Parochieblad: Editie 26 mei 2021 | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Parochies Ruiselede

Parochies Ruiselede

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Naar Facebook Ruiselede deel van pastorale eenheid St Augustinus- Kennismaking Onze 3 kerken Filmpje klokken Ruiselede Een viering aanvragen Een misviering aanvragen Een doopviering aanvragen Eerste communie en vormsel Kerkelijk huwelijk aanvragen Een uitvaart aanvragen Herabonneren op het parochieblad Medewerker worden Tarcisius en patroonsfeest van onze misdienaars Vorige editities "Parochieblad" Parochieblad niet ontvangen of verandering van adres
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail
Pinksteren
Naar Facebook Ruiselede deel van pastorale eenheid St Augustinus- Kennismaking Onze 3 kerken Filmpje klokken Ruiselede Een viering aanvragen Een misviering aanvragen Een doopviering aanvragen Eerste communie en vormsel Kerkelijk huwelijk aanvragen Een uitvaart aanvragen Herabonneren op het parochieblad Medewerker worden Tarcisius en patroonsfeest van onze misdienaars Vorige editities "Parochieblad" Parochieblad niet ontvangen of verandering van adres

Parochieblad: Editie 26 mei 2021

Laatste aanpassing op donderdag 27 mei 2021 - 14:54
Afdrukken

Liturgische vieringen

Zie "misvieringen" elders op deze website

 

PAROCHIENIEUWS

Kruiskerke H.-Kruisverheffing - 75 jaar parochie in 2022

 

Kruiskerke.jpg

Kruiskerke

Klooster en school in 1884
Al in 1884 kwamen enkele zusters van het klooster uit Ruiselede centrum naar het Ruisleeds Veld of ‘t Prochieveld  - naam die aan deze uithoek van de gemeente gegeven werd - om er onderwijs te brengen. Naast het schoolgebouw werd ook een kloosterwoning gebouwd met een huiskapel voor de zusters. De inwoners moesten toen op zondag naar de kerk in het centrum. In 1903 werd zuster Marie-Mathilde er de eerste overste. In 1911 werd op dit Ruisleeds Veld aan de Zandberg een groot kruis ingewijd, versierd met schilden, vlaggen en tekstborden ter ere van het kruis. Was dit de voorbode voor de latere parochie die de naam Kruiskerke zou krijgen? In 1929 werd naast het kloosterhuis een nieuw klaslokaal gebouwd, dat later als parochiezaal dienst zou doen voor grote en kleine bijeenkomsten.

De eerste kapel in 1932
Uiteindelijk werd in 1932 naast dit klasgebouw een grote kapel gebouwd, zodat de plaatselijke bevolking er de zondagsdienst kon volgen. Het was bisschop Lamiroy die in september dat jaar de kapel inwijdde, zoals wij kunnen lezen op een van de twee mooie glasramen in de kerk (glasraam met Maria in het koor). Deze kapel was al vlug te klein voor de vele gelovigen. Reeds in 1934 werd het koor helemaal afgebroken, het gebouw werd met twee booggewelven verlengd en het koor met glasramen opnieuw opgebouwd.
Op het glasraam in het koor lezen wij:“Eerbiedige herinnering aan het bezoek alhier van zyne hoog­weerdige excellentie monseigneur Lamiroy, bisschop van Brugge die deze bidplaats inzegende op 12 september 1932”.

Kruiskerke … parochie sinds 1947
Het was nog wachten tot na de Tweede Wereldoorlog tot de nieuwe parochie werd opgericht. In juni 1947 werd begonnen met de bouw van een pastorie en in augustus 1947 kreeg ’t Veld met haar inwoners officiëel de naam parochie ‘Kruiskerke Heilig Kruisverheffing’.
De eerste pastoor Arthur Van Staen overleed kort na zijn aanstelling. Gedurende tien jaar, van 1948 tot 1958, was Remi-Alfons Desmet parochieherder, waarna hij aangesteld werd te Westrozebeke en er ook aalmoezenier was van het rusthuis (van 1975 tot 1986).
In 1949 werd naast de pastorie een nieuw klaslokaal gebouwd. Meester Maurits Van Coppernolle was er de eerste onderwijzer-koster. In 1955 werd de volledige gevel van school en klooster vernieuwd. Dit werd toen feestelijk gevierd in aanwezigheid van bisschop Emiel-Joseph De Smedt.
In 1972, onder het herderschap van pastoor Julien Mylle (1958-1979), vierde men plechtig 25 jaar parochie. Henriette en haar man koster Maurits Vancoppernolle zorgden vele jaren voor een mooi gepoetste en versierde kerk. Er was een bloeiend parochieleven met de plaatselijke verenigingen Sint-Elooi, KVLV, ACV, een voetbalploeg, kaarters en de vele kerkvieringen voor hoogdagen, communiefeesten en andere feestdagen. Er werd gehuwd en gedoopt en ook afscheid genomen van dierbaren, waarvan de kleine, afgelegen begraafplaats een stille getuige blijft.
Er was ook ieder jaar de ker(k)mis waarbij de wieler(toeristen)club een sportieve wielerwedstrijd organiseerde in september (feestdag Heilige Kruisverheffing: 14 september).

Kerkgebouw en parochiezaal
Het oude klasgebouw tussen de kerk en de vroegere kloosterwoning deed intussen dienst als parochiezaal. Deze zaal werd op initiatief van pastoor Pieter De Roeck in 1988-1989 door heel wat bereidwillige parochianen en met sponsoring en renteloze leningen vernieuwd en tot dubbele grootte uitgebouwd. Dankzij de vaardige handen van Paula en met de hulp van Henriette en Elia werden de muren behangen en alles netjes geschilderd. Deze kleine maar mooie zaal kreeg de naam ‘Zaal Kruispunt’ en was een welgekomen locatie voor de wekelijkse kaarters.
Twee jaar later, in december 1991, waren grote werken aan de beurt. Pastoor De Roeck kon rekenen op steunpilaar Paula Vanderschaeve die met deskundige assistentie van André Vindevoghel en Julien Deblaere gedurende vier weken de volledige kerk schilderden en alle beelden een nieuw laagje bezorgden. Een groot kruisbeeld siert het hoogkoor met links en rechts de silhouetten van Maria en Johannes, een werk van Firmin De Vos uit Destelbergen.
De laatste priester die op de parochie woonde, Pieter De Roeck, werd in 1997 op rust gesteld en verhuisde naar Brugge. Vanaf juni 1997 stond Filiep Vandenberghe, pas aangesteld als priester van de Onze-Lieve-Vrouw Ten Hemelopneming (parochie centrum), in voor de kerkelijke vieringen. Zo werd Kruiskerke één van de drie parochies van ‘Federatie Ruiselede’. Pastoor Filiep zorgde samen met timmerman Julien voor een vernieuwd, meer open koor met een eenvoudig altaar en de kunstige communiebank dichter bij de meevierende gelovigen.
In 2002 werd pastoor Bart Bonné uit het nabije Aarsele onze laatste parochiepriester. Er waren onder zijn impuls altijd mooie vieringen voor Vormsel en Eerste communie, Pasen, Kerstmis en andere feest- en hoogdagen. Er was op de parochie meer dan 25 jaar lang ook een plaatselijk zangkoor onder de deskundige leiding van Lina. De vele feestelijke, muzikaal verzorgde vieringen in de stemmige kerk blijven ons zeker bij.

Parochie in feest
In augustus 2007 was de parochie 60 jaar jong en op 16 september vierden de parochianen dit, samen met het 75-jarig bestaan van de kerk, met een feestelijke eucharistieviering in aanwe­zigheid van de bisschop en verzorgd door het zangkoor. Na de receptie stond het pas opgerichte feestcomité in voor het feestprogramma met een mooi concert, gebracht door muzikaal talent, jong en oud, van Kruiskerke in de grote feesttent.
In mei 2014 vierde Vriendenkring De Eekhoorn het 130 jarig bestaan van de dorpsschool met een uitgebreide tentoonstelling in zaal Kruispunt en de kerk, waarvoor dichter Herman Leenders zijn ‘Bericht aan de passant te Kruiskerke’ schreef: 
welkom in ’t Veld, de Vorte Bossen, de Far West
onze straat van vals plat en wind tegen
onze koeien loeiend als hoorns van verre schepen
onze slager, onze bakker, onze cafés, kerk en school
verlaten door meester, notaris, dokter en pastoor  (HL, 2014)

Intussen werd het schoolgebouw verkocht en omgebouwd tot gezinswoning en werd de eigen parochiezaal Kruispunt een gemeentelijke feestzaal. In december 2019 was er in de kerk nog een zeer stemmige kerstviering evenals een prachtig kerstconcert op initiatief van Vriendenkring De Eekhoorn i.s.m. het feestcomité.
In december 2020 namen wij afscheid van pastoor Bart, die 18 jaar lang op zaterdagavond de vieringen in de kerk verzorgde met gebed, passende liederen lied en meezingende aanwezigen. Wanneer de parochie straks 75 jaar bestaat, zal een nieuwe weg bewandeld worden.

M.B.

 

Pinksterwens

Zie hier op deze website

 

Kapel Kruiskerkestraat

F1250c21.jpg

Anita Yde

Elk jaar proberen we een kapel in beeld te brengen en de mensen die ervoor zorgen. Anita Yde woonde in Doomkerke, nu in Wingene. Haar kinderen liepen school in Kruiskerke. Toen ze ooit een bloemstuk over had, dacht ze: ik zet ze in de kapel in de Kruiskerkestraat. Ze trof jaren geleden een verwaarloosd kapelleke aan en vroeg pastoor Haeck of ze het mocht opnetten. Dat mocht en zo werd ze de hoedster van die kapel. Julien Dufour verzorgt de groene aanplant voor het kapelletje. In de meimaand bidt zij op dinsdagavond om 19.30 u voor samen met Ludwine Blyaert. Het weer zit niet mee dit jaar, regen, wind storm en daardoor bidt men in de kerk waar men ook meer afstand kan houden. Ooit kan het wel weer aan de kapel.

F1250d21.jpg

Meimaand in Kruiskerke

Met dank aan allen die zich inzetten voor het onderhoud en het bidden aan onze kapellen.
Gerda M.

 

BEELDSPRAAK De kus Brancusi

We vragen enkele dorpsgenoten naar een (kunst) voorwerp, beeld, schilderij dat hen raakte ooit en hen bijblijft.

B-DSCF1165.jpg

Brancusi

De liefde is een thema dat almaar terugkeert in de kunst, de romantische liefde, de gekwetste liefde, de onmogelijke liefde.. Ik werd getroffen door dit sobere maar krachtige beeld van Brancusi, een bekende ‘kus’. Beeldhouwer Brancusi trok in 1903 van Roemenië te voet naar Parijs om zich beter aan zijn muze te kunnen wijden. Hij ging aan de slag als assistent van Auguste Rodin, maar vertrok al na amper twee maanden om zijn eigen visie te kunnen uitwerken. In de daaropvolgende jaren creëerde hij meerdere, alsmaar minimalistischer versies van De kus. Voor Brancusi, die dit beeld als logo gebruikte, betekende De kus eenheid, evenwicht en liefde voor het leven. Een legende zegt dat een zoen onder zijn Poort van de kus in Targu Jiu (een stad in Roemenië) een garantie is voor een goed huwelijk. Allemaal in gezwinde spoed naar Roemenië dus!!!
Bron: Wikipedia

 

Week van de Groeilamp: interactief parcours

F1250g21.jpg

Week van de groeilamp

De Week van de Opvoeding werd in een nieuw jasje gestoken en kreeg een nieuwe naam: Week van de Groeilamp.
Tijdens de Week van de Groeilamp organiseert Huis van het Kind, in samenwerking met de Dienst Vrije Tijd en de Gezinsbond, een interactief parcours op basis van het verhaal "Het huis met de gele deur" van Hanne Luyten. Te voet? Of liever met de fiets? De wandeling is beschikbaar vanaf zondag 16 mei tot en met zondag 30 mei 2021.
Volg de uitgestippelde, bewegwijzerde route van ongeveer 3,5 km. Op de verschillende locaties kan je op zoek gaan naar één van de prenten uit het boek. In de brochure vind je telkens een bijpassende vraag, een wistjedatje of een doe-opdracht terug. Wie weet winnen jullie een leuke prijs!
De informatiebundel met formulier kan je downloaden op de website van het gemeentehuis  en van de Gezinsbond.
Daarnaast worden er ook papieren versies ter beschikking gesteld in het gemeentehuis, het Sociaal Huis en aan de startlocatie.
Veel wandel– of fiets–, lees– en uitleefplezier tijdens jullie tocht doorheen Ruiselede.

 

Gebed van week + Hartverwarmend

Zie parochieblad dat deze week in uw brievenbus viel.

 

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook