inmiddels 26, is ook ergotherapeute, en ontwikkelt momenteel apps voor ziekenhuizen, om een aantal handelingen in de zorg te verlichten.
Ze woont momenteel bij haar vader. Wegens Corona kan ze nu niet naar Rotterdam verhuizen. Ze telewerkt van thuis.
Toen Arne, die intussen 25 jaar is, geboren werd leek alles in orde.
Na een paar maanden bleek er iets niet te kloppen. Hij weende heel veel, had moeite met voeding.
Tot zijn tweede verjaardag zijn ze heel veel met hem naar het ziekenhuis geweest.
De ouders stonden erbij toen de scan van zijn hoofdje gemaakt werd. Ze zagen zelf dat er iets mis was. Arne bleek prenataal een hersenbloeding gehad te hebben.
Na een bijna-coma kreeg hij regelmatig epilepsie-aanvallen waardoor hij telkens een terugval had in zijn ontwikkeling. Hij is linkszijdig verlamd. Hij is ook licht autistisch.
Wat ze nooit hadden durven dromen is dat Arne zo vlot praat. Luc denkt dat het komt doordat hij heel veel tekenfilms gekeken heeft.
Eerst ging Arne mee naar de kleuterschool waar papa ook werkte. Toen hij naar de lagere school mocht ging hij op internaat naar Bachte-Maria-Leerne. Hij kwam wekelijks naar huis.
Mama is ook opvoedster, met weekenddienst.
Het echtpaar wisselde elkaar af, zodat Arne onbezorgd thuis kon zijn.
Toen hij twaalf werd was een nieuwe opvang nodig.
De keuze lag tussen Proven en Klerken. Het werd Klerken, niet alleen omwille van de afstand, ook omdat Luc bij de intake een warm en goed gevoel had. Er werd in Maria-ter-Engelen druk verbouwd, maar Luc keek doorheen de oude gebouwen omdat hij vertrouwen had in de instelling, die inmiddels vernieuwd is en een nieuwe naam kreeg : De Vleugels.
Arne komt wekelijks naar huis. In Coronatijd is hij drie weken weggeweest.
Dit vonden zijn ouders te lang. Ze hebben hem naar huis gehaald, waardoor hij niet onmiddellijk terug naar de instelling kon.
Als alles volgens het normale patroon verloopt is Arne een zeer blije gelukkige jongen, maar ontzettend druk. Van 5 u in de morgen tot 10 uur in de avond vraagt hij alle aandacht.
De Broeders van Liefde hadden begrip voor Lucs situatie en troffen een regeling zodat hij Arne kon opvangen. Om de twee dagen wisselde hij af met de mama omdat zij dit ritme zelf konden aanhouden.

De ouders
Je werkt in de zorg, en thuis heb je ook een zorgenkind. Eerst wordt de band veel hechter, altijd bezig met de zorg van je kind. Tot het te eng wordt, geen weekends meer samen, geen enkel ander gespreksonderwerp. En stilaan vervreem je van elkaar, en ga je in vriendschap uiteen.
Een bepaald moment hebben ze allebei hulp nodig gehad voor depressie.
Een zekere dag is Luc gecrasht op het werk.
Hij is negen maanden werkonbekwaam geweest. Hij is dan voorzichtig progressief weer kunnen starten.
Het gaat goed met hem, dankzij zijn werk. Hij heeft daarin een nieuw elan gevonden, hij focust op de zorg en de kwaliteit van de zorg, en niet op het werk.
In principe kan hij volgend jaar al op pensioen, maar hij doet het niet.
Werk is zingeving, en is ook een sociaal gebeuren.
Wat de toekomst met Arne betreft hoopt hij zolang mogelijk mobiel te zijn zodat hij hem thuis kan blijven ontvangen.
Anne Marie

 

