We zijn tevreden dat we op 17 februari ons askruisje konden gaan halen in Peer of Grote-Brogel. Het was, na zo’n lange tijd, wel een aparte Aswoensdag. Niet zoals we gewoon waren.
Enkele reacties van onze gelovigen:
Vreemd om in zo’n lege kerk te komen.
Voor mij voelde het goed aan, om weer een stukje geloof werkelijk te maken.
Wat raar, geen kruisje op mijn voorhoofd maar wat gestrooide assen op de kruin van mijn haar.
Nu heb ik het gevoel dat mijn vastentijd pas echt begint.
Ik heb in de kerk nog eens intens kunnen bidden. Dank u, Heer.
Het heeft mij deugd gedaan.
Linde en Wauberg
Geen gewone Aswoensdag dit jaar
Door corona was er dit jaar geen viering en dus was het allemaal een beetje anders. De kerken waren mooi versierd en mensen konden op een corona-veilige manier een askruisje ontvangen. De as werd op de kruin van het hoofd gestrooid of met een watten staafje of ontsmette stempel ontvingen ze een kruisje van as.
Moge deze as ons doen nadenken over onze gekwetste en gehavende wereld van vandaag. Een wereld die bedreigd is door klimaatverandering en uitsterven van planten en dieren. In onze samenleving heerst ongelijkheid. De armoede neemt toe. Velen lijden onder onverschilligheid en eenzaamheid. We wensen dat ons denken, ons bidden en ons delen mag bijdragen aan gerechtigheid, solidariteit en vrede. Laten we proberen, ook in onze eigen gemeenschap, zowel vreugde als verdriet met en van anderen te delen en al wat waardevol is, te ondersteunen en eraan verder te werken. Laten we vooroordelen, wantrouwen en macht negeren. Onze concrete inzet zal ons nieuwe kracht geven om de uitdaging aan te gaan en Hem te volgen op zijn weg! Die leidt naar liefde en waarachtigheid en volkomen ge geluk voor alle mensen.
Zo kunnen we het stof van het vroegere leven afschudden en gelukkig, tevreden en vreugdevol uitkijken naar Pasen!
Wijchmaal en Kleine-Brogel
Als u deze dagen onze parochiekerk bezocht, vond u een “Extra rantsoen voor de Vasten”.
Het verheugt ons dat zovelen er gebruik van maakten om het pakketje mee naar huis te nemen. Veel signalen in de wereld wijzen erop dat de liefde dreígt te doven. God roept ons op dít niet toe te laten en te kíezen voor de weg van de liefde. Zo bouwen we een fijne gemeenschap. Week na week in deze veertigdagentijd zullen we onze kerk mooi proberen aan te kleden. Elke dag van deze veertigdagentijd kunt u in onze kerk onder de openingsuren genieten van stemmige rustgevende muziek. In de Goede Week en Pasen zullen we zorgen voor een aangepaste visuele presentatie, aangepast aan de dag.
Het laatste jaar hebben we aan den lijve ondervonden dat we niet zonder elkaar kunnen. We doen een warme oproep om onze verbondenheid met elkaar te vieren. In ons parochieblad kan je regelmatig iets kunnen lezen over dit initíatíef. Meedoen kon verrijkend zijn voor zíel en lichaam. We hopen dat we met velen de weg vínden naar de kerk en zo ook naar elkaar!
De veertigdagentijd kunnen we ons voorstellen als een tocht. Een zoektocht met kansen om draden terug op te nemen, om relaties te herstellen. Maar ook een trektocht samen met anderen: met onze eigen geloofsgemeenschap en ook met de mensen uit andere werelddelen. Voor onze vastentocht stellen we enkele items (symbolen) voor die we op deze veertigdagentocht kunnen gebruiken.
Een gebedskaart voor Aswoensdag. Geef deze kaart een plaatsje in uw woonst. “Uit stof en as zijn wij genomen, wankel en krachtig tegelijk.” Gebruik deze bezinnende tekst van deze mooie kaart om tot het besef te komen dat we tot stof zullen wederkeren.
Een zakje met as van gewijde palm. We kunnen door de coronamaatregelen geen assenkruisje op ons voorhoofd laten zetten. Mag deze as ons herinneren aan wie we zijn: broze, kwetsbare mensen op weg naar God.
Een theelichtje. Geef dit lichtje een plaats in de huiskamer dicht bij een kruisbeeld of een beeld van Maria. Voor aandacht voor de armen, de minstbedeelden in onze samenleving. Als onze zorg naar hen blijft uitgaan, kan het licht doorbreken.
Een theezakje. Even relaxen met een builtje kruidenthee. Een thee-moment is de gelegenheid om wat bij te praten, om van gedachten te wisselen, om ontmoetingen te organiseren. Het is een uitdrukking van solidariteit en verbondenheid met vrienden, ook uit andere continenten.
Een flesje bronwater. Zuiver water, de kostbaarste grondstof op aarde, onmisbaar voor al wat leeft. Dit water wordt schaars. Zuiver water als symbool van alle natuurlijke hulpbronnen die we willen beschermen en bewaren voor generaties na ons. Deze periode is ook een uitgelezen tijd om het eventjes wat soberder te doen en bijvoorbeeld geen alcoholische dranken te consumeren.