Vasten en Broederlijk Delen | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken

Parochie in Aalst-Hopparochie

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Agenda | Kalender Onze nieuwsbrief (inschrijven) Volg ons op Facebook! Parochieploeg Kerken en secretariaten Vieringen Een mis aanvragen Dooppastoraal Eerste communie Vormselviering en catechese Huwelijksviering Communie aan huis Ziekenzalving Uitvaarten Duurzame Zorg De Hemelse Gaarde Baardegem KerKembodegem Meldert Moorsel Sfeerbeelden van de geloofsgemeesnchappen Parochiezalen Dekenaat Aalst
Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail
Holy guacamole. Geef boeren EIGEN grond om  voedsel te telen.
Agenda | Kalender Onze nieuwsbrief (inschrijven) Volg ons op Facebook! Parochieploeg Kerken en secretariaten Vieringen Een mis aanvragen Dooppastoraal Eerste communie Vormselviering en catechese Huwelijksviering Communie aan huis Ziekenzalving Uitvaarten Duurzame Zorg De Hemelse Gaarde Baardegem KerKembodegem Meldert Moorsel Sfeerbeelden van de geloofsgemeesnchappen Parochiezalen Dekenaat Aalst

Vasten en Broederlijk Delen

Laatste aanpassing op donderdag 7 maart 2019 - 12:22
Afdrukken
Geef boeren eigen grond om voedsel te telen. Een rechtmatige eis van Broederlijk Delen 2019. Onze HopParochie heeft verschillende initiatieven!

Soepstop in de Sint-Martinuskerk te Moorsel

Ten voordele van Broederlijk Delen is het een vaste traditie dat er een soepstop wordt gehouden in de kerk van Moorsel. Dit initiatief wordt altijd gesmaakt door de kerkgangers. Bovendien is het leuk om een babbeltje te slaan met zielsgenoten ;-) De opbrengst van 150 euro gaat integraal naar Broederlijk Delen. Met dank aan allen die hiertoe hun bijdrage geleverd hebben.

Soepstop in Moorsel. Vasten 2019
Soepstop in Moorsel. Vasten 2019
Vorige Volgende
Niet zo lang geleden werkten César (zie affiche)  op grote koffieplantages in de regio Colombia. Met het schamele loon dat hij daar verdiende, konden hij zelfs niet genoeg eten op tafel zetten voor zijn kinderen.
Zo kon het niet verder. César werkte zich kapot, maar hielden op het eind van de dag niets in handen. Hij wil niet meer op het land van iemand anders werken, maar moest wel. Het lapje grond waarop hij woonde, was te klein om aan landbouw te doen. 

Boeren nemen het heft in eigen handen

César is niet alleen. De helft van de Guatemalteekse families slagen er niet in om genoeg en gevarieerd voedsel op tafel te zetten voor hun kinderen.
Te weinig eten heeft een enorme impact op de gezondheid van kinderen.
Ze groeien trager, iets waar ze nooit van herstellen, voelen zich slap en zijn vaak ziek. Honger is een sluipende moordenaar. De beste manier om voldoende eten op tafel te krijgen, is zelf voedsel telen. De boeren blijven dus niet bij de pakken zitten en vechten voor een eigen stuk landbouwgrond. 

Internationale druk

Broederlijk Delen brengt de situatie in Guatemala in deze vasten onder de aandacht.
Ook de Europese Unie en België een verantwoordelijkheid in dit verhaal.
Handelsakkoorden leggen grote druk op de natuurlijke rijkdommen en op voedselvoorraden die broodnodig zijn in de regio zelf. B.D. pleit voor handelsrelaties die de rechten van mens en milieu respecteren. We denken na over waar ons voedsel vandaan komt. We kiezen voor gezond, lokaal en biologisch. Of voor eerlijke handel als het van ver moet komen. Zo zijn we solidair met boeren overal.

Vastentijd

“Kondig een vasten af, keer terug tot mij. Het zijn niet je kleren die je moet scheuren, maar je hart. Je moet geen gerechtigheid beoefenen voor het oog van de mensen, maar omdat het je roeping is om te leven vanuit het Verbond tussen God en mensen. Het is tijd om de relatie te herstellen, met God, met de mensen en met heel de aarde.” Ongeveer met die woorden gaan we op Aswoensdag onze jaarlijkse veertigdagentijd in. Het is een stevige oproep. Maar precies hierdoor is de vasten een mooie tijd.
We krijgen veertig dagen tijd en ruimte om even halt te houden en opnieuw naar de essentie van ons leven te gaan en levenskeuzen te laten rijpen.
Een dankbaar cadeau in de huidige samenleving, waarin mensen zichzelf regelmatig voorbijlopen. Met diezelfde intentie ging ook Jezus de woestijn in. Hoe zou Hij zijn leven verder inrichten? Niet door toe te geven aan de verleiding om ‘van stenen brood te maken’, dit wil zeggen de aarde en de mens tot instrumenten maken van de honger naar macht en bezit. Vanuit heel de gelovige traditie van Zijn volk wist hij dat de aarde ‘van God’ is en dat ze moet gedeeld worden met al wat leeft. Als je dat niet doet, maak je de relatie met de mens en de schepping kapot.

Grond om van te leven

God gaf ons de aarde om deze te bewerken en te bewaren. Je eigen grond bewerken is vandaag niet voor iedereen vanzelfsprekend. De campagne van Broederlijk Delen brengt het thema van de onrechtvaardige grondverdeling in Guatemala onder de aandacht. Als christelijke solidariteitsorganisatie wil zij de link blijven leggen tussen ons leven en het leven van mensen overal. Zij roept op om na te denken over onze eigen levensstijl en meer betrokken te zijn bij de problemen in de wereld. Denk samen met ons na over waar ons voedsel vandaan komt.
Samen kiezen we voor gezond, lokaal en biologisch of voor eerlijke handel als het van ver moet komen.
En geven we stem aan dit ideaal. Zo zijn we solidair met boeren overal en geven we het voedsel op ons bord het respect dat het verdient. 
Holy Guacamole. Geef boeren EIGEN grond om  voedsel te telen.

Lees meer

Bisschop Lode Van Hecke © Bisdom Gent, foto Kristof Ghyselinck
readmore

Solidariteit volgens: bisschop Lode Van Hecke

icon-icon-artikel
Mgr. Lode Van Hecke, bisschop van Gent en referent diaconie voor de Bisschoppenconferentie van België  © IPID
readmore

‘Mensen zonder papieren niet vergeten!’

icon-icon-persbericht
Bisschoppenconferentie van België © IPID
readmore

Oekraïnecrisis: bisschoppen roepen op tot maximale solidariteit

icon-icon-persbericht

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook