Een parochie is niet enkel het kerkgebouw maar vooral mensen. Zoals ook in het verenigingsleven zou de parochie niet functioneren zonder zovele vrijwilligers, die de lokale kerk levend houden. Opvolging vinden is niet simpel. Vandaar dat we allen die meewerken bijzonder dankbaar zijn. We kunnen bladzijden vullen met hun foto’s maar brengen er enkelen in beeld die de grote groep mogen vertegenwoordigen. Paulette en André bevolken nog het secretariaat op woensdag en vrijdagvoormiddag. Paul is sinds zijn pensioen fulltime koster geworden, duivel-doet-al, en bewaakt ook de pastorie, van het water in de kelder tot de verwarming… We hebben een heuse webmaster Carlos die zorgt voor een geüpdatete website en die waakt over de kwaliteit van de foto’s in K en L. Amateurfotografen, zoals ik, durven al eens prutswerk insturen (humor). We hebben een eindredactrice Annie die elke dag berichten opvolgt, selecteert, er een mooie editie van maakt en stipt doorstuurt naar de drukkerij Halewyn. Ook een heuse job. Andere medewerkers proberen we via interview in K en L in de kijker zetten. En ook het verenigingsleven krijgt in ons Schelleke een forum. Het vijfkoppige kerkbestuur waakt over de financies. Er zijn de catechisten, de reporters van ’t parochieblad, de bloemenmeisjes, de lectoren, de onderhoudsmensen, de mensen van de ziekencommunie, medewerkers van Welzijnszorg en Broederlijk Delen, de koorzangers en dirigenten…
Muziek
Ooit was vader Albert Maene (piano’s Maene) jarenlang gedegen organist in de kerk. Nadien kwam Luc Veys van Meulebeke de vieringen opluisteren. Met Michiel genieten we op zondag weer van mooi orgelspel, eigentijdse liederen of religieuze toppers. Bart Bonné had zijn koor dat wekelijks repeteerde en op hoogdagen de mis een extra feestelijke toets gaf. En er is een gelegenheidskoor dat begrafenissen kan opluisteren.
Parochianen
Voor corona was er op zondag een mis om halftien met een 140 aanwezigen wat, als er familiejaarmissen waren, kon oplopen tot 200. We hebben een 25 misdienaars, onder de hoede van Laura en Carina. De trouwe kerkgangers, niet enkel afkomstig van Ruiselede, kennen mekaar, maken nadien graag een praatje op het kerkplein en twee keer per jaar is er ‘le pôt de l’amitié’ overgewaaid uit Frankrijk, een glas na de mis in de kerk, ontmoetingsmoment. We missen nu al heel lang dat samenzijn in meebidden en zingen, het versterkende groepsgevoel van zij die het evangelie van de nabijheid waar willen maken, elke dag.
Gerda M.
Wie onze fraaie kerk wil bezoeken, kan een gratis gidsbeurt krijgen op aanvraag. Of kan terecht bij de heemkundige kring.
De kerk is ook elke dag open en achteraan ligt een minibrochure die je uitleg geeft.
Verdere info elders via deze link op onze website
Vasten
Vasten is geen zaak van uiterlijk vertoon maar van innerlijke omkeer, je openstellen voor het evangelie en de evangelische waarden. Een opdracht.
7 weken, 7 stapstenen
7 weken, 7 stapstenen naar een gedaanteverandering.
Voor elke week een andere vernieuwingsopdracht.
Vijfde week: sta stil bij je vriendschaps- en liefdesrelaties.
Doe het bewust een week lang.
Heropstart vieringen
Met velen kijken we ernaar uit om weer samen te kunnen komen in de kerk en de eucharistie te kunnen vieren. We hadden gehoopt dit vanaf Pasen opnieuw te kunnen doen. Dat was mooi en zinvol geweest. Maar met 15 mensen Pasen vieren, zou weinig paasgevoel geven.
De berichten van de laatste Nationale Veiligheidsraad geven ons goede hoop om vanaf mei met méér mensen binnen de eredienst te kunnen houden. Laten we ons nog even optrekken aan de kansen die ons worden geboden om via radio, TV of internet vieringen mee te volgen. Ook onze eigen kerken zijn open waar je altijd welkom bent voor een moment van stilte, overweging en persoonlijk gebed.
UITVAARTEN MET 50 PERSONEN MOGELIJK
Vanaf maandag 8 maart zijn alvast uitvaarten met 50 aanwezigen toegestaan. Dit is ongetwijfeld een hart onder de riem van al wie afscheid moet nemen van een geliefde.
Steun – Broederlijk Delen
Delen zit in ons. Wij zijn geboren delers. Als je er eens goed over nadenkt, delen we veel meer dan we denken. We delen met onze buren de straat, het dorp of de stad. We delen dromen, een glimlach, de toekomst. Maar wat delen we met het Zuiden?
Wat er te veel is, delen en herverdelen we met diegenen die het minder hebben. Delen is broodnodig in onze strijd voor een betere wereld waarin iedereen mee is. En daarvoor hebben we jou nodig. Ook jij kan vandaag nog verandering brengen in het leven van talloze mensen.
Broederlijk Delen steunt de plannen van haar partnerorganisaties in Congo, Palestina en Bolivia, landen met elk hun eigen problemen. Nu er geen omhalingen kunnen gehouden worden in de kerken, kan je delen door geld over te schrijven op de bankrekening van Broederlijk Delen BE12 0000 0000 9292. Als je niet overschrijft kan je een envelop vinden in de kerk en de envelop met jouw bijdrage deponeren in de brievenbus van de pastorie. Elke euro helpt. In naam van de arme mensen in het Zuiden.
Steun met een SMS
Bij de campagne hoort dit jaar een speciale SMS-actie. Stuur naar 4666 het woord ‘delen’
Bedankt voor jouw bijdrage!
Priester Bart
Kapel Wantestraat gezegend
Diaken Danny tipt me om eens langs te gaan bij Erwin Maene, afkomstig van Beernem en nieuwe Ruiseledenaar sinds november 2020. Hij neemt de zorg voor het kapelletje in de Wantestraat op in navolging van Eddy en Roos Mouton.
Onze reporter was aanwezig bij deze inzegening. Meer informatie vind u in het parochieblad dat deze week in uw brievenbus viel.
Beeldspraak

Het veranderde straatbeeld op de markt leidt tot de volgende hint.
“Onze Drie Klokken vertrekken dit jaar wel vroeg naar Rome”!!!
P Desmet
Gebed van week + Hartverwarmend
Zie parochieblad dat deze week in uw brievenbus viel.