“Tuinhier” in tijden van Corona

F1250b02.jpg

Tuinhier

Een gezond en voorspoedig 2021 vanwege “tuinhier”! Met meer nadruk dan ooit op een goede gezondheid.
Het voorbije jaar was er één om snel achter ons te laten. Meer dan schemerlicht aan het einde van de tunnel is er nog niet: meerdere vaccins staan in de startblokken, maar de ligging van de eindmeet is nog onbekend.
Van bijna alles wat in 2020 voorzien was, kwam niets in huis. Het is voor “tuinhier” dan ook een naar gevoel om het programma 2021 aan te kondigen, met de bijna zekerheid dat het dode letter zal blijven, tot een eind in het nieuwe jaar. Het Corona virus blijft voorlopig, op een  taaie manier en in golvende patronen, ons bestaan beheersen.
“Tuinhier” hoopt natuurlijk zoveel als mogelijk te kunnen realiseren van wat is voorzien, met de vastberadenheid daar alles aan te doen. We snakken ernaar om de draad van onze activiteiten opnieuw op te nemen: aangenaam en informatief zoals voorheen.
Hierbij de lijst van voordrachten, voorzien op maandagavond bij Curando in “Den Tap”.

  • 1 Februari: “Mocktails: verfrissend en lekker”. (Annick Mahieu).
  • 1 Maart: “Nuttige wilde dieren in huis”. (Erik De Waele).
  • 5 April: “Composteren”. (Ivan Maertens).
  • 3 Mei: “Kruiden, voeding en gezondheid”. (Rita Vandenberghe).
  • 6 September: “Onderhoud en vermeerdering van kamerplanten”. (Luc Deboosere).
  • 4 Oktober: “Paddenstoelen en herfstplanten”. (Geert Cools).
  • 22 November: “Gezond eten en gezond ouder worden”. (Eric De Maerteleire).

We houden jullie op de hoogte. Gelieve alvast reeds de afgelasting te noteren van de eerstkomende activiteit voorzien op 1 februari. Spijtig.
Maar gezondheid primeert. Waakzaamheid en respect voor de maatregelen blijven geboden. Ook bij “tuinhier”. Het is deprimerend dat het maatschappelijk leven op een laag pitje blijft, met soms absurde trekjes bepaald door ontsmettingsmiddel en plexiglas. Wanneer echter het virus er in slaagt zijn ding te doen tot op intensieve zorgen en soms verder, is het pas helemaal ernstig. Dat moeten we voorkomen.
Gelukkig blijft er voor de tuinders een veilige haven: quarantaine in de tuin! Gezonde buitenlucht is iets waar een virus niet van houdt. Laten we ons daar even gezond en nuttig bezig houden. De afscheidswoorden van Martine Tanghe indachtig: ”Hou moed, zorg voor elkaar, het komt allemaal goed”.
Het zou een “tuinhier” slogan kunnen zijn.

 

Wij sorteren

images.jpg

PMD

Wist je dat…
Vanaf 1 januari 2021 in de PMD-zak naast plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons nu ook alle lege plastic verpakkingen in de blauwe zak mogen? Denk maar aan yoghurtpotjes, botervlootjes, fruitbakjes… Ook folies en zakjes mogen er straks in, net zoals dekseltjes van glazen bokalen. Goed nieuws dus voor wie bewust sorteert! Want meer afval sorteren betekent meer recyclage en dat is goed voor het milieu. Per inwoner kan je jaarlijks ongeveer 8 kg extra verpakking kwijt in de blauwe zak. Er komen ook nieuwe PMD-zakken. De oude PMD-zakken en restafvalzakken kan je nog opgebruiken. Geen probleem dus als je nog een voorraadje zakken hebt.
Sinds 1 januari 2021 mogen matrassen gratis naar het recyclagepark gebracht worden. Plastiek folies, kunststof bloempotjes en trays daarentegen mogen vanaf 1 januari 2021 niet meer naar het recyclagepark. Deze horen vanaf dan thuis in De Nieuwe Blauwe Zak.
Voor wie nog meer wil weten: check de I.V.I.O sorteerwijzer om de correcte sorteerregels van alle fracties op te zoeken.

 

Naar de overkant

Overlijden van mevrouw Sofie Van Hecke, echtgenote van de heer Kurt Verhoestraete: zie hier op deze website

 

Gebed van week + Hartverwarmend

Zie parochieblad dat woensdag in uw brievenbus viel.

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook